Nooit meer tanken, net zo veel uitstoten als je opneemt en in iedere willekeurige auto rijden met een ‘groen’ geweten. Klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Onmogelijk lijkt het echter niet meer. Onderzoekers hebben een enzym gevonden wat mogelijk aangepast kan worden om lucht om te zetten in onder andere benzine.
De meeste nuttige dingen in zijn opgebouwd uit koolstof (C). Bijvoorbeeld benzine, maar ook het duivelse CO2 en CO waar wij allemaal zo veel last van hebben.
Door benzine te verbranden haal je er energie uit, met restmateriaal tot gevolg. Met dat restmateriaal kan je geen auto meer voortbewegen. De energie is er uit. Dat restmateriaal is wel weer te gebruiken om nieuwe benzine van te maken, maar dan moet je er minimaal zo veel energie in stoppen als eruit gehaald is. Vaak is er meer moeite voor nodig. Veel onderzoek kijkt op dit moment naar enzymen of bacteriën om CO2 of CO om te zetten in langere koolstofketens, waar veel brandstof uit opgebouwd is.
Een klein succes is er nu geboekt met een enzym dat CO om kan zetten in propaan. Mocht je een auto zonder katalysator rijden, dan kan je daar dus om te beginnen al je camping-stelletje aan hangen. Onbeperkt en gratis koken op vakantie! Voordat auto’s werkelijk brandstof uit lucht kunnen halen zijn we velen (tientallen) jaren verder. (bron: news.discovery.com)
Pallas zegt
Zo zie ik mijn Micra’s het liefst!
mardec zegt
Zoiets bestond al langer, wat lucht in brandstof omzet. Google eens “Boom” of “Plant”.
-edit: ok, stop jij voortaan hout in je tank-
Hupke zegt
@mardec:
(en vooral de edit erop)
M’n overgrootvader had tijdens het begin van de oorlog idd nog Camions op hout lopen toen benzine gerantsoeneerd werd.
Op Gizmag zie je wekelijks van dat nieuw voorbij komen en heb er zelf ook al eens over nagedacht. Het is mogelijk maar voorlopig vooral te duur. En on nuttig.
Dan is H2O opsplitsen en dan met brandstofcellen & electromotor werken rendabeler en goedkoper.
Henk_he zegt
@mardec: sinds wanneer zetten bomen/planten CO2 om in benzine? Of bedoel je die miljoenen jaren die nodig zijn om plantaardig afval om te zetten in ruwe olie en aardgas?
OT: altijd interessante ontwikkelingen. Goed te zien dat we niet stil zitten en onnodig blijven investeren in *kuch* groene *kuch* hybride auto’s. Hulde aan de wetenschap!
Bas_K zegt
Dit is niet anders dan dat planten altijd al doen. CO2 omzetten naar brandstof (én zuurstof), de energie die zij gebruiken is licht (fotosynthese).
Biobrandstof van algen is ook hetzelde principe.
Niet zo opwindend dus.
saba zegt
ik heb zoiets al een keer gezien maar dat ging toen icm met zonnestralen concentreren op 1 punt oid :S
james may presenteerde zon programma toen op de bbc geloof ik,…
Keaven zegt
Ik snap het hele probleem niet.
ze zeuren elke keer weer over dit soort dingen maar eigenlijk is elk verhaal hetzelfde.
Iets(in dit geval een enzym) zet de energie uit licht om in chemische energie(benzine).
Als je het spul dat uit je uitlaat komt opvangt, kun je er ook weer benzine van maken(in theorie). Je hoeft alleen maar energie toe te voegen.
Keaven zegt
@henk he
Mardec heeft gelijk. Misschien moet je iets meer over biologie en scheikunde leren voordat je suggereert dat Mardec geen gelijk heeft!
Alwood zegt
@Keaven: anders lees je de reactie van Henk_he nog even door. Tussen een boom en benzine zit nog heel veel tijd en moeite, als met enzymen of bacteriën een echte bruikbare, vloeibare brandstof te maken is, werkt dat natuurlijk véél beter.
Hupke zegt
@Alwood:
Tussen mais of suikerriet, aardappelen,… en ethanol zit anders iets minder tijd en moeite. En Ethanol is tenslotte ook een brandstof en een in Zuid-Amerika zelfs succesvolle brandstof.
Ik vrees (en weet) dat dit soort projectjes nooit succesvol kunnen worden. Op lange termijn zullen de meesten als we tenminste nog gebruik kunnen maken van persoonlijk vervoer. Niet meer met een “echte” verbrandingsmotor rijden.
Om de simpele reden dat er bijna niets zo energie gunstig is als het produceren van H2 en O2 uit water en het naderhand electrische energie halen hieruit. Om daarmee dan een electromotor mee aan te drijven.
En dat produceren van H2 en O2 kan op verschillende manieren gebeuren. Van electrolyse tot genetisch gemanipuleerde cellen die het produceren als afval (laatste tijd vooral op basis van E. Coli).
Tenzij er een manier gevonden word om die brandstof heel goedkoop uit lucht en rechtstreeks via zonlicht te maken in grote centrales, hoogstwaarschijnlijk gebouwd in wat nu woestijn is met veel recht invallende zon. (maw, USA, Z-amerika, Afrika en Australië, mss Deel van Spanje maar zou al nooit zo rendabel zijn als de rest).
En een grote geldschieter die dat bouwen wil (ik denk nu aan USA en het midden-oosten).
Vrees ik dat we steeds meer electrisch gaan rijden en toch Waterstof gaan tanken. Of alleszins vloeibare of gasvormige verbindingen op basis van waterstof. Waterstof kan ook industrieel geproduceert worden op basis van zon-licht of iedere vorm van energie eigenlijk. (waarschijnlijk dat ze een rechtstreeks proces maken zodat er niet eerst nog stroom ofzo aan te pas komt)
Opslag was ook een probleem maar tegenwoordig zijn ze vaste stoffen (metalen met speciale kristalstructuur) aan het ontwikkelen die zowel de H2 opslaan als omzetten naar water en stroom (dit laatste heeft niks met de structuur van het kristal te maken natuurlijk).
Mc zegt
klinkt nog erg vaag. Waar haalt het enzym zijn energie vandaan? Klinkt nu nog erg als fotosynthese.
Bovendien kun je hout wel indirect in je tank stoppen. Je kunt er biodiesel (olie) van maken door pyrolyse of waterstof door vergassing van hout.
Hupke zegt
@Mc:
Op basis van hout is syngas het meest interessante.
Enzym is gewoon een organische katalysator, kost energie om het te maken niet om het te gebruiken (het verlaagt net de energie nodig voor de reactie, de snelheid van de reactie,…). De reactie die lucht om zou zetten naar pure koolstof of CO verbruikt wel energie en die zal komen van ofwel warmte, electronen of waarschijnlijk van een andere stof die bij het proces afgebroken word en die daarmee dus de energie vrijgeeft.
Cantago zegt
En die enzymen he… Wat hebben die nodig om het om te zetten? Waarschijnlijk een vorm van energie. Wanneer snappen mensen nou eens dat energie nooit uit het “niks” komt???!!!
Relief zegt
Enzymen zijn eiwitten die als katalysatoren werken. Enzymen kunnen bepaalde reacties versnellen. Je kunt dus geen energie stoppen in enzymen.
@Cantago
Lees eerst eens in wat een enzym is voordat je onzin lult. Als je niets weet, gewoon niks zeggen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Enzym
Rickste zegt
Prima hoor al die innovatie, i love it… Echter, waarom al deze innovatie voor een ‘simpele’ verbrandingsmotor. De hoogtijdagen van verbrandingsmotoren voor consumenten vervoersmiddelen zijn misschien dan nog niet geweest maar een inkrimping van deze markt zit er duidelijk aan te komen!