Een aantal uitbaters van tankstations in de grensstreek heeft zojuist het kort geding dat ze samen met de Bovag tegen de Nederlandse staat hadden aangespannen wegens accijnsverhogingen verloren.
De pomphouders wijten hun slechte resultaten aan de uitholling van de concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland, die op zijn beurt veroorzaakt zou zijn door de regelmatige accijnsverhogingen door de staat der Nederlanden.
De rechter wees de vordering echter af omdat deze te ruim en algemeen is geformuleerd. In een aparte zaak van twee individuele pomphouders wees de kortgedingrechter bovendien een geldvordering af. Volgens hem wordt deze alleen toegewezen wanneer vrijwel zeker is dat ook een bodemprocedure slaagt, en dat is hier niet het geval.
De rechter is van mening dat niet alleen de hoge accijnzen de oorzaak zijn voor slechte resultaten, en dat de pomphouders hun geleden schade dus niet helemaal op het bordje van de belastingmaatregel van de overheid mogen leggen. De gehele uitspraak lees je hier (via BNR Autoshow)
Foto: zeldzame spot – 2 Belgen tanken over de grens in Nederland, Bedirhan, autojunk.nl
Tonnie zegt
Over die foto, tja. Belgen hè.
christian85 zegt
Ik ben ook schuldig want ik tank ook in België. Per week bespaar ik zo’n €15,- per tank maar volgens het artikel zijn er dus ook andere redenen waarom ik niet meer in Nederland tank? Wellicht moeten de pomphouders ook wat water bij de wijn doen tenzij het al geen vetpot is….
Dutchdriftking zegt
Redelijk belachelijk dit. Deze pomphouders gaan achter elkaar naar de kl*te door onder andere dit soort maatregelen. Volgens mij is er zelfs een onderzoek geweest met keiharde feiten dat er door deze accijns verhoging juist minder belastinggeld binnen komt.Kortom, snel afschaffen die verhoging.
jack_abarth zegt
@dutchdriftking:
Hier in het dorp is een pomphouder die geregeld jammerend in het nieuws komt. Wat hij er niet bij verteld is dat 2 collega pomphouders binnen een kilometer afstand ruim 10 tot 15 cent goedkoper zijn.
Dutchdriftking zegt
@dutchdriftking: En als ze alle drie de zelfde prijs aan zouden houden konden ze alle drie geld verdienen.
pomoek zegt
@dutchdriftking: mag niet, want is prijsafspraak.
mrrallycross zegt
Tja voor beide is wat te zeggen.
kliko zegt
Wat als ze alle grenspompen nu gewoon sluiten? Stel dat 80km vanaf de grens alle pompen gesloten worden. Dan krijg je een gigantisch ‘gat’ in het wegennet? Voor mijn gevoel is de afstand tussen verschillende pompen -op de snelweg weliswaar- altijd 50km of minder. Wel zo prettig.
Als dit gat groter gaat worden gaat vanzelf iedereen klagen en moet de overheid er wel wat aan doen toch?
dameister zegt
@kliko: stel het idee maar voor aan die pomphouders, ze zullen het zeker met je eens zijn! Ik snap je redenatie wel hoor maar kleine kans dat dat gaat gebeuren
mashell zegt
@kliko: 80km, dan kunnen alle tankstations bij ons in Overijssel dicht. De tankhouders in de grensregio moeten gewoon niet zeuren, ze hebben afgelopen jaren flink kunnen cashen van alle Duitsers die diesel kwamen halen. Want ze vergeten er telkens bij te vertellen dat het tot 2013 een aantal jaren andersom was.
mazdarx zegt
Ik moet toegeven dat ook ik in België ga tanken. Brandstof is gewoon te duur in NL en ik heb niet het gevoel dat ik daar veel voor terug krijg als automobilist.
Mijn leasewagen gooi ik wel gewoon vol in Nederland omdat dat moet van mijn werkgever. Als ik me niet vergis kan de werkgever namelijk de belasting terug krijgen waardoor het probleem van hoge accijns dus niet bestaat voor lease auto’s.
Vreddy_B zegt
@mazdarx: Je werkgever krijgt de BTW terug maar niet de accijns. Anders schrijf ik mij vanmiddag nog in bij de KVK.
Daarom is het voor jouw werkgever ook goedkoper als jij in Belgie gaat tanken. Want hij kan namelijk ook de Belgische BTW terugvorderen.
meepinz zegt
@mazdarx: Dit kan zowel voor tanken in het buitenland als in eigen land. Echter is het wel een stuk moeilijker om in het buitenland je BTW terug te vorderen.
jordip zegt
@mazdarx: dat is waar mensen met een onderneming kunnen de Nederlandse bonnen declareren, maar alsnog het aantal particulieren in Nederland is ook enorm groot, helaas voor de pomphouders
MrSkyline zegt
Je moet als pomphouder aan de grensstreek gaan kijken wat je kan doen dat mensen toch bij jou komen tanken ondanks de hoge prijs. Het lukt andere bedrijven ook om de zelfde troep voor hogere prijzen te verkopen dan zijn concurrent, dat heet marketing.
Een goede broodjeszaak, extra vriendelijk personeel en een mooi schoon toilet zijn bijvoorbeeld dingen waar mensen voor terug komen. Het is sneu dat het zo ver moet komen, maar creativiteit loont.
ivofga zegt
@MrSkyline: deels heb je gelijk. Maar als je enkel gaat voor een tank peut dan boeit een schoon toilet ook niet. En ook ik tank in België. Als ik mijn klein 40 liter tankje vol heb heb ik een tientje bespaart na 5 keer heb ik een volle tank ‘gratis’.
406_v6 zegt
@MrSkyline: Winkel (gedeeltelijk) ombouwen tot coffeeshop??
pomoek zegt
@MrSkyline: Exact gedraag je als ondernemer en onderneem!
Voor diegene die in het buitenland tanken om een paar euro te verdienen: Het is je gegund, het mag, dus doe wat je niet laten kan. Maar besef wel dat jij een onderdeel van het probleem bent. Hier op autoblog gaan klagen over de hoge accijns is niet de oplossing. Koopt Nederlandsche Brandstof!
Esprit_de_Flandre zegt
Grenspomphouders worden de voortrekkers van Nieuw Communistisch Nederland…
xyrrath zegt
Die pomphouders moeten niet zeuren. Hoe verder je vanaf de Randstad naar het zuiden of het oosten rijd hoe duurder de peut wordt. Waarom kan het in de dure randstad wel maar in de grensstreken niet?
PolarWolf zegt
@xyrrath: Goeie vraag en er komt maar geen antwoord op. Alleen een hoop geklaag.
azenomei zegt
Als ik zie dat de brandstof hier in de randstad goedkoper is dan in de grensstreek, doen ze toch echt wat verkeerd daar. Onderneem en neem met wat minder winst genoegen. Ondernemen is trouwens ook op tijd weten wanneer je moet stoppen.
hoonigan247 zegt
Deutschland !!!
bedirhan zegt
Leuk dat mijn foto word gebruikt :)