De Grand Prix van Miami bijwonen is een kostbaar genoegen. Een kleine versnapering kost je al snel honderden Dollars.
De afgelopen jaren heeft de Westerse wereld natuurlijk een enorme geldontwaarding gezien. Tenminste in Europa (EU) en de Verenigde Staten. De moneyprinter ging steeds maar brrrrrrrr en dat zie je aan alles. De prijs van boodschappen in de winkel, benzine aan de pomp en de abonnementen op F1TV. Ontkenners van deze elite-strategie claimen dat het ligt aan Rusland, oorlog en dat soort zaken.
Maar onafankelijke denkers laten zich daar niet door in de lure leggen. Het feit is bijvoorbeeld dat de Zwitserse Franc vlak voor de Euro ietsje meer waard was dan een Gulden. En dat de Zwitserse Franc nu ietsje meer waard is, dan een Euro. In twintig jaar tijd is de Nederlandse Jan Modaal dus door de helft gegaan ten opzichte van de Zwitserse Jan Modaal. Daar waar men directe democratie heeft en niet meedoet aan globalistische gekkigheid.
Het voordeel van zoveel geld in omloop, is er voor sommige mensen echter ook. Aan de top van de berg, stapelen de munten zich alleen maar op. Binnenkort verdienen de beste NBA basketballers bijvoorbeeld niet meer 40 miljoen Dollar per jaar zoals vijf jaar geleden, maar 80 miljoen Dollar per jaar. Captains of Industry verkopen het spul dat allemaal duurder is geworden. Dus de bankbiljetten klotsen de geldpakhuizen uit.
Op weinig plaatsen zie je dat beter dan tijdens de Grand Prix van Miami. Een kaartje kost al snel 1.000 Euro en dan heb je niet de beste plaatsen. Een basketbal-teamgenoot informeerde hoeveel het zou kosten om in de nep-haven te zitten. Is namelijk toch wel koddig, maar, 14.000 Dollar. Hij besloot dat het net iets teveel van het goede was.
Maar niet alleen de kaartjes zijn duur, ook de versnaperingen zijn dat. Op Reddit plaatst een bezoeker van de race de prijslijst van enkele verfrissende versnaperingen. Een beetje tonijn, een paar garnaaltjes, je kent het wel. Van de prijzen van deze hartversterkingen, krijg je echter spontaan een hartverzakking. Honderden dollars kost het. Voor de elites met een windfarm en een expense account, is het kennelijk allemaal zonder verblikken of verblozen op te brengen.
Nu hoort het er natuurlijk bij dat als je naar een evenement gaat, je ook betaalt voor de mensen die een hele dag heftig zwetende hongerige mensen bedienen. En dat het dan 3 à 4 keer zo duur is als in de supermarkt, moet je accepteren. Maar toch vallen velen deze extreem prijzige tonijnbroodjes, verkeerd in de keel. Deze garnaaltjes gaan niet maal 2 of maal 10, maar eerder maal 20 van wat je er elders voor zou betalen.
Verschillende mensen geven commentaar op de socials dat ze 20 minuten verwijderd wonen van het circuit, maar dat een extraatje kaviaar hetzelfde kost als hun eten voor een hele maand. Sommigen zeggen ‘ga dan naar het WEC of de IndyCar, is leuker en goedkoper’. Maar ja, dat is dan ook toegeven dat het hoogste niveau bekijken voor heel veel mensen niet meer bereikbaar is.
Gezeur van mensen die gewoon moeten ophouden zo arm te zijn? Of is rijk worden tegenwoordig geen consequentie meer van hard werk maar van systeemcorruptie van met overheden en politieke agenda’s verweven bedrijfstakken en moeten we dat keihard aanpakken? Laat het weten, in de comments!
pivavar zegt
4 dagen GP Abu Dhabi met toegang tot de festivals: 250 eurootjes.
kniesoor zegt
Nu zijn de porties in de VS vaak dermate groot, dat je er in Nederlandse context een half weeshuis van zou kunnen voeren. Maar dan nog is USD 290 voor een gerecht inderdaad wel aardig aan de maat.
Johanneke zegt
Jaapie doet even 3 breeks achter elkaar 😉
awesome zegt
Als je op 20 minuten van het circuit woont, ga dan lekker thuis eten. Pauper!
Even serieus: we blijven het toch allemaal maar kopen?
Die vis, maar ook dichter bij huis.
Kijk naar de Appie, bouwmarkten, en auto’s.
jaapiyo zegt
Een stuk minder Nederlanders kopen nieuwe auto’s dan 20 jaar geleden hè. Ondanks dat er meer Nederlanders zijn.
JelmerS zegt
Denk dat het BPM monster hier meer debet aan is dan welke inflatie dan ook. Zolang de lonen de inflatie volgen is er niks mis met de koopkracht en waardeert iedereen lekker zijn schulden af.
Johanneke zegt
Ik ben geen econoom eh, verre van. Maar heb het idee dat we gewoon maar een beetje bij blijven drukken zodat we uit de armoede blijven. Kijk naar de VS. Iedere 2 jaar gaat de overheid weer op slot want de staatschuld heeft een maximum niveau bereikt. Dan slaan ze even een nieuw muntje die een miljoenmiljard waard is, verhogen hun staatsschuldgrens wat, en hoppa, bijdrukken en door. Waar slaat het op, ik heb geen idee.
We lachen om andere landen waar ze resets moeten doen, de valuta delen door een miljoen omdat de bedragen allemaal wel erg uit de hand zijn gelopen. Maar zijn we niet exact hetzelfde aan het doen, maar dan langzaam. En houden we onszelf niet in de waan dat we rijker worden, terwijl eigenlijk ons geld minder waard wordt?
jaso013 zegt
Hier nog een hobby econoom. Volgens mij heb je helemaal gelijk en gaan we langzaam(heeeel langzaam) aan naar de kl*te. Conform het amerikaanse model. Wat hierboven ook al werd gezegd. “Vroeger” had je een simpel bijbaantje en had je geld zat om 2x in een weekend op stap te gaan en nergens naar hoefde te kijken. Dat is nu helaas wel anders.
hondafiel zegt
Ga eens naar een opkomend Aziatisch land op vakantie (nee geen Bali) en je zal de verschillen op veel vlakken zien. De economie draait volop, mensen hebben steeds meer te spenderen en de middenklasse wordt steeds breder. Geen overheid die in beperkingen denkt door regels op te leggen die globaal geen enkel effect hebben.
Malls waar het consumeren volop draait en luxe artikelen worden verkocht die niet of nauwelijks in Nederland beschikbaar zijn.
Alles met een keerzijde maar qua economie draait het voorlopig, ik denk de komende decennia, volop.
Stefje zegt
Johanneke, men merkt het dat je geen econoom bent.
De staatsschuld hangt af van wat je waard bent of gaat worden en hoe goed je betaalmoraal is.
De USA kan nog heel veel meer bijlenen voordat dat een probleem wordt. Ala je rijk wilt worden zul je in de regel schulden moeten maken. Dat snappen de meesten niet. En daarom zijn veel mensen arm.
Johanneke zegt
Zou er graag meer over te weten komen, leuke materie. Mocht je ooit een bacterie of schimmel genetisch willen modificeren kan je bij mij aankloppen, daar liggen mijn sterke kanten 😉
Robert zegt
Zouden ze in Miami ook de bonuskaart accepteren?
Nee, zonder gekheid, je ziet het in Nederland ook op festivals e.d. Vorige week met Koningsdag: broodje + frisdrank 10 euro, pilsje 4,50 euro, enzovoort. Toen ik student was bezocht je in één zomer èn
PinkpopDynamo Open Air èn Parkpop èn Lowlands, plus nog minstens twee regionale festivals, en dat was met stufi plus een bijbaantje eigenlijk nog wel redelijk te doen. Nu heb ik er twee thuis die inmiddels dezelfde leeftijd hebben bereikt als ik destijds had, maar eerlijk waar, die kunnen dat gewoon echt niet allemaal in een seizoen doen.alloallo zegt
De verplichte fooi niet vergeten
bmwadept zegt
Volgens mij heeft Zwitserland associatieverdrag met EU. Dus indirect met rest van de wereld.
jaapiyo zegt
Wat ze alleen niet hebben gedaan is kneiterhard de geldpers aangezet en hun nationale munt opgeofferd.
PunicaOase zegt
Die prijzen slaan natuurlijk nergens op, is meer patserij..
vincentbaan zegt
Was er volgend jaar niet een soortgelijk artikel? Toen was het geval geloof ik dat het in de vip was, en dat het ging om 8 persoons porties. Blijft natuurlijk absurd duur, maar wel beter te verklaren.
iphonistvongates zegt
Als men dit al (te) hoge horecaprijzen vindt ben ik benieuwd wat de opvatting is over de Monaco GP en wat de prijzen daar in het zomerseizoen zijn om een terrasje te bezoeken?
drdre1 zegt
Ik wilde eerst zeggen dat niemand je verplicht om deze dure dingen te kopen. 🤔 Tenzij ’t zo’n fuik-constructie is: eerst € 100.000,- voor een kaartje betalen om er vervolgens achter te komen wat de prijzen “binnen” zijn en je niet heel makkelijk van het terrein weer af kan. Ik zou, zo ook bij festivals, willen pleiten dat niet alleen de kaartjes qua kosten inzichtelijk zijn, maar ook de kosten wanneer je eenmaal binnen bent.
cloverleaf zegt
Inflatie is idd echt een probleem. De businessclass tickets zijn sinds covid bijna verdubbeld in prijs! Schandolig! Schrijf daar eens een artikel over @jaapiyo!
competition102 zegt
De F1 wordt zo langzamerhand een sportfeest voor de elite. Niet alleen dóór miljonairs maar ook vóór miljonairs. Misschien wordt het tijd voor een nieuwe raceklasse voor Jan Modaal…
drdre1 zegt
Die hadden we, maar die vreselijke TROS is op een gegeven moment gestopt met de DAF Achteruit-rij-race! 😡
bmwfe zegt
Even voor de goede Orde: Eind 2001 betaalde je ook al bijna f1,46 voor één Zwitserse Frank. Toegegeven, de Frank is steeds meer waard geworden.
shicomm zegt
Dan is de horeca in europa nog goedkoop te noemen… goeie genade…
Tuurlijk zal zo’n standplaats een vermogen kosten maar dit zijn echt prijzen onder de noemer “de patsers betalen toch wel.. “