In de reacties op het zoveelste Spyker artikel zagen we vaak opmerkingen voorbij komen als ‘het lijkt wel een soap’, ‘hier moet iemand een boek over schrijven’ of ‘ik ben benieuwd wat er straks weer gebeurd’. En blijkbaar dachten de financieel-economisch journalisten Robert van den Oever en Maarten van der Pas daar ook zo over. De gang van zaken rondom Spyker stimuleerde hen zelfs om er een boek over te schrijven. In het boek “Spyker. Een dollemansrit” proberen beide heren niet om het hele verhaal chronologisch te reconstrueren, ze hebben er juist voor gekozen om bepaalde belangrijke en opvallende momenten uit de geschiedenis te pakken en daar hun verhaal aan op te hangen. En dat zorgt ervoor dat het geen droge opsomming van gebeurtenissen en feitjes is geworden, maar een compilatie van meerdere verhalen die goed bij elkaar passen.
Voor het schrijven van het boek hebben beide auteurs geput uit hun eigen Spyker-kennis die ze in de afgelopen jaren hebben verzameld. Maar ze hebben ook (vaak anoniem) gesproken met 15 mensen die nauw betrokken zijn geweest bij het bedrijf. En op deze manier hebben ze geprobeerd om, zonder de medewerking van Spyker en/of Victor Muller(!), toch een aardig inzicht te geven in het reilen en zeilen van het Nederlandse automerk.
De lezer krijgt op deze manier een mooi inzicht in de manier waarop het merk ooit is ontstaan als samenwerking tussen Maarten de Bruijn en Victor Muller. Maar er is ook uitgebreide aandacht voor het Formule 1 avontuur en de belevenissen op Le Mans.
Fanatieke Spyker-volgers zullen wellicht niet heel veel nieuwe informatie uit dit boek halen, maar door het combineren van bepaalde informatie kan je wel tot nieuwe inzichten komen. Opvallend is dat de schrijvers ook uitgebreid stil staan bij de productie- en verkoopcijfers van Spyker. Hier zetten de schrijvers de nodige vraagtekens bij. Andere interessante zaken die aan bod komen zijn de rol van Michiel Mol en een uitgebreide omschrijving van de verschillende Spyker modellen die de afgelopen 9 jaar zijn geïntroduceerd.
Het boek sluit af met de conclusie dat Spyker momenteel op wellicht het meest cruciale moment in zijn stormachtige bestaan is gekomen. De nieuwe C8 Aileron (en C8 Aileron Spyder) moeten er samen met de D8 Peking-to-Paris (introductie Genève 2010) voor zorgen dat het bedrijf in de toekomst blijft bestaan.
Wil je het hele verhaal lezen? Koop em dan voor 19,95.
thomatski zegt
Is eens een keertje een ander verhaal als al die Harry Potter boeken he. Lijkt me wel eens wat om te lezen.
jan1666 zegt
Het lijkt me een heel interessant boek, Spyker is en blijft toch hollands glorie..net als de stroopwafel en de drop
Laue zegt
heb Spyker nooit zo op de voet gevolgd, ga het denk ik wel lezen. De D8 pas in 2010?? pff kan ie nog ff zeg. ik dacht dat hij al op de IAA zou staan.
robbie zegt
@Laue: Autogespot schrijft onzin. Spyker is niet eens aanwezig op de IAA (heel makkelijk te checken op http://www.iaa.de).
RenJie zegt
Over Harry Potter gesproken… is dat Balkenende op de cover of niet?
marnik zegt
Dat boek moet ik zeker hebben, mss eindelijk es een keertje een leuk boek!!
alfa159TI zegt
het is toch leuk om zo’n boek te hebben. spyker is wel een nederlands stukje geschiedenis. ik volg spyker niet zo de laatste jaren/maanden/dagen(ofzo), dus is het fijn om wat meer te weten
John zegt
‘ik ben benieuwd wat er straks weer gebeurd’
Lekkere quote… Laat het niveau hier wel duidelijk zien van de comments..
frans zegt
@Marnik, “mss eindelijk es een keertje een leuk boek”?
En die uitroep heeft betrekking op wat? Alle boeken over Spyker? Of voor’t gemak gewoon alle boeken op aard? Veel andere boeken zijn er over Spyker niet geschreven, dus ik ga uit van het tweede. En in dát geval zou jij je diep, diep moeten schamen. En dat evenwel niet doen, omdat je in dat geval erg dom zou zijn en dus geen weet zou hebben van je onnozelheid.
Sorcerer zegt
frans: en die reactie “Wat anders dan Harry Potter” dan? Ik denk dat het ook wel te maken heeft met de gemiddelde leeftijd op deze website, die dagelijks lijkt te dalen (zie ook de spottertjes rondhuppelen op autojunk.nl)…
damster zegt
Het boek gaat uit van een aantal hypotheses en draaft daar over door. De belangrijkste stellingname van de auteurs is dat Viccie Molenaar voor de money in het spelletje is. Da’s een grove belediging voor de man’s intelligentie.
Overigens zie je dit wel vaker als je een verhaal schrijft en verzuimt om de hoofdrolspeler te interviewen. Dus als je een autoboek wenst waarin af en toe extra gratis geluchtfietst wordt, dan hebben Robert en Maarten een mooi boek voor je.
Sorcerer zegt
damster: jij bent op e.o.a. manier betrokken bij Spyker gok ik? Aangezien je het (neem ik aan) al gelezen hebt en er nu al zo’n mening over hebt?
Hoezo zou Muller dan zo intelligent zijn en waar blijkt dat uit? En waarom zou je als je intelligent bent niet voor het geld gaan en (blijkbaar per definitie) ‘een hoger doel’ hebben?
Mijn vraag is trouwens zonder verdere (voor)oordelen, ben gewoon benieuwd naar je antwoord.
Camper zegt
Gister waren de schrijvers te gast bij BNR, dat kun je hier beluisteren: http://bit.ly/nIAZw
Mr. V8 zegt
@ Damster; voor the money gaan als ondernemer is toch je uiteindelijke doel en dus ook intelligent??? Zonder money geen investeringen en dus kan er ook geen continuïteit gewaarborgd worden in een onderneming??? Waarom zou voor “the money” gaan dan een grove belediging zijn aan het adres van Dhr. Muller?
(wie is Dhr. Molenaar trouwens?)
damster zegt
@ sorcerer; gokken kun je inderdaad beter niet doen. Ik ben niet betrokken bij Spyker (zie al mijn eerdere posts hierover) maar dit boekje is niet vandaag gelanceerd en er is al op gereageerd vanuit diverse hoeken. Ik heb niet beweerd dat Muller zo intelligent is, ik heb beweerd je er naast zit indien je beweert dat hij even snel een autobedrijf heeft gestart omdat met winst snel door te verkopen. De belediging zit hem in het feit dat Muller vele malen eerder heeft laten zien over een zakeninstinct te beschikken. Ergo: als hij met Spyker op het snelle cashen uit was, dan zou hij een stomme fout hebben gemaakt (‘je start niet in een paar jaar een topautomerk met dito merkwaarden’-verhaal).
Daarnaast heb ik ook niet beweert dat het niet intelligent zou zijn indien je niet voor het geld gaat. Dat zijn conclusies die zich jouw hoofd hebben gevormd.
haakie zegt
Dit is al het tweede boek dat in korte tijd is verschenen over Spyker. (Onlangs is het boek “Spyker, langs de afgrond” in de handel gekomen) Ook niet echt positief.
frans zegt
@V8, Molenaar zal Muller zijn. Zoals bijvoorbeeld Miller, Meunier, Dumoulin en Molnár dat ook zijn.
robbie zegt
UPDATE Video geplaatst met oa een interview met de schrijvers.
Eduard zegt
Lijkt me echt interessant om die chaos eens in chronologische volgorde door te spitten. Oh en voor die paupers die het zelf niet willen/kunnen kopen kwam ik net het boek hier tegen. Kun je em winnen: http://www.autowereld.com/nieuwsbrief/actie/spyker_boek_een_dollemansrit/index.asp?ab
Vincenzo zegt
Spyker is non-nieuws. Lelijke auto en nog nooit winst gemaakt.
Weg ermee.
LS zegt
@Vincenzo: Misschien moet je ietwat genuanceerder te werk gaan bij het vormen van een mening namelijk argumenten gebruiken die een basis hebben, en dat mist jouw commentaar volledig.
Jason zegt
Heb het boek gelezen en het is echt goed! Leest lekker weg, is niet oppervlakkig…en ook nog een stukje autosportgeschiedenis want de hele aanloop naar de aankoop van het Formule 1-team wordt grondig beschreven. Echt een aanrader!
Spyker langs de afgrond zegt
Mag ik als schrijver van Spyker langs de afgrond even inbreken op de discussie.
Het verbaast me dat alle reacties over dit boek gaan. Op 14 februari verscheen bij Tirion ook al Spyker langs de afgrond.
Ik durf hier en nu te stellen dat uitgever Nw Amsterdam het concept en de titel van mij heeft’overgenomen ‘ en dat is een eufemisme. Ik ben al in februari 2007 in Amsterdam op bezoek geweest met het concept. De titel was ‘Dollemansrit!!!!”
Bovendien beweert Nw Amsterdam dat dit het ‘eerste kritische boek over Spyker is’. Ik durf te stellen dat ook mijn boek minstens zo kritisch is. Met dat verschil dat ook Victor Muller de kans heeft gekregen zich te verweren. En dat levert weer een aardig kijkje in zijn zieleroerselen op.
Ook in Spyker lanmgs de afgrond komen de avonturen van Le Mans tot de Formule 1, de verkoopcijfers, het AFM-conflict, Michiel Mol en trawanten aan bod.
Mijn boek is uitgegeven door een kleine uitgever (Tirion), die niet het promotiegeweld van Nw Amsterdam kan ontwikkelen.
Ik ben wel in de wereld draait door geweest. Nu Sport en GP Update en andere hebben Spyker langs de afgrond omschreven als een gedegen en vlot lezend werk.
Voor mijn research ben ik zelfs bij F1 baas Colin Kolles op bezoek geweest.
En oh ja; ik het het alléén geschreven….
damster zegt
@slda; wat wil je nou zeggen? Er wordt een nieuw boek geannonceerd en dan ga jij middels een jij-bak commentaar geven?
Spyker langs de afgrond zegt
Een jij-bak?
damster zegt
Precies.