Afgelopen weken stond het internationale autonieuws in het teken van de Peking motorshow. China is namelijk on the move, letterlijk en figuurlijk! Maar net zoals in alle andere branches is er natuurlijk veel weerstand tegen de Chinese machine die als een Terminator op ons af lijkt te komen. We kennen daarbij allemaal de verhalen over het Chinese kopieergedrag. Auto’s zijn hierop geen uitzondering, want tal van designs worden bijna letterlijk overgenomen en zelfs Ferrari’s worden schaamteloos nagemaakt.
Opvallend is dat op de autoshow van Peking ruim een derde van de aanwezige merken van Chinese afkomst is. Dit lijkt het gevolg van de Chinese toetreding tot Wereldhandelsorganisatie WTO in 2001. Toetreding tot de WTO heeft de toegang tot de wereldmarkt vergroot en daarmee zijn kansen gecreëerd voor de exploderende Chinese economie, die zelfs door de overheid wordt afgeremd om de boel een beetje in de klauwen te houden.
Aziatische auto’s hebben in Europa al jaren vaste voet aan de grond met tal van Japanse merken als Toyota, Lexus, Mazda, Subaru, Nissan, Daihatsu en Suzuki, maar ook met Koreaanse merken als Kia en Hyundai. Echter wanneer er over Chinese auto’s gesproken wordt, komt al snel de naam Landwind te sprake. Dit merk baarde vorig jaar veel opzien door een akkefietje met 65+ hobbyclub ANWB en het Duitse ADAC. De Landwind zou volgens beide organisaties allesbehalve veilig zijn, zeg maar dodelijk. Wat zou bij de anti-Landwind propaganda het zwaarst gewogen hebben: de bescherming van de automobilist of wellicht een “masterplan” tegen de Chinese opkomst?
Naast Landwind telt China nog vele andere automerken. First Automobile Works (FAW) is de grootste autoproducent van het land. In Peking presenteerde de autobouwer maar liefst 29 nieuwe modellen, waarvan er tien zuiver bedoelt zijn voor de lokale markt. Het hoogtepunt is de luxe HQ3, die ook in kogelwerende en verlengde versie leverbaar is.
Chery lijkt echter één van de meest interessante Chinese autobouwers. Onlangs maakte dit bedrijf bekend dat ze gaan samenwerken met het Italiaanse Fiat en dat ze in opdracht Alfa Romeo’s gaan bouwen. Tevens zal het merk waarschijnlijk gaan samenwerken met DaimlerChrysler om de Dodge Hornet te produceren. En in tegenstelling tot veel andere Chinese automerken die enkel het kopieerkunstje kennen, heeft Chery voor het ontwerp van de Chery M14 de hulp ingeroepen van het welbekende Italiaanse designhuis Pininfarina. Dat het anders kan, zagen we eerder ook bij het Chinese SAIC concern, dat netjes de designs van het failliete Rover opkocht en deze gebruikt voor de merknaam Roewe.
Maar moeten we als Europa nu bang zijn voor China of niet? In de Intermediair schreef men laatst over Henk Schulte Nordholt, zakenman en China-kenner, die claimt dat het land nooit een wereldmacht zal worden. Een economische reus, dat dan weer wel, maar dit zal niet vergelijkbaar zijn met de macht van bijvoorbeeld de Verenigde Staten. De belangrijkste reden hiervoor is dat de Chinezen te weinig ambitie en expansiedrift kennen. China heeft volgens Nordholt geen buitenlandse referenties nodig en handelt puur uit economische redenen. Het communistische land is altijd zeer in zichzelf gekeerd geweest en moet niets hebben van de buitenwereld. Men is er zeer materialistisch en praktisch ingericht. De Chinezen snappen best dat je kennis niet alleen kunt jatten, maar je deze ook zelf moet ontwikkelen. Om die reden doet men ervaring op in het buitenland en worden diverse bedrijven opgekocht om specifieke kennis in huis te halen.
Volgens mij mist China de creativiteit en hebben ze gewoon andere normen en waarden, maar is dat noodzakelijkerwijs ons probleem? Laat die angst voor China los en zie de potentie. Ze hebben nog geen last van een ingewikkelde wetgeving of een 40-urige werkweek, ze draaien op topsnelheid, produceren goedkoop, maken inmiddels auto’s op waterstof en hebben zowaar hun eigen concept cars. Dat de kwaliteit lang niet altijd op het niveau is dat we gewend zijn, zou je voor lief kunnen nemen, want daar is de prijs dan ook naar. Als het al zou kunnen, moeten we China dan willen stoppen?
[ gepubliceerd op nu.nl, 29 november 2006 ]
Rick dos zegt
“De belangrijkste reden hiervoor is dat de Chinezen te weinig ambitie en expansiedrift kennen.”
Come again?!
M Freak zegt
de chinezen kunnen beter speelgoed en zo maken wat wij hier dagelijks gebruiken…maar auto’s kunnen ze niet maken (doe dan maar van speelgoed ofzo)…auto’s kopieren
kom op zeg
Don Pedro zegt
@ rick
Dat denk ik toch niet wacht maar binnen een paar jaar dan zullen ze wel een Europese designer binnenhalen. Onderschat de chinezen niet het is een vlijtig volkje. Ze staan daar nog in hun kinderschoenen qua design en ontwikkeling, maar dat kom nog
Greetz
Rick dos zegt
@Don Pedro
Ik denk dat we het met elkaar eens zijn, want ik trok de uitspraak van deze heer ook in twijfel namelijk.
autoblogger zegt
@Rick dos: dat de Chinezen weinig ambitie en expansiedrift kennen wordt beschreven door Henk Schulte Nordholt. Als je China vergelijkt met bv Duitsland of Japan dan heeft China nooit een militaristische traditie gehad. Hij noemt China ook een zeer individualitische samenleving, eigenbelang staat voorop. Er is ook geen enkele identificatie van de burger met de overheid. Dat is nou niet echt een eigenschap waarmee je de wereld verovert…
pieter autofreak zegt
de Chinezen kopieeren alles zelfs speelgoed! maarja,geen China,geen speelgoed want als je kijkt op zo vandie schaalmodellen is het meestal ‘made in china’
Arnoud zegt
@ autoblogger:
Come again?! Vooralsnog is het land met de grootste expansiedrift op deze wereld niet Duitsland, niet Japan, maar de Verenigde Staten. En als we in onze geschiedenisboeken duiken, lezen wij dat de VS ook nooit militaristisch is geweest, dat de VS het meest individuele land ter wereld is, en toevallig ook internationaal gezien het economisch meest actieve land.
Ook lezen wij dat China nog steeds een communistisch land is, alles wordt strak in toom gehouden door het partijsysteem. En als er een regime militaristisch kan worden genoemd, dan is het toch wel het communisme. Ooit gehoord van de Rode Garde? De Culturele Revolutie?
Kortom, fris eerst maar eens je middelbare schoolkennis op voordat je met gedurfde statements komt. Het staat namelijk behoorlijk stom als je de plank finaal mis slaat…
Ejay zegt
je vergeet Honda, is ook grote jongen uit Japan.
TheAnswer zegt
Ik snap niet waarom mensen Chinese producten (vooral auto’s) nog steeds zo afkraken. Het is veel gekopieerd, maar ja, het blijft handel. Goed gestolen is beter dan slecht verzonnen. Natuurlijk is het leuk om goede, mooie auto’s te bouwen. Maar de prioritaire doelstelling van een autofabrikant is denk ik toch zoveel mogelijk auto’s verkopen, oftewel zoveel mogelijk geld/winst maken. En daarin moeten we de Chinezen echt niet onderschatten.
Ze zijn lelijk, hebben slechte kwaliteit, maar daar is de prijs ook naar. Voor weinig krijg je ook weinig. En eerlijk gezegd denk ik dat als je de kwaliteit/prijs-verhouding van een Chinees auto vergelijkt met een Duitse of Japanse, je met de Chinese nog meer auto hebt.
En of China ooit een wereldmacht wordt, moeten we eerst een ondersheid maken tussen willen en kunnen. Neem VS als voorbeeld, sinds WO II zijn zij de machtigste, maar in de laatste jaren hebben ze niets anders dan problemen voor zichzelf gecreerd.
Als China het wilt, dan kan die supermachtig worden. Ze hebben geld zat, ook (kern)wapens zat en het blijft een groot volk van bijna 2 miljard mensen.
En hoe komt die Nordholt daarbij dat China nooit militaristisch is geweest. Figuren zoals Djengis Khan en al die dynastieën zijn ontstaan door oorlogen te voeren. Waarom denk je dat de Chinese Muur is gebouwd.
Rick dos zegt
@autoblogger
Ten eerste moet ik zeggen dat we blij moeten zijn, dat China nooit de achterlijke ideeen van Duitsland en Japan heeft overgenomen.
Ten 2e is China bezig om zijn militaire macht uit te breiden en te versterken.
Ten 3e denk ik dat in de toekomst oorlogen niet op het slagveld zullen worden uitgevochten maar op economisch vlak. Tegenwoordig heeft bijna niemand meer er belang bij om dure en kostbare oorlogen te voeren zoals ze dat vroeger wel hadden. Begrijp me goed er zullen altijd brandhaarden blijven, zie bijv. “the war on terror”, maar dit zal niet meer op de schaal zijn als WO I en II.
De pressie middel in de toekomst (is het nu al eigenlijk) zal niet met militair machtsvertoon komen, maar met economische middelen.
Kijk hoeveel miljarden China in Afrika en Z. Amerika aan het pompen is. Dit zijn allemaal strategische beslissingen. Zonder dat China, Afrika of Z.Amerika hoeft binnen te vallen hebben ze wel drukmiddelen in die regio´s. Dit gold vroeger ook voor de Sovjet Unie alleen hebben de Chinezen dit veel slimmer aangepakt.
China is (wordt) een powerhouse die zijn weerga niet kent. China heden tendage is het misschien nog niet, maar geef ze tijd en de ruimte en ze zullen het zeker wel worden.
Had je 150 jaar geleden gezegd dat Amerika ooit een supermacht zou worden had iedereen je voor gek verklaard.
Daarom vind ik het nogal koortzichtig om nu te stellen dat China nooit een wereldmacht zou worden. Ze zijn immers pas een jaar of 15 bezig…..en in die jaren hebben ze volgens mij toch wel veel “ambitie en expantiedrift” getoond……..
Rick dos zegt
@TheAnswer
Djengis Khan was een Mongool! En ik ben hem niet aan het uischelden! ;) :)
Maar voor de rest idd. kijk bijv naar de Ming dynastie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ming_Dynasty
TheAnswer zegt
@ Rick dos
De China van vroeger was opgedeeld in verschillende streken die samen de China is van vandaag die we kennen. Het land Mongolië bestond toen nog niet, de Mongolen waren een volk of stam die in opstand is gekomen tegen de Yuan-dynastie en won.
Dus Djengis Khan kunnen we wel als Chinees (in die tijd) rekenen.
mvagusta zegt
Geschiedenisles???
:)
Rick dos…. Goede comment! Helemaal mee eens!
autoblogger zegt
@Arnoud: Misschien is het verstandig om eerst de column goed te lezen voordat je met gedurfde reacties komt… De beschrijving die ik geef is afkomstig van Schulte Nordholt, welke ik vervolgens in mijn reactie probeerde te verduidelijken.
@Rick dos: China is inderdaad bezig om zijn militaire macht uit te breiden en te versterken maar ze zijn daarin niet confronterend. Ook hier kan ik Schulte Nordholt quoten die aangeeft dat China vooral geen vijanden wil maken (Arnoud, let je even op;)
China is, zoals je al aangeeft, flink aan het investeren in Afrika en landen als Iran. Ze doen zaken met regimes die door ons worden gemeden, dat is ook wat ik bedoel met andere normen en waarden.
Rick dos zegt
@autoblogger
Ben ik het toch weer niet met je (of liever gezegd dhr. Nordholt) eens. China is wel degelijk confronterend als het om hun eigen interesses gaat. Kijk bijv. naar Taiwan daar lieten ze hun miltairemacht zien onder het mom van “oefeningen”. Kijk bijv. ook naar het spionagevliegtuig van Amerika die ze weken hebben vastgehouden. En wat langer terug de oorlog in Korea.
Ik ben het wel eens dat China geen vijanden wilt maken, maar zo wilt Europa en Amerika ook geen vijand worden van China. En dan grijp ik toch terug op wat ik reeds gezegd heb namelijk, dat men geen kostbare oorlogen meer wilt voeren. Tegenwoordig is alles in het teken van de economie gesteld.
Hierbij schuwen ze niet om zaken te doen met regimes met questionable reputations. Echter, was het niet voor China dan hadden we N. Korea nooit in bedwang kunnen houden.
En onze normen en waarden zijn ook niet op een hoog niveau.
Kijk hiervoor alleen maar naar het zaken doen van het westen met China.
Wij deden en doen zaken met regimes die ons iets te bieden hebben, maar zodra ze ons niks te bieden hebben dan praten we ineens over mensenrechten.
Ik zag bijv. dat China (volgens mij was dit Angola) in Afrika geinvesteerd had. De afspraak was dat ze een spoorweg zouden aanleggen. Voor eigen gewin natuurlijk, maar als ik zie dat de bevolking er ook profijt van heeft, omdat men families in jaren niet had gezien door de afstanden en elkaar nu wel kunnen opzoeken. En omdat mensen werk hebben. Dan denk ik bij mezelf zijn wij dan wel zo goed bezig?!
Het geen woorden maar daden principe……hou ik eerlijk gezegd meer van.
JANUS zegt
Ik ben er inderdaad van overtuigd dat we in de komende decennia de opkomst van de Chinese auto mee gaan maken. Iedereen was in het begin ook kritisch over de Japanse auto maar die blijken nu toch al jaren en jaren de meest betrouwbare van allemaal te zijn.
JustFendi zegt
China is idd on the move en we zullen in de nabije toekomst als Europa en de VS duidelijk rekening moeten houden met deze grootmacht in vooralsnog kwantitatieve zin.
Want laten we wel wezen, de zogenaamde concept cars van de Chinezen lijken werkelijk nergens op en als het geen concept car is is het wel een gekopieerde auto, dus wat kwaliteit betreft hebben ze een hoop in te halen.
Maar goed kwantiteit hoeft niet per se onder te doen voor kwaliteit en dat zien we dan in de afgelopen jaren waarin de europese markten worden overspoeld door goedkope en overigens naar mijn mening waardeloze ‘made in china’ producten.
Maar niet iedereen geeft om kwaliteit, dus is het uitkijken geblazen voor de Chinezen
CSL zegt
Hoe meer concurentie hoe beter voor de consumenten. Worden auto’s eindelijk wat goedkoper.
JH zegt
De Chinese auto’s worden al ontworpen door bedrijven als Porsche, Pininfarina, etc. Gevaarlijk vindt ik de economische macht die ze al hebben. Begin dit jaar was er geen staal meer te krijgen omdat de Chinezen “even” alles opgekocht hebben. In China staan de modernste Duitse Krupp staalpersen die tezamen met goedkope Chinese arbeiders een gevaarlijk wapen zijn. (beste kwaliteit tegen laagste prijs). Ze leren snel dus we zullen nog wat beleven. Wat ze nog missen is het kwaliteitsgevoel. Alles moet nieuw zijn, maar onderhoud is een vreemd woord in China (kijk maar eens naar gebouwen die 2 jaar oud of zo zijn in Sjanghai). Ook kopieren ze alles maar gebruiken bijvoorbeeld niet het hoogwaardige staal wat Duitse autobedrijven gebruiken waardoor roest, etc. een probleem zal zijn
Markus zegt
… communistisch… zeer materialistisch….
Iets klopt hier niet, maar wat….
autoblogger zegt
@Rick dos: je hebt wat mij betreft wel gelijk, het is allemaal erg relatief.
Echter, meneer Nordholt heeft wel een antwoord vwb Taiwan ;)
Die kwestie zit namelijk heel diep. In de ogen van de Chinezen hoort Taiwan bij China, in de ogen van de Chinese leiders zit er dus nog een foutje in de geschiedenisboeken;) Het doel is daarbij nog steeds hetzelfde als onder Mao, namelijk het herstellen van het Hemelse rijk. In de grondwet staat zelfs dat elke Chinees moet mehelpen aan de hereniging van China…
Rick dos zegt
@autoblogger
Daar geef ik hem (en jou ;) ) dan wel weer gelijk in. Maar mijn punt was ook dat ze wel degelijk confronterend zijn als het om hun interesses gaat. En Taiwan zien de Chinezen als een provincie van China.
Nicolas zegt
Lieve mensen, Volksrepubliek China kan je zien als een bedreiging maar ook als een kans. Naar mijn gevoel zijn er nogal wat mensen negatief over China. Kijk alstublieft ook eens naar de andere kant van het verhaal. Bijvoorbeeld deze website: http://www.ptb.be/scripts/center.phtml?section=A2AAABBOBB&action=allart&NoPath=&PHPSESSID=08e7d9794cbf677ae68ff837e8c9f437
ietje zegt
Ik zit al geruime tijd in Rusland (petersburg) en het stikt hier werkelijk van de Chinese autos, vrachtwagens en bussen. Allemaal voor een prikkie te koop (in vergelijking met westerse techniek) en veel qua design gebaseerd op westerse auto’s (toyota – Great Wall Deer G3 – en honda – Chery Tiggo – kopieen bijv.) of qua techniek als licentie (Chery Amulet -Seat Toledo – vrachtwagens op mercedes en man licentie uit de jaren 90). Veel is qua design wel ‘nieuw’ maar onderhuids is het allemaal oude techniek (zoals al eerder gezien met de landwind (opel frontera?). Hoe dan ook sterft het hier van de goedkope slechte (dat geven de Russen zelf toe) Chinese auto’s…maar ze zijn nu eenmaal heel goedkoop (zelfs voor Russische standaard)
FAW, BAW, Chery, BYD, Great Wall, Dongfeng, Foton, Tie Ma (Tie Ma Chongqing North-Benz Truck Co.), Howo, JAC, Golden Dragon, Shen Long…hieronder wat links (sorry, allen in het Russisch):
http://www.cnmotors.ru/
http://www.cnmotors.ru/bus.htm
http://www.df-trucks.ru/
http://www.howo.ru/tehnika
http://www.chery.ru/
http://www.rosspan-truck.ru/
http://baw.auto21.ru/baw_index.html
http://www.goldendragonbus.com/