Ze waren altijd al beter in friet bakken en sinds jaar en dag hebben ze een van de mooiste circuits ter wereld in eigen land. Tegenwoordig zijn ze ook nog eens beter in hockey en voetbal dan wij. Én dan zijn auto’s ook nog eens niet zo vervloekt door de overheid zoals dat bij ons het geval is. Maar, voordat je je koffers pakt: dit laatste verschil gaat wellicht veranderen.
Ook de Belgische overheid wil mensen namelijk uit hun auto’s trekken. De huidige regering van Minister-President Charles Michel wil dat onder andere voor elkaar boksen met het pushen van een ‘mobiliteitsbudget’. Hiermee kunnen werknemers ervoor kiezen hun auto van de zaak om te zetten in keiharde onbelaste pegels.
Dit is in principe een positieve manier om mensen uit hun auto’s te krijgen. Positiever dan je auto slopen met plantenbenzine bijvoorbeeld. In plaats van mensen zwaar te belasten voor het gebruik van de auto, krijgen ze een extraatje van de overheid als ze ervoor kiezen níet in die auto te stappen. Echter, zoals altijd moet zoiets linksom of rechtsom natuurlijk wel weer opgebracht worden door de samenleving in het geheel en de autorijder in het bijzonder. Denk aan de tálloze mensen die een Ford Mustang V8 hebben gekocht in Nederland en CO2-belasting hebben betaald om de Outlanders van deze wereld te bekostigen.
Bij de plannen hoort namelijk ook het duurder maken van de tankpas voor bedrijven. Dankzij nieuwe belastingmaatregelen zou de overheid er voor willen zorgen dat het voor werkgevers 250 Euro per jaar duurder wordt dan nu het geval is om een werknemer een tankpas te geven.
In België bestaat ongeveer 45 procent van de nieuwe verkochte auto’s per jaar uit ‘bedrijfswagens’. Bij onze zuiderburen betekent dat niet een wit busje, maar gewoon een auto van de zaak. De verkoop van leasebakken steeg in België van 91.951 auto’s in 2013 tot 107.444 wagens in 2015. Een trend die geacht wordt door te zetten, tenzij de overheid ingrijpt.
Sommigen vrezen nu al voor dat laatste. Zo hebben de analisten van KBC Securities volgens HLN al berekend dat D’Ieteren, de Belgische importeur van Audi en Volkswagen, zo’n 13 procent minder omzet gaat draaien mochten de plannen doorgaan. Ook voor andere typische leasemerken zoals Volvo, BMW en Mercedes zouden de druiven zuur zijn.
Autohatend politicus Jef Van den Bergh die drie jaar geleden het eerste voorstel deed om de leasebak koud te maken daarentegen, is in zijn nopjes door het plan.
“Het belangrijkste is dat het principe er nu door is dat de wagen geen vanzelfsprekendheid is.”
Toch maar Duits leren dan?
.
pomoek zegt
Minder auto’s op de weg: minder files, betere doorstroming: ideale wereld?
Gulli zegt
@pomoek: Ik verwacht gevaarlijker weggedrag op de snelwegen. Waar je eerst alleen de achterkant van je voorligger zag zal het bij rustiger verkeer ineens mogelijk zijn om het wegdek te bekijken. En dan kun je ineens wél zien op welke butsen en kuilen je afrijdt, met alle slingerende gevolgen van dien :P
fanboy zegt
@pomoek: Dit is wel een land waar zo af en toe maar 90 gereden mag worden wegens een lokaal smog alarm.
Dus zo’n gek idee is het niet, als je dezelfde problemen hebt als een grote stad in een derde wereld land.
jrsmoke zegt
@fanboy: Dan moeten ze de young timer in de ban gooien.
Als je kijkt hoe de gemiddelde dieselauto in België die ouder is dan 3 jaar enorme pluimen uit zijn uitlaat zet, valt er daar een hoop te winnen tov NL
donvincenzo zegt
@pomoek: Minder Belgen op de weg is op zich geen slecht idee…
87sandyd zegt
@donvincenzo: Minder Belgen is…
Oke oke dat gaat te fur
lekbak zegt
Zo’n plan heeft alleen maar nadelen. Mensen blijven toch autorijden want er zijn gewoon geen functionerende alternatieven voor 99% van de mensen. Daarbij is de verkoop van nieuwe auto’s gewoon goed voor de economie en dus voor de poen die de overheid binnenkrijgt. Over het milieu durf ik nog eventjes geen uitspraken te doen gezien de recente ontwikkelingen over wel of niet schone motoren.
phate zegt
@lekbak: Ahja natuurlijk, want het nettoloon dat men meerkrijgt ipv een leasebak, dat wordt natuurlijk door elke Belg gewoon verbrand ipv uitgegeven.
lekbak zegt
@phate: ze zullen daarvan zeer zeker geen nieuwe auto kunnen kopen dus de verkoop daarvan zal kelderen, ze zullen het wel in een gebruikte auto steken. Nieuwe producten zijn gewoon goed voor de economie want die moeten gemaakt worden, vervoerd worden en de ouwe zooi moet afgevoerd worden. Nieuw rijden is beter voor de economie dan tweedehands rijden, dat is iets wat elke econoom je kan vertellen.
phate zegt
@lekbak: Bullshit. Als ik een 10000 euro aan een tweedehandse auto uitgeef ipv 25000 aan een nieuwe, dan gaat er een paar duizend extra naar onderhoud en geef ik de rest van mijn geld uit aan andere zaken. Dat geld verdwijnt niet, dat wordt niet opgebrand. Dat wordt ergens anders aan uitgegeven.
rdamnn zegt
De weggebruiker meer belasten om degenen die de auto laten staan te belonen
desjonnies zegt
Politici zijn de grootste droeftoeters op deze planeet en stuk voor stuk totaal onbetrouwbare individuen, ze zijn dan ook politicus geworden omdat ze zich in de zakenwereld meestal niet staande konden houden, omdat ze binnen de kortste keren een onbetrouwbare reputatie hadden opgebouwd.
Jarenlang heeft ‘de politiek’ dmv ‘beleid’ de mensen de stads centra uitgejaagd door woningbouw in de zgn suburbs te stimuleren.
Nu daar de meeste mensen woonachtig zijn gaan we hun vervoer naar het werk lekker belasten.
Omdat wij geen kant meer uitkunnen omdat we voor boodschappen een auto nodig hebben omdat dezelfde politiek de grootgrutters heeft gestimuleerd en de bakker slager enz een stille dood zijn gestorven.
Pro Rail.
Niet één weldenkend mens had het in zijn harses gehaald om de hardware (het spoor) te scheiden van de software (NS), behalve politici.
Niet één enkel weldenkend mens had de zorg geprivatiseerd en uitbesteed aan een stel bookmakers wat een verzekering maatschappij uiteindelijk is.
Ik wens u veel wijsheid, van politici hoeft u dit niet te verwachten !
BaRa zegt
@desjonnies: “meest genuanceerde reactie van de dag”.
tjorque zegt
@bara: er zit thans zeeeer veel waarheid in… om nog een voorbeeld te geven: het politiek beleid in belgie stelt dat we langer moeten werken, dus de pensioenleeftijd wordt opgetrokken. Behalve voor de politiekers, die op 56 jaar mogen vertrekken, en meer dan 4k€ netto pensioen krijgen…
bmwalpina zegt
Klopt, Belgisch bier is goed. Heel goed. Maar voor een lekker potje gasgroep rijd ik toch liever door naar Duitsland. En wil ik er ook een goede pot bier bij, dan door naar Zuid-Duitsland
bmwalpina zegt
@bmwalpina: *gas geven
granlusso zegt
De Belgische dealers werken naar mijn idee nog erg ouderwets/inefficiënt (lees: ontzettend veel dealers ‘op de hoek’ in plaats van grote concerns zoals in Nederland), dus dit is wellicht de wake-up call.
Had overigens verwacht dat er wel meer nieuwe auto’s verkocht werden in België. Zal vast te maken hebben met het aantal inwoners (10,5 tegen 16,8 miljoen inwoners) en ik denk ook het gebrek aan economische voorspoed in Wallonië?
lekbak zegt
@granlusso: schaalvergroting is helemaal niet beter dan kleine zelfstandige bedrijfjes. Ook hoeft het niet efficiënter te zijn, iets waar steeds meer bedrijven zelf ook achterkomen.
granlusso zegt
@lekbak: In principe heb je een punt. Zeker tegenwoordig zie je een tendens dat kleinere ondernemingen vaak succesvoller blijken. Alleen twijfel ik aan de cultuur die er heerst in België (‘Neen, meneer, tussen 12:00 en 14:00u pauzeren wij, dan kunt u geen auto kopen’), dat is gewoon redelijk ruk.
lekbak zegt
@granlusso: dat idee krijg ik ook altijd bij Belgen inderdaad. Al kan ik me moeilijk voorstellen dat het in vlaanderen ook zo werkt want daar zit namelijk best een hoop geld en welvaart (minimaal zoveel als in Nederland).
fuxhound zegt
@granlusso: Maak je dan maar geen zorgen. Zie maar naar wat D’ieteren deed op hun “cruise”. Andere zullen ook volgen.
Dutchdriftking zegt
Arme Belgen!
w0ut zegt
Toch even verduidelijken dat een bedrijfswagen ‘krijgen’ in Belgie een scheve situatie is. Het is hier goedkoper om iemand een bedrijfswagen te geven dan 300 euro netto opslag.
Het is geen uitzondering dat werknemers met een bureaujob, die slechts enkele kilometers van hun werk wonen, toch een bedrijfswagen krijgen. Men spreekt dan in zo een geval meestal van een ‘salaris-wagen’. Heb zelf al verschillende collega’s gehad waarbij de partner met de ‘bedrijfswagen’ gebruikt en niet hijzelf.
Een bedrijfswagen zwaarder belasten wordt hier gezien als snijden in het loon. Veel mensen hebben in het verleden namelijk bewust gekozen voor een bedrijfswagen i.p.v. extra loon. Dit is een poging om de mensen te doen kiezen voor een (netto) mobiliteitsbudget. Ik hoop dat het lukt. Al is een (bedrijfs)wagen in Belgie ook een statussymbool.
stijnvermeersch zegt
@w0ut: Heel juist. Heel veel van deze wagens zijn idd. salariswagens voor kaderpersoneel. De meeste mensen die in hoofdkantoren werken in het hart van Brussel of Antwerpen hebben een dikke wagen in de parking staan, terwijl dat net de locaties zijn die je perfect met de trein kan bereiken.
Ikzelf heb een reizende functie met bedrijfswagen, maar ik mag van mijn werkgever geen bonnetje inleveren als ik met de trein zou kunnen gaan naar die enkele klant. Het parkeerbonnetje mag ik wel inleveren… Hoe krom kan een situatie zijn.
w0ut zegt
@stijnvermeersch: Niet alleen kaderpersoneel. Ken zelf verschillende mensen in zuiver uitvoerende functies die ook een bedrijfswagen hebben. Meestal wel niet dure varianten maar toch.
Raar dat je werkgever tegenwoordig nog moeilijk doet over een treinticket. Boekhoudkundig is het wegboeken van een trein- of parkeerticket identiek. Heb zelf ook een bedrijfswagen en mag treintickets perfect inbrengen.
Ben benieuwd naar de kleine lettertjes van het mobiliteitsbudget en de gevolgen. Zou me niet verbazen dat de gemiddelde co2 uitstoot van nieuwe verkochte wagens dan terug omhoog gaat. De dure zuinige (hybride) modellen lijken me voor veel gezinnen te duur voor (prive) aankoop.
z3cabby zegt
Uiteindelijk wordt het in alle landen hetzelfde. Lang leve de EU….Even Uitmelken.
moveyourmind zegt
Dat hakt er flink in bij Volkswagenimporteur Van D’Ieteren…
Maar gelukkig is er nog hoop. De Belgische overheid wil een uitzondering gaan maken voor groenere auto’s. Bij Van D’Ieteren gaan ze daarom speciaal voor de Belgische markt voortaan nieuwe Volkswagens standaard en Audi’s optioneel uitrusten met een rijkelijk met groen gevulde plantenbak achterop.
Al zullen er wel weer flauwe grappenmakers zijn die beweren dat ze bij Volkswagen alleen maar proberen de Belgische overheid om de tuin te leiden.
viezefreddyw zegt
Join the club België!
Onehp zegt
Uitstekend! Lees de reactie van wOut. Dit gaat niet over autoliefhebbers die plots meer moeten betalen. Het gaat erom dat men in plaats van salaris, een auto aanbiedt met vaak een gratis tankpas, waardoor de wegen dichtslibben met mensen die écht de auto niet nodig hebben, maar die gewoon gebruiken omdat ze hem toch ‘gratis’ hebben.
Tenzij je graag in de file staat, is dit een zeer goed maatregel.
Trouwens, een auto van de zaak is zelden interessant voor de autoliefhebber, beter dat je salaris krijgt in de plaats, dan kan je kiezen wat je wilt, en ermee doen wat je wilt.
phdg zegt
@Onehp: groot gelijk. Ik vind mijn bedrijfswagen een vergiftigd geschenk. Er is bijvoorbeeld geen énkele collega die zijn leaseslet zelf zou gekocht hebben
Volvo_440_turbo zegt
Ik ben autoliefhebber in hart en nieren, maar als ik bijvoorbeeld ’s morgens in Brussel moet zijn voor het werk pak ik de fiets, op 40 minuten ben ik er dan, met de auto ben je nooit zeker en de trein zit altijd overvol en ik heb nog wat aan sport gedaan… je moet eens de filekaart kijken rond het spitsuur, zelfs op zondagen beginnen de wegen vol te lopen, of deze maatregelen gaat helpen is natuurlijk zeer de vraag, geen enkele maatregel, zelfs de tijdelijk hoge brandstofkosten enkele jaren geleden heeft nooit iets uitgehaald, een Belg is gewoon lui en pakt zijn auto voor zelfs 100 meter.
BaRa zegt
Beetje kort-door-de-bocht-artikel. De aanleiding voor dit Belgische maneuver is keuzevrijheid enerzijds en richtlijnen van de OESO anderzijds. Bovendien worstelen we in België met luchtvervuiling die we maar niet onder controle krijgen, en het overdadige autoverkeer is daar mee debet aan. In België is een auto (nog steeds) een goedkope manier om werknemers te verlonen. Het mobiliteitsbudget zou een eerste stap in de richting moeten zijn om aan die scheefgegroeide situatie iets te doen. Ik heb ook jaren gereden met auto’s die ik zelf nooit zou gekozen hebben… maar die ik nu eenmaal moest slikken wegens bedrijfspolitiek. Pas sinds kort rij ik met een bedrijfskar die volledig overeenstemt met mijn eigen voorkeur en die ik ook privé zou gekocht hebben (MX-5), maar ik ben een uitzondering. Eenmaal het bedrijf waar ik werk terug met het OV bereikbaar is (als het nieuwe kantoorpand klaar is), is de kans zeer groot dat ik de (tegen dan waarschijnlijk eigen) auto gewoon heel vaak thuis laat staan. Dus ja, doe mij maar een rondje mobiliteitsbudget, it makes more sense.
f1l1p zegt
Friet bakken? Al onze frituren komen in handen van Chinezen… Sterk bezig België!!
ramshoek zegt
Er begint hier – en op andere fora – toch een trend zichtbaar te worden.
Een stemming makend artikeltje wordt als eerste becommentarieerd door de schreeuwers wiens enige levensdoel lijkt te zijn om vooral flink van leer te trekken tegen alles wat ook maar riekt naar politiek.
Nadat die kruitdampen een beetje beginnen op te trekken, komen de meer genuanceerde reacties als van wOut en bara. Dank daarvoor.
Wellicht had de schrijver van dit artikel, jaapiyo, ook wat meer duiding kunnen brengen. Hoewel mensen ook zelf na zouden kunnen denken.
We kennen – ook in Nederland – ten slotte allemaal wel mensen die, ondanks een zuivere binnendienstfunctie, ondanks een woon-werkafstand van 10 minuutjes op de fiets, wel een dikke leasebak onder de kont hebben, met dank aan de nodige fiscale regeltjes. Een leasebak (met brandstofpas) die ook nog eens geregeld gebruikt wordt door moeder de vrouw, die er elke maand een keer mee naar tante in Zeeland rijdt.
Wetgeving is er om recht te doen, maar soms blijkt de uitwerking daarvan krom. Wetgeving daarop corrigeren is geen politieke onbetrouwbaarheid maar gewoon de plicht van van een goede volksvertegenwoordiging. Het fiscale voordeel van de ene burger wordt ten slotte gefinancierd uit de belastingaanslag van de andere.
mashell zegt
@ramshoek: waarom leg een link tussen de behoefte aan een leaseauto of het prive gebruik ervan? Dat is totaal niet relevant.
Een leaseauto is een arbeidsvoorwaarde, voor sommigen een stuk gereedschap voor anderen slechts loon in natura. Als de werkgever geen leaseauto (meer) wil geven moet ze de werknemer een paar 100 euro per maand extra betalen om marktconform te betalen. Voor sommige werkgevers is dat nog een brug te ver, want die redeneren heel simpel, de loonsom is de grootste kostenpost en die mag niet stijgen.
Voor de overheid geldt dat meer leaseauto’s beter is dan minder leaseauto’s. Voor de omvang van het wagenpark maakt het amper uit maar voor de courantheid van het wagenpark (mileu, verkeersdoden statistiek) en de belastingopbrengsten maakt het wel.
G-Ammo zegt
”Én dan zijn auto’s ook nog eens niet zo vervloekt door de overheid zoals dat bij ons het geval is.”
Al eens naar een Belgische keuring geweest? Dat is een Apenkooi voor auto’s… en als je 1 voet mis zet, wordt je afgekeurd. (OOK STANDAARD AUTO’S!!!). Maar niemand vertelt dit… Als je je auto iets te veel verlaagd krijg je een boete, moet je naar de herkeuring en als je het iets te vaak doet kan je voor de rechter belanden. Belgie is helemaal geen auto land.
simonvb zegt
Klopt het dat ik die foto een tijdje geleden op autojunk heb gezet?
simonvb zegt
@simonvb: http://www.autojunk.nl/2016/06/patatje
Jantje_555 zegt
http://www.hln.be/hln/nl/38262/Begroting/article/detail/2930098/2016/10/18/Wagen-inruilen-tegen-nettoloon-niet-voordelig.dhtml
wat natuurlijk logisch is, voor 450 euro kan je om de 4 a 5 jaar geen nieuwe auto kopen + verzekeren + rijden
w0ut zegt
@jantje_555: + geen extra Voordeel Alle Aard meer betalen. Voor een diesel wagen toch +-100 euro netto per maand. Het zal een autoblog lezer verbazen maar sommigen mensen geven geen f*** om een wagen. Die rijden gelukkig rond een goedkope oude ‘occassion’. Om de 4 jaar een premium duits krijg je er niet mee gefinancieerd neen. :-)
inoh zegt
De discussie wordt naar mijn mening ook deels fout gevoerd. Nu wordt er bij de oplossing wederom nagedacht over het voorzien in een leuk alternatief dat weliswaar op het eerste gezicht minder cru is omdat je daadwerkelijk een keuze wordt geboden (en niet gewoon de belasting wordt verhoogd), maar het effect zal daardoor wellicht nóg minder zijn. Overheden lijken te vergeten dat, in tegenstelling tot hoe het soms lijkt in het nieuws, mensen over het algemeen goed geld hebben in het land. Zij gaan meer dan alleen een paar honderd euro nodig hebben om hun auto weg te doen.
Zoals volvo_440_turbo zei: alle tariefverhoging zorgt nauwelijks voor de vermindering van het verkeer. De auto geniet, en dat zal bij gelijkblijvend beleid zo blijven, de voorkeur boven het OV. Te vaak is het OV net zo vol als de weg, en dan mag het misschien heel erg op tijd rijden, maar als het gewoon enorm langzaam is, dan kan je met een uur file nog steeds sneller aankomen met de auto. En dan kom je aan met je eigen stoel en een lekker muziekje. Al dat geneuzel over “OV-tijd = werktijd” gaat ook nergens over: iedereen hier op kantoor, ook mensen die verder reizen, zeggen dat het bijna niet te doen is, tenzij je eerste klas zit.
We klagen allemaal wel, maar ondertussen maakt iedereen die elke dag in de file staat (A4 bij Burgerveen: elke dag standaard 30 minuten wachten), de bewuste keuze om dat te blijven doen. Het alternatief ís er doorgaans wel, maar is niet redelijk. Een OV-net dat het gehele land dekt is de nobele oplossing, maar de verkeersdrukte is, naar mijn idee, veel meer gebaat bij bijvoorbeeld een systeem dat zorgt voor lijnen die rechtdoor rijden, ipv bij elke straatsteen stoppen.
cossiekiller zegt
Is nog maar een voorstel. Gaat er misschien, heel verzwakt, doorkomen. Hier in België komen ze niet graag aan de bedrijfswagens.
mp3cube zegt
Ik vraag me af of ze rekening houden met feit dat dit waarschijnlijk zal leiden tot meer uitstoot. Ik heb zelf ook een bedrijfswagen. Om de 4 jaar mag ik een nieuwe kiezen. Auto’s worden als maar zuiniger en cleaner. De dag dat ik mijn eigen wagen terug moet kopen, dan zal dit binnen het ‘immobiliteitsbudget’ moeten liggen, en dus hoogst waarschijnlijk een ouder model zijn met een veel hogere uitstoot dan mijn huidige wagen. Ik ga zeker ook niet om de 4 jaar een nieuwe kopen. M.a.w. ik zal met een veel meer vervuilende auto rond rijden dan nu, en ik zal er ook langer mee blijven rondrijden. Die regeling zal er zeker niet voor zorgen dat ik geen auto meer zal kopen. Ik rij momenteel niet méér met de auto dan nodig, en dit zal ook niet veranderen.
Ik kan me niet van de gedachte ontdoen dat die regeling niet het gewenste effect zal hebben.
Ik ben er vrij zeker van dat het niet echt zal helpen in het verminderen van de files. Ik geloof wel dat hierdoor meer oudere auto’s, ook nog eens langer, op onze wegen zullen blijven rondrijden.
tjorque zegt
Ik ben helemaal voor.
het mobiliteitsbudget heeft heel wat voordelen:
– mensen die niet echt een auto nodig hebben zullen geen firmawagen hebben (meer parkeerplaats, minder verkeer, minder grijze leaselulkoek gebakjes)
– de huurmarkt kan er op vooruit gaan (toch leuk als je ipv het hele jaar door hetzelfde te rijden kan kiezen voor iets groters als je wil reizen, iets sportiefs als je wil genieten)
– het maakt het interessanter om te fietsen of voor de motor te kiezen (minder leeg volume op de weg)
– het zou (mits verstandig beleid, dus dikke als!) het openbaar vervoer rendabeler / efficiënter kunnen maken
– en de echte autofielen kunnen tenminste sparen voor automotive porn
En ik rij intussen lekker verder met de motor :)
bmwtouring zegt
Wel lichtjes overdreven titel weer.
Ik ben Belg, en heb gewoon mijn eigen auto, geen auto van het bedrijf dus.
Geen probleem dan toch?