Auch! Het reddingsplan van 15 miljard dollar dat de drie grote Amerikaanse autobouwers op de been moet houden totdat Obama president is, heeft het in de Senaat niet gehaald. De Democratische fractievoorzitter Harry Reid heeft dit bekend gemaakt. De Democraten, van wie het plan afkomstig was, hebben in de Senaat slechts een kleine meerderheid en veel Republikeinen lieten voorafgaand aan de vergadering al weten zich hevig tegen het plan te zullen verzetten.
Volgens een zwaar teleurgestelde Reid zullen miljoenen Amerikanen hierdoor direct geraakt worden en zal het voor velen een slechte kerst worden.
Het reddingsplan moest het voor General Motors, Ford en Chrysler mogelijk maken goedkope korte termijnleningen af te sluiten bij de overheid. Een groot struikelblok voor de Republikeinen was het feit dat de werknemers van de drie grote autobouwers beduidend meer geld verdienen dan werknemers van buitenlandse autobouwers met vestigingen in de Verenigde Staten. Bij de grote drie was onvoldoende bereidheid om deze verschillen op korte termijn glad te trekken, mede waarop de Senaat besloot het reddingsplan af te wijzen.
Als de regering de autobouwers niet tegemoet komt, dan verliezen mogelijk 2,5 miljoen Amerikanen hun baan. Tevens dreigt er volgens politici en analisten een tweede kredietcrisis omdat autobedrijven honderden miljarden dollars aan schulden hebben die dan niet meer kunnen worden afbetaald. (via: bnr)
BmwMPower zegt
Amerika, het land met mensen die opweg waren naar hun droom. De Amerikaanse droom.
Thibaut zegt
vanmorgen al gehoord op de radio
vind ik wel jammer, de big three hebben de auto toch grootgebracht(ook al trekken de laatste producten op niks)
wat ik nog meer jammer vind is dat de automobielsectoren grote bedrage hebben gestoken en de campagnes van de republikeinen, en nu krijgen ze dit terug, jammer
markieanta zegt
Wat ik allemaal zo hoor betreft het hier volgens mij vooral Chrysler en GM. Het betrof in eerste instantie ook een lening voor deze beide bedrijven geloof ik, Ford had het momenteel nog niet zozeer nodig.
Maar goed, hoe het allemaal gaat aflopen, het zal me benieuwen, ik hoop dat ze blijven leven.
madru zegt
En die bush, zou hij dat al door hebben dat het in feite allemaa zijn schuld is ?? Oorlog gaan maken in olie producerende landen wanneer je eigen land niet doet dan olie zuipen !!!
Arnoud zegt
Ik ben echt heel benieuwd wat hier van gaat komen. Het lijkt er echt op dat de Senaat voet bij stuk gaat houden en dat de aloude Amerikaanse markt politiek gehandhaafd blijft. Laat de markt zijn werk doen, en blijf er als overheid zoveel mogelijk vanaf.
Op deze manier laat je de markt zichzelf genezen, mijns insziens ook de beste manier, maar op de korte termijn is er eigenlijk géén markt. Dus geen economie. Het herstel zal daardoor ook heel langzaam kunnen gaan. 2,5 Miljoen werklozen… Je zal ze maar op je rug hebben zitten…
rijzerlo zegt
Ik denk dat we het niet alleen op Bush af moeten schuiven, maar gewoon over de gehele Amerikaanse mentaliteit…
Al dat gezuip en gevreet van die vette varkens daar en bovendien allemaal van die oliezuigende 8 cilinders blijven maken, vooral mee doorgaan. Klinkt misschien leuk enzo, alles groot, maar kansloos overdrijven is gewoon triest
Emerald Green Jag zegt
@rijzerlo
Een juist oordeel over de Amerikaanse overconsumptie, alleen vind ik de woordkeuze anti-globalistisch/marxistisch klinken. Maar da’s mijn mening.
Over het bericht:
Sja, het zat er een keer in dat de Amerikaanse senaat op de rem trapte.
In dit geval de autoindustrie. In de komende jaren worden nog meer branches geraakt. De financiële rek is er nu echt uit.
Zoepie zegt
Misschien wel het einde van Amerika als economische grootmacht.
Bob zegt
Chrysler en GM hebben de grootste problemen. Voor Ford was het helemaal nog niet zo erg aangezien ze een behoorlijke buffer nog hebben en een vrij klein verlies leden tov GM afgelopen kwartaal.
Lagonda zegt
Bush is maar een domme marionet en is er van overtuigt dat hij het goed gedaan heeft, net al een hoop Amerikanen die voor de tweede keer op hem gestemd hadden. Zijn achterban is meer schuldig denk ik.
Ik heb wel te doen met Obama, een grotere puinhoop kan je niet in je schoenen geschoven krijgen en ik ben erg benieuwd hoe hij het gaat aanpakken.
Back to topic: Zal dit het nu zijn of is dit het puntje van de ijsberg ? Ik begrijp wel dat de republikeinen het niet eens zijn met de hogere salarissen, maar om dat nu op dit moment onder het licht te brengen lijkt mij niet handig. Ik denk niet dat de bedrijven door de weigering van het plan volledig van de markt zullen verdwijnen, er zal ongetwijfeld iets goeds uitkomen, maar vertel dat die 2.5 miljoen werkelozen maar…
Klaas zegt
Chrysler heeft helemaal geen probleem. Chrysler heeft een hele rijke aandeelhouder. Cerberus heeft geld zat bovendien hebben ze geld toe gekregen op Chrysler. Daimler heeft uiteindelijk $650 miljoen betaald om van het bedrijf af te komen. Waarom zou iemand belastinggeld aan Cerbus willen betalen?
GM is een ander verhaal. Maar daar is een faillissement en een doorstart voor de hand liggend. Op die manier kunnen ze van een hoop verplichtingen af komen. Eventueel kan het bedrijf ook opgesplitst worden. De Amerikaanse, Koreaanse en Europese delen kunnen dan zelfstandig verder.
AutoInformatief zegt
Voor Ford was het in eerste instantie ook nog niet direct nodig, Ford zou nog tot 2010 kunnen overleven zonder ingrijpen van de overheid.
Maar daarbij werd ook gezegd dat als de twee andere failliet zouden gaan dat Ford het ook niet kon overleven ofzoiets.
Maar toen het congres akkoord ging over deze lening viel mij de volgende zin in ieder geval op;
Ook is hij gemachtigd in het voorjaar de stekker uit de bedrijven te trekken als ze dan nog niet levensvatbaar zijn.
Dus als je het mij vraagt hadden ze er toen al niet zoveel vertrouwen in ;)
Bob zegt
Voor Ford hangt een groot deel van de toekomst af in hoeverre de nieuwe Fiesta gaat verkopen in de VS. De kwaliteit van Ford is al enige tijd stukken beter dan dat van GM en Chrysler … de Fusion is zelfs een van de meest betrouwbare sedans die je kunt kopen in de VS.
Blitz zegt
Dit is het begin van het eind…. Binnenkort maar vanuit China autos kopen… lol
Harde werker zegt
Lees eens het boek “CAR WARS” en je weet waar dit alles gaat eindigen! Tot hiertoe had het boek gelijk en we zijn nu aan de laatste pagina’s.
Simon zegt
Ben benieuwd dat wanneer Crysler en GM failliet zijn dat dit misschien wel gunstig zou kunnen zijn voor Ford. Ze hebben dan een aantal concurrenten minder. Alleen Toyota en Honda als grote spelers zijn dan over.
de sjonnies zegt
Het probleem van de grote drie zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden en met name de pensioenen, afspraken in de 60’er jaren gemaakt, die de grote drie momenteel de das om doen.
Zoals ieder manager behoort te weten, zijn mensen alleen in tijden van een crisis bereid om te veranderen en om veranderingen te accepteren.
Als de kostprijs van iedere in de VS geproduceerde Chevrolet een toeslag heeft van $ 2000,– aan pensioenpremies, ( feit ! ) dan kunnen de grote drie niet concurreren resp. niet overleven.
Terecht dat de Republikeinen een offer hebben gevraagd van de vakbonden, om de industrie draaiende te houden en de toekomst van de industrie te verzekeren.
Deze hebben echter afwijzend gereageerd op dit voorstel.
Maar de auto industrie verkeert in een crisis, de kans dat de Amerikaanse unions nu de zwarte piet krijgen is niet geheel ondeckbaar, dus zal er water bij de wijn gedaan worden, krijgen ze hun lening en kunnen ze voorlopig doordraaien.
Vergeet overigens niet dat de grote drie van levensbelang zijn voor de defensie industrie in de VS.
British Leyland is destijds jarenlang opengehouden door de koude oorlog, ze konden nl binnen 48 uur overschakelen op oorlogsproduktie en de fabrieken lagen op een eiland wat strategisch van belang was
MC zegt
ik denk dat het goed is dat de amerikaanse overheid niet ingrijpt. Ik geloof in de marktwerking en misschien zal één van de grote drie wel omvallen. Dit is in eerste instantie slecht voor de economie, maar op langere termijn juist beter.
Eerst zijn er natuurlijk veel werklozen wat natuurlijk niet best is, maar het voordeel is dat deze mensen weer een baan moeten zien te krijgen en daardoor zal de vraag naar arbeidsplaatsen hoog zijn. Werkgevers kunnen dan meer eisen stellen aan werknemers, of de lonen lager houden. Lagere lonen (of in ieder geval geen stijgende lonen) kunnen zorgen voor een betere concurrentiepositie. Dat kan uiteindelijk de amerikaanse economie stimuleren.
Peter Bos zegt
@MC
Eens. Maar de behoefte aan autos zal blijven bestaan. Ook kleine auto’s moeten gebouwd worden en in een grote markt als die van de VS zullen die lokaal gebouwd blijven worden. Nu alleen door bedrijven die gezond zijn en onder realistischere voorwaarden het personeel aangenomen hebben.
Een zure appel maar wel nodig
Maarten zegt
@rijzerlo
Het Witte huis had het reddingsplan al goedgekeurd, maar de senaat dus niet. Dus aan Bush ligt het deze keer niet.
@Thibaut
Ergens vind ik het wel juist dat de autoindustrie niet automatisch de republikeinen achter zich krijgt, ondanks de grote investeringen in de campagnes. Het zou anders gewoon omkoping zijn (of iets wat er sterk op lijkt).
Aan de ene kant is het denk ik niet goed dat het plan is gestrand. Zeker in deze (economisch) gevoelige tijd komt zoiets heel hard aan. Maar je kunt ook zeggen dat de Amerikaanse autoindustrie dit zelf in de hand heeft gewerkt, nog niet al te lang geleden had GM gigantisch veel geld, en nu opeens zouden ze bijna failliet zijn. Dan vraag ik me af wat de directie loopt uit te spoken. En aangezien de Amerikaanse regering er financieel ook niet al te florissant voor staat zullen ze denk ik niet zo happig zijn om hier ook nog eens 15 miljard dollar in te stoppen (zonder de garantie dat het dan beter gaat)
heidekonijn zegt
@Rijzerlo
Typisch beeld van de laagste gemene deler, lekker binnengeschrokt wat de Euro media je voorschotelen (NB 80% van de benelux journo’s zegt zelf links te zijn).
Ga eens zelf naar de US, doe je ogen open. De gemiddelde lonen liggen er laag, maar de belastingen ook. Die je het kalmpjes aan verdien je weinig en eet je goedkoop voedsel, waar je moddervet van wordt. Ben je gedreven en heb je twee jobs of werk je je op een andere manier te pletter dan verdien je veel geld, en kan je je verzorgen. Bij ons leven verschillende lagen luiwammessen op de arbeid van anderen, en iedereen heeft het goed (tot de werkers er genoeg van hebben en de plaat poetsen of het beleid weten om te buigen, maar dat zien we dan wel weer zeker?)
Dat is een persoonlijke en politieke keuze die men heeft gemaakt.
Alles wat fout is gegaan in de US is ook hier fout gegaan. Het duurt gewoon wat langer voordat we hier de bodem bereiken, het zal hier ook langer duren als in de US voordat we weer uit het dal gekrabbeld zijn. Verschillende Euro automerken zijn trouwens nu pas uit het dal gekrabbeld waar ze de vorige recessie in verdwenen zijn.
Wat oliezuigers betreft : bij ons is de brandstof tich keer duurder dan de US, en NOG kopen we en kicken we op gedrochten als Q7’s en Cayennes. Wie is dan het meest gestoord? Hoe lang houdt BMW, Mercedes of VW het nog vol met hun +50% premium pricing of +5% betere producten?
Sander zegt
haha Carmageddon update #13 is dan ook echt een ongeluks update!
Bob zegt
@heidekonijnk .. ik kon het niet beter schrijven.
Appieflappie zegt
@madru
Oorlog maken in olieproducerende landen zorgt voor hoge olieprijs en gigantische winsten bij oliebedrijven. Rijden doen we toch, dus we blijven doodleuk het dubbele betalen. Daar zijn oorlogen voor ;)
shrink zegt
Wat gebeurt er als GM en Chrysler falliet gaan? (Ford lijkt het wel te overleven). Worden dan de afzonderlijke merken overgenomen? Gaan ze een doorstart maken?
Persoonlijk denk ik dat het Obama niet zoveel uitmaakt als de economie nog even flink naar beneden duikt voordat hij aangesteld wordt. Kan hij altijd zeggen dat het problemen van voor zijn tijd zijn….
C6.R zegt
Om niet geruisloos in de geschiedenis boeken te verdwijnen gebeurd er EINDELIJK iets controversieels in de laatste dagen van het regime van Bush… Wat een nalatenschap heeft die man!
Ben wel heel benieuwd waar dit nu toe gaat leiden, de financiële sector bailout kwam er ook niet in een keer doorheen…
Best vreemd eigenlijk, $700miljard om de banken te redden kon wel, maar $15miljard voor de auto industrie niet…
Svenska_Aeroplan_AB zegt
# 13!!
Hoe toepasselijk!!
:D
wimbers zegt
één van de laatste republikeinse besluiten waarmee Obama het heel erg zwaar gaat krijgen. er rust een zware last op zijn schouders. amerika uit het slob trekken. ik zou niet graag in zijn schoenen staan nu.
Arnoud zegt
@ C6.R
In de laatste dagen van Bush’s regeerperiode gebeurt er eindelijk iets controversieels? Heb je 11 september 2001 en de oorlogen in Irak en Afghanistan niet meegekregen ofzo? Als je het hebt over iets controversieels..
arokh zegt
@heindekonijn en Bob:
het verschil is dat mensen hier die Q7’s, Hummers en Cayennes kopen over het algemeen (zonder uitzondering denk ik zelfs) makkelijk zo’n auto kan betalen en totaal niet wakker ligt vand e benzineprijs, al ligt hij op 2 euro per liter. In de US koopt iedereen die een paar duizend euro heeft een benzineslurper (ook nog van geleend geld! als ik naar de bank ga en zeg dat ik 80.000 euro wil lenen voor een benzineslurper dan wordt ik uitgelachen zonder fatsoenlijk loon, in de US is 25.000 dollar lenen (voor een benzineslurper) niet een groot probleem (geweest) en die mensen voelen dus veeeel meer als de prijzen stijgen.
Men woont verder van het werk, er is bijna geen openbaar vervoer (behalve downtown in veel steden) en omdat er geen belasting heven wordt (bijna) op benzine/auto’s, komt de klap veel harder aan als bij ons. dat zie je nu en dat roepen al veel mensen al jaren, maar ze hebben niet willen luisteren, want de hele wereld blijft toch aan US lenen om het systeem overeind te houden.
Nog een voorspelling:
GM/Chrysler/Ford gaan ECHT niet omvallen. die ‘2,5 miljoen’ banen (kuch) staan NIET op de toch, ik kan me wel vorostellen dat er wat banen verloren gaan (ik gok op 10% maximaal) en delen van de bedrijven verkocht worden (Opel/Volvo/Saab/Mazda?) maar de grote drie blijven echt wel overeind. hetzij via overname, hetzij via staatssteun, maar linksom of rechtsom de belangen vinden ze (helaas) te groot!
C6.R zegt
@ Arnoud: sarcasme, wel eens van gehoord?
heidekonijn zegt
@arokh
Ik zou ze niet te eten willen geven, de SUV adepten die met een leasewagen van de zaak rondrijden, om maar te zwijgen over de exemplaren die op leen gekocht zijn door particulieren die een aan de band werken, bij hun moeder wonen en hun te kleine penis willen compenseren door een te grote auto.
Doe nou even niet alsof -met name- de nederlander minder zou lenen dan een amerikaan. Nederlanders zat die lenen voor de tuin, de auto, de wintersport.. en door de huidige fiscaliteit daartoe worden aangemoedigd!
Wat je voorspelling betreft : het valt te hopen, te meer daar heel wat van die banen niet in de US, maar in Europa terug te vinden zijn. Blijkbaar zijn de fiscaal analisten er iets minder gerust op dan jij, anders was de knoop iets sneller doorgehakt, denk je niet?
vespuci zegt
@ bob. Ik denk dat de Fiesta niet vlot kan trekken wat er nu aan ellende is.
De financieringslasten die op de autobedrijven drukken zorgen er juist voor dat het structureel mis is. TEr in fo: Als GM geen financieringstak zou hebben waarmee Amerikanen hun auto kunnen kopen waren ze al 10 jaar eerder failliet geweest…. Think about it….. Oftewel de luchtbel in Amerika gaat zonder wijzigingen in het systeem uiteenspatten.
PS: The “Green”, a.k.a de Fieta is m.i. een lache scheurbakkie
Rick dos zegt
“Een groot struikelblok voor de Republikeinen was het feit dat de werknemers van de drie grote autobouwers beduidend meer geld verdienen dan werknemers van buitenlandse autobouwers met vestigingen in de Verenigde Staten. Bij de grote drie was onvoldoende bereidheid om deze verschillen op korte termijn glad te trekken, mede waarop de Senaat besloot het reddingsplan af te wijzen.”
Als dit ècht de reden is, dan ben je als Senator en in z’n geheel als Senaat wereldvreemd. Óf er is iets verkeerd gegaan in de vertaling…
Ten eerste: zal de bereidheid er heus wel zijn, maar lopen ze tegen UAW aan.
Ten tweede: Hoe wil je zoiets als gelijktrekking van de salarissen in godesnaam op korte termijn inregelen?
Dus of de Senaat is wereldvreemd óf het is verkeerd vertaalt.
Maar het meest logische lijkt mij dat er een politiek spelletje wordt gespeeld over de ruggen van de autoworkers of America.
Toont mij dus alleen maar aan dat politieke belangen boven die van de autoworker gaan. En dan moeten we medelijden met Amerika hebben…
Prettige kerst, autoworkers of America!
Rick dos zegt
vertaalt = vertaalD
Bob zegt
@arokh .. ik woon in de VS .. dus hoef niet al te veel uitleg te krijgen over hoe de afstanden hier zijn. Bob rijdt in een Range Rover. Nederland krijgt de klap over een paar maanden heel hard …
@vespucci. Ford is er heeeeeeel wat beter aan toe dan GM en Chrysler dus je kunt ze zo niet 123 met elkaar vergelijken. GM heeft over het algemeen alleen maar grote auto’s terwijl Ford wat meer balans heeft in zijn modellen.
@Rick Dos .. idd de UAW wordt een beetje opgeofferd en als reden opgevoerd voor het falen. Er is meer aan de hand. Een van de zgn ‘earmarks’ voor het plan was een salaris verhoging voor de rechters in de VS. Wat er nu gaat gebeuren is nog erger … het Witte Huis zal een deel van de 700 miljard nu geven aan de autofabrikanten zonder al te veel regels er aan vast te zetten. Omspelen ze zo ongeveer het gehele eerste plan.
Thibaut zegt
@Maarten
het zijn politici, die doen alles voor een stem te kunnen krijgen, en nu ze geen hulp bieden, gaan die honderduizenden werkenemers die hun baan dreigen te verliezen zeker niet meer stemmen op de republikeinen