De Citroën C1 is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Stel dat je een exemplaar wilt kopen van de generatie 2014 tot 2021, waar moet je dan op letten?
Jawel, het is tijd voor een occasion aankoopadvies van een van de populairste A-segment auto’s van Nederland: de Citroën C1. De C1 maakt natuurlijk deel uit van een drieling, met de Toyota Aygo en Peugeot 108 als de andere broertjes. Hoewel dit drieluik op hetzelfde platform staat, hebben ze allemaal hun eigen styling. Maar wat techniek betreft zijn de overeenkomsten heel groot.
Nu gaat dit occasion aankoopadvies dus over de Citroën C1 gebouwd van 2014 tot 2021, maar in feite gelden de zaken die we gaan benoemen ook voor de Aygo en 108 van dezelfde bouwjaren. Citroën heeft de C1 geleverd als driedeurs en als vijfdeurs. Met de nadruk op ‘geleverd’ inderdaad, want inmiddels is de auto uit productie, net als de Aygo en 108.
Alleen Aygo kreeg opvolger
Zowel Citroën als Peugeot heeft geen opvolger uitgebracht van respectievelijk de C1 en 108. Toyota deed dat wel. De Aygo is namelijk opgevolgd door de Toyota Aygo X, waarbij je de X uitspreekt als ‘cross’. Een mini-SUV dus, zo’n Aygo X. Citroën en Peugeot zagen geen verdienmodel meer in dit segment. De Citroën C1 – gebouwd van 2014 tot 2021 – is voorlopig dus de laatste stuiptrekking van de Fransozen in het klassieke A-segment.
Driecilinders
Kopers hadden voor dit model niet heel keuze wat betreft motoren. Citroën leverde een 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 68 pk of 72 pk en ook een 1,2-liter driecilinder benzinemotor met 82 pk. De variant met 82 pk ga je niet zo snel vinden. Het gros van de kopers koos voor de basismotor.
De 1,0-liter met 68 pk en 1,2-liter met 82 pk moesten bij de facelift in 2018 het veld ruimen voor een nieuwe 1,0-liter e-VTI met 72 pk. De andere motoren voldeden op dat moment niet meer aan de Euro 6.2-emissienorm. De 1.0 was te combineren met een automaat (gerobotiseerde handbak). Bij de nieuwe VTI-krachtbron praat je in het geval van de handgeschakelde versnellingsbak over de VTi 72 S&S en bij de elektronisch bediende versnellingsbak is dat de VTi 72 ETG.
Overzicht motoren Citroën C1 2014-2021
- 1.0 benzine 3-cilinder: 68 pk
- 1.0 VTi S&S benzine 3-cilinder: 72 pk
- 1.2 benzine 3-cilinder: 82 pk
De nieuwe 1.0 VTi met 72 pk geniet de voorkeur. Die is net even zuiniger. Het blokje levert 72 pk bij 6.000 toeren per minuut en maximaal 93 Nm aan trekkracht bij 4.400 toeren per minuut. Deze uitvoering sprint in 12,6 seconden van 0 naar 100 km/u en haalt een top van 160 km/u.
Facelift in 2018
Bij de facelift in 2018 kreeg de C1 een nieuw Citroën-logo, nieuwe kleuren en tilde de Franse autofabrikant de afwerking naar een wat beter niveau. Ook werden er wat rijhulpsystemen toegevoegd, zoals Traffic Sign Recognition en Mirror Screen (Apple Car Play, Android Auto en Mirror Link). Deze functie geeft het scherm van een smartphone weer op de tablet met 7-inch touchscreen, mits aanwezig in de auto.
Zaken als Active City Brake, Hill Start Assist, Lane Departure Warning System, een achteruitrijcamera en Keyless Entry & Start waren al leverbaar.
Laag gewicht
Bijzonder fijn aan de Citroën C1 is het lage gewicht van 815 kilogram (ledig). De Airscape-uitvoering – met canvas schuifdak – is met 830 kilogram ietsje zwaarder. Wel zo prettig: voor beide types betaal je weinig wegenbelasting. De C1 mag net als de 108 en Aygo niets trekken. Naast licht is de C1 ook lekker compact. Hij meet slechts 3.466 mm in de lengte.
Aandachtspunten
Tot zover een beknopte introductie over de Citroën C1, gebouwd van 2014 tot 2021. De reden waarom je dit artikel leest heeft natuurlijk te maken met de aandachtspunten. Voor de C1 van deze generatie hebben we de volgende zaken voor je op een rij gezet.
Carrosserie & Interieur
- De C1 is natuurlijk een volbloed stadsauto. Let daarom extra goed op beschadigde koetswerkdelen, bumpers en wielen, want die kunnen in stedelijk gebied al snel beschadigen door omstanders.
- Op de meest basale uitvoeringen na, hebben de meeste 108’s een klein 7-inch infotainment scherm. Dit is een touchscreen met ‘MirrorLink’. Houdt er rekening mee dat deze niet even soepel samenwerkt met alle smartphones.
- Een piepje of kraakje in het interieur is heel normaal.
- Let bij de Airscape-versies op de rubbers van het canvas schuifdak.
- Basisversies zijn extreem kaal en grijs en hebben een eenvoudige radio en een plastic stuurwiel. Opteer liever voor een hoger uitrustingsniveau met leuke stoelbekleding, airco en het 7-inch infotainmensysteem met MirrorLink.
- Kleine bagageruimte
- Beperkte zitruimte achterin
Elektronica
- Sommige C1’s hebben last van elektronische storingen waarbij veel lampjes gaan branden en de motor maar op halve kracht werkt. Harder dan 50 km/u rijden is dan niet mogelijk. Veelal is dit te wijten aan een defect bij de accu en daardoor eenvoudig te verhelpen.
- Controleer of de airco-installatie naar behoren werkt, repareren is prijzig
Aandrijflijn
- De koppeling is een zwak punt. Controleer of deze niet te hoog ‘aangrijpt’ en niet slipt met het gas geven. Als de motor meer toeren gaat maken, maar niet gaat versnellen, dan moet de koppeling vervangen worden.
- De C1 houdt niet altijd van koude starts. De motor kan iets langer nodig hebben om aan te slaan. In de zomer, of met een warme motor, slaat de motor veel sneller aan.
- De automaat is geen ‘echte’ automaat (maar een gerobotiseerde handbak) en schakelt ook niet half zo soepel. Met name van 1 naar 2 gaat vrij schokkerig. Dit kan verholpen worden door bij het schakelen het gaspedaal minder diep in te trappen. Eerst even proefrijden of je deze automaat wel prettig vindt.
- De 1.0 VVT-i heeft een onderhoudsvrije distributieketting, de 1.2 VTi/PureTech beschikt over een distributieriem
- Er zijn meldingen bekend dat de distributieriem kan verkruimelen bij de bouwjaren 2014-2018. Niet leuk, want deze loslatende deeltjes kunnen de oliezeef en andere essentiële doorgangen blokkeren en motorschade veroorzaken. Er is een terugroepactie voor deze kwestie geweest, even navragen dus.
Aanbod Citroën C1 op Marktplaats
De Citroën C1 is door zijn compacte afmetingen en bereikbaarheid ongelofelijk populair in Nederland. Om die reden staan er dan ook genoeg exemplaren op marktplaats.nl. We praten op het moment van schrijven over dik 330 auto’s. Prijzen beginnen bij een kleine 5.000 euro en lopen op tot iets meer dan 16.000 euro. Voor het totale aanbod van de Citroën C1 kun je natuurlijk terecht op Marktplaats Auto.
rijnounsdoor zegt
Het aankoopadvies luidt: koop dit niet!
bernoulli zegt
Lang geleden een maand een 107 gereden “in between cars”. Later nog wel eens een 108 als leenauto gehad van de garage.
Afgrijselijke k**autootjes. Niet te doen. Eentje van de VAG-drieling is in dit segment zó veel beter.
Je zit droog en het komt vooruit. Dat is het wel.
kniesoor zegt
Heb een 108 1.2 als huuroto(otje) gehad. Beviel me prima. En da’s niet omdat ik in ’t dagelijks leven niets gewend ben. Dus vraag me af op grond waarvan ze jou niet kunnen bekoren.
bernoulli zegt
Dan vraag ik me af op grond waarvan ze jou wel kunnen bekoren. 😉
kniesoor zegt
Zo’n ding zit lekker (zelfs met mijn lengte) en is met z’n 82 peekaa – voor het soort oto – alleszins vlot te noemen. En ook nog zuinig, al is dat laatste voor een huurotootje waar geen lange afstanden mee worden afgelegd geen hoge prioriteit.
Blijft m’n eerdere vraag staan : op grond waarom kunnen ze jou niét bekoren ?
redbeams zegt
Ooit in een up gereden maar wat een afschuwelijke auto is dat zeg.Ja je hebt redelijk hoofdruimte maar voor de rest rijdt het waardeloos en ziet er niet uit.
Als je de ene deur dicht gooit dan valt de andere er bijna uit.
Tonnie zegt
Grappig, m’n moeder had jarenlang een aygo, daar heb ik veel in gereden en reizen van ong 14u aan 1 stuk mee gemaakt. Nu heb ik 3 jaar een nieuwe a1 gehad. Persoonlijk vond ik de aygo veel beter op de weg liggen en veel betere stoelen hebben. Die std vag bankjes kom je na 2u al gebroken uit. En dat voor ong een derde van het geld. Om die problemen voor de audi te verhelpen zou je nog eens het bedrag voor die aygo aan opties neer moeten tellen om het net zo prettig (of dan wel wat prettiger) te maken. Als je een laag budget hebt of lage maandelijkse lasten wilt kan ik zo’n aygo/c1/107 wel aanraden. Rijden best grappig voor het geld en als je een beetje handig bent kun je veel dingen zelf ook wel oplossen en anders kosten de onderdelen of montage alsnog geen ruk.
Joseppe zegt
Tja ik heb de zelfde ervaring met de Citroen en Peugeot variant…. maar deel dit volkomen niet met de Aygo die beduidend beter afgewerkt is.
En het motortje wat door Daihatsu ooit ontwikkeld is….
Ik heb hem ook in de Daihatsu Sirion 2 en de Cuore liggen. Echter deze worden in Japan gemaakt en niet een voormalig Oostblok land. En dat merk je toch.
Vandaar dat ik liever dan voor een Daihatsu ga in plaats van de Europese meuk…. en daar schaar ik ook de VAG drieling onder..
techniekmeneer zegt
1.2 laten staan. Verder prima auto’s, zeker voor een Citroën…
moveyourmind zegt
Prima autootjes. Een soort moderne 2CV. Simpel van techniek, praktisch door de vier portieren en wat je echt nodig hebt zit erop en eraan. En, zeker in de beginjaren, in aanschaf één van de goedkoopste auto’s.
Vind het wel jammer dat dit segment voor de meeste fabrikanten niet meer rendabel is.
123bat zegt
De koppelingskabel / pedaal moet regelmatig handmatig gesteld worden. Staat ook in het onderhoudsboekje. Dit was al zo bij de eerste generatie C1-107-Aygo.
Als hij hoog aangrijpt betekent dat dus niet dat die automatisch vervangen moet worden.
krisp zegt
Het multimediasysteem met 7” van voor de facelift kun je overslaan: de basisradio werkt net zo goed en heeft evenveel functies. Na de facelift zit er Carplay/Android Auto op, en is het een hele fijne toevoeging. Mirrorlink heb ik nog nooit werkend gezien en gekregen. Het canvas schuifdak maakt een enorme herrie op de snelweg, en is eigenlijk niet aan te bevelen.
sleepyj zegt
1 liter nemen, die is van japanse makelij. Moertje op t spruitstuk regelmatig vervangen, voorkomt dat ie scheurt en kost een appel. de 1,2 is van franse makelij, en slecht. Oplossende riem kwaal zoals gezegd. Reparatie loopt dan snel uit de klauwen.
Goedkoop vervoer in de stad, aanrader. Maar alles wat daarbuiten valt, is zelfkastijding. doe jezelf een plezier en zoek naar minimaal een B segmenter
vodgen zegt
Mijn vrouw heeft een C1 van een paar jaar oud en deze voldoet prima als stadsauto. Ikzelf neem hem binnen de stadsgrenzen ook vaak mee i.p.v. de Z4. Hij is lekker wendbaar, de 3 cilinder is binnen de stad voldoende vlot, ontzettend zuinig en ik kan er met mijn 1.93m lengte prima in zitten. Kortom; de C1 is prima stadsauto voor erbij.
net10 zegt
Prima auto net als de Peugeot 108, en Toyota Aygo.
De 1.2 van Peugeot is veel fijner dan de 1.0 van Toyota. Neem bij de 1.2 gewoon een wat later exemplaar, bijvoorbeeld vanaf de facelift in 2018, of zorg dat er een nieuwe distributieriem op zit, en je hebt een goede en betrouwbare motor.
In klokje rond was een Citroën C1 met 1.2 motor met meer dan 500.000 km op de teller, de C1 was nog in erg goede conditie.
camber24 zegt
Als in België wonende Nederlander vind ik dit DE Nederlandse auto bij uitstek. Rijd je de grens over, zit er direct altijd wel een of andere onverlaat in een C1/Aygo/107/108 op de linkerbaan met 101,2 km/u. Het vervoer van de doorsnee Nederlander. Bijzonder spijtig dat dit door het lokale belastingklimaat in de hand is gewerkt. Zal best een prima autootje zijn, maar mij niet gezien.
Arno's zegt
”Er zijn meldingen bekend dat de distributieriem kan verkruimelen bij de bouwjaren 2014-2018. Niet leuk, want deze loslatende deeltjes kunnen de oliezeef en andere essentiële doorgangen blokkeren en motorschade veroorzaken”
Kan iemand mij uitleggen hoe deeltjes van een verkruimelende distributieriem bij het smeersysteem komen? De riem zit immers aan de buitenkant van het motorblok
123bat zegt
Bij de 1.2 is dat een riem die in de motorolie meedraait, een zgn. natte distributieriem. Wordt volgens mij niet super vaak toegepast, ik ken alleen de PSA motoren met zo’n constructie.
upp3rd0g zegt
Wut??? Bij AB denken ze dat er behoefte is aan een aankoopadvies over een C1?