Vorige maand schreef ik dat Caterham ontdekt is als alternatief speelgoed in crisistijd. Niet zo praktisch als een “normale” supercar, maar met minstens net zo brute prestaties voor veel minder geld. Leuk op het circuit, want Caterham mocht in Europa officieel alleen bij de Britten de openbare weg op. Ik zeg “mocht”, want voor het eerst heeft Caterham Europese typegoedkeuring gekregen.
De aandrijflijn van Caterham modellen wordt opgebouwd uit onderdelen van Ford. Samen hebben ze er hard aan gewerkt om de Europese typegoedkeuring te behalen. De goedkeuring is van toepassing op de R300 en de Roadsport 175. De verkoopafdeling van Caterham kan nu de horizon verbreden en de pijlen voor het eerst op heel Europa richten. Ik vrees dat dit nieuws iets minder goed zal zijn ontvangen bij het Nederlandse Donkervoort dat soortgelijke auto’s bouwt. Maar ach, een stukje eerlijke concurrentie is gezond.
Pan-European homologation for Caterham Seven
Iconic Superlight R300 powers on to the Continent
Caterham Cars has unleashed its iconic Superlight R300 onto the Continent after the Company achieved pan-European homologation for the first time.
With the support of Ford Component Sales, which exclusively supplies the Seven’s range of powerplants, Caterham can now boast European Community Small Series Type Approval (ECSSTA)” a move that not only guarantees even higher standards of technical compliance but also allows it to target previously untapped markets, including Eastern Europe.
Previously, the leading British niche sports car manufacturer had acquired the relevant homologation certification on a national basis” an oft time consuming and costly exercise.
“This is a huge achievement for a manufacturer of our size,” says Ansar Ali, Managing Director, Caterham Cars. “It provides us with a new sense of freedom to build on, and expand, our already strong export market. We would like to thank Ford for all their support in the last few months of the homologation project.”
Caterham’s European customers now have access to the most comprehensive range of performance Sevens ever with the ECSSTA certification applying not only to the new 1998cc Ford Duratec powered Roadsport 175 and much sought after Superlight R300, but also to the 120bhp version of the Ford Sigma 1.6-litre unit and the 2.3-litre 200bhp Duratec.
Much of the strict homologation work was conducted at Ford of Europe’s state-of-the-art Dunton Technical Centre in Essex where the rapid prototyping system and test track were all put to good use.
In 2008, Caterham exported more than 50 percent of its production to markets including France, Germany, Italy, Japan and USA.
M-lover zegt
waarom zou dit niet op de openbare weg mogen terwijl je zonder rijwebijs in zoon 50km/h bakkie dat levensgevaarlijk is wel op de weg mag?
BmwMPower zegt
Gaat de R500 ook nog legaal worden op de weg, of helemaal niet?
LJ zegt
relaxt! kopenkopenkopen!
AMGJunk zegt
leuk hoor, maar dan wil ik hem wel links gestuurd :|
Of nee eigenlijk gewoon een donkervoort..
York zegt
Amai! Wat een nieuws:o Het beste in MAAAAANDEN! Kopen die handel, in postpakketje thuis, beetje schroeven en dan.. scheeuren:d Bye bye 200.000 euro bakkies! Mooie achterkant he;)
micheloo0 zegt
Spijtig dat er geen goedkeuring op de R500 komt.
VonStroke zegt
Heeft de Westfield de goedkeuring?
900T-R zegt
Hmm, de meeste kleinschalig geproduceerde Britse sportauto’s uit het recente verleden hadden/hebben geen Europese typegoedkeuring, daarom worden ze eerst in het Verenigd Koninkrijk onder een Britse typegoedkeuring of na keuring onder het het Single Vehicle Approval (sinds kort vervangen door het nieuwe Individual Type Approval) regime op kenteken gezet en vervolgens als importauto in Nederland op kenteken gezet. Gezien de kosten van een volledige Europese typegoedkeuring (o.a. 3 of 4 auto’s afschrijven voor de crashtests) zouden we hier anders van veel moois verstoken blijven.
Birdboy zegt
Die wil ik wel in mn garage hebben =D
Kosten?
Hupke zegt
I love caterham. ( maar het origineel de lotus super 7 van Colin Chapman zal altijd beter blijven)
Trouwens, ik ken toch mensen die een caterham hebben met weg homologatie. Die is zelf links gestuurt dus er waren toch al mogenlijkheden om er eentje binnen te smokkelen.
robbie zegt
Ach zonder Europese typgoedkeuring kan ze ook wel krijgen hoor. Gewoon in de UK op kenteken laten zetten, vervolgens invoeren en bij de RDW gele platen aanvragen.
Volgens mij heeft Donkervoort ook helemaal geen Europese typegoedkeuring. Die doen alles via Duitsland. Bij Spyker is dat ook het geval. Die worden allemaal via Engeland gedaan.
In Engeland zijn ze namelijk heel erg soepel met het verstrekken van kentekens. En Europese regelse zeggen nou eenmaal dat als een auto ergens in de EU is goedgekeurd die auto ook in elk ander land op kenteken gezet moet kunnen worden.
smeck zegt
ik heb inderdaad al meerdere caterhams en donkervoorts zien rijden in NL met NL kenteken.
Maar mooi dat het nu weer wat makkelijker is gemaakt
BmwMPower zegt
Offtopic:
Hebben meer mensen last van de lettergrootte op AJ?
Niet echt fijn, vind ik.
Emile_Benz zegt
@ AMGJunk: In de Donkervoort ligt wel ’n motor van *kuch* Audi *kuch*…
Emile_Benz zegt
…Idd nog altijd beter dan ’n blok van Ford…
mardec zegt
Btw, iemand heeft een paar weken terug een V8 gespot in Brussel:
http://www.autojunk.nl/pix/view/158514
Sorcerer zegt
Een V8, en dat in zo’n dingetje dat niet veel meer dan 500 kg weegt…
Sowieso zijn de acceleratietijden echt ziek. Tot 200 km/h houd je makkelijk een ferrari bij met de snelste versies. Omdat ze zo smal zijn en toch vrij lang zijn is het ook erg gemakkelijk om ze achterstevoren te zetten… Tja…
Eric zegt
Een vriend van me heeft een Caterham. Gewoon bij de verdeler in België/Schoten gekocht. Deze koopt de wagens in bouwpakket aan en steekt ze vervolgens in elkaar. http://www.gpsracing.be/ Deze garage is al lang bekent in België en alle voertuigen die Caterham verkoopt mogen in België op de openbare weg. Veel is er dus niet verandert.
Chris zegt
Deze en andere lotus 7 achtigen zijn altijd al legaal geweest op de nederlandse wegen. Alleen moesten ze dan eerst in de UK door de SVA om geregistreerd te worden. Vervolgens kan je m dan importeren en on NL door de RDW op gele platen laten zetten.
Ik rij zelf een westfield (ook een seven) gewoon op nl kenteken maar geimporteerd uit de UK.
Chelle zegt
@ Chris
In België net hetzelfde verhaal. Zit al enkele jaren te twijfelen over een Westfield Megabusa :D
Sjappoo zegt
Wat gaat dit kosten?? Wel leuk speelgoed ‘;-)
MrKC zegt
Niet echt ‘groot’ nieuws want Small Series betekent hier max. 1000 stuks per jaar binnen de gehele EU …….. maar voor een dergelijke ‘niche manufacturer’ toch aardig…..
Info van robbie is correct, alleen had Donkervoort m.i. reeds jaren geleden een kleine serie-typegoedkeuring van de RDW (excl. crashtests etc.) maar die werd in bijv. Spanje pas na veel moeite geaccepteerd. Nu moet dat met de ECSSTA automatisch goed gaan …..
Midasracer zegt
@Robbie. Ah dan begrijp ik waarom de BOVAG maar zo weinig Donkervoortjes op Nederlands kenteken heeft geregistreerd, ik geloof in 2008 maar een stuk of 2. Dan zal de rest wel via Duitsland zijn gegaan en komen ze niet in de statistieken van de BOVAG voor.
Ik denk niet dat Donkervoort last zal hebben van Caterham. Ze hebben weliswaar dezelfde achtergrond (Donkervoort is begonnen als Caterham importeur), maar Donkervoort heeft de auto flink doorontwikkeld. Terwijl Caterham veel dichter bij het origineel is gebleven. Dat scheelt dan wel de helft in aanschafprijs….
13 zegt
@Sorcerer: 3 meter 10 lang met een lengte/wielbasis verhouding van 1,39, dus juist een zeer breedgebouwde dwerg.
blokker5 zegt
Ik wist niet eens dat ze niet roadlegal waren… Een vriend van m’n vader heeft zo’n bouwpakket gekocht en volgens mij was die gewoon, niet via rare omwegen, op nederlands kenteken gezet. Maargoed dan zal hij het wel via duitsland of zo iets dergelijks gedaan…
Ralph zegt
Het gaat hier om de compl. Caterham’s niet de kit-cars, die zowieso langs de RDW moesten ivm. typekeuring.
Op die zgn. kit-car gaan natuurlijk verschillende ‘donor’ onderdelen op.
Niet homogeen dus zoals een fabrieksaf Caterham.
Bye, bye… 200.000,- auto’s?
Ja bye, bye naar jouw in de regen en winter! Blij dat ik glij met géén of nauwelijks mechanische druk.
Niettemin Boys Toys!
Citrofiel zegt
Als ik het zo bekijk dan was het dus allang mogelijk, via een omweg. Dus behalve een officieel papiertje schiet je hier niet zo veel mee op…