Hybride auto’s hebben naast een elektro-motor doorgaans een benzine-motor die inspringt op het moment dat er behoefte is aan extra vermogen. Ondanks dat de diesel motoren het imago hebben behoorlijk vervuilend te zijn (dit is wat mij betreft ietwat achterhaald), zijn Peugeot en Citroën aan het experimenteren met diesel-hybrides…
Het resultaat moet een auto zijn met een extreem laag verbruik en een minimale uitstoot van CO2. Aangezien diesels in Europa al lang vaste voet aan de grond hebben, denken de Franse fabrikanten dat de markt in Europa rijper is voor diesels gekoppeld aan een elektromotor dan benzineauto’s met deze techniek. Bovendien is de verbranding een stuk efficiënter.
Maar het duo gaat verder, want naast de hybride diesels werken Peugeot en Citroën samen met het nationale atoomagentschap aan een nieuwe brandstofcel onder de codenaam ‘Genepac’. Dit is een compacte brandstofcel met een vermogen van 80 kW met als doel om de actieradius van elektrisch aangedreven auto’s te vergroten.
Meer over Hybride HDi op autoweek.nl, meer over Genepac op treehugger.com.
Baracuda zegt
Wat ik mij vooral afvraag.. wat is de levensduur van zo’n brandstofcel.. Verliest dat per jaar bv 10 of 20% van zijn vermogen of hoe zit dat?
autoblogger zegt
De levensduur schijnt op dit moment een paar jaar te zijn, maar er wordt zoveel gewerkt aan deze technologie dat de ontwikkelingen elkaar erg snel opvolgen. Je kunt er dus nog weinig over zeggen…
Laatst las ik wel dat NedStack, een bedrijf uit Arnhem dat stacks (stapels brandstofcellen) produceert, voorspelt dat de brandstofcel over 5 jaar zo goedkoop is dat deze kan concurreren met accu’s en motoren van personenauto’s. Dan praat je dus ongeveer over 2010, het jaar waarin men de bovenstaande HDi ook wil uitleveren;)
w0o0dy zegt
Een diesel levert zijn maximale koppel meestal onder de 2500 toeren maar komt vaak wat vermogen tekort (als je een zuinige diesel wilt). Daarom is de combinatie met een electro motor zo gek nog niet. Persoonlijk denk ik dat je zou moeten gaan voor een dieselmotor als een generator en dan de aandrijving volledig electrisch maken (theoretisch kun je dan een vrijwel onbeperkt toerental gebruiken). Dat heeft als voordeel dat je de koelingsproblemen van een verbrandingsmotor kunt minimaliseren en dat je in combinatie met een cvt bijvoorbeeld optimaal gebruik kan maken van al dat koppel.
maarten zegt
al gaat zo’n brandstofcel 3 jaar of langer mee…. dan valt de rest van de auto wel uit elkaar..