Fossiele brandstoffen dragen bij aan het gewraakte broeikaseffect, maar de wereld is nog altijd afhankelijk van ruwe olie. Ondanks dat beweerd wordt dat de olievoorraden eindig zijn (uiteindelijk is bijna alles eindig), weten we dat er nog ontzettend veel olie in onze aardkloot zit. Helaas (of gelukkig) zit veel olie op plaatsen waar deze met de huidige technieken niet gemakkelijk en/of rendabel gewonnen kan worden.
Om die reden is men continu creatief op zoek naar alternatieven voor olie. Zo wordt van oud frituurvet biodiesel gemaakt, maar ook van varkensvet of zelfs menselijk vet kan biobrandstof worden gemaakt. We hebben het zelfs voor elkaar gekregen om eencellige organismen zodanig genetisch te manipuleren dat ze ruwe olie uitpoepen. Biobrandstof uit landbouwgewassen, is men een beetje op terug gekomen, maar brandstof uit algen is momenteel erg hot.
Visolie ken je misschien wel (bijvoorbeeld om af te vallen), maar een variant die hier nog niet voorbij kwam, is biobrandstof uit vissen. Het Amerikaanse LiveFuels Inc. kiest voor een iets andere benadering. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van brandstof uit algen en beschikt hiervoor over een zoutwatervijver met een oppervlakte van 45 hectare. Veel collega “algenbrandstofboeren” kweken slechts één soort alg, maar LiveFuels is in staat een mix van verschillende soorten algen te kweken. Deze overheerlijke algenmix wordt aan gekweekte vissen gevoerd en de vissen worden uiteindelijk verwerkt tot biobrandstof. Het bedrijf heeft 10 patenten op het productieproces waarvan de details niet verder toegelicht zijn.
Current approaches to generating algal-biofuels are resource intensive and face fundamental science and engineering hurdles. LiveFuels’ approach is ingenious in its simplicity. By turning natural food chains into productive systems, LiveFuels eliminates many of the costs and risks plaguing other approaches to using algae for biofuels.
De productie van biobrandstof uit algen blijkt dus een relatief gecompliceerd proces te zijn. Door vissen aan de keten toe te voegen wordt dit een stuk vereenvoudigd. Daar zullen o.a. de dierenactivisten, vegetariërs en veganisten van onze wereld erg blij mee zijn. (via: sustainablebusiness)
mrB zegt
dat klinkt wel raar, bij elke organisme dat je aan een voedsel keten koppeld gaat er namelijk energie verloren. Hierdoor zou er dus minder energie overblijven voor het product brandstof…
JP zegt
Ach…zolang ze maar geen biobrandstof gaan maken uit mensen….
bmw-e30-7bh zegt
Zou het ook werken met de kooikarpers van de buurman ;)
C6_R zegt
Als je dit plet en in een pers stopt kan je er waarschijnlijk ook prima brandstof uit distileren!
Ik zeg doen! :lol:
Rick dos zegt
“Ondanks dat beweerd wordt dat de olievoorraden eindig zijn (uiteindelijk is bijna alles eindig),”
En met zo’n beredenering ben jij uiteindelijk ook maar een zaadcel of een ei. De keuze is aan jou…
AriM6 zegt
@ Rick dos
Maar het is wel waar.
Aan alles komt een eind..
Project America zegt
@ JP
Oh god, zou wat zijn als ze overledenen op een of andere manier verwerken tot brandstof…. “Ik tank bio-mens-brandstof” moet er niet aan denken.
OT: Ik denk dat electriciteit de wereld over gaat nemen over 20 jaartjes, bye bye zwaai zwaai V6, V8, V10 en V12 :(
Denk niet dat biobrandstof en vis-brandstof de motoren gaan redden:(
Rick dos zegt
@AriM6
Ja. En zo is mijn beredenering ook waar.
AriM6 zegt
@ Rick dos
In principe wel ja.
Rick dos zegt
@AriM6
Alleen slaat her nergens op…want het zijn beredeneringen van lik m’n vestje.
Laurens zegt
Walvissenjacht was populair omdat je van die beestjes heel zuivere lampolie kunt maken; beetje déjà vu dit, maar daarom niet minder interessant.
J_r_n zegt
We hebben genoeg olie nog voor 50 jaar en aangezien de auto’s steeds minder gaan verbruiken word dat ook weer gerekt naar langer. En de hoge brandstof prijzen komen door de grote olie maatschappijen. Want zodra een tanker de zee op word gestuurd naar bestemming, is het al weer 10x door verkocht omdat de olie voorraad van een bepaalde olie maatschappij in een bepaald wereld deel laag is. Daar is de consument de dupe van helaas :(. En aangezien in nederland overal belastingen op word geheven betalen wij te veel.
SummerSky zegt
Ehm….dierenleed ?! :S
mrB zegt
@ J_r_n:
50 jaar is niet zo heel lang, dus veel ontwikkeling in nieuwe brandstoffen is zeker nodig. en je beredenering dat auto’s minder gaan gebruiken en het zo steeds langer gaat duren is ook fout, want er zijn steeds meer auto’s en daardoor wordt die reking omgezet in verkorting. En er komen ook steeds meer grote auto’s, die wel meer gebruiken dan een oude kever…
Wollie zegt
Die stinkende kudthippies met hun CO2-geneuzel edeneren ook als fossielen. Ik heb me al vaak afgevraagd of we van hen fossiele brandstoffen kunnen maken. Dan heeft de maatschappij er ook nog iets aan.
JP zegt
@ Project America;
Ja, is je schoonmoeder ook nog ergens goed voor;)
six-trey zegt
Futurama did it :P alle voertuigen rijden op benziene gemaakt van walvis olie van het merk Mobil dick
Fortuna zegt
Beetje omega3 in de tank, waarom niet.
reggiane zegt
Net als biobrandstof lost dit ook niets op.
Alles wat je verbrand verdwijnt voor altijd.
Ook die algen moeten ergens mee gevoed worden en dat gaat niet alleen met zonlicht. En die algenvoeding is niet onbeperkt winbaar.
Dat de wereld te zwaar aan het vervuilen is kan je overal zien.
Daar hoef je echt geen hippie voor te zijn hoor Wollie.
50 jaar geleden was het zeewater nog “schoon”. Nu zit het vol met chemicaliën en gevaarlijke bacteriën. In 1960 kon je nog gewoon overal de zee in en nu mag je op veel plekken al niet meer in zee zwemmen.
Ik claim niet HET antwoord te kennen maar biobrandstof is niet de oplossing, meer een ondoordacht korte termijn iets.
Sorcerer zegt
reggiane: dat is niet waar… CO2 uit de lucht komt uiteindelijk weer terug in de voedselketen. De C komt in allerlei koolstofverbindingen terecht. Planten nemen bijvoorbeeld overdag (mbv fotosynthese) CO2 op en stoten O2 (zuurstof zoals we dat inademen!) uit. Algen doen dat overigens ook en precies om die reden zijn zij in staat om brandstoffen te produceren; met de CO2 die bijvoorbeeld net door jouw auto is uitgestoten.
Vervolgens worden planten opgegeten door beesten, etc. waardoor de CO2 in de lucht dus weer op aarde terechtkomt.
Een goed gecoördineerde productie van biobrandstof kan wel degelijk een oplossing zijn, mits de gewone voedselketen er niet door aangetast wordt. Het mooie aan biobrandstof is ook dat het duurzaam is, m.a.w. het is hernieuwbaar. Dit in combinatie met zuinige technieken (kijk bijv. naar de Tesla Roadster) is imo de oplossing op lange termijn.
Idealiter kan straks ‘de liefhebber’ tegen een hogere prijs lekker verbrandingsmotor blijven rijden, terwijl de gewone man met de elektro-auto naar het werk gaat, om hem daar vervolgens direct weer in de lader te prikken.
HDM zegt
Halen we dus later Gold, Trunk en Hammer uit de pomp (goudvissen, koffervissen en hamerhaaien)