De volledig elektrische Microlino brengt de bubble car terug naar Nederland. Binnenkort rijdt de tweezitter rond in de stad en net daarbuiten.
Toyota importeur Louwman kondigde begin juni al aan dat de 100 jarige jubilaris de bubble car terug ging brengen op de Nederlandse weg. Veel was toen nog niet bekend, maar deze vrijdagmiddag plofte daar alle details in onze digitale mailbox.
Bubble car
Allereerst even de bubble car. Hoe zat dat ook alweer? Na de tweede wereldoorlog was er overal gebrek aan en dus kwamen er superkleine autootjes op de markt die voor mobiliteit moesten zorgen. De bekendste is misschien nog wel de BMW Isetta. Qua veiligheid en praktische bruikbaarheid kun je discussiëren over het idee, maar het maakte de mensch in ieder geval mobiel zo na WOII.
Deze Microlino is duidelijk geïnspireerd op deze bubble cars en schaamt zich daar niet voor. Ten opzicht van die BMW Isetta (hier rechts op de foto) heeft ie wel een wiel meer en is ie volledig elektrisch, maar je ziet het verwantschap.
Zo zien we veel vormen terug, het formaat uiteraard, maar ook het portier is op dezelfde plek te vinden als bij de klassieker van BMW.
Wat kost dat dan?
De Microlino komt uit Zwitserland en wordt gebouwd in Italië. Het is geen auto maar ontwikkeld als een oplossing tussen een scooter en een auto. Dat betekent dat het karretje een topsnelheid heeft van 90 kilometer per uur en bedoeld is voor de stad en de directe periferie.
Je hebt dus wel een B-rijbewijs nodig om er in te mogen rijden. Maar goed, dan kun je wel in elk gaatje parkeren (haaks op de stoep anders kom je er niet uit) en rij je volledig elektrisch.
De grote vraag is natuurlijk wat dat dan mag kosten. De prijs voor de Microlino die de Koninklijke Louwman Group hanteert voor deze volledig elektrische tweezits bubble car is minimaal 17.990 euro. Dat lijkt een klap geld als je denkt dat je voor 16.990 euro een Mitsubishi Spacestar koopt. En daar mag je wel mee op de snelweg.
Volledig elektrisch
Maar goed, die rijdt natuurlijk op dinosap. Dit kleine EV-tje niet natuurlijk. Dan kun je voor concurrentie bijvoorbeeld kijken naar de Opel Rocks Electric, die kost 8.699 euro, maar die mag dan weer maximaal 45 kilometer per uur, want dat is gewoon een brommer.
Specs Microlino
Geen auto dus, maar wel alles wat je nodig hebt volgens Microlino zelf dan. De ‘geen auto’ heeft een unibody zelfdragende carrosserie, weegt slechts 496 kilogram en heeft een bagageruimte van 230 liter. Waarmee die qua liters niet onderdoet voor de net genoemde Spacestar, al is dat wel een vierzitter.
Hij is er met drie verschillende batterijversies. De basisversie heeft een 6 kWh batterij en een actieradius van maximaal 90 kilometer. De versie met een 10,5 kWh batterij komt maximaal 177 kilometer ver en de grootste batterij is een 14 kWh exemplaar die die een rijbereik heeft van maximaal 230 kilometer. Maar dan hebben we het dus over een andere prijscategorie.
Opladen kan aan een ‘normale’ publieke laadpaal. In drie tot vier uur is de batterij dan volledig opgeladen. Wel afhankelijk van de batterijversie natuurlijk. Een 17 pk sterke elektromotor zorgt voor de aandrijving. In vijf tellen zit de Microlino op de 50 kilomter per uur en de top ligt dus op de eerder genoemde 90 kilometer per uur.
Light Electric Vehicle
Het is maar een klein karretje. hij is 2.519 mm lang, 1.473 mm breed en 1.501 mm hoog. Omdat ie zo licht is valt de Microlino in de voertuigcategorie L7e (Light Electric Vehicle). Dat betekent onder andere een lagere verzekeringspremie en mogelijkheden voor de MIA (milieu-investeringsaftrek).
Uitvoeringen en prijs Microlino
Bestellen kan vanaf 1 november 2023, leveringen starten dan in januari 2024. De instapper is de Microlino Urban vanaf 17.990 euro. Standaard voorzien van schijfremmen voor en achter, achterruitverwarming en Continental banden rondom de 13 inch wielen. Elke kleur is leverbaar voor de Urban, als je maar kiest uit wit of oranje. Zonnedakje staat op de optielijst.
Daarboven in het aanbod de Microlino Dolce. Waar de Urban er alleen is met de 6 kWh batterij is de Dolce er ook met de 10,5 kWh variant (meerprijs 2.000 euro) en de 14 kWh batterij (meerprijs 3.500 euro). De prijs van de Microlino Dolce is minimaal 19.990 euro. Dan krijg je wel standaard een zonnedak en vegan lederen bekleding. Vijf kleuren om uit te kiezen, waarvan drie mogelijk met een wit dak.
Topmodel is de Microlino Competizione. Qua uitrusting te vergelijken met de Dolce. De basisbatterij is niet te bestellen op deze variant en de buitenkant is extra sportief aangekleed met verchroomde details en een matte exterieurkleur in het zwart, groen, grijs of blauw. De Competizione kost je minimaal 21.990 euro.
Bestellen kan natuurlijk lekker online of bij een aantal vestigingen van Louwman. Zelf samenstellen kan ook, want de configurator is ook online.
harrie zegt
Hij is wel heel leuk, ook veel leuker dan een ‘Rocks’ en afgeleiden, maar die prijzen zijn wel erg fors…
En dat zonnedakje hoort standaard te zijn natuurlijk!
rwdftw zegt
Dit wordt vast helemaal hip en happening in Amster…. Mokum!
Absoluut heel geinig, er hoort een open dakje in, dus Dolce is toch wel het minimum. Als 2e auto met zonnepanelen op je dak is dit denk ik lang niet gek.
gilettelubbers zegt
Echt, als 2e auto?
René zegt
Amsterdam doet zogenaamd groen, maar doet helemaal niks om dit soort oplossingen te promoten. Oftewel, je betaald gewoon 8 euro per uur als je dit ’t centrum in rijdt en wil parkeren. En er zijn geen speciale parkeerplekken voor micro’s. Terwijl je er wel drie op de plek van twee normale auto’s kwijt kan.
Tegen de tijd dat daar verandering in komt, is de microline niet meer te verkrijgen. Want dit is echt ff te duur voor een leuk dingetje voor erbij.
HZW zegt
Wat een prijzen voor een elektrisch kippenhok op wielen.
mashell zegt
Maar de vraag blijft hoeveel pizza’s passen er achterin?
avocado zegt
Lachwekkend duur dit. Nooit gedacht dit in 1 zin te zeggen, maar een Dacia Spring is natuurlijk veel meer auto dan dit handtasje. En ohja denk aub niet dat ie ook maar 1 ster haalt in de ncap, dat hoeft nl niet bij L7e.. Ziet er wel guitig uit, dat wel.
wimof zegt
Heb er in België nog geen enkele gezien, bij ons worden ze verdeeld door D’Ieteren.
saxoke zegt
Hier in Belgisch Noord Limburg rijdt er sinds kort 1 rond. Nadat ik het in Brussel op het autosalon gezien had vond ik het een schitterend autootje. Volgens mij was toen nog niet bekend dat het door D’Ieteren ingevoerd zou worden, toen leek het nog een heel klein bedrijfje dat hun spul kwam vertegenwoordigen.
Zelf vind ik het een geslaagd voertuigje.
Volgens mij is ie in België ook iets veel goedkoper.
adyton zegt
Heel leuk voor een pure stadswagen, maar ik kan geen enkele reden bedenken wat me zou overtuigen het dubbele te betalen van de Ami of die Topolino Fiat.
Range? Niet relevant in de stad. Topsnelheid? Opnieuw niet relevant. Afwerking? Even plastiekerig. Geen meerwaarde.
Je doet het puur voor het design en dan is 8000€ wel heel veel.
techniekmeneer zegt
In 5 seconden op 50 km/h is wel erg traag zeg…
alpacatje zegt
Dit ding gisteren op de snelweg in België zien rijden. Levensgevaarlijk
faalhaas zegt
Teveel skelter als auto alternatief. Ik zie in Indonesië nu van die Wuling Air EV’s. Ziet er van binnen als buiten goed uit voor een mini auto en 2+2 zits. Met een max van 110kmh prima om incidenteel de snelweg te pakken.
Robert zegt
Even gegoogled:
https://wuling.id/en/air-ev
Inderdaad een geinig ding!
tenaci zegt
Erg leuk wagentje. Wel een hoop geld, maar dit gaat gewoon een Gooisch accecoire worden. En waarom ook niet?
flyerbunch zegt
Al eentje gespot irl in Knokke.. grappig karretje
aerohead zegt
Waarom dan nog 3 wielen als het toch al zo licht en compact is door de elektrische aandrijving ?
Het ‘3 wielen’ concept was voornamelijk bedoeld vanwege fiscaal voordeel in bepaalde landen, ik weet niet of dat nog steeds zo is ?
sizedoesmatter zegt
Ongelooflijk leuke opvolger van de Isetta die BMW in licentie na mocht bouwen.
Maar idd jammer van zowel de prijs als de max 90. Nu dus (te?) duur voor wat hij biedt.
e38ossie zegt
Een wiel meer dan de BMW Isetta. Dus deze Microlino heeft vijf (5!) wielen? Beetje veel hè?