2.700 Nm om precies te zijn.
EV’s zijn eigenlijk ideaal op de dragstrip, want je hebt meteen de volle bak aan koppel beschikbaar. En dus zagen we eerder al een EV-motor het glimmende oppervlak van de kwart mijl aan stukken scheuren. Maar ook EV’s met 4 wielen vind je er, getuige de onderstaande beelden.
De omgebouwde Camaro lijkt redelijk te zijn volgepompt met batterijen, en wordt op de rollenbank gezet met het volgende resultaat:
Volgens de eigenaar is het de snelste EV drag racer in Noord-Amerika, en wie zijn wij om daar tegen in te gaan. Weet iemand of je de mate van vermogensafgifte ook kan reguleren bij batterijen? Ofterwijl: liever in 1 klap de volle mep, waarbij de batterijen in 5 min leeg zijn, in plaats van geleidelijker met minder leegloop?
De Camaro is gekomen waar hij is met vallen en opstaan. Onderstaande video bewijst dat het niet altijd vlekkeloos ging (het gepruttel op de achtergrond komt van een andere auto) (via Jalopnik):
E34M5Touring zegt
Totaal niet wat je verwacht van een Dragster. Eerst totale stilte dan een klap en ineens vol draaiende wielen. Wel lekker koppel 2700nm.
kakhead zegt
@E34M5Touring: haha klopt, bij dat eerste filmpje schrok ik gewoon!
ineens BAM geluid :P
cindy zegt
@kakhead: zo,mooi dat was idd schrikken :-)
E34M5Touring zegt
@sir smokealot
E34M5Touring zegt
@E34M5Touring: Sorry bud verkeerde button. Je zou het toch moeten kunnen beheersen met een regelbare weerstand.
Ruben00 zegt
@E34M5Touring: Dan zou de spanning veel te hoog worden.
timberleek zegt
@Ruben00:
hoezo zou de spanning veel te hoog worden? de spanning blijft gewoon die van de accu (afgezien van eventuele tegen-emk van de motor).
alleen is een regelbare weerstand totaal niet handig. je gaat dan ontzettend veel hitte verstoken voor jan doedel.
betere oplossingen zijn bijvoorbeeld wisselstroommotoren met frequentieregelaars/faseaansnijding of gelijkstroommotoren met pulsbreedtemodulatie.
bij dat laatste zet je de motor eigenlijk razendsnel aan en uit. dat kan heel efficient en gaat op een dusdanige snelheid dat de motor gelijkmatig gaat draaien (dus niet vol gas en weer uit).
kaasboerin zegt
Kijk hiervoor zijn die EV’s dus wel goed
YSF42 zegt
gesponserd door duracell?
realhustler zegt
Electromotoren zijn eenvoudig. Accu’s ook. Het probleem bij grotere vermogens is het regelen ervan.
Max koppel bij 0 toeren is leuk, maar is ook kortsluiting.
Hoe groter het vermogen, hoe lastiger het te regelen is. Daarom zijn electrische locs ook zo groot. Om de enorme controllers en contactors ruimte en koeling te geven.
erwh zegt
@realhustler: Misschien zijn die ook zo groot en zwaar omdat ze 5000 ton trein moeten trekken en een beetje tractie dus wel handig is?
Onehp zegt
Allemaal mooi en wel, 2700Nm maar zonder een toerental is het nikszeggend. En omdat er geen sprake is van versnellingsbakken, niet vergelijkbaar met een verbrandingsmotor.
2700Nm bij 0 toeren per minuut is nog steeds = 0pk
MDA zegt
@Onehp: Euh… nou… nee. Het is andersom. Pk’s zegt niet zoveel, maar Nm’s wel. Nm’s geven aan hoe veel kracht er op de wielen komen, en dus hoe hard de auto kan versnellen. En bij een dragrace wil je… juist! Versnellen. Daarnaast is het intussen ook al redelijk bekend dat een electromotor een bijna vlakke koppel curve heeft. Dus 2700 Nm van 0 RPM tot aan max RPM. Als je de Pk’s uit wil rekenen heb je dus alleen max RPM nodig. Maar dat geeft je niks anders dan de topsnelheid.
timberleek zegt
@MDA:
dat is dus helemaal niet waar.
Een elektromotor heeft helemaal geen vlakke krommes.
Bijvoorbeeld bij de inductiemotor. daar is het koppel afhankelijk van de slip (verhouding tussen draaisnelheid van elektromagnetisch veld en de rotor). als de motor stil staat is de slip maximaal (namelijk 1). dan heb je heel veel verliezen in de motor zelf maar wel maximaal koppel. hoe minder slip hoe meer dit afneemt. sterker nog. die motor gaat nooit even hard draaien als het magnetisch veld. bij 0% slip is er immers geen koppel meer. dus dat kan hij nooit volhouden.
alle types motoren hebben een koppelkromme, die is wel vlakken dan de gemiddelde benzinemotor, maar niet vlak.
macready zegt
@MDA:
En dat is dus niet waar. *Maximale* trekkracht aan de krukas zegt vrijwel niets, pk’s des te meer. Trekkracht aan de wielen is een ander verhaal. Daar wordt namelijk de overbrenginsverhouding ook in betrokken, een cruciaal gegeven. Verbrandingsmoteren met relatief veel trekkracht t.o.v. vermogen hebben altijd een relatief laag maximum toerental. Om dat te compenseren hebben ze langere overbrengingsverhoudingen nodig, hetgeen de trekkracht aan de wielen weer in verhoudig verlaagt.
tjorque zegt
vette crashes, stevig stukske camaro eigenlijk als je hem zo op z’n dak ziet liggen… :)
tuning zegt
de snelheid is leuk, maar zonder geluid van een motor is het een stuk saaier.
Bartholomeo zegt
Een electromotor met een CVT bak eraan zou wat meer ruimte geven voor snelheid.
Wel vreemd om dat ding vooruit te zien schieten zonder motorgeluid.
timberleek zegt
@Bartholomeo:
nergens voor nodig. als je de juiste motoren kiest kun je dat toerental makkelijk halen.
bij 100km/uur draait je wiel op iets van 1500-2000 toeren. dat kan een elektromotor makkelijk.
en als je juist de tragere motoren wilt zijn die ook gewoon te krijgen. er zijn (in tegenstelling tot wat men vaak denkt) ontzettend veel soorten elektromotoren, allemaal met hun pros en cons.
rooster zegt
Elektromotors zijn natuurlijk superieur aan plofmotoren. Gooi een elektromotor in een datsun uit 1972 en hij rijdt iedereen zoek.
http://www.youtube.com/watch?v=UAYrsEOxqYc
FieRo zegt
@rooster: leuk filmpje
censored zegt
HEILIGSCHENNIS!!! een elektromotor in een camaro. Ophangen aan de hoogste boom die lui.
dennisr zegt
ahahahahahahahaha, dat ”geluid” als hij weg scheurt in het tweede filmpje.. wat en vertoning :lol: maar hopen dat hij de eerst volgende keer weer crasht en in vlammen op gaat.. (natuurlijk zonder kleerscheuren voor de bestuurder)
tomleeuw zegt
Het is dat een benzinemotor zo lekker klinkt (slaat natuurlijk nergens op, maar dat zijn we zo gewend)en dat je makkelijker een paar liters brandstof meeneemt, maar een elektromotor en vooral gelijkstroommotoren zijn beestachtig mooi te regelen en efficiënt.
Bovendien vrijwel geen onderhoud enz. het probleem is nog steeds de energie aan boord krijgen/opwekken