De Consumentenbond heeft weer een betrouwbaar onderzoek over de betrouwbaarheid van auto’s.
Er zijn allerlei redenen waarom je voor een bepaalde auto zou kunnen kiezen, rationeel of irrationeel. Als je het puur rationeel bekijkt zou betrouwbaarheid behoorlijk zwaar mee moeten wegen. Dit kun je alleen niet afleiden uit de specificaties of uit een rijtest. Gelukkig is daar de Consumentenbond.
De Consumentenbond doet ieder jaar plichtsgetrouw onderzoek naar de betrouwbaarheid van auto’s. Zo ook dit jaar. Het onderzoek steekt in principe vrij simpel in elkaar: de Consumentenbond heeft gewoon een enquête uitgezet met de vraag hoe vaak mensen pech hebben. Met hun auto welteverstaan.
Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten pech. Pech waarbij de reparatie kan wachten, pech waarbij je linea recta naar de garage moet en échte pech waarbij je niet verder kunt rijden. Er zijn in totaal ruim 7.000 automobilisten bevraagd. Even goed om te weten: het gaat om auto’s vanaf 2011.
Op basis van deze gegevens heeft de Consumentenbond weer een lijstje opgesteld met de merken en modellen die de minste en meeste pech hebben. Vorig jaar stond Lexus aan kop, wat niet heel verrassend was. Ook in internationale onderzoeken gooit Lexus hoge ogen.
Betrouwbaarste merken
Heeft Lexus deze koppositie kunnen behouden? Nou nee. Lexus staat opmerkelijk genoeg opeens op een gedeelde elfde plaats. Wel zijn het nog steeds Aziatische merken die de top 10 domineren. Mitsubishi staat nu op nummer één, gevolgd door Suzuki en Mazda. De hele top 10 van de betrouwbaarste automerken van 2021 (volgens de Consumentenbond) ziet er als volgt uit:
- Mitsubishi (8,4)
- Suzuki (8,3)
- Mazda (8,2)
- Subaru (8,1)
- Honda (8,0)
- Mini (8,0)
- Toyota (8,0)
- Kia (7,6)
- BMW (7,4)
- Seat (7,4)
Natuurlijk is ook de onderkant van de lijst interessant. Helemaal onderaan bungelt Tesla, die als enige merk een onvoldoende scoorde (een 5,2). Volkswagen en Citroën zijn ook onderaan de lijst te vinden.
Betrouwbaarste modellen
Bij de betrouwbaarste modellen zou je een auto van een van de merken uit de top 10 verwachten, maar niets is minder waar. Uitgerekend een Volkswagen komt als betrouwbaarste model uit de bus. Het gaat om de Volkswagen Polo van 2017, die een dikke 9,5 scoorde. De hele top tien van betrouwbaarste modellen ziet er als volgt uit:
- Volkswagen Polo 2017 (9,5)
- Mitsubishi Outlander 2012 (9,1)
- Mitsubishi ASX (9,0)
- Suzuki Vitara (9,0)
- Toyota Yaris 2017 (8,9)
- Mazda CX-3 (8,9)
- Toyota Aygo 2014 (8,8)
- Toyota Corolla 2018 (8,7)
- Suzuki Ignis 2017 (8,7)
- Toyota RAV4 2014 (8,6)
Het model dat het meest geplaagd werd door problemen was de Renault (Grand) Scénic van de vorige generatie. Met een 2,6 was dit veruit de slechtst scorende auto. De Corsa D, Skoda Yeti en Polo uit 2009 behoorden eveneens tot de minste betrouwbare auto’s volgens de Consumentenbond. Inderdaad, zowel bovenaan als onderaan het lijstje is een Polo te vinden.
Aangezien er wordt gekeken naar auto’s van de afgelopen tien jaar zijn grotendeels dezelfde auto’s onderzocht als vorig jaar. Ze zijn alleen een jaartje ouder. Daarom is het opmerkelijk dat er nog best wel grote verschillen zijn ten opzichte van vorig jaar. Misschien moet de Consumentenbond ook de betrouwbaarheid van hun eigen onderzoek eens onder de loep nemen.
Voor de geïntersseerden: de complete lijst is te vinden op de website van de Consumentenbond.
intimrasiert zegt
Opvallend dat er geen enkel model in zit van een ‘premium’ merk. In de merkenlijst zit BMW er ook maar net bij.
tinnemans zegt
@intimrasiert; het gaat om een enquete onder 7000 leden van de consumentenbond. Het antwoord op je vraag zit besloten in de omschrijving.
outlook zegt
@intimrasiert: bij deze auto’s gaat het ook niet puur om betrouwbaarheid. Vind het niet vreemd in elk geval
Pascal zegt
Oef, toch pijnlijk van Tesla. Ik dacht dat zij ’t inmiddels wel iets beter deden dan in de tijd van de eerste generatie Model S maar blijkbaar niet.
tinnemans zegt
@pascal; een groot deel van de problemen met Tesla’s is ontstaan door het blokkeren van de snelladers door BMW 7’s. De Tesla’s konden daardoor niet verder rijden. ;P
Pascal zegt
Dit verklaart alles inderdaad! :)
sportabgasanlage zegt
@pascal eerste lichting Model 3 was net zo’n drama als de eerste lichting Model S. Ik sprak onlangs een Model 3 -eigenaar. Hij had de auto nu iets meer dan een jaar, en dit was er allemaal al een keer kapot gegaan: 2x achterruit spontaan geklapt, iets met de draagarm, vastlopende computer, problemen met een aansturing van de electromotor, problemen met de software, spookmeldingen, iets met de deur en algehele slechte afwerking van het interieur. Het enige waar hij positief over was, is de laadtechniek, range, de snelheid en kracht van de motoren.
Pascal zegt
Ah daar had ik geen idee van. Ik rij een exemplaar van medio 2019 en die is vooralsnog volkomen probleemloos. Maar da’s anekdotisch en zegt natuurlijk niets over de massa.
laarhovenn zegt
@Pascal: denk dat de oudere modellen de score van Tesla vooral naar beneden halen
sportabgasanlage zegt
Zolang dit soort onderzoekjes alleen middels een online vragenlijst worden gehouden, kun je maar weinig conclusies trekken over de volledigheid en betrouwbaarheid van de resultaten. Zoals hierboven ook al staat, gaat het om leden van de consumentenbond. Bijvoorbeeld: hoeveel leaserijders zijn lid van de consumentenbond? Wat is überhaupt de verdeling van merken, types, leeftijd en km-stand van de auto’s van de leden van de consumentenbond?
Daarnaast ken ik mensen die al voor een ruitenwisser of lege accu naar de garage gaan, maar ook mensen (V) die een jaar lang met een rood knipperend lampje doorrijden. Dus definieer betrouwbaarheid?
Kortom: korrel, zout, check!
por100 zegt
Inderdaad, de bovag zou wel een interessant verdienmodel kunnen opzetten door garages te betalen voor data en de gebundelde data vervolgens te verkopen.
Maar deze opzet van de consumentenbond is te weinig voor een diepgaand onderzoek. Het kan als indicatief worden gezien, niet meer.
BerlingoHdi zegt
@sportabgasanlage: Ik lees op de andere autosite wel eens reviews. Auto’s zijn in mijn ogen pas betrouwbaar na een jaar paar of 150 000 kilometer zonder dure reparaties….
frank2b zegt
….. en meestal is dat het moment dat de onbetrouwbaarheid gaat toenemen.
BerlingoHdi zegt
@frank2b: Dus niet bij bepaalde merken, modellen, motoren.
tmon zegt
Maar dan heb je t over slijtage en design op duurzaamheid. Die 150.000 ervoor op maakkwaliteit en fatsoenlijk design, dus niet een zuigerring debacel als vag en .
wildbeest zegt
@tmon: deze mensen testen toch ook geen 530d
Robert zegt
Ik ben wel eens aardig leeg gelopen op een zéér betrouwbare auto, maar waarvan de slijtdelen echt goudgeld moesten kosten. En dat was een vrij modale D-segmenter (Honda Accord).
laarhovenn zegt
Betrouwbaarste is dus de Polo uit 2017, toch plaatsen jullie allemaal foto’s van de laatste generatie Polo
machielvdd zegt
Kijk nog eens goed ;)
Visje66 zegt
We zijn alweer een facelift verder ondertussen. Foto’s zijn gewoon correct.
Johanneke zegt
Wat wel opvalt bij deze consumentenbond tests: als een model nog vrij nieuw is scoren ze soms (te) hoog. Omdat er nu eenmaal nog niet tonnen op de klok zijn gezet. Zo was er een opel een paar jaar geleden die erg goed scoorde, maar in de editie 2 jaar later stond het model ineens heel slecht in de lijst.
BerlingoHdi zegt
@JohannekeNiet De Agila was één van de betere Opels de laatste tijd (omdat het stiekem een Suzuki is).
Johanneke zegt
Klopt, maar mijn voorbeeld ging volgensmij over de astra. Zat een tijd geleden naar de betrouwbaarheid van auto’s te kijken voor een vriend, kwam de consumentenbond lijstjes van meerdere jaren tegen. Daar viel mij dit toen op. Zou bijvoorbeeld kunnen dat de polo vanaf 2017 over 3 jaar slechter scoort omdat er dan modellen zijn die over de anderhalve ton heen zijn. Hoeft niet natuurlijk.
cobana zegt
Aan een Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Porsche mankeert nooit iets. Alles wat aanvankelijk een issue lijkt, blijkt toch een producteigenschap. Volgens PON…
pindakoning zegt
@cobana: en bij Alfa heet dat karakter
Paul58 zegt
@pindakoning: karakter bij alfa is meer dat er kleine dingetjes minder degelijk zijn/ kapot gaan en vervolgens vaak zichzelf weer oplossen;) qua betrouwbaarheid altijd wel sterk hoor, heeft me nooit in de steek gelaten! In dit onderzoek gewoon middenmoot zie ik.
bassrt zegt
7000 mensen op miljoenen auto’s geeft naar mijn inzichten niet een goed beeld van de situatie. Kunnen we niet samenwerken met de ANWB voor bij pechgevallen aan te geven welke auto het is met een bouwjaar? Lijkt me een veel meer informatie te behalen zijn.
sportabgasanlage zegt
Ook het aantal pechgevallen bij de ANWB zegt te weinig. Want wie zijn er lid van de ANWB? Meestal niet de leaserijders, en mensen die hun auto bij de dealer onderhouden krijgen vaak gratis pechhulp (niet zijnde ANWB). Daarnaast is het van belang wat pech precies is, en wat de oorzaak is. Komt het door slecht of laat onderhoud, of door slechte kwaliteit van het product? Dan zijn er nog zaken als: leeftijd en km-stand van de auto, ervaring van de bestuurder, bereidheid om kleine zaken zelf op te lossen vs. voor iedere wissewasje de ANWB bellen (ja, er zijn mensen die al bellen als het lampje voor een laag brandstofpeil begint te branden, of bij lage bandenspanning… tsssss).
Betrouwbaarheid is gewoon heel erg lastig te meten omdat er ontzettend veel variabelen zijn.
Zo zijn er standaard reaguurders op Autoblog die alles wat VAG is bij voorbaat rommel vinden. Nu is N=1 dus ook niet representatief, maar ik heb een aantal auto’s uit de VAG-stal gereden en nooit problemen ervaren. Tegelijkertijd kan ik uit ervaring spreken dat auto’s uit Frankrijk en Italië (bij mij) bovengemiddeld vaak kapot gingen. Wat de statistieken dan weer bevestigen…
sabrerator zegt
Daarom zegt n=1 ook niks. Mijn Renault Megane uit 2012 is de beste auto die ik qua betrouwbaarheid ooit heb gehad. 217000km mee gereden als leaseauto.
drsjeroen zegt
Dus 1 van de onbetrouwbaarste merken heeft wel het betrouwbaarste model. En dan specifiek om 1 bouwjaar. Statistiek was niet mijn beste vak op de uni maar ik twijfel over de betrouwbaarheid van het betrouwbaarheidsonderzoek
machielvdd zegt
Het is statistisch gezien niet onmogelijk, maar het is inderdaad opmerkelijk. Even voor de duidelijkheid: het gaat niet specifiek om bouwjaar 2017, maar om de generatie die in 2017 werd geïntroduceerd
sportabgasanlage zegt
Tja, wat ik ook opmerkelijk vind, is dat de Japanners traditioneel hoog scoren, maar dat Nissan daar niet bij zit. Waarschijnlijk is dat te wijten aan de innige samenwerking en uitwisseling van onderdelen en motoren met Renault.
flatsix010 zegt
Ahh eindelijk weer een artikel zonder filmpje zodat mijn app niet vastloopt en ik gewoon kan reageren.
Nu wachten tot mijn reactie weer verwijderd wordt, want Autoblog duld geen tegenspraak.
Variomatic zegt
Eersteklas flut onderzoek van een organisatie die op sterven na dood is en alles doet voor wat nieuwe abonnees en clicks. Next!
406_v6 zegt
Consumentenbond… ook voor alle advies over TV’s, wasmachines, pindakaas enzovoorts… i’ll rest my case.
toniominestrone zegt
Gelukkig gaat dit betrouwbaarheids onderzoek over de Polo en niet over zijn berijder
frank2b zegt
Dus in een onderzoek onder auto’s na 2011 is de onbetrouwbaarste wagen een Polo uit 2009.
machielvdd zegt
Het gaat om de generatie uit 2009, die er tot 2014 was
mashell zegt
Wat is betrouwbaarheid? Voor mij meet je betrouwbaarheid van een auto in het aantal gebreken per 100.000 kilometer. En dat is niet wat er met dit soort onderzoeken gemeten wordt, want het aantal afgelegde kilometers telt niet mee. Net als met de pech statistieken van de ADAC komt door de manier van meten er volautomatisch uit dat wagens waarmee weinig gereden wordt als betrouwbaar te boek komen te staan. Het zijn dan ook meestal typisch de senioren wagens en merken. Omdat Europese veelrijders vooral de Europese merken zullen kiezen (ofwel de nationale ofwel de premium merken) scoren die merken slecht en de Aziatische merken goed. Doordat senioren geen zin hebben in gedoe met hun auto kiezen zij de “betrouwbare” Aziatische merken en omdat zij weinig kilometers maken wordt er zo een “self fulfilling prophecy” gecreëerd, helemaal gebaseerd op valse statistiek. Mijn stelling: een Mercedes is stukken betrouwbaarder dan een Toyota.
p993 zegt
@mashell: mooie zienswijze!
Maar met die laatste bewering zou ik uitkijken…elektro blijft een dingetje bij das Haus.
rogerzz zegt
Ik wantrouw dit soort ‘onderzoeken’ altijd behoorlijk.
Weinig kilometers met laag volume: Kia Picanto, Suzuki alto, andere boomer/bejaardenhokken.
Veel kilometers en veel volume: Tesla, de Duitse voordehandliggende kilometervreters 5-serie/A6/Passat/Octavia.
Het aantal problemen per kilometer zie ik nooit. Tesla’s hebben misschien wat kinderziektes, maar als je dat uitdrukt in problemen per kilometer dan is dat waarschijnlijk alsnog erg laag. Ik ben geen Tesla of Passat fanboy of wat dan ook, maar puur vanuit statistisch oogpunt heb ik het idee dat dit soort dingen veel te kort door de bocht zijn.
polleke71 zegt
Hoeveel verschillende typen auto’s zijn er op de Nederlandse wegen geweest de afgelopen 10 jaar? 250? Geeft dan een enquête over 7000 mensen (= auto’s) genoeg informatie om statistisch betrouwbaar een uitslag te geven? Vroeger tijdens economie en wiskunde gehad over normaalverdelingen en andere gekkigheid mbt kansberekening maar volgens mij moet je dan toch echt meer gegevens hebben.
Ik denk dat het al genoeg zegt dat Lexus vorig jaar op 1 stond en nu in een jaar tijd naar plek 11 duvelt.
Paul58 zegt
Alfa heeft wel flinke stappen gemaakt en heb er zelf ook hele goede ervaring mee, maar betrouwbaarder dan Nissan?
Paul58 zegt
Volkswagen bungelt ook flink onderaan. En dan de Polo toch de betrouwbaarste
XM'etje zegt
Betrouwbaarheid daar kan je alleen wat van zeggen als je het desbetreffende merk tijd. Waarom heb ik altijd Citroen’s die het altijd doen? En anderen schijnbaar niet!
Schmetterling zegt
Ik heb een Citroën met diverse problemen. Misschien moeten we ruilen?
XM'etje zegt
@Schmetterling: Wij hebben een XM van 1998 en een DS3 van 2011. Ook 3x C5 gehad en een AX. Alleen de laatste C5 had last van vervuiling vanwege de directe injectie. Maar….ze doen het altijd!
auto62 zegt
Hoeveel leden van de consumentenbond die meededen aan de enquête hebben een VW Polo van 2017?
Schmetterling zegt
Modeljaar. Niet bouwjaar.
net10 zegt
Het onderzoek van de Consumentenbond vind ik niet zo sterk, omdat er niet wordt gekeken naar de reparatiekosten, tijd van de reparaties, en of je veel of minder rijdt. Veel auto’s kenden software problemen die door updates inmiddels vaak al verholpen zijn. VW staat eigenlijk bij alle betrouwbaarheidsonderzoeken in de onderste regionen, in dit onderzoek waren ze een na laatste, het lijkt bij de nieuwe modellen er op dat het nu beter gaat. Zelf vind ik de Reliability Index het meest betrouwbaar. Aan lijstjes van de ADAC en ANWB heb je niets omdat veel merken eigen pechdiensten hebben.
Schmetterling zegt
Typisch social media. Veel reacties en meningen van mensen die het onderzoek niet eens gelezen hebben.