De Chinezen denderen door. In 2030 hebben ze naar verluidt een derde van de automarkt in handen.
Chinese auto’s zijn heet in de autowereld. Niet alleen omdat het veelal EV’s zijn die wel eens in de hens gaan (net als andere EV’s en soms ICE’s). Vooral ook omdat ze steeds meer marktaandeel afpakken van de ’traditionele autobouwers’. Lees: de Europeanen, Amerikanen en misschien ook Japanners en Zuid-Koreanen die ooit de nieuwe jongens waren. Zoals het destijds ook met die andere Aziaten was, is niet iedereen daar blij mee. Alleen kleven er in geval van China, nog wat extra aspecten aan.
Anders dan Zuid-Korea en Japan
Waar Japan en Zuid-Korea min of meer een democratische leest hebben, is dat in China een tikje anders. Meer en meer ontstaat er in deze woele wereld een soort vijandsdenken jegens het machtige China. Jarenlang was het voor groot-industriëlen een (soort van) handige plek om goedkoop te produceren en als het meezit ook nog wat aan de mensenmassa te verkopen.
Spion?
Maar nu maken we ons zorgen over de politieke en militaire invloed van Xi en de zijnen. Ook al omdat auto’s tegenwoordig ook bewegende computers met camera’s zijn en dus ideale objecten om te spioneren. Of die angst nu terecht is of niet. Zeker is in ieder geval wel dat ze wat bedenkelijke dingen doen met een sociaal kredietsysteem en Oeigoeren. Aan de andere kant zijn wij natuurlijk ook lang niet zo heilig als we ons voor willen doen (hoewel er in Europa voor zo ver bekend, geen Oeigoeren-situatie is).
Heffing
In Amerika is er al een extra importheffing van 100 procent op Chinese auto’s ingesteld door debatkoning Sleepy Joe. Ook in Europa komt er een dergelijke heffing, zij het alleen op EV’s en iets minder heftig. De redenatie is dat China de eigen EV bouwers bijstaat met geld vanuit de staat. Zo kunnen de bedrijven ‘oneerlijke concurrentie’ aangaan met ‘onze’ fabrikanten. En vervolgens de hele tent overnemen als die Europese (of Amerikaanse) autobouwers kapot zijn.
Toch groei
De heffingen ten spijt, verwacht AlixPartners dat China is 2030 ongeveer een derde deel (31 procent) van de globale automarkt in handen zal hebben. Dat is 10 procent meer dan nu. In Europa zal het aandeel zo’n 12 procent zijn (nu 6 procent). In Rusland 69 procent (noice) ten opzichte van 33 procent nu. In China zelf gaat het aandeel van 59 procent naar 72 procent volgens AlixPartners. En verder zit er grote groei in Afrika, Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika. In Japan lopen ze niet warm voor Chinese producten en daar zal het marktaandeel naar verluidt niet verder komen dan 1 procent in 2030.
Niet alleen goedkoop maar ook goed?
Volgens Andrew Bergbaum is het voordeel van de Chinese auto’s niet alleen het kostenplaatje:
Chinese brands put a higher value on features customers can actually experience, such as design and in-cabin tech; they are ruthlessly focused on maintaining their cost advantage even as they build factories abroad; and they have built a considerable lead in emerging technologies – including battery production.
Andrew Bergbaum
Waarvan akte?
Oopelkadet zegt
Nuja het is vrij simpel: China is de nieuwe wereldmacht. Waar USA 70 jaar de grote aap was die technologisch op vrijwel alle gebieden toonaangevend waren, gaat nu China alles overnemen. Nog los van het subsidieverhaal komt er een tsunami aan hoog opgeleide mensen met een productiecapaciteit 3x van ons luie westerse jongens. Face it: ze gaan met ons hele EU de vloer aanvegen in 10-15 jaar tijd en misschien moeten we juist meer inbvesteren in close ties dan we nu willen toegeven.
Ons Hollanders hebben altijd goede neus gehad voor handel dus ik geloof best dat we daarin voorop gaan lopen. Of Biden daar blij mee gaat zijn is een tweede. Tenzij Trump aan de macht komt en orde op zaken gaat stellen (hij wees al jaren geleden op Chinees gevaar) zullen ze echt 2e viool gaan spelen.
Johanneke zegt
Nee India wordt de nieuwe wereldmacht. Noem 1 ontwikkeld land met een positief geboortesaldo. In 2100 is ook China minimaal 50% van hun bevolking kwijt. Het land dat niet vergrijst zal winnen. Nigeria is ook een contender.
krisp zegt
Ze zitten nu op 20%, en straks op 31%. Dat is niet een enorm verschil, en komt dus voor een belangrijk deel omdat de Chinezen zelf Chinees gaan kopen. Logisch.
Ik ben vooralsnog vrij sceptisch over Chinese EV’s in Europa. De heffingen maken het moeilijk, de Europese merken komen nu ook met goede, goedkope EV’s, de supply chain voor reserveonderdelen in Europa is matig tot slecht en er is inmiddels veel scepsis over Chinese auto’s in Europa. Pseudo-chinese merken als Volvo, Lotus en MG maken nog het meeste kans, maar de echt Chinese merken doorbreken acht vooralsnog niet zo groot.
Een interessante markt is Zuid-Amerika. Daar is Stellantis nu heel erg groot, maar ik zie geen reden waarom de Chinezen daar niet kunnen doorbreken.
chrisvis zegt
Tja, pseudo Chinese merken…de nieuwe model 3 van Tesla is blijkbaar veel beter in elkaar gevezen als ie in Shanghai gemaakt is tov de exemplaren die van Fremont in de USA komen. Onderschat ook byd niet, die maken mooie modellen in elk mogelijk segment. Als je ziet van waar Tesla gekomen is denk ik dat je ze zeker niet mag onderschatten…
ty5500 zegt
Ik zou hier niks specifiek Chinees achter zoeken. Fremont was de allereerste fabriek en niet optimaal van opstelling. Vermoedelijk zullen de Duitse en Chinese Tesla’s gelijkaardig zijn.
cdlop01 zegt
De Chinezen hebben de Russische automarkt overgenomen, Byd en Geely etc, 750.000 extra verkopen, China heeft geen probleem met de oorlog in Oekraïne en heeft de plek ingenomen van Europese merken, die allemaal vertrokken zijn.
Chinese auto’s zijn kwalitatief beter geworden en normaal dat de Chinezen dan voor eigen merjen kiezen….Amerikanen kiezen ook voor GM, Duitsers voor VW, Japanners voor Toyota…. . Logisch dat 1,3 miljard Chinezen voor Byd, Geely etc kiezen.
Tevens heeft China zeer veel bezittingen en belangen, leningen verstrekt aan Afrikaanse landen, Aziatische landen, Zuid Amerika, de Chinese bedrijven hebben daar een streepje voor…. .
China is de nr1 wereldmacht, en stokje overgenomen van inmiddels banaal Usa en decadent Europa.
William zegt
Al decennia lang hanteert China torenhoge importtarieven voor buitenlandse auto’s. Zo dwingen ze de EU en Amerikaanse fabrikanten om fabrieken in China te bouwen. Maar als de EU en USA hetzelfde doen vindt China dat plots oneerlijk :-)
mashell zegt
Ja, terecht ook want er is geen “evenwichtig speelveld”, China is nog steeds een ontwikkelingsland. Met een welvarende elite in de steden die we kunnen zien, werkslaven die het net rond kunnen komen waar we wel eens van horen en een enorme landelijke bevolking die in armoede leeft en waar we nooit van horen.
Fernando zegt
Gaat helemaal niet gebeuren want de Chinese economie stuikt in elkaar, + vergrijzing + crash immomarkt + importheffingen + annexatie Taiwan.
China eindigt net als Rusland, Noord Korea, Venezuela, Cuba en Iran als een paria.
Er gaat een grote verschuiving komen richting India en Brazilie en heel belangrijke maakeconomie komt terug naar Europa en USA:
Dit gaat gebeuren om de invloed van China te temperen, de economie te verdelen en om onze afhankelijkheid van dictatoriale regimes te minderen. Voor de EU word Oekraïne de belangrijkste leverancier.