Het is een gruwel voor de pure petrolhead, maar wen er maar aan: diesel is er niet alleen maar voor paupers, centendraaiers en krentekakkers. De stroperige brandstof begint langzaam maar zeker de autosport binnen te sluipen. In en om München gaan de geruchten dat BMW, in navolging van Seat, eveneens met een oliestoker aan het WTCC wil meedoen.
Voor wat betreft know-how op het gebied van diesel is er bij BMW geen gebrek. Het bedrijf heeft natuurlijk de verrichtingen van de Seat León TDI in het WTCC gevolgd.
De laatste won in de korte tijd na zijn introductie reeds drie races. Diesel heeft zich verder ook al bewezen in de Le Mans Series, waar zowel Audi als Peugeot met diesels rijden. Audi kwam ook dit jaar nagelend als eerste over de streep van de 24 uur van Le Mans met hun R10 TDI.
Hoewel de baas van BMW Motorsport, Mario Thiessen, de verschillende regels en standaarden in de WTCC laakt (hij ziet liever meer uniforme regels zoals in de formule1) zie ik het wel gebeuren dat BMW voor het volgende WTCC-seizoen een oliestoker op de grid zet. Diesel Power. (bron: eems, via autoblog.com)
Jerro zegt
ja, dit is nog weer veel leuker dan een m3:D maar alsjeblieft, geen diesel…
Gizzer zegt
Mierenneuker mode:
Eerst vermelden dat het bij BMW niet aan kennis over Diesels ontbreekt en dan de ervaring die andere bedrijven hebben opgedaan gaan noemen is nogal inconsequent.
Mierenneuker mode off
Ben zeer benieuwd hoe het nieuwe kampioenschap ern dan met al die diesels uit gaat zien. Zou Chevrolet dan ook met een diesel komen of klussen die lekker verder met benzine en kunnen ze de diesels dan bijhouden.
Kan iemand misschien hier uitleggen waarom een diesel het kan winnen van een benzine? Begint het toerenbereik en bijbehorende PK en Koppel verloop van de Diesel door nieuwe ontwikkelingen de benzine motor in te halen?
Jeroen zegt
Tja, je ziet maar weer dat iedereen de volkswagen groep volgt
smoke zegt
@Gizzer
Er valt voor BMW nog weinig op te schrijven voor wat betreft diesel in de motorsport. Vooralsnog zijn ze voornamelijk bij benzine gebleven. De know-how is natuurlijk wel aanwezig aangezien een groot deel van hun klantenbestand dieselt, dus het is geen onbekend gebied voor BMW. En ze hebben al kunststukjes laten zien als de 3 liter biturbo 6-in-lijn die 286 pk en 580 Nm levert.
k33z zegt
Dat de diesels kunnen winnen in het WTCC is heel erg makkelijk te verklaren, net als dit voor Le Mans geldt.
Diesels kunnen winnen door de kromme regelementen. In het WTCC mag je met een dieselmotor een 2 liter turbomotor gebruiken, waar je bij een benzinemotor een 2 liter atmosferische motor mag gebruiken (dus zonder turbo).
Is dus nogal scheef om een 2 liter turbodiesel te vergelijken met een 2liter benzine zonder turbo.
Dat is de enige reden dat de diesels succesvol kunnen zijn binnen het WTCC.
Gregorius zegt
Leuk voor al die toeschouwers: ga je lekker racen kijken, hoor 25 vrachtwagens langs komen…
Pjotr zegt
Die diesels winnen alleen maar omdat binnen de huidige regels er met een diesel het meeste uit te halen is. Wat BMW doet is niks anders dan eieren voor hun geld kiezen. Haal alle beperkingen weg en je zult zien dat een achterwielaangedreven (want daar wordt je ook voor gestraft) benzine-BMW rondjes rijdt om een oliegestookte voorwielaangedreven SEAT.
ps. ben geen BMW-fan.
Alwood zegt
yeah me likes The Prodigy :D
Verder is diesel opzich nog een redelijke brandstof… prettig in dagelijks verbruik door laag koppel(zolang het geen opel is en meer dan 2L) maar in NL is de wegenbelasting veel te hoog en ik snap niet hoe ze in een racewagen een groot toerenbereik met een diesel krijgen?!
Het is trouwens eerder al gedaan op de nurburgring met een Alpina D3! en die won!
Gizzer zegt
@ Sir Smokalot
Duidelijk!
@Pjotr en Keez
Was zelf niet op de hoogte van deze verschillen in regelementen. Het is nu in een keer een stuk duidelijker waarom de diesels sneller zijn.
Alwood zegt
en of er met bmw diesels geraced is!
http://www.seriouswheels.com/cars/top-BMW-Alpina-D3.htm
Adnan zegt
Alpina D3……..
Antoon zegt
Jammer dat dit soort zaken door elkaar moet racen.
WTCC hoort of benzine of diesel te zijn.
Kan het wat dat betreft alleen met de BMW-baas eens zijn, uniforme regels ( alhoewel je dan weer met voor en achterwielaandrijving zit )
En ik hoor liever een benzine brullen als een diesel nagelen! Dus stop die diesels in een eigen serie en laat mij WTCC zien zoals het bedoelt is!
RScosworth zegt
Fijn! Laat ze dan zonder turbo’s (proberen te) racen of geef de benzinemotoren ook een setje blaasbalgen mee! Straks moeten we nog naar de autocross gaan kijken om van een wedstrijd met een enigzins equivalent spelersveld te kunnen genieten!
Racer X zegt
@ Pjotr
Je was me voor. Dat is ook de reden dat diesels het zo goed doen op Le Mans. Ze worden gewoon voorgetrokken.
Piston zegt
@ Jeroen
“Tja, je ziet maar weer dat iedereen de volkswagen groep volgt”
Aan al onze tdi liefhebbers even melden dat BMW in 1998 reeds de 24 uur van de Nurburgring met een diesel op zijn naam heeft geschreven. Als ik me niet vergis hebben ze dat jaar ook in Francorchamps gewonnen.
Racer X zegt
Er is trouwens ook nog wel een andere BMW dieselracer geweest: de 120d
http://feies.com/bmwblog/images/hi/bmw120d_1.jpg
Juppe zegt
Een diesel is zowieso een raar ding om mee te racen. Door de aangepaste regelementen zijn ze natuurlijk even snel.
Een atmosferische benzine motor wordt beperkt door een restricitie in de inlaat. Een diesel wordt beperkt door (naast turbodruk) de hoeveelheid roet die hij mag uitstoten. Dit mag niet teveel zichtbaar zijn. Als ze dat vrij zouden geven zou het circuit binnen de kortste keren helemaal zwart zijn.
Kijk maar naar bv tractorpulling, daar geld die regel niet. Ze spuiten een belachelijke hoeveelheid diesel in om ook maar gebruik te kunnen maken van het allerlaatste zuurstofmolecuul. Uit die uitlaten komt dan ook een -voor het oog- massieve straal roet.
Armada zegt
Nu is het wachten totdat er een fabrikant op E85 gaat racen in het wtcc.
(Zoals Volvo al doet in het STCC)
Frank zegt
Big deal … op de Nurburg tijdens de VLN races rijden al een paar jaar 120d’s rond die de meeste M3’s achter zich laten in de eindstand. Laat maar komen. Ik rij zelf met een E92 335d en diegene die blaten dat diesels niet sportief zijn, zie ik meestal in mijn achteruitkijkspiegel.
Turbopaultje zegt
Racen met een diesel wordt al langer gedaan……….
http://americanhistory.si.edu/onthemove/collection/object_365.html
Pjotr zegt
Oplossing van het probleem: aparte klassen voor diesel en benzine.
classic red zegt
Zoals reeds gezegd zijn de regelementen voor diesels erg aantrekkelijk. Voor een coureur maakt het niet uit, die wil gewoon winnen. Maar als raceliefhebber vind ik het maar niets. Van de zomer was ik op de Nurburgring bij de historische grand prix. Daar reden ook CanAm wagens. Dat geluid is werkelijk fantastisch. Daar kan een diesel nooit of te nimmer tegen op.
citrofiel evil twin zegt
Waarom gebruiken ze de carrosserie van de gewone berline en niet van de M3 sedan?
Jan C. zegt
Volkswagen EN BMW deden ongeveer geltijktijdig mee aan die genoemde 24 uur van Le Mans, maar idd niks nieuws onder de zon.
YK zegt
@Gizzer,
De energie-inhoud van diesel is iets hoger dan die van benzine en bedraagt ongeveer 36 MJ per liter, terwijl die van benzine ongeveer 32 MJ/liter is.
Wanneer je naar de vermogens opbouw kijkt ligt het maximaal koppel ( zeg maar sterkste punt van de moter ) van een diesel op een lager toerental dan bij een benzine moter. Een benzine moter wordt ( tot op een bepaald punt ) steeds sterker naarmate je hoger in de toeren komt.
Daarnaast word het toerental van de diesel motor wordt vooral gelimiteerd door de zwaarde constructie van diesel motoren. De krachten die optreden in een diesel motor zijn ook veel groter. De kracht die een diesel levert is ook groter en door dit principe is het benodigde toerental danl ook lager.
Makkelijker gezegd: een dieselmotor kan niet zoveel toeren maken als een benzinemotor want dan ontploft de hele motor doordat diesel een krachtigere brandstof ;)
Juppe zegt
@YK,
Het feit dat een diesel meer koppel bij laag toeren heeft, heeft een andere reden.
Diesel verbrand nou eenmaal relatief langzaam. Bij inspuiting ontleedt de brandstof door de hoge druk, en het resultaat van ontleding verbrand door de hitte. Dit proces verloopt relatief traag, en is eigenlijk niet te veranderen. Hogere inspuitdrukken geven betere verneveling en dit versnelt het proces, maar daar zit een einde aan. De druk in de verbrandingsruimte daalt ook snel bij het naar beneden bewegen van de zuiger. Door die drukdaling ontleedt de diesel niet meer.
Bij een benzinemotor is de verbrandingssnelheid evenredig met de turbulentie. Hogere toerentallen geven hogere gassnelheden, en dit geeft weer meer turbulentie. Daardoor kan een F1 motor ook prima 20.000rpm draaien.
Omdat het dus bij diesel relatief traag plaatsvind, kan deze ook geen hoge toerentallen draaien. 6000rpm is echt de max (afhankelijk van verhouding slag/drijfstanglente). Vermogen is koppel*toerental, dus om toch vermogen te halen moet het koppel verhoogd worden. Koppel verhogen kan eigenlijk alleen met geforceerde inductie (bv turbo).
Het omhoog brengen van het koppel brengt met zich mee dat de krachten ook veel hoger worden. Krukas, drijfstangen, versnellingsbak etc. moet veel sterker gebouwd worden. Het klopt (zoals je zegt) dat deze zware onderdelen minder snel kunnen bewegen, maar in oorsprong is de trage ontbranding de oorzaak van het lagere toerental.
YK zegt
@Juppe,
“Het feit dat een diesel meer koppel bij laag toeren heeft, heeft een andere reden.”
Kon je niet beter zeggen dat het feit dat een diesel meer koppel bij lage toeren,
Zit met mijn verhaaltje volgens mij niet al te verkeerd? :?
YK zegt
* “…een diesel meer koppel bij lage toeren, óók een andere reden heeft?”
Juppe zegt
@YK,
Eh.. ja, zo zou je dat kunnen zien ;) Maar de hele constructie komt voort uit de eigenschappen van de brandstof zelf. Opzich klopt je verhaal ook wel, door de hogere compressie die nodig is is alles ook zwaarder gebouwd. Maar dit zou je met betere materialen in een racemotor nog wel iets kunnen veranderen.
Maar ook als het licht gebouwd zou worden krijg je het toerental niet omhoog.
En als je het toerental niet omhoog krijgt, dan moet het koppel omhoog. En dan kom je idd weer op de zwaardere onderdelen die jij noemt.
Juppe zegt
Had idd beter “óók” kunnen gebruiken. Ik wilde je argumenten aanvullen, niet verbeteren ;)
YK zegt
@Juppe, thnx voor het aanvullen dan. ;)
Dacht al, heb ik het nou fout opgeschreven? Klopt het soms niet? Heb ik al die tijd verkeerde dingen geleerd? Alles voor niks geweest? Moet ik uit het raam springen? Zelfmoord? Terreur?
Begon al te twijfelen joh… :)
Juppe zegt
Phew, dat wil ik niet op m’n geweten hebben ;)
thom zegt
Het hogere koppel onstaat door de hogere verbrandingsdruk in de verbrandingskamer.
diesel 80 -180 bar benzine 40-70 bar verbrandingsdruk (ongeveer)
benz brand sneller maar gelijkmatiger
diesel harder en explosiever van daar die dieselklop (herrie)
verder benzine mengselvorming tijdensinlaat een compressie slag (xl dir inj)
diesel mengselvorming zeer kort na in spuiten en dus minder geschikt voor hoge toeren
thom zegt
In vergelijking met een bezine moet een dieselmotor altijd sterker gemaakt en dus zwaarder. De oude v10 uit f1 wogen nog 70 kg !!!!!! dit lukt niet als je er een diesel van maakt ding klapt accuut uitelkaar niet gemaakt voor hoge verbrandingsdrukken die dingen hebben einig koppel vergeleken met het aantal pk, het vermogen wordt opgewekt door de toeren niet de kracht van de motor zelf. Dat koppel heeft een diesel nou eenmaal en stoppen ze er niet in omdat ze geen toeren kunnen maken. Ook zit er meer energie in diesel en zijn dus zuiniger. “Torque wins races Hp sells cars’ caroll shelby
even de voordelen op een rij
turbo
meer koppel
zuiniger
zelfde gewicht
thom zegt
nog geen 70 kg
thom zegt
nee niets boven de laatste v10’s uit de F1
Juppe zegt
Dat moet zijn: Horsepower is good for selling cars AND winning races.
Door het hoge koppel moet alles extra zwaar gebouwd wordt, wat dus ongunstig is voor een racewagen (To add speed, add lightness. Colin Chapman). Uiteindelijk wordt het hoge koppel door de andere bakverhouding getransformeerd tot hetzelfde koppel op de wielen. Resultaat is hetzelfde, gewicht is hoger.
Turbo (is een reglementair voordeel)
Meer koppel (Zou dat liever inruilen voor meer rpm, gelijk vermogen)
Zuiniger (Diesel is idd efficienter, maar vooral bij deellast wat bij races niet zo interressant is. Verschil is dus kleiner dan bij straatauto’s)
Zelfde gewicht (Hoger denk ik)
Bij de Le Mans had de audi wel een voordeel omdat de tankinhoud voorgeschreven is, zij hoefden dus minder vaak te stoppen.
Kortom, er is wel een geweldige ontwikkeling in de diesel technologie. Maar in races rijden ze met andere reglementen, waardoor een direct vergelijk niet te maken is. Is zoals gezegd net zo als voor- of achterwielaangedreven auto’s in de touringcar klasse.
m5 zegt
bmw heeft in 1998 de 24 uurs race van de nurburgring gewonnen met een 320d http://www.autojunk.nl/pix/show/130641/7
DennieFR zegt
Hadden ze al lang moeten doen,natuurlijk is een diesel op een bochtig circuit sneller,dat enorme koppel doet het ‘m.
R. Lestat & Dr. Waflo zegt
“Het is een gruwel voor de pure petrolhead, maar wen er maar aan: diesel is er niet alleen maar voor paupers, centendraaiers en krentekakkers.”
In welke categorie zit jij als je in de grote snoepbus rijdt met een joint op je lip en een blik heineken in de middenconsole?
Susp1cious zegt
Ik heb weinig aan te vullen op het reeds geleverde commentaar! Regels zijn inderdaad erg krom.
DennieFR snapt het weer niet helemaal. De diesel levert het koppel niet, dat doet de turbo.
Rick dos zegt
“Voor wat betreft know-how op het gebied van diesel is er bij BMW geen gebrek.”
Zet er dan gelijk even bij dat BMW het dieselfeest begonnen is door met een diesel de 24 uur van de Nurburgring te winnen…
Voor wat betreft know-how op het gebied van diesel is er bij BMW geen gebrek.
Rick dos zegt
oops :D ging ff wat verkeerd…
http://en.wikipedia.org/wiki/24_Hours_N%C3%BCrburgring
banaan zegt
@Gizzer:
in het geval van Le Mans zijn er meerdere redenen:
* dieselmotor die minder liters nodig heeft voor dezelfde afstand, en een even grote brandstoftank: resultaat minder pitstops (zou die brandstoftank-regel niet veranderen volgend jaar?)
* In Le Mans-races mag een benzine zonder turbo max. 6 L groot zijn, een benzine met turbo 4.0 L, en de maximale turbodruk is ook gereglementeerd. Een diesel met turbo mag 5.5 L groot zijn en de toegelaten turbodruk is veel hoger! Het gevolg is dat die turbodiesel dus veel meer lucht kan binnenlaten, en dus ook meer brandstof verbranden, en dus een hoger vermogen krijgt! En dat allemaal vanwege dat oneerlijk reglement.
Daarnaast mogen diesels in Le Mans een soort van variabele turbogeometrie hebben en benzines niet.
@Alwood: zo groot is het toerenbereik van die “race-diesels” niet: max. 5500 rpm of zo.
@Armada: E85 heeft een groter octaangetal en daardoor kan je met een grotere compressieverhouding én meer turbodruk werken.
@iedereen: let wel dat ZONDER TURBO een dieselmotor een LAGER koppel EN lager vermogen heeft dan een even grote benzinemotor.
MET TURBO hangt het af van de turbodruk, maar met benzine is uiteindelijk meer mogelijk.
Het hoge koppel van sommige dieselmotoren komt niet doordat het dieselmotoren zijn, maar door die turbo die ze erop zetten.
@DennieFR
En al die anderen die denken koppel nodig te hebben om races te winnen, lees dit eens:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/02/16/koppel-of-vermogen-wat-is-beter
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/koppel.php
Dus koppel maakt de auto niet sneller, dat doet vermogen. Koppel is één van de te beïnvloeden factoren om het vermogen te verhogen.
Turbopaultje zegt
eh, Alfa / N Technology overwogen begin seizoen 2007 al met de 147 JTD in het WTCC mee te rijden………dus voor Seat.
Dit werd helaas gecancelled, waarschijnlijk vanwege geld…..
citrofiel evil twin zegt
Of lepel de V8 van de M3 er in dan kan er ook niet veel mislopen. ;)
DennieFR zegt
@ Susp1cious
TURBOdiesel dan,zeikerd!
Iedereen weet dat alle snelle diesels een turbo bezitten,dus dan hoeft er niet nadrukkelijk meer over gesproken te worden…
Je corrigeert sir smoke a lot ook niet omdat ie over een WTCC diesel spreekt,dus zwijg gewoon helemaal aub…
DennieFR zegt
En trouwens,een dieselmotor wilt weldegelijk iets zeggen;
een 150pk turbo benzinemotor zal zo’n 200-220Nm eruit persen.
een 150pk tdi [de turbodiesels zijn ouderwets,maar dat snap jij nog niet helemaal] zal zo’n 330-350Nm eruit persen.
Sprint maar eens met beide auto’s toch elkaar,en ga verder op een bochtige weg,de benzine legt het af,wat voor leuke theorien er ook op autoblog staan..
Maar dat is het probleem hier,mensen lezen een verhaal en dat geloven ze dan,maar in real life zijn ze er net achter wat een Kadett GSI is!
Gregorius zegt
@DennieFR
Dan maak je dus de fout dat je het niet per pk moet vergelijken, maar per inhoud.
In het dagelijks leven: een 150 pk turbo benzine is tegenwoordig een 1.4, terwijl een 150 pk tdi een 1.9 is.
In race termen is dat nog duidelijker: bij lemans mag een benzine 4.0L zijn en een diesel 5.5 tdi!!!! Tja, dat is nog wel even een verschil: Ja de Audi’s en Peugeots zijn wel ff ietsje sneller, maar het budget is ook ff 10 keer zo hoog. Overigens is het PK verschil al geeneens zo hoog!
banaan zegt
@DennieFR:
hoe leg je dan het volgende uit:
1. VW Golf GT 2.0TDI: 170 pk @ 4200 toeren, 350 Nm @ 1750 toeren
0-100 in 8.2 seconden, top 220 km/h
2. VW Golf GTI 2.0 16V FSI Turbo: 200 pk @ 5100 toeren, 280 Nm @ 1800 toeren
0-100 in 7.2 seconden, top 235 km/h
De TDI heeft in dit geval een hoger koppel, de benzine meer vermogen.
De benzine heeft hogere topsnelheid en trekt sneller op …
Conclusie: het vermogen doet ’t ‘m.
Om precies te zijn: het vermogenverloop in functie van toerental.
(Andere fabrikanten bewijzen wel dat een 2.0 turbobenzine nog veel meer koppel en vermogen kan produceren, bijvoorbeeld de Lancer EVO.)
Juppe zegt
En dan heeft de Golf 2.0 Turbo nog relatief weinig vermogen.
Bv.:
Renault Megane 2.0T : 225pk @ 5500rpm, 300Nm @ 3000rpm
Seat Leon 2.0TFSI : 240pk @ 5700rpm, 300Nm @ 2200rpm
Lancer EVO 9 (1997cc): 280pk @ 6500rpm, 355Nm @ 3500rpm
Nog wat leuks erbij:
Donkervoort RS (Audi 1.8 Turbo blok): 270pk @ 6500, 362Nm @ 4000rpm. (Is dus kleiner dan een 2 liter!)
En ff eentje zonder turbo, maar wel 2-liter.
Honda S2000, 240pk @ 8300rpm, 208Nm @ 7500rpm
Oftewel: De diesel van de laatste jaren zijn leuk, hebben vrij veel vermogen en het gaat aardig hard. Maar als je echt hard wilt zit je met een benzinemotor van gelijk formaat toch ff een stukje beter.
In de racerij heeft de diesel voordeel door de reglementen. Niet omdat diesel nou opeens beter is, of verder doorontwikkeld.
Juppe zegt
@DennieFR,
Waarom is een turbodiesel ouderwets?, want dat snap ik idd niet.
Barry330cd zegt
@Juppe: BMW 123d is ook een 2 lter met 204 PK en gaat sneller dan de door jou genoemde GTI’tjes. Dus die stelling dat een benzinemotor van gelijk formaat wel ff een stukje beter is, is niet steekhoudend mi. :)
M Freak zegt
Volgens mij is BMW Motorsport een naam en moet ‘motorsport’ dus met een hoofdletter ;) .
(Eerste zin, alinea 3)
-edit: check!-
banaan zegt
@Barry330cd: en dan noem ik de nieuwe Mitsubishi Lancer Evolution X: 2.0 liter turbo benzine, 280 pk, 422 Nm !
Vind je nog een 2.0 liter diesel die krachtiger is?
En met de vergelijking Golf GTI – GT TDI wilde ik vooral aantonen dat vermogen het meeste zegt over prestaties.
Juppe zegt
@Barry330cd,
Oke dat is idd een behoorlijk rappe diesel, maar zoals banaan schrijft moet die ook vergeleken worden met de rapste benzine. Punt over de reglementen blijft.
Met reglementen waarbij of de cc’s, wel/niet turbo, en turbodruk gelijk is, zal de benzine altijd sneller zijn. Oftewel, een diesel is gelijkwaardig of wint door het verschil in reglementen.
Voorbeeldje met turbo (ook in jouw bmw-straatje ;) ): 1.5 liter 4 cilinder, 8 klepper, turbo, 1200pk !!!! (Oke, niet met standaard benzine)
DennieFR zegt
@ Barry330cd
Hehe,jij snapt hem tenminste,tegen de 123d is de Golf GTI niets meer met optrekken,en dan zijn de pk’s WEL gelijk,dus diesel IS sneller!
@ Banaan
Je noemt 2 dezelfde auto’s met 30pk verschil,natuurlijk is de GTI sneller dan.
@ juppe
Het feit dat ik een turbodiesel ouderwets noem is omdat ik werd aangesproken op het feit dat ik een diesel snel noem,want dat zouden turbodiesels zijn,maar een turbodiesel is ook zo snel niet,de common-rail’s zijn snel,gewone turbodiesels niet.
En uiteraard heeft zowel de diesel als de benzine z’n eigen sterke kanten,maar als het erop aan komt moet de ‘gelijke’ benzine toch echt oppassen.
Juppe zegt
@DennieFR,
Je wilt het ook niet geloven he?
BMW 123d, 0-100km/h in 7,0 seconden.
Volkswagen Golf 2.0 16V FSI Turbo GTI, 0-100kmh in 6,9 seconden.
Dus ik weet niet hoe je erbij komt dat de Golf nergens is met optrekken?
Gelijke pk’s: even snel
Zelfde cc’s: snelste benzine sneller dan snelste diesel.
Je vergelijkt hierboven de snelste diesel met de niet snelste benzine. De EVO doet ’t in 5,7 seconden, dus waar is die ‘gelijke’ diesel nou?
Juppe zegt
O trouwens, wat Barry330cd eerder zegt klopt ook niet:
@Juppe: BMW 123d is ook een 2 lter met 204 PK en gaat sneller dan de door jou genoemde GTI’tjes. Dus die stelling dat een benzinemotor van gelijk formaat wel ff een stukje beter is, is niet steekhoudend mi. :)
Die auto’s die ik noemde zijn stuk voor stuk sneller dan de BMW 123d. (Seat 6,4 Renault 6,5s Evo 5,7s S2000 6,2s)