Nooit meer met zwetende handen en een turbulente maag doodsangsten uitstaan tijdens een rijexamen. In de huidige situatie is het zo dat je pas na vier examen-fails een speciaal rijexamen kan aanvragen. Binnenkort kan dit de eerste keer al in overleg met de rij-instructeur.
Vanaf februari 2009 is het examen beschikbaar. In maximaal één jaar tijd kunnen er 10.000 speciale rijexamens afgenomen worden. Ze staan gelijk aan de reguliere rijexamens maar in plaats van 55 minuten duurt de aangepaste versie 90 minuten. Ook worden de examenkandidaten meer op hun gemak gesteld (kamillethee, backrubs, wierook e.d.)
Rest ons nog te eindigen met een verkeers-dilemma: Mag je HIERRR achter blijven rijden?
Sneep zegt
-edit: nutteloze bijdrage-
ricos zegt
http://www.ad.nl/auto/enorme-wachttijd-bij-cbr-voor-rijexamens-tot-wel-10-weken~a34e39ea/
http://drivercompany.nl
RobertJ zegt
Wat een onzin, mensen moeten gewoon leren autorijden en dus het gewone examen makkelijk kunnen halen.
-edit: dank, is aangepast-
Fout zegt
Waarom nog geen hollands jointje erbij..?!
vla zegt
LOL @ Fout!
Nakkie derbij?
M-lover zegt
Wie niet doorraakt mag niet de weg op voor de internationale veiligheid! ;)
buizen door 2 km/uur te hard ergens is wel dikke zever…
en ja, je mag achter die fietser blijven rijden!
JPM zegt
@ Fout
Juist! Dan heeft niemand meer last van stress!
lincoln zegt
ik ben voor meer angstige/onzekere mensen op de weg ..
die andere promoten we wel de trein in ..
en idd een joint erbij om het apelandverhaal compleet te maken ..
Pim Brussee zegt
@RobertJ, sommige mensen stressen nou eenmaal meer dan anderen.
Tijdens de rijles gaat het uitstekend, maar tijdens het examen gaat het mis.
Zo ook mijn vrouw, zij zakte 4x maar tijdens het staatsexamen mocht ze na 10 minuten al stoppen, met als opmerking van de examinator “waarom hebben ze uit in vredesnaam laten zakken. Zij rijdt nu inmiddels al 11 jaar schadevrij.
Als ik dagelijks zie wat automobilisten uitvreten op de weg, vraag ik me wel eens af hoe zij in vredesnaam aan een rijbewijs zijn gekomen.
Na het behalen van je rijbewijs moet je nog leren rijden in het dagelijks verkeer.
Je hebt namelijk geleerd examen doen.
Na dat examen leeds echter niemand je hoe het moet.
Stel je voor dat dat ook bij piloten zo is.
Beroepschauffeurs worden wel getraind, (sinds dit jaar verplicht voor buschauffeurs, en volgend jaar voor vrachtwagen chauffeurs) waardoor je dus op de weg te maken hebt met “professionals” en “amateurs”.
Mike zegt
Pff! Ik ben vrijdag ook geslaagd. Iedereen schijt hem wel voor een examen maar dit is een beetje overdreven. Na 5 minuten karren zijn de zenuwen eraf.
Mike zegt
@Pim Brussee
Mijn ouders zijn allebei ook 3 keer gezakt en rijden nu prima. De examens zijn in de loop der tijd gestegen aangezien de slagingspercentages met de jaren omhoog gaan.
victor zegt
Als ik voor m’n 5e keer moet doe ik het ook!
@Mike, gefeliciteerd
glenne zegt
omfg moeten jullie serieus 55 minuten rijden?
in belgie had ik binnen de 20 minuten gedaan + geslaagd
waarom moet dit nou gaan lang duren als je alles goed kan is er toch geen probleem? enige probleem dat ik nu heb is af en toe mijn boze rechtervoet
wilcosf zegt
k heb laats mn rijbewijs gehaald en de tijd dat je moet rijden is maar 20 25 min ofzo het was iig zo voorbij :)
Arnoud zegt
De eerste keer dat je neukt ben je ook stik zenuwachtig en lukt er niks. Je hebt dus vanalles, behalve plezier. Dat geldt zeker voor de dames.
Ik ken inderdaad ook mensen die tijdens hun rijlessen ronduit beroerd reden, het examen tot wel 3x toe verkloten omdat ze zo zenuwachtig zijn maar toen ze eenmaal hun rijbewijs hadden reden ze alsof ze al 20 jaar dagelijks op de weg zaten.
Er zijn er ook die hun rijbewijs 1x halen en nog dezelfde dag aan een boom kleven.
DafMaf zegt
Ik had een instructeur die me liet lessen tot hij zeker wist dat ik het kon. Ik begon pas om mijn 29ste en dan gaat het niet zo snel. Bij 25 lessen een proefexamen gehad en daarvoor zou ik na 5 minuten gezakt zijn. Bij de 50ste les ging het prima. Zijn ervaring was dat wie niet na de eerste keer slaagde een grote kans had pas bij de vierde keer te slagen. Ben hem daar nog steeds dankbaar voor. Ook vroeg hij zich af waarom manoeuvreren in een parkeergarage en een slipcursus geen verplicht onderdeel waren.
Nog steeds leren je pas echt rijden in het verkeer. De eerste keer de Duitse Autobahn op met een Daf met 1100 motor… De eerste keer inhalen op de Franse péage… De eerste keer een tegenligger p een Portugees bergweggetje… Dat zijn pas lessen!
Majinstar zegt
Harstikke goed dat er zoiets beschikbaar is voor dit soort mensen. Er zijn genoeg mensen die graag auto willen rijden of ergens naartoe willen gaan, maar door hun angst(en) nergens naartoe kunnen gaan. Hoewel ik liever de flitspalen zie verdwijnen, is deze actie ook wel een grote compliment waardig.
Laurens zegt
Misschien zou het CBR beter overdreven zelfverzekerde sjonnies voor het examen laten zakken, ook al rijden ze tijdens het examen wel ok.
Rick dos zegt
Vraag ik het me toch af hè? Iemand die faalangst heeft, is dat wel iemand die je los in het verkeer wilt laten?
Sjakie Peters zegt
faalangst heeft geen invloed als mensen het eenmaal hebben gehaald dus op die manier zal je geen last van ze hebben op de openbare weg.
Faalangst speelt namelijk alleen als er wat op het spel staat ( een rijbewijs dus). Ik zou het zelfde kunnen zeggen over die sjonnies die zich t mannetje voelen omdat ze hem na 1 keer hebben gehaald en zich daarom het recht toe eigenen om alles en iedereen links en rechts te passeren omdat ze immers zo goed zijn in auto rijden.
Het rijexamen zegt ook vrij weinig over beheersing van de auto. Het gaat meer om inzicht en het houden aan verkeersregels.
Citrofiel zegt
Sommige mensen kunnen er gewoon niets aan doen, en zijn bang voor toetsingen, terwijl ze het voldoende kunnen. Goed dat ze er nu eindelijk achter zijn dat het onredelijk is die mensen zoveel kosten te laten maken door ze zo vaak te laten zakken.
@ Rick dos; Die opmerking is natuurlijk niet serieus bedoeld…?
Rick dos zegt
@Citrofiel
De vraag die ik hardop stel is met enige serieusheid bedoeld.
De opmerking die Sjakie en jij plaatsen over het feit dat mensen met faalangst bij toetsingen, presentaties, wedstrijden, kortom bij een prestatie die geleverd moet worden, is terecht.
Maar vaak is faalangst echter niet zo simpel. Daar zitten vaak meer haken en ogen aan dan alleen maar te stellen dat het komt door een vrees voor een toetsing of iets dergelijks.
Vaker wel dan niet is het onzekerheid van de persoon dat er meestal ten grondslag aan ligt. Wil je zo een persoon dan wel in het verkeer hebben? Ik ken persoonlijk drie vrouwen (heel toevallig. verder geen waardeoordeel) die niet de snelweg op durven. Dit komt ook voort uit een vorm van faalangst. Gelukkig hebben ze genoeg zelfkennis en maken ze geen ritjes buiten de stad. Maar ik kan me zo voorstellen dat andere mensen in andere situaties ook angsten kennen. Kun je je voorstellen wat voor gevaarlijke situaties zich daardoor voor kunnen doen?
Maar goed, het is een gevoel. Een gevoel dat (nu nog) niet onderschreven wordt door feiten.
Maar deslniettemin vraag ik me toch met enige redelijke serieusheid af: Is het verstandig om zulk soort mensen zonder de feitelijke grondslag te kennen van hun faalangst op de straten los te laten?
Maar goed, zo ben ik ook van mening dat er teveel mensen die nog véél te onzeker zijn achter een stuur een rijbewijs krijgen.
Ik zou wel eens een verdiepingsslag van een onderzoek naar verkeersveiligheid willen zien waarin deze factoren ook meegenomen worden.
Rick dos zegt
Edit!
De opmerking die Sjakie en jij plaatsen over het feit dat mensen met faalangst bij toetsingen, presentaties, wedstrijden, kortom bij een prestatie die geleverd moet worden, maar onder normale omstandigheden het wel kunnen, is terecht.
herke zegt
Rick dos, dat vroeg ik me dus ook af. ik ken ook iemand die pas na 5 (!!!!) x haar rijbewijs kreeg, dat zegt toch genoeg over de rijstijl en zekerheid onder het rijden.
in principe vind ik dat je maximaal 4 x erover mag doen en zo niet, dan maar weer over een jaar proberen ofzo. maarja aan de andere kant: je krijgt natuurlijk wel meer rijervaring naarmate je meer rijd.
Pim Brussee zegt
@herke, jou opmerking “je krijgt natuurlijk wel meer rijervaring naarmate je meer rijd”, is niet helemaal juist. Niemand leerd je namelijk hoe het moet. Tijdens de rijles leer je namelijk alleen maar examen doen.
Je leerd jezelf namelijk na het halen van je rijbewijs hoe jij denkt hoe het moet. Veel automobilisten zeggen dat ze al jaren rijervaring hebben, en dus goed kunnen rijden. Punt is, dat iedereen dat denkt. Gevolg… de dagelijks opgestoken middelvingers in het verkeer of nog erger.