Oké Frankrijk. los het heel gedoe met de importheffingen tussen de EU en China maar op.
Er is ruzie in de klas. De leerlingen onderling komen er niet meer uit en de juffrouw kan ook niet bemiddelen. Dan stelt één van de leerlingen voor om er een meester uit een andere klas bij te halen. Kijkende of deze met een frisse blik het conflict kan oplossen.
Deze vergelijking kun je toepassen op de importoorlog tussen de Europese Unie en China. Ja, misschien gaat het een beetje te ver om het als een oorlog te duiden. Gedoe is een betere omschrijving. De EU spreekt over oneerlijke concurrentie en hanteert strenge heffingen voor auto’s die van Chinese bodem komen. China hanteert op zijn plaats weer heffingen voor producten uit Europa.
In deze situatie is er niemand die er echt beter van wordt. Consumenten hebben het nakijken, zowel in Europa als in China. De Chinese economie gaat ook niet echt fantastisch, vooral Europese merken zien we de verkopen in het Aziatische land terugvallen.
Importheffingen China
Om tot een vruchtbare oplossing te komen heeft China iets bedacht. Het ministerie van Handel heeft Frankrijk aangewezen om een oplossing te bedenken voor het handelsconflict. Dit kwam naar voren nadat de Franse buitenlandminister Sophie Primas op de koffie was in Shanghai om het over de handel te hebben.
Niet alleen Frankrijk werd genoemd, ook Tsjechië. Als de Tsjechische regering weet bij te dragen aan een oplossing wil China meer investeren in het land op het gebied van nieuwe energie en de import van high-tech apparatuur.
Kortom, China weet het ook niet meer en vraagt beide landen mee te denken in een oplossing voor dit handelsconflict. Want besef wel, niet alleen Chinese merken worden geplaagd door de EV importoorlog. Denk een merk als MINI, dat de elektrische Cooper in China produceert. Of bijvoorbeeld Tesla.
Uiteindelijk worden die auto’s duurder voor ons, consumenten. Dus kappen met al die kunstmatige heffingen. Aan tafel gaan, babbelen en tot een oplossing komen! Succes. (via BNR)
Robert zegt
Laat de markt het beslissen. Ja, ‘de Chinezen’ zijn goedkoper dan ‘de Europeanen’. Maar de laatstgenoemde kan bogen op een lange traditie en -vooral- een goed werkend service- en onderhoudsapparaat. En dat laatste maakt het juist voor de Chinese fabrikanten heel lastig om ook op de lange(re) termijn een plek op de Europese markt te vinden én te behouden.
audirs3 zegt
Dat zijn de Japanners en Koreanen toch ook gelukt. Of meeliften met een andere fabrikant, zo konden voor ons in het westen relatief nieuwe merken als Skoda altijd meeliften met VW dealers, en Dacia met Renault.
snuif zegt
Skoda en Dacia nieuwe merken? Skoda begon in 1895 en Dacia in 1966.
mashell zegt
Dat is de Japanners, Koreanen en recent nog Tesla ook gelukt. Dat gaat de Chinezen ook lukken en snel ook. Natuurlijk zullen niet alle Chinese merken blijven maar een handvol wel en die zullen heel normaal worden.
Robert zegt
Over de kwaliteit van de aftersales van Tesla valt geloof ik nog wel het e.e.a. af te dingen, hoor. Maar goed, wie weet is daar inmiddels al een stap vooruit in gemaakt. Zoiets optuigen kost nou eenmaal tijd.
Bert zegt
De genoemde merken zitten in China in de hoop daar veel EV’s te kunnen afzetten en die hebben geen last van de heffingen. Alleen welke naar Europa verscheept worden krijgen te maken met die heffing. Maar de afzet in Europa is nog steeds te laag en de impact is niet al te groot. Amerikaanse auto-industrie bouwt voor Amerika en zoals China dit doet voor China. Waarom zou Europa niet gewoon eerst aan Europa moeten denken? Waarom bouwen we die Mini EV niet gewoon in Born?
JelmerS zegt
Die mini bouwen ze over een paar jaar in GB, waar het heurt. Onbegrijpelijk hoe hoog de consument prijs nu is voor een cooper 3deurs met een optie pakketje.
marcomanta zegt
Het gevolg is dat de EV transitie stil valt omdat er geen goedkope EV’s komen. In Nederland vallen de subsidies ook weg en MRB komt, dus dealers blijven massaal zitten met auto’s die vanaf nu uit de lease komen. Als de overheid /EU echt wat wil, dan zal de EV goedkoper moeten zijn dan een brandstof auto.
ericc zegt
Zelfde voorwaarden als in China. Assemblage in Europa en samenwerken met Europese constructeurs! Zo behouden we duizenden arbeidsplaatsen!
DAT zegt
Precies, kunnen de Europese constructeurs tegelijkertijd ook wat ‘inspiratie’ opdoen.
Zoals de Chinezen dat ook gedaan hebben, die ontwikkeling daar is natuurlijk niet allemaal zelf bedacht.