Ondanks rooskleurige omzetcijfers verwacht de Bovag dat autodealers binnenkort in een crisis belanden.
Het gaat helemaal zo slecht nog niet bij autobedrijven, als je de nieuwste cijfers van de Bovag bekijkt. De branchevereniging meldt namelijk vandaag dat de gemiddelde omzet per vestiging met ruim een miljoen gestegen is. Hartstikke mooi. Toch ziet de Bovag de nabije toekomst niet rooskleurig in.
Eerst nog even het goede nieuws: de gemiddelde omzet per vestiging steeg met €1,2 miljoen. Je zou verwachten dat de gemiddelde winst dan ook flink is gestegen, maar dat valt dus vies tegen. Die is maar met een luttele €2.000 gestegen. En de stijging van de omzet is vooral te danken aan eerdere bestellingen, niet aan nieuwe orders.
De tegenvallende winst heeft alles te maken met de kosten die de pan uitrijzen. Dealers betalen zich vooral blauw aan loonkosten. “Net als in elke branche is het voor autodealers moeilijk om geschikte mensen aan te trekken. De beloningen zijn door die marktomstandigheden al flink omhooggegaan en dat drukt fors op het resultaat van de ondernemingen,” aldus Bert de Kroon van de Bovag.
De situatie gaat er in de nabije toekomst niet op vooruit, zo verwacht de Bovag. Volgens hen is er (in goed Nederlands) een ‘perfect storm’ op komst. Naast de oplopende kosten zijn er namelijk nog een aantal factoren die meespelen.
Zo merkt de Bovag dat klanten niet staan te popelen om een nieuwe auto aan te schaffen, ondanks het feit dat de wachttijden afnemen. Dit is volgens hen te wijten aan de stijgende rente en de inflatie, maar ook aan “onduidelijkheid over het fiscale beleid voor EV’s.”
Tot overmaat van ramp hebben dealers te maken met hoge kosten voor digitalisering en komt er steeds meer concurrentie. Tegelijkertijd hebben veel dealers te maken met de overstap naar een agentuurmodel, wat hen parten kan spelen. Kortom: het wordt de komende tijd één doffe ellende voor autodealers. Aldus de Bovag.
Foto: gave line-up bij de Renault-dealer, gespot door @wouterb
pier zegt
In Nederland privé een auto kopen is niet grappig meer. De overheid zorgt ervoor dat het onbetaalbaar wordt.
berlinetta zegt
Echt al zolang als ik op AB kom, lees ik niks anders dan dat de autodealers in zwaar weer zitten. Niks nieuws onder de zon.
sabrerator zegt
Sterker nog, toen ik een dikke 30 jaar terug mijn loopbaan in de autobranche aanving als Citroën-verkoper was het al kommer en kwel. En dat is nooit meer opgehouden. Het rendement in die sector is notoir laag. Als je 5% draait doe je het al heel goed.
wimof zegt
5% ik zou mijn beide handjes kussen en op mijn blote knieën naar (stop Wim je bent niet gelovig doe dus geen domme uitspraken) … mocht ik ooit aan de 2% geraakt zijn, een ramp is het om in deze branche rond te draaien.
roadster zegt
De timing is geen toeval. Volgende week is prinsjesdag. De lobbyclub Bovag probeert het regeringsbeleid te beïnvloeden.
Robert zegt
Geen nood, de lobbyisten van de RAI en de BOVAG zijn zó machtig, die regelen straks wel weer een of ander subsidiepotje om onder het mom van ‘vergroening van het wagenpark’ een of andere verkoop-stimulerende regeling er door te krijgen bij ons (demissionaire!) Kabinet.
mashell zegt
Deze zin “Tot overmaat van ramp hebben dealers te maken met hoge kosten voor digitalisering en komt er steeds meer concurrentie.” is een vreemde. Digitalisering bespaart juist kosten en de concurrentie neemt door de consolidering door grote dealerketens juist steeds meer af. Ik snap het geklaag over de loonkosten niet, die worden uurtje factuurtje doorberekend aan de klant. En als klanten niet staan te popelen om een nieuwe auto aan te schaffen dan tuffen ze nog even door met hun oude voertuig dat dan meer onderhoud nodig heeft. Gunstig voor voor de Bovag bedrijven want we weten allemaal dat “de boterham in de werkplaats verdiend wordt”.
Het klinkt inderdaad weer naar aloude klaagzang van de Bovag (en de Rai, die zingen hetzelfde liedje).
wimof zegt
Een rondje in de realiteit waar fabrikanten je voor elke inlogbeurt op hun server grof geld laten betalen ( met materieel dat je nog eens extreem duur hebt moeten aankopen) dan weet je wanneer je er met de twee voeten instaat dat digitalisering je menig rib uit jou en je klant zijn lijf kost.
Wij weten wie er (enkel) beter van blijkt te worden.
potver7 zegt
Als de Bovag, of de daarbij aangesloten autobedrijven, de afgelopen tientallen jaren niet exorbitante investeringen hadden gedaan in idiote verkooppaleizen op A-locaties… Typisch zo’n bedrijfstak die gewoon niet zorgt voor genoeg vet op de botten.
Ik wordt een beetje moe van brancheorganisaties die bij elk zuchtje tegenwind gaan klagen over het overheidsbeleid. If you can’t stand the heat, get out of the kitchenette.
schuimbekje3 zegt
ik kan er echt niet om malen. zowel bovag als rai lieten autorijdend nederland in de kou staan toen de bpm kwam, toen de accijnzen met btw werd, toen auto’s kopen onbetaalbaar werd voor niet leasend nederland…. en ze niet snappen dan de 2e hands markt dan OOK te duur wordt…ennu laat ik hen in de kou staan, ik doe mijnbeurten in zweden en duitsland, ik tank in belgie, duitsland en zweden, de e85 hier is achterlijk goedkoop tov e10 in nl.. ombouw van de porsche met franse e85 chip durf ik niet maar de subaru’s kunje hier af fabriek met e85 bestellen, inc garantie..
ben er klaar mee met die nl subsidie-sponzen die net doen ofze belangen behartigen…
enig doel wat ze dienen is heel veel geld voor heel weinig werk opleveren voor een paar pluche-konters.
PunicaOase zegt
Personeelskosten? Kom regelmatig bij dealers. Zitten dan best veel mannen achter een schermpje te klikken.. Als je een praatje maakt weten ze zelden iets te vertellen dat ik niet al wist.. Sterker regelmatig ken ik de opties beter dan zij en is elke vraag best moeilijk voor ze.. Uiteindelijk bij het kopen is het wel fijn om het even met ze door te lopen, maar verder vind ik dat je er weinig aan hebt.. al helemaal aan die hostesses..
Goed werkplaats personeel daar moeten ze in investeren de rest bezuinigen wat mij betreft..
marcomanta zegt
Inderdaad en de monteur moet het met 1860 euro netto doen, logisch dat ze wat anders gaan doen.
marcomanta zegt
Het wagenpark wordt ouder en ouder met dank aan ons beleid van de laatste jaren. Bijna geen enkele consument heeft de mogelijkheid om 30k en meer af te tikken en rijdt gewoon door met de Passat, Laguna of Astra.
wif1 zegt
Exact dit… Een verkoper weet tegenwoordig niks meer; over de opties niet, de techniek is abracadabra en een inruilprijs bepalen is een no go, ze bellen gelijk 2 handelaren en dat wordt de prijs. Totaal geen toegevoede waarde, misschien dan wat korting op de BTW?