Geen wonder dat deze Fiat 500 zo boos kijkt. De vraag naar elektrische auto’s gaat keihard inkakken.
De opkomst van de elektrische auto lijkt niet te stuiten. Maar volgens de analist met onze meest favoriete achternaam van alle analisten, gaat dat toch gebeuren. In ieder geval in belangrijke automarkt Duitsland, die belangrijk is voor het gehele automotieve landschap. U begrijpt, kwaliteitspublicatie Witschaftswoche heeft weer eens gesproken met Ferdinand Dudenhöffer. Naast exceptioneel geschikt om de hoofdrol te spelen in de remake van Dude, where’s my car? waarin de car in kwestie KITT is, beunt Dudenhöffer bij als dé auto-expert van het Center of Automotive Research (CAR) aan de Universiteit van Duisburg.
Heimat
Dudenhöffer vermoedt dat de markt voor elektrische auto’s in zijn Heimat keihard gaat inkakken, om meerdere redenen. Een van die redenen is dat de nieuwe ‘stoplichtcoalitie’ de extreem dikke subsidie op EV’s gaat afbouwen. Dat klinkt een beetje contra-intuïtief, daar in deze coalitie niet alleen de socialisten maar ook de Groenen zitten. Je zou zeggen dat dat een garantie is op blubberdik smijten met overheidsgeld naar dingen met de zweem van een groen randje. Doch er is veel kritiek op deze subsidie in Duitsland. Boze tongen beweren dat het grootste effect ervan is dat fabrikanten gewoon de prijzen omhoog gooien, wetende dat door de subsidies de auto’s voor klanten dan uiteindelijk toch nog ‘betaalbaar’ zijn.
Subsidiekraan gaat de way of the Nordstream
Van 6.000 kneiterharde Ekkerpegels (maximaal ooit 9.000 pegels als je alles optelt), gaat de subsidie op EV’s na dit jaar naar 4.500 Euro. Tenminste, als de EV in kwestie minder dan 40.000 Euro kost. Zo niet, wordt de subsidie gereduceerd tot 3.000 Euro. De vette subsidiepot gaat dus op een afslankkuur. Voor hybrides is er vanaf volgend jaar helemaal niks meer te halen. Dit alles heeft volgens Dudenhöffer zijn weerslag op de vraag naar nieuwe auto’s en die van het geëlektrificeerde soort in het bijzonder.
Verkoopcijfers hybrides kakken al in
Men ziet dit volgens Ferdinand nu al aan de verkoopcijfers van hybrides. Die zijn al als een plumpudding in elkaar gezakt. Dit komt door de levertijden van auto’s: niemand kan je garanderen dat een auto die je nu nieuw bestelt nog voor het eind van het jaar wordt uitgeleverd. Echter kan je de subsidie pas ophalen, als je de auto binnen hebt. Ergo: voor hybrides is het nu al onzeker of je nog gratis geld zal ontvangen. Het is te verwachten dat de volledig elektrische auto’s ook de pijn gaan voelen van dit effect als de subsidies steeds meer worden afgebouwd.
Grondstof! Grondstof? Ja we rocken grondstof
Hiernaast zijn er nog stijgende grondstofprijzen van Lithium en andere belangrijke grondstoffen van accu’s. Dudenhöffer ziet hier lichtend voorbeeld Tesla als het euhm…voorbeeld dat door andere fabrikanten noodgedwongen gevolgd zal worden. De gemiddelde Tesla had in Q4 van 2021 nog een prijs van 48.680 Dollar. In Q2 van 2022 was dat al 53.672 Dollar. Een gigantische stijging in een half jaar tijd.
Dude
Dudenhöffer voorziet zodoende zelfs een relatieve opleving van -jawel- de auto’s met conventionele verbrandingsmotor. Minder EV verkopen betekent immers ook minder investering in EV’s en infrastructuur als laadpalen en dit kan een soort sneeuwbaleffect vormen. Slechts twee acties van de Duitse overheid voorziet de Dude om dit te counteren. De eerste is toch maar het subsidie-infuus open blijven draaien. De tweede is -oh gruwel- moddervette belastingen op auto’s met verbrandingsmotor invoeren.
Wij weten in ieder geval vast waar de voorkeur van de Duitse auto industrie ligt. Waarvan akte…
flutterby zegt
Gek he dat een auto 10% duurder wordt bij 10% inflatie.. Als het waar is dat alle subsidie als winst naar de aandeelhouders gaat dan zullen de prijzen straks toch gelijk weer kelderen? De brandstofprijzen én inflatie zullen voldoende motivatie blijven om juist wel een nieuwe EV aan te schaffen. Als je nu voor veel geld je ICE nog kan wegdoen is het zelfs een investering.
pivavar zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
giulia64 zegt
Die subsidie in Duitsland was ook wel bizar hoog. Maar Duitsland lag ook ver achter in aantallen (relatief) EV’s op de weg. Ik denk dat de professor het dit keer niet bij het juiste eind heeft: steeds meer bedrijven willen/moeten co2 neutraler worden. Financiers en afnemers vragen dat en er is ook steeds meer regelgeving. En er komen steeds meer oplaadpunten en er komt steeds meer en beter aanbod en dat drukt de prijs uiteindelijk ook.
Kostas zegt
Hier in Nederland is dit misschien een ding maar in de rest van Europa kan het buiten enkele multinationals echt niemand een reet interesseren. EV’s zijn er nog geen ding, net zoals bijvoorbeeld van het gas gaan ook geen ding is. In Griekenland worden in het noorden nu pas alle huizen op aardgas aangesloten.
fanboy zegt
@Kostas: ja en wie is er dan slim bezig? Allemaal huilen omdat energieprijzen zo hoog zijn zeker. Waarom kijken ze niet wat verder vooruit?
albertjan zegt
waarvan akte
AudiRS zegt
Die subsidie op een EV is belachelijk.
Ja je krijgt 3350 voor een nieuwe en 2000 voor ene occasion.
Maar de verkoper weet dat en er is ook nog eens schaarste dus die verhoogt gewoon de verkoopprijs met dat bedrag.
Zo strijkt niet de klant de subsidie op maar de handelaar. Duhh.
mashell zegt
Je gebruikt best veel woorden om “vrije markt” te omschrijven.
(ooo--V--ooo) zegt
Subsidies horen niet thuis in een vrije markt
mashell zegt
Subsidies hebben juist een plek in de vrije markt, als je als overheid iets wil sturen zonder de vrije markt te verstoren dan verstrek je subsidies. Vanaf 2030 wordt de vrije markt verstoord, door het verbod op nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren, zoiets wordt ongeveer 10 jaar van te voren aangekondigd. Met de positieve prikkel kun je veel sneller sturen.
jaapiyo zegt
Sturen is per definitie geen vrije markt en het een subsidiëren zonder het ander te schaden bestaat niet.
kas_par zegt
De Tesla is nauwelijks duurder geworden, volgt gewoon de inflatie! Prijzen zullen zakken, en met minder subsidie zullen ze harder zakken. Dus nee, ondanks de toffe naam zit deze man er volledig naast!
mashell zegt
Bij inflatie wordt het geld minder waard en stijgen de prijzen. Bij deflatie wordt het geld meer waard en dalen de prijzen. Dat is destructief voor de economie want als iets morgen goedkoper is dan vandaag dan stel je de aanschaf graag nog even uit. Daarom zullen ook als de inflatie minder wordt de prijzen niet dalen want de overheden staan gewoon geen deflatie toe. Omdat ze allemaal de accijnzen op energie hebben verlaagd hebben ze met het terugbrengen van de accijns op normaal niveau een fantastisch middel om deflatie te verhinderen.
Conclusie: dat wat nu duurder wordt dat zal nooit meer goedkoper worden.
jaapiyo zegt
Ondanks je gezellige extreem linkse inborst, heb je wat dit betreft wel gelijk, met natuurlijk de caveat dat de roverheid niet alles onder controle heeft. In Japan is er ook jarenlang een periode met Stagflatie (deflatie + stagnatie van de economie) geweest nadat er jarenlang overheidsbeleid was geweest om iedereen met een polsslag dikke hypotheken te verstrekken (via banken). Daar trachtte men vanalles aan te doen, waaronder nog meer gratis geld de markt in slingeren, maar het mocht toch niet per se baten.
Wat de overlords nu doen is gewoon even de grote reset middels forse inflatie. Iedereen en ieder land die wat vermogen (lees: weinig schuld, tenzij Noorwegen) heeft gaat even in de achteruit. Iedereen en elk land die niks heeft (lees: veel schulden) gaat relatief in de vooruit want die nominale schulden zijn steeds minder ‘waard’. Exact de nivellering waar de EU op uit was en er hoeven niet eens letterlijk bedragen overgemaakt worden naar Griekenland of Italië die lastig uit te leggen zijn aan het volk. De bestaande politieke en economische elites (verweven uiteraard) blijven bovendien gespaard daar zij assets hebben die gewoon lekker meestijgen in waarde met de inflatie (vastgoed, bedrijven…). Zo blijft de huidige status quo waar de machthebbers wel bij varen dus in tact. Win win win eigenlijk dus voor onze leiders.
Enige vraag is nog of het blijft bij een paar jaar resetten op deze manier of dat er toch nog een krach komt als de koopkracht van Jan Modaal definitief onder het nulpunt is gezakt.
mashell zegt
Ik dacht dat de wappies zich nu op de boerenprotesten gestort hadden? Maar hier hangen ze ook weer de prachtige posters van “the great reset, you’ll own nothing and be happy”. Dat klinkt dramatisch maar gaat over deelscooters en spotify…
Overigens hebben alle landen (net als de meeste huiseigenaren) hun schulden nu wel geherfinancierd zodat ze amper nog rente betalen. Die schulden zijn geen echt probleem meer.
Dat onze overheden schuld hebben aan de inflatie ga ik wel in mee, zij hebben bergen gratis overlevingsgeld uitgedeeld aan bedrijven tijdens de corona crisis en als dank verhogen de bedrijven nu hun prijzen om misgelopen winsten goed te maken. Onze overheden leveren allerlei wapens aan Oekraïne waardoor die oorlog onnodig lang duurt met hoge energie- en voedselprijzen tot gevolg.
boriske zegt
En waarom is er zo veel inflatie? Neen het is niet door stoute putin. Supply chain issues spelen daar een grote rol in (en het vele geld dat bijgedrukt is door covid). Dus ja, grondstoffen zijn moeilijker verkrijgbaar dus stijgt daardoor de prijs en zo ook de prijs van EV’s.
boriske zegt
“Inkakken”, wat een niveau alweer.