Het is kennelijk net te vroeg de Chiron aan het grote publiek te tonen, en dus heeft Bugatti een drietal bestaande modellen meegenomen naar Pebble Beach, waaronder deze Type 55 uit 1932 op Nederlands kenteken.
Het jaren’30-sprintkanon met chassisnummer 55208 is geflankeerd door een Type 35 en een Veyron Supersports. Deze opvolger van de Type 43 werd in 1931 gelanceerd, met in het vooronder de motor uit de Type 51. De motor, een 8 cilinder-in-lijn, telt 2.262 cc en is daarmee relatief licht. Het gehele gevaarte was met zijn 135 pk in staat in minder dan 10 seconden van stilstand naar 100 km/u te accelereren, 84 jaar geleden een flinke prestatie.
Nederlandse of Amerikaanse eigenaar?
Tussen 1932 en 1935 werden in totaal 38 Type 55’s gebouwd, hiervan zijn nog 28 stuks in omloop. Volgens Bugatti is dit specifieke type sinds 2012 in handen van het Mullin Automotive Museum in Oxnard, Californië, wat een beetje vreemd op ons overkomt, omdat de RDW beweert dat de auto op 5 december 2013 in Nederland is geregistreerd. De auto is inmiddels wel geëxporteerd overigens.
2,1 miljoen euro
Een koopje is de Type 55 geenszins, in 2008 bracht een soortgelijk update: exact dit exemplaar op een veiling in Monte Carlo €2,1 miljoen op.
Naast de twee klassiekers staat er op Pebble Beach ook een Veyron 16.4 Super Sport met veel blauw carbon, deze sluit naadloos aan bij het blauwe thema (niet geheel toevallig de ‘huiskleur‘ van Bugatti).
Tot slot heeft Bugatti ook nog een Type 57SC Corsica Roadster staan in Monterey, maar deze staat niet op de foto’s. Voor wat betreft de opvlger van de getoonde Supersport, hiervoor heeft Bugatti een mysterieuze videoteaser in elkaar gesleuteld.
Dutchdriftking zegt
Dit is stiekem toch veel mooier dan die Ferrari`s van 14 miljoen?
nederland1994 zegt
@dutchdriftking: nou nee
gt500eleanor zegt
Lekker kleurtje op de Veyron!
Jochempie zegt
Ik zal wel één van de weinigen zijn, maar ik vind de Veyron echt een fraaie hypercar. Niet te schreewerig, maar gewoon een heel krachtige uitstraling.
phaeton zegt
@Jochempie: Van voren -mits de nieuwere lichten- : zeker met je eens dat hij kracht, één bonk snelheid uitstraalt op een relatief chique manier. Vanuit alle andere hoeken: nee.
raym zegt
@Jochempie: helemaal mee eens.
toyotafortuner zegt
Wat is die Type 55 een parel zeg! Wel apart dat ie nog altijd op Nederlandse platen staat, ook al is ie geëxporteerd.
lincoln zegt
Mooi ding hoor ..
Verdwijnt volledig tot niets als je in de Peter Mullin collectie plaatst ..
gforce zegt
Kan iemand uitleggen waarom veel van die oude auto’s (zie Bugatti’s hierboven) zo’n negatieve camber hebben? Zit hier een idee achter of werden ze “gewoon zo gemaakt” in die tijd?
Jochempie zegt
@gforce: Misschien omdat er nog niemand in zit?
Jochempie zegt
@gforce: Maar volgens mij is dit positief camber..
gforce zegt
@Jochempie: Dat bedoel ik :P Ik haal ze altijd door elkaar.
Jochempie zegt
@gforce: Kan beur’n, heb ik vaak met links/rechts. Lastig als je moet stemmen, ook.
Gulli zegt
@gforce: Ik weet het niet zeker maar het zou met pendelassen te maken kunnen hebben. Die scharnieren vanaf het differentieel of vanaf een centrale as midden onder de auto en de veer hangt halverwege de as. Dan krijg je dus een pendel (slinger) effect op zijn kant. Als je het centrale scharnierpunt naar beneden duwt (dus gewicht in de auto plaatst) draaien de wielen naar binnen (negatief camber) en als de auto leeg is komt de auto omhoog en draaien ze naar buiten (positief camber).
Dit plaatje legt het allemaal een stuk duidelijker uit in elk geval; https://nl.wikipedia.org/wiki/Pendelas#/media/File:Swing_Axle_Diagram.svg
s660 zegt
@Gulli:
Lijkt me niet dat pendelassen hier van toepassing zijn, zowel de voor als de achteras zijn van het starre type.
Ik heb hier weleens mijn gedachte over laten dwalen en kwam tot de volgende plausibele verklaring.
Auto’s hadden destijds een hoog zwaartepunt en een smalle spoorbreedte, teveel grip resulteerd in een auto die dan makkelijk omkiept. Misschien dachten ze dat hiermee te kunnen verminderen.
Zeker weten doe ik het ook niet, er is weinig (lees niks) over terug te vinden en vindt maareens een ingenieur uit die tijd die het kan uitleggen.
Dus @desjonnies of @lincoln hebben jullie het antwoord?
norge zegt
@gforce: volgens mij werd dit gedaan om het sturen makkelijker te maken, dat Wordt op deze manier lichter.
toeter11 zegt
@gforce: nou de achterwielen hebben pendelassen(scharnieren op de bak). De voorwielen zijn gewoon star gemonteerd, zodra je gaat rijden komen ze recht.
stephane8200 zegt
Ben Pon woont toch ook in Californië? Ik weet dat hij iets met wijn doet maar niet of hij nog wat met auto’s doet.
sir_smokalot zegt
Dat is een heel plausibele verklaring inderdaad… Gok dat de miljardair nog wel een paar autootjes in de garage heeft.
Maar in dat geval zou hij hem in bruikleen hebben gegeven aan het museum. En dat verklaart bovendien niet waarom hij pas eind 2013 hier op kenteken is gezet.
406_v6 zegt
@sir_smokalot: omdat ie ‘m toen pas kocht??
philipf zegt
Wat een prachtige wagen!
hdla zegt
Dit heeft toch niks te maken die Duitse hokken die voor Bugatti moeten doorgaan.
ghost zegt
Mooi! En ook nog eens BPM vrij op NL-kenteken, wat wil je nog meer :-)