Sommige dan, niet allemaal natuurlijk. We moeten niet gaan generaliseren.
Als je af moet rijden ben je overgeleverd aan de gratie van de examinator. Natuurlijk, de fouten die je maakt zijn je eigen schuld, maar er is een heel groot grijs gebied waarin je wel of niet kunt slagen. Welke kant het kwartje opvalt kan er vanaf hangen hoe goed de examinator je gezind is.
Keiharde cijfers
Dit is natuurlijk niks nieuws, maar we hebben nu ook keiharde cijfers. RTL Nieuws is namelijk in de data van het CBR gedoken om te kijken hoeveel verschillen er zijn tussen examinatoren. Wat blijkt? Er zijn best wel verschillen tussen examinatoren.
Slagingspercentages
De slagingspercentages lopen enorm uiteen. Er zijn examinatoren waarbij maar 17% van de kandidaten slaagt, maar dit kan oplopen tot wel 79%. Dat is nogal een verschilletje. De onderzoekers concluderen ook dat 1 op de 10 examinatoren een hoger of een lager slagingspercentage heeft dan je zou verwachten.
Mannen en vrouwen
RTL Nieuws snijdt ook nog een heikel punt aan: de verschillen tussen mannen en vrouwen. In algemene zin is het zo dat mannen iets sneller slagen dan vrouwen, maar de verschillen zijn niet enorm. Sommige examinatoren lijken echter bevooroordeeld te zijn.
Beide kanten
Dit werkt beide kanten op: er zijn examinatoren die mannen eerder laten slagen, maar er zijn ook examinatoren die dames juist eerder laten slagen. Naar de reden kunnen we alleen maar gissen.
Toeval?
Nu kan het altijd zijn dat er toevallig meer mannen dan vrouwen slagen of vice versa. In sommige gevallen is toeval echter uit te sluiten. RTL Nieuws heeft hiervoor drie hoogleraren naar de data laten kijken.
38 examinatoren
Die concluderen dat er minsten 38 examinatoren zijn die kandidaten benadelen op basis van hun geslacht. 17 daarvan benadelen mannen, terwijl 21 examinatoren vrouwen benadelen. Misschien doen ze dat onbewust, maar het gebeurt dus wel.
RTL heeft het CBR ook om een reactie gevraagd. De instantie geeft aan dat ze zelf ook in de gaten houden of er afwijkingen zijn bij examinatoren. Als dat het geval is wordt die volgens hen op het matje geroepen en krijgt de examinator waar nodig bijscholing.
Bron: RTL Nieuws
Foto: @stephenotto
stefanham zegt
Dat verklaart waarom mijn zusje voor de derde keer op moet..
bfvo zegt
Wat? Er op moet?
jensonb zegt
ik hoorde dat ze van de examinator een 10/10 score had gekregen voor achterin-inparkeren.
dawwg zegt
De kans dat ze gewoon een erg slechte chauffeuse is, is significant groter … dus …
rutgerg zegt
Maar even zonder te generaliseren/discrimineren etc etc etc…. 9 vd 10 keer als ik iemand heel slecht zie rijden is het ook een vrouw. Zou t niet genetisch bepaald zijn dat ze minder goed kunnen rijden en daarom minder snel slagen.
mopar70 zegt
@rutgerg: Define heel slecht rijden.
rutgerg zegt
Slingeren, treuzelen, met andere dingen bezig zijn, bijna aanrijdingen veroorzaken, verkeerde inschattingen.. dat soort dingen
jensonb zegt
zonneklep naar beneden en lippenstift bijwerken. Ik zie het regelmatig voor bij komen.
rutgerg zegt
Inderdaad, mannen zie ik nagenoeg nooit hun lippenstiften tijdens t rijden!
wimof zegt
Er komt een grote suv uit tegengestelde richting er moet een andere stilstaande wagen gepasseerd worden met +- 0.75 à 1 meter plaats zowel links als rechts, maar het manoever lukt niet.
Ra Ra wat zit er achter het stuur?
Enkel gebaseerd uit mijn eigen bevindingen, vandaag 3 keer, ok toegegeven mijn woonomgeving lokt dit soort situaties uit.
moveyourmind zegt
Ra ra, wat zit er achter het stuur?
Ik weet het! Een Belg natuurlijk.
wimof zegt
Klopt, al heb ik dat niet gecheckt.
Erik zegt
Vrouw + blond + Belgische, tja ….
kennone zegt
Maar eerlijk is eerlijk, veel domme acties op de weg of in het parkeervak worden ook veroorzaakt door de vrouwenmens. Is net of ze wat inzicht missen. Om nou niet helemaal vrouwonvriendelijk over te komen zal ik ook een minpunt van de man benoemen. MAND
mc96 zegt
Het ligt er aan wat je definitie van een slechte chauffeur is. Iedere zaterdag avond rijdt er wel weer ergens een auto vol met jongelui tegen een boom met een hoop dood en ellende ten gevolg. En dat is negen van de tien keer een man achter het stuur.
Erik zegt
Bob ?
pa045 zegt
Hier begrijp ik helemaal niks van. Er zijn geen verschillen tussen mannen en vrouwen, zelfs zijn mensen genderneutraal. Dat krijg ik in ieder geval al jaren de strot doorgeduwd. Wat klopt dan niet aan dit onderzoek?
dawwg zegt
gender != geslacht. /Groetjes, een unicorn !
cossiekiller zegt
Als mensen naar mijn geslacht vragen, zeg ik altijd ‘nee’
Visje66 zegt
Een artikel dat al tientallen jaren geschreven had kunnen worden. Dit is toch van alle tijden? Gaat ook nooit niet veranderen, zo’n examinator heeft nou eenmaal een machtspositie en daar kunnen sommige figuren niet zo goed mee omgaan.
Wat ik erger vind zijn de wachttijden op dit moment. Denk je fijn je motorrijbewijs te gaan halen voor de zomer, kun je pas examen doen ergens eind dit jaar in de winter. En als je dan het zoontje bent van een examinator krijg je voorrang en kun je volgende week al afrijden. Triest. 🤣
sportabgasanlage zegt
Dit is van alle tijden, wat overigens geen excuus is. Maar zolang examineren mensenwerk is, zal er altijd een bepaalde mate van vooringenomenheid meespelen in het oordeel. Niemand is vrij van vooroordelen en iedereen is beïnvloedbaar.
Toen ik mijn rijbewijs haalde (eind jaren ’90) waren er al examinatoren die gevreesd werden, en zij waarbij je van tevoren wist dat je als jonge vrouw met een kort rokje en laag decolleté meer kans maakte om te slagen.
Overigens is mijn persoonlijke ervaring (en die is niet representatief) dat vrouwen, euh, anders autorijden dan mannen. Ik vermoed dat een gebrek aan interesse in de techniek en een ‘ander gevoel’ voor ruimtelijk inzicht hier wel een rol spelen. Simpel gezegd: zowel mijn moeder, zus als vrouw kunnen niet fileparkeren en hebben vaker schade gereden dan hun mannelijke ega’s. Waarvan akte.
geelbarrel zegt
Tijdstip en dag doen er ook veel toe. Vroegah een klasgenoot van me die op vrijdagochtend 8:00 moest afrijden in Emmen. Examenroute was alrijd dwars door t dorp. Spitsuur met scholieren op de fiets en bovendien markt. Dus veel volk op de been. 10 op 1 dat ie ging zakken en zo geschiedde… blijf je teveel op afstand dan twijfel je kennelijk, ga je er gedecideerd omheen bij een roedel fietsers uit de buitendorpen dan is t ook weer nie goe. Ik heb wel t gevoel dat meest examinatoren t al in de eerste minuut weten of iemand t juiste level heeft gehaald om daarna ervaring in t verkeer op te bouwen. Rest van de examentijd is slechts bevestiging krijgen van dat gevoel. Mn doochter van 13 rijdt al vanaf haar 8e in een smart. Handschakelen (wel zonder koppeling…) 80 km/uur max, spiegelen en richting aangeven vanaf eerste uur. Op afgezet terrein rijdt ze de snelste slalom, alleen nog niet echt de kracht voor n handbrake turn. Dan trek ik die wel ff aan…..