Chinese budgetmerken zorgen ervoor dat Europeanen nog gewoon kunnen autorijden.
In Europa zijn zijn de beleidsmakers hard op weg om de auto onbereikbaar te maken voor velen. Nu kun je een boom opzetten of het bezit van een automobiel een grondrecht is. Tevens kun je je afvragen of er anno 2023 geen andere alternatieven zijn dan een auto kopen voor transport.
Enerzijds is het voor autofabrikanten niet meer interessant om kleine, goedkope en milieuvriendelijke auto’s te laten voldoen aan de alsmaar strenger wordende eisen waaraan een nieuwe auto moet voldoen. Daardoor schuiven autofabrikanten een paar segmenten naar boven, want anders zijn de marges te klein (als die er nog zijn). Tegelijkertijd is daar een enorm hoge belastingdruk op nieuwe auto’s en zijn de voordelen bij een EV minimaal tegenwoordig. Ergo: auto’s zijn ook nog eens veel duurder dan voorheen.
Twee Chinese budgetmerken
Nu zijn Renault (met de nieuwe 5 en nieuwe Twingo) en Volkswagen (met de ID.2) bezig met betaalbare, kleine EV’s. Heel goed dat er dus merken zijn. die nog in het segment van de betaalbare auto willen opereren. Ze gaan het echter enorm lastig krijgen, want de Chinezen komen eraan. In plaats van een goedkoop model, gaat Nio niet één, maar twee budgetmerken lanceren die moeten voldoen aan de vraag naar kleine, betaalbare EV’s.
Het gaat om de merken Firefly en Alps. Firefly klinkt als de motor van de Fiat 500, maar in dit geval is het een compleet merk, specifiek bedacht voor de Europese markt. Het is zeker niet zo dat Nio nu ouderwetse techniek gaat verkopen om de prijs laag te houden. In samenwerking met Geely en Changan gaat Nio werken aan accutechnologie, met name het wisselen van de accu’s op de wisselstations. Daarmee kun je dus met je auto naartoe rijden en binnen tien minuten rijd je met een volle accu weg. Firefly zit in het segment van de genoemde VW en Renault, maar ook de nieuwe BYD Dolphin bijvoorbeeld.
Alps gaat Tesla achterna
Alps wordt een ander merk dat zich meer richt in de budget hoek en moet een concurrent worden voor Tesla. Ja, de Model S en Model X zaten (half) in de premiumhoek, maar tegenwoordig kennen we de Amerikaanse autobouwer vooral als prijsstunter. De modellen van Alps zullen dan ook rechtstreeks moeten gaan concurreren met de Model 3 en Model Y.
Nio is premium
Nio zelf moet een soort premium-merk gaan worden dat gaat concurreren met Audi, BMW, Mercedes-Benz. Op dit momet is Nio actief in Nederland met ondermeer de ET5, ET5 Touring, ET7, EL6 en EL7.
Op 24 december is het Nio-Day (ja, echt waar)
Via: Autocar
potver7 zegt
Ik heb al vaker geroepen: de Chinezen schieten momenteel met hagel, ze proberen het ene na het andere merk de wereld in te schoppen; uiteindelijk zullen een paar volumemerken en een paar niche-labels overblijven.
En de Chinezen produceren momenteel vooral nondescripte eenheidsworsten, dus een Europese fabrikant die een beetje karaktervol model presenteert zou die moeten kunnen verkopen (mits specs en prijs in lijn zijn – zie Honda e). Europese kopers willen heus wel verder kijken dan alleen de hoeveelheid blik per Euro, anders had bijvoorbeeld de Golf het allang afgelegd tegen de Octavia.
Edge zegt
Ik snap die hagelstrategie ook niet echt. Neem Geely als voorbeeld. Ze hebben Volvo gekocht, Polestar opgetuigd, Lynk & Co naar Europa gehaald en komen nu ook met Zeekr. Maar…De Polestar 1 en 2 zijn vrij letterlijk Volvo’s met een ander logo. De Zeekr X is een Lynk & Co ontwerp met een ander logo. En de Volvo EM90 minivan is dan weer een Zeekr met een iets ander neusje.
Dat het allemaal in technische zin nauw verwant is, is prima. Dat doet bijvoorbeeld Volkswagen ook al jaren met succes. Maar dat je dan elkaars ontwerpen leent en er een onlogische potpourri van maakt begrijp ik dan weer niet.
Svenska II zegt
Ik snap het wel: het is tegenwoordig behoorlijk eenvoudig en relatief goedkoop om een auto(merk) te bouwen. Het is natuurlijk niet echt produceren op autogebied, maar assembleren. Niks motor ontwikkelen, chassis uitdokteren, een platform ontwikkelen voor elk model. Eén modulair platform voor tig modellen, elektromotor en accu’s koop je in (in China, wordt toch 90% geproduceerd), en klaar is Ping… Afzetmarkt lokaal is enorm, China loopt behoorlijk voor qua elektrisch rijden en ehhhm is nogal groot. Bovendien komt er een generatie aan die nul emotionele binding heeft met auto’s, laat staan een merk. Dus heritage en meer van dat soort zaken doet er binnenkort ook niet meer toe. Dus ja, allemaal best logisch te verklaren…
simonbv zegt
Met Edge eens dat ik het hier de logica ook niet van begrijp. Bij VAG kan ik de verschillende merken en daarbij strategieën wel begrijpen. Ene merk is meer sportief georiënteerd, Premium, ruimte etc etc. De merken van Geely is mij volledig onbekend, Polestar ziet er uit als een Volvo maar ook niet volledig elektrisch merk want de Polestar 1 was hybride, Link & Co en Zeekr zie ik ook geen logica in. Maar je moet straks wel bij alle merken en modellen flinke marketing budgetten hebben om het onder aandacht te brengen.
crashingduke zegt
Firefly is ook een type ruimteschip uit de gelijknamige serie en een Suzuki Swift met een Pontiac badge.
jaapiyo zegt
Firefly en Alps, het hadden ook namen kunnen zijn van goedkope Chinese banden. Ik heb er zelf niks mee (vooralsnog) maar ervaring leert dat als het relatief oké en goedkoop is, het nog wel eens aan kan slaan in Nederland.
Dr.Dre zegt
Ha,ha, inderdaad wat krijg/ verwacht je qua product met al die namen. Lekker rijden in mijn Firefly op mijn Nang Kang Flamingo’s! Het is al aangehaald op dit forum dacht ik, waarom nog dure showrooms optuigen en “merkbeleving” creëren. Het gros van de consumenten gaat steeds meer “hoppen” van merk naar (Chinees) merk op basis van value for money.
Roskampies zegt
Chinese autobranche begint op een chinees afhaal menu te lijken. Nr 101 graag. Een nio. Of toch een 34 linkping … keuzes keuzes. Ik ga wel naar de Imbiss
Toch hoor ik steeds meer over instortende automatkt in China en ev markt die stagneert in USA…