Camera’s, iedereen weet er tegenwoordig op elk moment eentje op zich gericht. Maar die dekselse units blijken gewoon wagenziekte te veroorzaken!
Twee dagen geleden trok Mercedes na een tergend lange tease-campagne eindelijk het doek af van de nieuwe Mercedes EQS. De elektrische opper-sedan van Das Haus moet de vaandeldrager worden van Mercs nieuwe generatie (elektrische) auto’s. Als zodanig is de joekelige sedan uiteraard een Technologieträger van jewelste. Daarbij springt vooral het enorme MBUX hyperscreen in het oog, hoewel dit naar goed premium Duits gebruik stiekem een optie is.
Aerodynamica
Één modern foefje dat de EQS echter niet heeft, is achteruitkijkcamera’s in plaats van conventionele spiegels. Het conceptmodel had deze nog wel. Nou is dat laatste an sich niet zo heel bijzonder. Sinds mensenheugenis hebben concepts al vaak geen ontsierende spiegels op de koets om de strakke lijnen te ontsieren. Maar bij EV’s en de EQS is er nog een extra reden om af te zien van normale zij-spiegels. Dat verbetert namelijk de aerodynamica en dus de actieradius.
Camera’s goedgekeurd
Dit is ook een van de redenen voor het feit dat de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) achteruitkijkcamera’s in plaats van spiegels heeft goedgekeurd. Het zou de luchtweerstand afhankelijk van andere factoren met tussen de twee en zeven procent verbeteren. Merken als Audi en Lexus lever(d)en inmiddels al auto’s met de technologie aan boord. Waarom doet Mercedes dit dan niet terwijl ze veel moeite hebben genomen de EQS voor de rest zo glad als een aal te maken?
Honcho
Niemand minder dan topman Ola Kallenius geeft tekst en uitleg tegenover Automotive News Europe. De F1 liefhebber geeft aan dat Mercedes niet domweg alle nieuwe technologie wil gebruiken, alleen nieuwe technologie die werkt. De head honcho legt het als volgt uit:
Onderzoek heeft laten zien dat een niet-onaanzienlijk deel van onze klanten wagenziek worden van het vooruit kijken naar schermen die tonen wat er achter hen gebeurt. De voordelen zijn daarbij maar klein bij lage snelheden. Het tonen van beelden via schermen kost dan haast meer energie dan je bespaart door een lagere luchtweerstand. Alleen op hoge snelheid zouden de camera’s wat dat betreft een voordeel zijn.
Ola Kallenius, geeft liever geld uit aan Hamilton dan aan extra camera’s
Waarvan akte. Heb jij ook wel eens overgegeven in een auto? Laat het weten, in de comments!
petroldrinker zegt
Nou, mijn wagenziekte komt toch echt van de zachte vering in vele autos… zey mij bijv niet achterin een luxe zachtgeveerde auto als je niet wilt dat ie van binnen een nieuw kleurtje krijgt… zet mij maar in een kogelhard geveerde auto 👌
W115 zegt
@petroldrinker: grappig, ik word ziek van kneiterhard geveerde auto’s. Zo’n pneumatische Citroën is toch hemels.
petroldrinker zegt
@w115: deinst mij te veel, daar word dan misselijk van juist, dus nee ik vind dat pneumatische van citroen helemaal niet fijn
dutchneon zegt
Is ook niet de bedoeling dat je met een C6 hard gaat scheuren. ik ben ook verschrikkelijk gevoelig voor wagenziekte… zet mij naast een slechte chauffeur en hij valt binnen 10min door de mand.
Een slechte chauffeur op een bergweg en ik kots binnen 5min.
Zelf fervent fan van af en toe een rondje racen, maar 1 lap van de Nürburgring en ik heb mezelf misselijk gereden voor een paar uurtjes :(
rufctr01 zegt
@petroldrinker: dat zijn de oude Citroëns waar je het over hebt. De laatste 20 jaar wordt het veersysteem aangepast aan de rijstijl. Rij je hard dan is het onderstel ook stug afgevoerd.
vaakbenjetebang zegt
Wat een vreemd statement. Niet dat ik het niet geloof, maar wel vreemd. Tot op de dag van vandaag is Mercedes-Benz namelijk de enige fabrikant die in Europa spiegelcamera’s op zijn trucks lkan leveren (DAF zal vanaf eind dit jaar wel volgen). Conclusie: truckers hebben een ander gestel dan mensen die een S-klasse rijden. En dan te bedenken dat uitgerkend de Actros MP4 nogal eens kritiek kreeg omdat de cabine een nare cadans/eigenfrequentie had waar je niet per se wagenziek van werd maar die wel als onaangenaam ervaren werd.
SimonMc zegt
Ik heb onlangs voor de eerste keer een vrachtwagen zien rijden, die spiegelcamera’s had. Helaas niet op gelet of het een Mercedes was. Zou men het bij vrachtwagens ook om aerodynamische redenen doen, of om meer mogelijkheden te hebben?
vaakbenjetebang zegt
@SimonMC: Vooral omwille van aerodynamica. Spiegelhuizen op trucks zijn groot, en als ze er niet zijn scheelt dat eerder procenten dan promilles aan brandstofverbruik. Een ander voordeel is dat je beter direct zicht hebt, want die spiegelhuizen zitten niet in de weg (hallo, MAN TGX). Plus je kunt dode hoeken echt elimineren, en ook niet onbelangrijk: je kunt het integreren in het AEBS zodat de truck remt als je bijvoorbeeld een fietser plat dreigt te walsen met je trailer.
Om mee te rijden was ik er nog niet meteen enthousiast over. Er worden diverse lijntjes in de schermen geprojecteerd, een beetje vergelijkbaar met achteruitrijcamera’s op personenwagens. Dat vind ik eerder verwarrend dan verhelderend. En ondanks dat je wéét dat je beter zicht hebt dan in traditionele spiegels, voelt het (voor mij dan toch) unheimisch, zeker bij rechtsaf slaan. Bovendien zit je dan permanent voor lul omdat je in je stoel naar voren gaat hangen om naast je trailer te kijken in de spiegels, maar dat heeft natuurlijk nul zin. Als je er langer mee rijdt dan de paar uur die ik heb gedaan zal het vast wennen en het is uiteindelijk ook echt wel een verbetering.
berkens zegt
Ook de Citaro stads-/regiobussen hebben camera-spiegels. Het is wel wennen. En de binnenspiegel is ook een beeldscherm dat bij lage snelheden beeld voor de bus toont en bij achteruit rijden opeens een achteruitkijkspiegel is, dat bij een gelede bus! Mooie techniek, maar heel erg wennen.
maussieknip zegt
@vaakbenjetebang: denk zelfs dat menig persoon die snel wagenziek wordt geen trucker of buschauffeur zou kunnen zijn. Bussen en trucks hebben in 98% van de gevallen geveerde stoelen. Dus als chauffeur in een truck of bus zit je altijd te deinen en op en neer te gaan.
vaakbenjetebang zegt
@maussieknip: Die geveerde stoelen vind ik ook ruk, ik zet ze altijd vast. Niet omdat ik wagenziek word, maar omdat het echt naar is als de pedalen niet steeds op dezelfde plek zitten ten opzichte van je stoelhoogte. Het is ook best een kunstje om dat af te stemmen: vering van de truck (die beladen of leeg kan zijn), vering van de cabine, en dan nog vering van de stoel.
maussieknip zegt
@vaakbenjetebang: in de bussen waar ik op rij kun je ze helaas niet meer vast zetten en zit ook geen cc op de bussen waardoor je continu met je poot heen en weer veert op het gaspedaal. Heerlijk voor de passagiers.
tjorque zegt
Ik ben/was meestal de oorzaak van zowel wagenziekte als van een deeltje van dat rubbertekort.
Gelukkig heb ik daar een oplossing voor gevonden:
Meer (alleen) motorrijden, minder autorijden…
– niemand die ziek wordt van mijn sportieve rijstijl
– minder rubber dat verslijt
😂
flutterby zegt
Voor de F1 lijkt mij met zulke afstanden op zulke snelheden wel wenselijk om diepte te zien in de spiegels. Dat is met camera’s wel een uitdaging. Op de openbare weg lijkt mij het een prima alternatief.
mashell zegt
@flutterby: ik denk toch echt dat diepte kunnen zien op de openbare weg 100.000 keer belangrijker is dan in de F1.
flutterby zegt
@mashell: 100.000x belangrijk om te zien of een auto op de linkerbaan 1 of 2 meter achter je zit? Beide is niet voldoende ruimte om van baan te wisselen. Daar zie je in een 2d beeld nog steeds diepte, alleen wat minder scherp.
moveyourmind zegt
Ik heb niet vaak in een auto overgegeven, maar die keren dat ik over mijn nek ging was wel toevallig altijd in een Mercedes.
Of die achteruitrijcamera’s hadden weet ik niet. Daar was ik te dronken voor en let ik ook niet op als ik met de taxi ga.
maussieknip zegt
@moveyourmind: dan was dat niet vanwege wagenziekte in een Mercedes, maar ziek van dronkenschap toevallig in een taxi die altijd een Mercedes was.
Robert zegt
Mijn jongste thuis was vanaf kleins af aan altijd wagenziek. We hebben meer dan eens een parkeerplaats bij een benzinestation op moeten zoeken om de auto weer schoon te maken en die lullige air refreshers hingen niet in de auto om nicotine te camoufleren maar de geur van maagzuur.
Uiteindelijk was een combinatie van twee opties de manier om hem niet meer wagenziek te laten worden:
– stoeltje op de passagier plaats vóór, zodat je automatisch vooruit kijkt.
– een MP3 speler met luisterboeken en muziek op een koptelefoon houdt ook je evenwichtsorgaan in toom.
berkens zegt
De achterpassagiers werden altijd wagenziek. Een van de 2 achterschokdempers was defect.
flyerbunch zegt
Wagenziekte weet ik niet, maar bij het testen van die camera spiegels in de e-tron vond ik de linkerkant irritanter dan rechterkant. Je hebt uit gewoonte de neiging naar buiten te willen kijken ipv op het schermpje in de deur dit omdat je te dicht zit. De rechterkant was in 1 blik wel te zien vanwege de afstand en kijkhoek.
mashell zegt
Dat Audi ze niet op de E-tron GT en Q4 e-tron aanbiedt zegt wel genoeg. Het was een leuk idee maar met weinig voordelen en nog minder tevreden klanten.
potver7 zegt
Die opmerking over aerodynamica is wel heel curieus. Als het belang van aerodynamica maar zo beperkt is, waarom doet Mercedes dan zoveel moeite om die EQS de meest aerodynamische productie-auto ooit te maken?
red5 zegt
Wat hij eigenlijk zegt is dat zijn klanten nooit in de spiegel kijken (tenminste als ze in de auto zitten, die in huis is wel zeer populair).
utregcity zegt
Ik heb 2 camera’s als buitenspiegels en 1 voor de binnenspiegel, en heb absoluut geen last van wagenziekte of wat dan ook. Vind ze zelf qua zicht beter dan gewone spiegels. 🥸
utregcity zegt
@utregcity: waar ik wel wagenziek van word, zijn die mensen die ‘t gaspedaal niet stil kunnen houden, je weet wel die waarbij je headbangend de voorruit onder kotst! 🤮
berkens zegt
De achterpassagiers werden altijd wagenziek. Een van de 2 achterschokdempers was defect.