Die Amerikanen zitten er niet altijd naast. BMW en Land Rover zagen een VS wet over het hoofd.
Natuurlijk, we kunnen af en toe flink lachen om die Amerikanen. Maar meer dan eens nemen ze het voortouw. Vinden wij soms een beetje te woke, maar zonder wrijving geen glans zullen we maar zeggen.
Nu hebben ze in de Verenigde Staten sinds juni 2023 ’the Uyghur Forced Labor Prevention Act’. Die ziet er in het kort op toe dat er geen producten of onderdelen de Verenigde Staten in komen uit Xinjiang, een regio in West China. Tenzij de importeurs kunnen aantonen dat de producten gemaakt zijn zonder gebruik te maken van ‘Forced labor’. En precies, dat vertalen wij in dwangarbeid.
Je weet wel, wat ze in de Verenigde Staten ook doen waar ze gevangenen verplicht tewerk stellen om kentekenplaten laten maken. Maar dat natuurlijk geheel terzijde.
Eerst Volkswagen, nu BMW en Land Rover
Dat het de Verenigde Staten menens is, daar kwam Volkswagen eerder dit jaar achter. Dat leidde zelfs tot een opmerking tijdens de presentatie van de Porsche jaarcijfers in Leipzig waar wij bij aanwezig waren. Nadat de kwestie was opgelost. Duizenden auto’s mochten in de VS de kade blijven staan totdat een onderdeel wat afkomstig was uit die regio in China werd vervangen. Daarvoor mochten de auto’s het land niet in. Dat betrof bijvoorbeeld ook auto’s als de Porsche 992 GT3 RS van de Podcasters van Spikes Car Radio.
Maar nu is het o.a. BMW dat ondanks een waarschuwing van de leverancier (Lear Corp) van een specifiek onderdeel aan zowel Volkswagen, BMW en Land Rover, gewoon door bleef gaan met het leveren van auto’s met dit onderdeel naar de VS . Jaguar Land Rover claimt volgens Jalopnik dat het bericht van de leverancier hen niet heeft bereikt. En ook zij bleven de onderdelen als vervangingsonderdelen naar de VS brengen. In het geval van BMW zou het 8.000 MINI’s betreffen volgens het Amerikaanse blog en de New York Times
Op moment van schrijven zou dus ook BMW en Jaguar Land Rover gestopt zijn met het importeren van componenten uit de gewraakte Chinese regio. Meer specifiek gaat het om een Chinees bedrijf, JWD, waarvan gezegd wordt dat zij dwangarbeid inzetten bij de productie en daarom mogen producten van dit bedrijf niet gebruikt volgens de Uyghur dwangarbeid wet.
Inmiddels lijken alledrie de producenten dus aan de regels te voldoen. Deze VS wet zullen BMW, Volkswagen en Jaguar Land Rover dus niet meer vergeten.
De Verenigde Staten is naast componenten natuurlijk ook druk met het aanpakken van complete Chinese auto’s. Maar dit lijkt meer op een economisch verhaal dan een mensenrechtenverhaal.
via: Jalopnik
Robert zegt
Geef het zes maanden en de Chinezen hebben de productieketen zo ‘heringericht’ dat er niets meer uit de regio Xinjiang komt wat naar het westen wordt geëxporteerd. Op papier dan, hè.
Overigens doen wij precies hetzelfde, hoor. Amerikanen mogen bijvoorbeeld geen zaken doen met Iran. Dan leg je de producten in Nederland (tenminste) vier weken op de plank, daarmee verandert de ‘country of origin’ van ‘USA’ naar ‘Netherlands’ en mag het gewoon door, zolang de producten niet in strijd zijn met VN resoluties.
pomoek zegt
@robert, heb je daar een bron van? Niet dat ik je niet geloof, maar is wel een bijzonder verhaal dan.
Robert zegt
Bron: eigen ervaring. Ik heb tussen 2000 en 2010 voor de ‘EMEA’ (Europe, Middel East & Africa) vestiging van een Amerikaans bedrijf gewerkt, wat verschillende producten leverde aan o.a. de (petro-)chemische industrie. Op deze wijze konden we de Amerikaanse sancties omzeilen, waarbij er strikt op werd nagezien dat onze verkopers op geen enkele wijze Amerikaanse collega’s bij dit soort transacties mochten betrekken. Ze mochten niet worden ingekopieerd in emails en ze werden ook verzocht om de kantoor- of vergaderruimte te verlaten als er hierover (onverhoopt) vragen over werden gesteld.
kniesoor zegt
Normaliter wijzigt een origine, zoals vermeld in het bijbehorende Certificate of Origin niet, tenzij er een bewerking op het oorspronkelijke product plaatsvindt. Althans zo is het met landbouw producten. En je gaat – zeker als je een grote speler bent in die markten – niet goochelen met oorsprongscertificaten, de Amerikaans overheid heeft een matig gevoel voor humor vwb dat soort ‘creativiteit’. Met alle risico’s vandien. Maar misschien, dat dat met chemische producten anders ligt, hoewel ik me dat moeilijk kan voorstellen, zeker voor die producten, die direct danwel indirect een toepassing zouden kunnen vinden in wapens en aanverwanten.
Richmond zegt
Bij alle producten is het zo dat pas na bewerking en de meerderheid van de onderdelen van een ander land komt, pas dan veranderd de oorsprong
mashell zegt
Zoals je dat beschrijft is het gewoon frauduleus.
harrie zegt
Of je voert Russisch gas in via Azerbeidzjan, zodat je op papier Poetin niet meer ondersteunt.
In werkelijkheid steun je nu twee foute regimes, maar ach zolang je je eigen strategische blunders maar niet hoeft toe te geven.
William zegt
Typisch woke verhaal van jalopnik. Echt een afgrijselijke janksite met veel teveel van dergelijke onzin berichten.
michaelras zegt
ja ze zijn behoorlijk woke daar. Maar tegen dwangarbeid zijn is niet echt woke.
jaapiyo zegt
Gawker is inderdaad gruwelijk. Ik ben afgehaakt toen er een artikel verscheen met de premisse dat Simona de Silvestro een zitje bij Alfa Romeo in de F1 verdiende maar die niet kreeg omdat ze vrouw was. Juist ja. Laten we de kampioenen aan de kant staan en iedereen die 20ste wordt in de F3 de F1 in tillen…
lekkaah zegt
Alles is uiteindelijk een economisch verhaal, al helemaal als het uit de US komt. De US zorgt ervoor dat zij altijd leverage hebben op elk land, bedrijf en persoon in de wereld. Losstaand of bovenstaand daadwerkelijk zo is overigens, opvallend is dat dit soort dingen altijd uitkomen wanneer er 1 partij (guess who) er baat bij heeft.