Met de Citroën ë-Berlingo Van kun je perfect calzones, hamburgers en lahmacuns bezorgen. Of je kan ‘m gebruiken als securitybus.
De Citroën Berlingo is een groot succes voor het Franse merk. De auto is de eerste in zijn soort. De Berlingo werd namelijk als ‘Ludospace’ ontworpen. Enerzijds als volwaardige bedrijfsauto, anderzijds als praktische familieauto. Daarvoor waren het vaak B-segment hatchbacks met een laadbak erachter geplakt.
Derde generatie
De nieuwe Berlingo is er al weer sinds 2018. Naast een 1.2 ‘PureTech’-benzinemotor en een 1.5 ‘BlueHDI’ diesel is er nu ook een elektrische Berlingo. Deze heet uiteraard de Citroën ë-Berlingo Van, met de kenmerkende puntjes boven de ‘e’.
Citroën ë-Berlingo Van
De Citroën ë-Berlingo Van heeft een elektromotor met 136 pk (100 kW) aan vermogen en 260 Nm aan trekkracht. Dat vermogen kun je aanspreken in de ‘Power’-modus. In Normal heb je 109 pk en 180 Nm tot je beschikking. Zet je ‘m op de ‘Eco’-modus, dan is er 82 pk en 160 Nm voorhanden.
De actieradius is dan wel een stukje groter. Volgens de WLTP is maximaal 275 km mogelijk. De topsnelheid van deze relaxte Citroën is begrensd op 130 km/u. Voor de range moet je de ‘Eco’-modus aanzetten, voor de extreme V-max heb je de ‘Power’-modus nodig
Snelladen
Snelladen is mogelijk, met een maximum van 100 kW. Daarmee zit de accu van de Citroën ë-Berlingo Van in 30 minuten op 80%. Aan een wallbox thuis kun je de bestelauto in 7 uur en 30 minuten tot 100% volladen met een monophase lader of 5 uur met driefase wallbox.
Mochten de specificaties je bekend voorkomen, dan kan dat kloppen. Deze motor plus accu is ook leverbaar in de grotere PSA/Toyota bestelbussen. Qua opbouw kun je kiezen uit vier carroserievarianten. inbouw en betimmering kun je achteraf laten regelen.
Zustermodellen Citroën ë-Berlingo Van
Reken maar dat deze elektrische bedrijfswagen ook onder andere merknamen verkocht gaat worden. Zeker nu PSA en FCA samen gesmolten tot Stellantis. Een Opel Combo-e, Peugeot e-Partner, Toyota ProAce City Electric zijn een zekerheidje. Een Fiat-versie (Doblo-e) lijkt aannemelijk. Hopelijk behoort een Lancia Brutto of Alfa Romeo Lento niet tot de mogelijkheden.
De Citroën ë-Berlingo Van staat in de tweede helft van 2021 bij de betere Citroën-dealer.
dotternetta zegt
Doe mij maar weer 1: 3 zits, 6 deurs, achterramen, airco. Heerlijke auto! Gebruik hem dagelijks voor ww-verkeer
raoufff zegt
‘De Citroën ë-Berlingo Van staat in de tweede helft van 2021 bij de betere Citroën-dealer.’ Zijn er ook minder betere Citroën-dealers dan?
koeberg zegt
Blijkbaar. Daar kun je dan later dit jaar mooi je dealer op selecteren.
“Heeft u ook de ë-Berlingo?”
“Jazeker, loopt u maar even mee naar onze bedrijfswagens.”
“Mooi. Nee hoeft niet. Ik kom voor een nieuwe C3.”
cossiekiller zegt
En de motor zit ook nog in de Corsa en de 208…
The Stig NL zegt
@cossiekiller: Yup… In letterlijk alle elektrische auto’s van PSA…
Robert zegt
Als de arbeidsinspectie ziet dat er zo’n lange, rondslingerende kabel op de grond ligt, terwijl er omheen gewoon gelopen en geladen wordt, dan heeft de eigenaar wel wat uit te leggen.
mashell zegt
@RRRobert: Franse arbeidsinspectie werkt anders, die lijkt alleen of je wel voldoende staakt.
Robert zegt
🤣
boomhauwer zegt
maar…dat is de toekomst!!!!!!
dhrr zegt
Goed gezien RRRobert.
acizane80 zegt
Alles hangt af van de prijs, de gewone Berlingo van is in België verkrijgbaar vanaf een 10500euro. Als je de ë van het dubbele moet betalen en nog eens moet investeren in de snelladers aangezien bestelbusjes redelijk wat km’s maken kan het soms duurder uitkomen dan een lpg installatie in te bouwen. Zeker nu de subsidies voor electrische auto’s wegvallen.