De Caterham EV Seven heeft alle ingrediënten om een winnaar te zijn.
Kijk, elektrische auto’s zijn een noodzakelijk kwaad. Het concept brengt een paar voor- en nadelen met zich mee. In veel opzichten ga je er als bestuurder op vooruit. Een EV is stiller, je hebt meer koppel (dat direct klaarstaat) en het is comfortabeler aan boord.
De grote nadelen van een EV komen aan het licht bij de leuke stuurmansauto’s. In veel gevallen is de acceleratie het grote USP. Simpelweg omdat dat het enige is waarin ze excelleren. Dat komt door het hoge gewicht van de accu: daardoor zal een auto met traditionele motor altijd leuker zijn om te rijden. Minder gewicht = meer lol. Het staat dus eventjes los van broem-broem geluiden.
Eerst elektrische auto
Maar als er één fabrikant is die dit probleem moet kunnen tackelen, is het Caterham wel. Dat merk is meer Lotus dan Lotus dat zelf is en nog écht geobsedeerd door en minimaal aantal kilogrammen. Dit is dan hun eerste elektrische auto, de Caterham EV Seven. Vooralnsog is het en concept, maar ook een merk als Caterham mot een keertje zich gaan vernieuwen om relevant te blijven.
Wat ze gedaan hebben is eigenlijk heel erg simpel, eenvoudig en voorspelbaar. Die Ford motor he, nou, die hebben ze eruit getakeld. Vervolgens heeft Caterham – in samenwerking met Swindon Powertrain – een elektromotor en accupakket geplaatst.
De elektromotor is goed voor 240 pk en 250 Nm. Daarmee is het mogelijk om in ongeveer vier seconden te sprinten van stilstand naar precies 96 km/u. Dat is namelijk 60 mph, vandaar. Over de topsnelheid wordt met geen woord gerept. Maar om heel eerlijk te zijn is dat bij geen enkele Caterham relevant.
Gewicht Caterham EV Seven
Dan het gewicht. Dat is toch wel enorm relevant bij een Caterham. Het exacte gewicht vermelden de Britten niet, maar wel dat de EV Seven zo’n 70 kilogram meer weegt dan een Caterham 485 en dat het gewicht niet boven de 700 kg komt.
Het accupakket is 51 kW groot en heeft een nettocapaciteit van 40 kW. Dat is en vrij groot verschil, meestal liggen die twee dichter bij elkaar. uiteraard kunnen we je uitleggen waarom dat is. Caterham heeft de EV Seven als trackday auto ontwikkeld. Het idee is dat je er 10-15 minuten mee op het circuit gaat boenderen en ‘m dan weer snellaadt (tot 152 kW) zodat je binnen tien minuten weer de baan op kan. Om de batterij een beetje te ontzien, is de buffer tussen bruto- en nettocapaciteit wat groter dan normaal.
Er komt nog en Caterham EV!
Om een beetje op tijd stil te staan en de accu te voeden kun je regeneratief remmen, maar zijn er ook remmen met klauwen met vier zuigers. Speciaal afkomstig van d 420 Cup is het sperdifferentieel en de verstelbare Bilstein-dempers.
Productieplannen zijn er vooralsnog niet. Het idee is dat dit een soort rijdende rest-case wordt om te ontdekken hoe een elektrische Caterham bevalt. De EV Seven maakt zijn debuut op het Goodwood Festival of Speed. Later dit jaar zal Caterham alsnog een elektrische concept tonen. Hopelijk staat deze wel dichter bij een productiemodel. Het wordt wel tijd voor leuk sturende EV’s.
Meer lezen? Dit zijn 12 redenen waarom Donkervoort briljant is!
heckblende zegt
it was never about the sound anyway
bermtoerist zegt
Op 40 kw zou je volgens mij 13 min 36s volgas 240 pk moeten kunnen aanspreken. En op een circuit moet je ook wel eens remmen 😉
basman147 zegt
Als je in een Veyron vol gas geeft is de tank ook na 12 minuten al leeg, dus dit is al een hele verbetering!
Robert zegt
Beetje jammer: slingert de PR afdeling een setje kekke persfoto’s (renders) de wereld in, met een he-le-maal bijdetijdse QR code op de flanken, is de resolutie te laag om de QR codes werkend te krijgen.
rollingstoned zegt
Ja, echt hoor. Beetje gemiste kans dit.
stekkerkoning zegt
Lichtgewicht is leuker, volkomen mee eens. Maar niet doen alsof een auto met een verbrandingsmotor amper gewicht in de schaal legt. Twee drieën ter vergelijk: Tesla Model 3 Performance 1.819 kg en BMW M3 Competition M xDrive Sedan – schijnbaar de officiële naam – 1.855 kg.
Ik hoop nog steeds vurig op de komst van een Alpine A110 met elektromotor. Ze hebben er eentje laten zien, niet te zwaar en met een niet te kleine accu. Dus net zo leuk om te rijden als de echte, ook omdat de gewichtsverdeling akelig perfect kan zijn. En uit sentimentele gronden is een stop in Luxemburg net zo goed mogelijk, want daar blijkt het dus ook supergoedkoop opladen te zijn.
kjeld zegt
Echt gewoon niet doen dit. 15 minuten, aka 1.5 rondje Nordschleife!
Gewoon een normale met plof motor kopen of een snellere:
Model: Tesla Model S Plaid
Consumentenadviesprijs: vanaf € 132.490
Vermogen: 750 kW
Topsnelheid: 322 km/h
Acceleratie 0-100 km/u: 2,1 seconden
Bandenmaat: Voor: 255/45 R19 104, achter: 285/40 R19 107
Massa rijklaar: 2.162 kg
Accu: 407 V li-ion
jdbn zegt
Die Plaid is laatst aan de tand gevoeld door Micha op de ‘Ring. Totaal ongeschikt ivm levensgevaarlijke wegligging. Zodra je op een niet-kaarsrecht stuk op het ‘gas’ gaat kan ie je zo de vangrail in sturen. Samenvatting: “LETHAL stock brakes, disastrous suspension. The car looses balance if it’s not traveling straight under acceleration. Bumpy surfaces like the Nordschleife will send you in the wall unexpectedly”.
Toch the Caterham dan maar..
pomoek zegt
“Productieplannen zijn er vooralsnog niet”….dat vind ik nog wel het meest verrassende van het hele verhaal. Waarom niet? Anno 2023 gooit alles en iedereen zijn pet in de EV-ring, dus waarom de Caterham jongens niet?
ericc zegt
Omdat het petrolheads zijn! Zouden beter hun motoren aanpassen voor CO2-neutrale brandstof en later EV als de batterijen een evolutie ondergaan naar kleinere afmetingen en grotere laaddichtheid.