Explosies zo groot als de foto, hopelijk niet.
Beetje tegenstrijdig, explosies zijn meestal niet bedoeld om schade te beperken. Daarom is de tweet die Bosch de wereld in stuurde, waarin staat dat ze levens gaan redden met explosies, vatbaar voor wat extra uitleg.
💥 Explosions that save lives – Bosch pyrofuse can prevent electric shocks after electric vehicles crash. 🚨 Specially designed #microchips deactivate the vehicle’s power circuits in a fraction of a second. Learn more: https://t.co/GFSsGCfs1L #EVs #MEMS pic.twitter.com/eokfJn1Fme
— BoschGlobal (@BoschGlobal) October 2, 2019
Goed, uiteraard is het niet de bedoeling dat nu elke auto verandert in zunne grote vuurbal jonguh. Het idee is vooral bedoeld voor elektrische auto’s. Een risico van een ongeluk met een elektrische auto is dat componenten onder stroom komen te staan. Zo is in de beginfase van Tesla-verkoop in Nederland iemand hard gecrasht in een Tesla en overleden, wat min of meer te maken had met het feit dat de brandweer geen idee had wat voor hoogspanningsrisico’s er in een Tesla en/of andere elektrische auto’s zitten. Natuurlijk wil je levens redden, maar als iemand een opdoffer krijgt van een Tesla-batterij in een reddingspoging mag je twee rouwauto’s die kant op sturen. Bosch wil dit voorkomen.
Hun idee is om de stroomtoevoer af te sluiten. Dat kunnen ze doen met een zelf-deactiverend systeem in de stroomcircuits, maar dat helpt niet altijd. Daar komen de explosies van pas, deze zijn relatief klein en blazen vooral kabels op. Zo voeren de kabels geen kracht meer toe aan de elektrische systemen en andersom. Dat moet helpen met het beperken van componenten die onder stroom komen te staan. Een leuk stukje techniek met veiligheid in het achterhoofd.
Het gebeurt niet enorm vaak dat een ongeluk zo heftig is dat de auto potentieel onder stroom staat, maar met het toenemende aantal elektrische auto’s wordt het risico wel steeds groter. Het is daarom eigenlijk bizar dat ongelukken waarbij de brandweer risico loopt gebeuren, ook al doen de autofabrikanten dat natuurlijk ook niet expres. Bosch gaat dit proberen te verhelpen.
Robert zegt
Nou maar hopen dat Tesla de beveiliging te allen tijde op orde houdt; je zou maar zo’n V8-hooligan treffen die eerst je Tesla hackt en dan de ‘self-destruct’ functie weet te activeren terwijl je net met 130km/u in auto-pilot mode over de snelweg rijdt…
fanboy zegt
@rrrobert: Gelukkig zitten er al niet in iedere auto van die airbags die ook met dit soort mini explosies werken.
Robert zegt
@fanboy: maar niet elke auto met airbags hangt zo aan het internet als een Tesla. Binnen het ‘internet of things’ is beveiliging vaak nog een ondergeschoven kindje.
fanboy zegt
@rrrobert: Maar bij Tesla is dat geen ondergeschoven kindje. Ze zetten die Tesla’s neer op hackers conferences. Als je hem kan hacken mag je hem hebben.
Dat is een andere insteek dan bijvoorbeeld een VAG groep (maar ook anderen) die auto’s blijven maken die zo te jatten zijn.
Dus ik snap wat je denkt, maar dan zit je toch met je aannames niet aan het goede adres.
monaco zegt
@RRRobert: Stuurslot erop en maakt een goede klapper!
Esprit_de_Flandre zegt
@rrrobert: V8-hooligans zijn meestal niet zo computervaardig dat ze je auto kunnen hacken…
Volvo_440_turbo zegt
Direct een vraag hierbij, iemand enig idee of men al met veiligere Solid State accu’s bezig is in auto’s? Want de huidige accu’s zijn toch niet van de veiligste na een botsing…
alfapeter zegt
@volvo_440_turbo: Naar het schijnt is Dyson daar mee bezig maar hoe ver ze er mee staan is niets over geweten.
Robert zegt
@alfapeter: de halve wereld is er mee bezig. En dat beperkt zich (uiteraard) niet tot de automotive industrie:
Wie zijn ermee bezig?
– BMW
– Bosch
– Fisker
– GM
– Imec
– Honda
– Hyundai
– LG
– Libtec (Toyota, Honda, Nissan, Panasonic)
– Mercedes
– NGK
– Nissan
– Panasonic
– Sakti3 (Dyson)
– Samsung
– Sony
– Toyota
– Quantum Scape (Volkswagen)
bron
Een accu uitvinden met een laag gewicht, hoge capaciteit, laadsnelheid en veiligheid en die bij voorkeur ook kan worden samengesteld uit grondstoffen die ruimschoots beschikbaar zijn zonder er de hoofdprijs te moeten kosten, da’s zo’n beetje dé heilige graal van de 21ste eeuw.
Persoonlijk zie ik meer toekomst in brandstofcellen. Ik durf er wel een weddenschap tegen aan te gooien dat de ‘accuhonger’ die in onze huidige maatschappij heerst, er voor zal zorgen dat bepaalde zeldzame aardmetalen die we nu in grote hoeveelheden verwerken eerder op zullen raken dan de fossiele brandstoffen.
SimonMc zegt
@alfapeter: Ik denk dat je op Dyson niet meer moet rekenen. Een quote van iemand op tweakers:
“Klein onderzoekje leert dat Dyson zijn patenten heeft afgeschreven en Dr. Ann Marie Sastry de directeur van Sakti3 twee jaar na de overname het bedrijf heeft verlaten en een nieuwe firma heeft opgericht die zich op hele andere zaken richt als kunstmatige intelligentie. In al die tijd is Sakti3 nooit verder gekomen dan hoogdravende claims en heeft nooit doorbraken gepubliceerd of iets werkends laten zien, maar zich achter geheimzinnigheid verscholen.”
Esprit_de_Flandre zegt
@simonmc: Oei, das jammer. Ik had gehoopt dat Dyson de Europese Tesla zou worden…
fanboy zegt
@volvo_440_turbo: Het probleem dat Bosch probeert op te lossen gaat meer over zaken die onder stroom nog kunnen staan, of zelfs verkeerde delen, na een botsing. Dit is onafhankelijk van de batterijchemie.
Overigens hebben auto’s er vaak al oplossingen voor, zoals een “mechanische zekering” die geen contact meer maakt na een botsing. Prius heeft dat al sinds begin.
SimonMc zegt
@volvo_440_turbo: Met solid-state-accu’s is men zeker bezig, maar waarschijnlijk worden deze eerst uitgebracht voor mobieltjes/tablets. 2 jaar geleden zei een (anonieme) topman van Samsung SDI, dat men in staat zou zijn om binnen 1 of 2 jaar solid-state-accu’s te produceren voor smartphones, dus dat zou in feite nu moeten zijn.
Maar het ligt aan Samsung of ze deze daadwerkelijk willen gebruiken of niet. Pas daarna zal men met solid-state-accu’s voor auto’s komen, wat dezelfde man op 2025 schatte.
Buiten Samsung, is ook Toyota met solid-state-accu’s bezig en zij zouden hier al het verst mee staan. In 2012 toonden ze een prototype: https://tweakers.net/nieuws/84609/toyota-vervijfvoudigt-vermogensdichtheid-solid-state-accu.html
Tot slot; IMEC is hier ook mee bezig. Het doel is om tegen 2024 een solid-state-accu te hebben, die de capaciteiten van de huidige li-ion accu’s te overtreffen. Men mikt naar 1000Wh/l met een laadtijd van een half uur. De beste li-ion accu’s momenteel, hebben 877Wh/l.
Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat men tegen 2024 die accu’s gaat gebruiken, de ontwikkeling van li-ion accu’s staat tenslotte ook niet stil. Tegen die tijd zullen die ongetwijfeld nog meer vermogen hebben.
Maar het indiceert wel dat men in de toekomst wilt overschakelen naar solid-state-accu’s, al was het maar omdat deze veel veiliger zijn.
Svenska_Aeroplan_AB zegt
@SimonMc: Klopt. Voor zover ik weet heeft Toyota ze ontwikkeld in samenwerking met Panasonic, en zijn ze in een juridische strijd verwikkeld met Tesla, aangezien Panasonic ook alle Tesla accupakketten maakt.
dare2think zegt
Bij de Porsche Taycan is het probleem natuurlijk nog iets groter. Om precies te zijn twee keer zo groot: 800 volt. Dat voel je maar één keer. Plus dat die vaker dynamisch bereden worden en dus mee risico lopen om in de verkreukeling geholpen te worden.
fanboy zegt
@dare2think: Nee dat is niet 2 keer zo hoog. Vanaf 60 Volt geleid mensekelijke huid, dat verschil ga je echt niet merken. Wellicht dat er net een nanometertje minder nodig is qua afstand om de fonk over te doen slaan maar dat zal ook meevallen.
Wat betreft kortsluiting en dingen in de fik zetten, gaat het om de energie die je nodig hebt om wat heet te laten worden. Of dat nou 800V en 400A is of 400V en 800A maakt niet uit.
dare2think zegt
@fanboy: Het klinkt goed, alleen het klopt niet. Pas bij 500V gaat je huid eraan. Zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763825/.
fanboy zegt
@dare2think: Prima. Maar van 400V met honderden Ampere ga je net zo dood.
En voor de brandweer ook niet minder gevaarlijk.
e38ossie zegt
Idee is niet nieuw natuurlijk. Elke BMW vanaf begin 2000 is al uitgerust met een pyrotechnisch element die de + pool van de accu ontkoppelt bij een ernstige aanrijding om brand te voorkomen door kortsluiting. Uiteraard is dat geen hoogspanning maar het idee is hetzelfde.
towi1989 zegt
Dit wordt al lang toegepast, en niet alleen in elektrische auto’s. Zo’n ding wordt ook wel pyro fuse genoemd.
nietcreatief zegt
Of… Ipv van het toevoegen van nòg meer computergestuurde gimmicks (viel technik, viel scheisse is niet voor niets een Duits spreekwoord) brandweerauto’s voorzien van een dikke aardkabel met een sterke permanente magneet aan één kant en een grondhaak/ anker aan de andere kant? Tezamen met standaard hoogspanningsmonteur gereedschap als: rubberen handschoenen, rubberen mat en rubberen laarzen.
Anker in de grond meppen, op je rubberen mat gaan staan met je rubberen laarzen, kabel vastpakken met je rubberen handschoenen en de permanente magneet richting auto keilen. Staat de auto onder stroom dan kan dat naar aarde vloeien.
Kabel moet wel dik genoeg zijn om de potentiële 100 kwH in een seconde weg te kunnen leiden. 20mm^2 moet wel genoeg zijn toch?
billymobiel zegt
“Zo is in de beginfase van Tesla-verkoop in Nederland iemand hard gecrasht in een Tesla en overleden, wat min of meer te maken had met het feit dat de brandweer geen idee had wat voor hoogspanningsrisico’s er in een Tesla en/of andere elektrische auto’s zitten.” Totale onzin die hier is opgeschreven. De man is met een noodgang tegen een boom aangeklapt en was op slag dood. Daar heeft de brandweer niets aan kunnen veranderen en staat volledig los de al dan niet aanwezige hoogspanning van een EV.
billymobiel zegt
@billymobiel: Notabene door jullie zelf opgetekend..
https://www.autoblog.nl/nieuws/tesla-crash-in-baarn-kwam-niet-door-autopilot-90847