Grip op je personeel, voor sommige werkgevers is het heel belangrijk. Daarom schijnen leasewaggies en andere zakelijke voitures de laatste jaren in toenemende mate met een GPS-tracker uitgerust te worden.
Bovenstaande is de conclusie van het blaadje dat het meest door niet-leaserijders wordt gelezen, de Spits. Uiteraard is de belangenvereniging (VAVDZ) not amused, en pleit voor een keurmerk. Hier kan ik me wat bij voorstellen: als jij je na werktijd bijvoorbeeld in een SM-kelder uit elkaar wilt laten trekken, dan hoeft je baas dit niet te weten natuurlijk, maar zo’n blackbox registreert ook na werktijd gewoon alles.
Zelf heb ik vroeger voor een koeriersbedrijf gewerkt, en wij gebruikten deze technologie ook, maar dat is anders. In die branche is het vrij essentieel te weten waar je werknemers zich bevinden, en bovendien gingen de auto’s na werktijd in de loods, dus wat er privé gebeurde bleef privé.
Hoe sta jij tegenover deze GPS-trackers? Als je zakelijk rijdt, zou je dan stampij maken als je ongevraagd zo’n kastje gemonteerd kreeg? Ik zou er zelf niet vrolijk van worden in ieder geval, en het verbaast me dat privacybewaker Jacob Kohnstamm nog niet bovenin de lampen hangt.
Vorig jaar werd hier nog voor gepleit, maar dan voor rijders die bijtellingloos rijden. En voor agenten, maar die botsen er ook op los..
Donstil zegt
Gewoon privé met je privé auto rijden en zakelijk met een zakelijke, werkt gewoon prima hoor merk ik niets van de eventuele blackbox of km registratie oid.
garp zegt
@Donstil: In een ideale wereld ja. Maar jij hebt overduidelijk nog geen kids en dus nog geen kindertaxicentrale aan huis.
rijbewijzer zegt
Vind het belachelijk, wacht maar tot werknemers zelf hun reparaties moeten gaan betalen omdat ze gemiddeld sneller rijden dan hun collega’s dan is het snel afgelopen me die blackbox zooi, hoop ik.
ThomasBol zegt
De auto wordt, vaak -eigenbijdragen buitenbeschouwing want dit is alleen als de berijder een auto kiest welke boven z’n norm valt-, door de werkgever volledig betaald. Daardoor mag de werknemer en de leasemaatschappij zeker weten wat er met de auto gebeurd. Ook vult niet elke berijder zijn kmstand in bij het tanken waardoor de leasemaatschappij geen inzicht heeft in de contractduur van de auto. Dit systeem zorgt gewoon een aantal administratieve handelingen minder.
Simpson zegt
@ThomasBol: jij word ook volledig door je baas betaald, mag je baas dan ook alles over jou weten?
Esprit_de_Flandre zegt
@Simpson: Ik word alleen tijdens mijn werkuren door mijn baas betaald, dus mag ie alles weten wat ik tijdens mijn werkuren doe. Ervoor en erna echter…
ThomasBol zegt
@Simpson: Nee want ik ben geen eigendom van mijn baas. Een leaseauto wel (of leasemaatschappij).
sr71 zegt
@ThomasBol:
“-eigenbijdragen buitenbeschouwing want dit is alleen als de berijder een auto kiest welke boven z’n norm valt-”
Een aantal vrienden van me betalen maandelijks een eigen bijdrage als ze hun zakelijke auto prive willen gebruiken (bovenop de bijtelling dus). Dit staat volledig los van welke klasse auto ze rijden. Varierend van buitenland gebruik tot vaste maandelijkse vergoeding (€85,-) tot 9 cent per gereden KM (1 krijgt de eerste 10.000km voor nop, daarboven 7,5 cent/km).
Voordeel is dat dit wel van de bijtelling afgaat. Maar het is echt niet zo dat iedere lease auto gratis (+bijtelling) prive gereden kan worden. Dat hangt helemaal af van de werkgever.
ThomasBol zegt
@sr71: ik loop stage bij een wagenparkbeheerder. De werknemer wordt ingedeeld in een aantal klassen met bijbehorende normen. Bijvoorbeeld: klasse 1 is een leasetermijn van max 800 euro. De berijder mag een auto uitzoeken van max 10% boven de gestelde norm. Daarover betaald hij een eigen bijdragen. Dit hangt natuurlijk wel af van de werkgever wat deze normen zijn.
mashell zegt
Het is net als met de Arbodienst. Prima dat ze bestaan, prima dat ze medisch werk verrichten, maar medische gegevens mogen ze niet met de werkgever delen. Ik zou het prima vinden dat de leasemaatschappij mijn leaseauto van een tracker zou voorzien (het is immers hun eigendom) maar ze mogen niet met mijn werkgever delen waar ik uithang.
xiran zegt
slechte zaak, als de baas mij niet vertrouwd vertrouw ik hem ook niet.
bobb zegt
Werkgevers die personeel niet meer vertrouwen, het wordt steeds gekker.
ar156sw zegt
@bobb: Ik vertrouw personeel tot op zekere hoogte, maar enige controle is echt wel noodzakelijk. Bij een klein bedrijf met een handjevol medewerkers die daar lang zitten is het ook wel even anders dan in een grote organisatie met veel doorstroom. Leeftijd en niveau van medewerkers kunnen ook nog wel een rol spelen.
gregorius zegt
@bobb: Niet iedereen werkt omdat het een intellectuele uitdaging is. Sommigen doen het gewoon voor het geld en willen zo weinig mogelijk werken. Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk om alleen 100% gemotiveerde mensen te hebben, zeker als het werk zelf niet bepaald inspirerend is. Dus ja, als een lease-auto + (over)-uren dan een grote kostenpost is, dan is het wel makkelijk om een oogje in het zeil te kunnen houden op deze manier. Als ik in die situatie was en op deze manier kan mijn baas de rotte appelen er tussen uit pikken, dan blijven uiteindelijk alleen de betere collegae over: dan is alleen maar beter.
dawwg zegt
@gregorius: Ik denk juist dat de goede werknemers weggaan, omdat die niet met dergelijke BS geconfronteerd willen worden :)
E34M5Touring zegt
Ja, verschrikkelijk allemaal. Maar bekijk het is vanuit degene die jouw salaris/auto betaald. Als je niet productief genoeg bent voor je functie is het aan je baas om uit te zoeken waarom. Als dan uit rittenregistratie blijkt dat je steevast een paar uur zit te lunchen per dag of elke dag rond 16:00 naar de kiet rijd dan kan hij je daar op aanspreken. Zelfde met brandstofverbruik, als jij 1:10 rijd en je collega’s allemaal 1:15 ben je gewoon een flinke kostenpost. Wat moet een baas dan? Wachten tot de tent kapot gaat? En als je gewoon netjes je werk doet etc is er toch niks aan de hand.
rijbewijzer zegt
@E34M5Touring:
Alleen het idee al dat mijn baas elke dag zou kunnen zien waar en wanneer en hoe ik mijn auto gebruik, are you mad?
E34M5Touring zegt
@rijbewijzer: En het idee dat je baas binnenkort failliet gaat door te hoge kosten en onproductieve uren (uren die hij wel moet betalen maar niet kan factureren) bevalt je een stuk beter?
rijbewijzer zegt
@E34M5Touring:
Lol, zoals smokalot al zegt, een goede baas heeft absoluut geen gegevens van een blackbox nodig (uitzonderingen zoals koeriersbedrijven daargelaten) om te kunnen zien of iemand goed zijn werk doet ja of nee.
Als ik kon kiezen tussen baas A met blackbox of baas B zonder, koos ik sowieso voor baas B, ook als die minder zou betalen, dus wie is dan uiteindelijk de verliezer? baas A, want zijn concurrent heeft nu een betere werknemer ;)
E34M5Touring zegt
@rijbewijzer: Denk ook is aan bouwbedrijven etc. Busjes die om 15:00 ingeladen worden om vervolgens 500m verderop een uur bij een tankstation te gaan staan koffieleuten zodat ze niet net nog een klusje krijgen waardoor ze misschien 10min moeten overwerken.
xiran zegt
@E34M5Touring: hahaha daar noem je ook een beroepsgroep die met de bedrijsbus naar oosterijk rijden op skivakantie. :D
E34M5Touring zegt
@xiran: Ach noem het allemaal maar op. Het is misschien niet leuk maar ik kan wel begrijpen dat sommige werkgevers meer inzage willen in hoe er met de spullen wordt omgegaan.
ary777 zegt
@E34M5Touring: Om zich vervolgens, zwart betaald, het leplazurus te werken na vijven.
Met de bedrijfsbus!
ary777 zegt
@ary777: Sorry, reactie moest bij je vorige reactie staan.
Roaldus zegt
@rijbewijzer: jij gaat er dus vanuit dat jij de betere werknemer bent
Griffin zegt
@rijbewijzer: jouw baas is niet geïnteresseerd in wat je doet met jouw auto, maar wel wat jij uitvoert met _zijn_ auto.
sir_smokalot zegt
@E34M5Touring: Is dat niet een drogreden? Als jij van de 8 uur die op de weg zit 3 uur verprutst met andere zaken, dan toont dat zich in je resultaten.
Met andere woorden: bij het volgende functioneringsgesprek is de kans groot dat je er uit ligt, of in ieder geval op scherp gezet wordt.
E34M5Touring zegt
@sir_smokalot: Ok, fair enough. Ik begrijp wel dat bedrijven het doen. Het geeft ze ook inzage in hoe er met de auto omgegaan wordt. Hoge slijtage en reparatiekosten door onbenullig rijgedrag, hoog brandstofverbruik. Ook teveel km’s kosten veel geld, zeker als je dik boven je kilometrage gaat.
StijnB zegt
@sir_smokalot:
Als we een hele dag door effectief zouden werken kon je AB opdoeken :)
kaasboerin zegt
@StijnB: Hahaha, so true.
sir_smokalot zegt
@StijnB: Autoblog, en alle andere populaire blogs en fora.
Slijterijmeisjes schreef het gisteren al :)
http://www.meisjevandeslijterij.nl/2012/12/geen-stijl/
greenhell zegt
@sir_smokalot: zet dan ook een track/trace systeem op de mens zelf. Kunnen ze gelijk zien hoeveel mensen er tijdens werktijd op o.a Autoblog zitten..allemaal uren welke betaald moeten worden en niet gefactureerd kunnen worden. Je werkgever (hond heeft een baas) betaald jou voor 8 uur per dag, daarin zal hij dus geen loze uren dulden. Vergelijk het met een concert, duur ervan is 2,5 uur maar na 1 uur is het afgelopen, wil je dan ook geen geld terug? Ik wel iig..
sir_smokalot zegt
@greenhell: Het is aan elke baas om zijn eigen personeel te motiveren, cq, te controleren. Op de werkvloer kan dat wat effectiever dan wanneer je personeel buiten je bereik is, maar dat doet volgens mij weinig af aan mijn eerdere stelling. Productiviteit zie je, een gebrek daar aan des te meer.
greenhell zegt
@sir_smokalot: in deze tijd zou je werkgever je niet moeten motiveren maar het gebrek aan evt ander werk juist als motivatie gelden. Ik kan het me niet permiteren (riskeren) om op straat te komen staan, en automatisch maakt je werkgever daar handig gebruik van, een voorbeeld is de blackbox o.a. Dan kies ik voor zekerheid en niet voor disucssies over wel of niet plaatsen van zo’n ding…stelling blijft echter onveranderd, kan van meerdere kanten bekeken worden natuurlijk
wimbers zegt
@greenhell:
ik betaal mensen niet voor X uur per dag. maar voor het behalen van een bepaald resultaat.
meten op throughput noemen we dat. dat is een stuk effectiever dan meten op aanwezigheid. en als werkgever wordt je er een stuk minder panisch van. je hoeft namelijk niet meer op aanwezigheid te letten…
ar156sw zegt
@sir_smokalot: tenzij alle medewerkers dat doen en iedereen vergeleken met elkaar redelijke resultaten boekt ;)
TheVeenmeister zegt
@E34M5Touring: als een werknemer lang lunched of iets anders fout doet komt dat vanzelf naar boven. Bijvoorbeeld door zijn/haar prestaties. En bij een leaseauto zit ook meestal een tankpas… Is heel makkelijk uit te rekenen door hoe vaak iemand tankt. Zeker als er meerdere werknemers met het zelfde type auto rijden…
E34M5Touring zegt
@TheVeenmeister: Ja maar dan ga je er van uit dat een tankpasgebruiker elke keer netjes zijn km stand invoert. Helaas gaat het daar in de praktijk wel is mis.
thejoker zegt
@E34M5Touring: Ja maar !? …..
Als de tankpasgebruiker z’n kilometerstanden niet correct invoert, dan spreek je hem daar op aan. Beetje onzinnig om dan een blackbox in te bouwen …
kaasboerin zegt
@sir_smokalot: hoe zit dat trouwens met bijvoorbeeld pakketbezorgers zoals TNT, met die oranje busjes..
Hebben die eerder vrij zodra ze alles hebben afgeleverd, of krijgen ze een bepaalde bonus voor snelheid??
Want die gasten rossen echt flink door altijd..
xiran zegt
@kaasboerin: dat zijn eigen bussen waarmee ze rijden, ze rossen zo hard omdat ze anders nooit op tijd halen. (wat ze meestal alsnog niet doen). Dit komt omdat ze per pakket worden betaald.
kaasboerin zegt
@xiran: Lijkt me verstandig dat ze daar een wet voor maken dan, elke werkgever kan zo anders z’n personeel bijna-onmogelijk-te-halen targets meegeven zodat ze kneppelhard gaan werken.
xiran zegt
@kaasboerin: komt geen wet voor, aan de andere kant als zzp’er kan je kiezen of je dat werk doet of niet.
kaasboerin zegt
@xiran: Hoe weet u dat?
Ik refereer naar de veiligheid van de weggebruikers om hem heen, zo’n kerel rijdt de hele dag rond als een wilde stier.
Verwijt dergelijke bezorgers niets want zij krijgen gewoon harde targets mee.
Lijkt het mij handiger daar een limiet op te zetten, op de targets.
Net zoiets als vrachtwagenchauffeurs en pauzes zeg maar.
baasbas zegt
@kaasboerin: Startonderbreker met unieke sleutel. Medewerker moet ‘inloggen’ voor je kan starten. Allerlei statistieken worden geregistreerd: snelheid, remmen, verbruik en nog wat.. Er is een norm vastgesteld, kom je onder die norm dan krijg je ‘strafpunten’. (Je begint met een rapport van allemaal 10-en) Wekelijkse uitdraai van iedereen z’n rapportcijfers komen op het prikbord te hangen voor iedereen om te zien. Heb je slechte cijfers, dan zijn ze met merkstift aangegeven. Leest de chef wat vaker jouw naam in een kleurtje, dan kan je rekenen op een gesprekje.
En zo was het vroeger… Maar bij de TNT is de laatste jaren wat ‘afkalving’. Durf niet te spreken hoe het bij jou in de buurt geregeld is…
ar156sw zegt
Lijkt me wel dat ze het moeten communiceren naar de werknemer, maar dan wat mij betreft prima. Kan me ook voorstellen dat de werkgever alleen gegevens “tijdens werktijd” mag gebruiken. Aan de andere kant, als je weet dat ok dat getracked wordt en je wil dat niet, kan je er voor kiezen om de leaseauto niet privé te gebruiken.
awesome zegt
Doe mij dan maar gewoon een kilometervergoeding, rij ik mijn eigen auto wel.
panasonic zegt
Dit is gewoon kaka man. Nadelen van techniek
ropbp zegt
Ik zie het probleem niet. Als je doet wat je moet doen, is er niets aan de hand. Kantoor- en productiemedewerkers worden toch ook de hele dag in de gaten gehouden…..
VeniVidiVici zegt
@ropbp: 1 van de redenen dat iemand voor de buitendienst kiest, in de vorm van vertegenwoordiger, is vanwege de vrijheid om je eigen tijd en planning in te delen. En door zo’n “big brother is watching you” kastje ontneem je die vrijheid!
desoper zegt
De dag dat ik er achter kom dat er een black box in mijn auto zit, is de dag dat ik ontslag neem.
VeniVidiVici zegt
Dacht donder lekker die Black Box uit het raam kan m’n baas me lekker niet meer bespieden… Bleek het m’n PC te zijn :-(
belisv zegt
Ik heb voor mijn werk als servicemonteur ook een VLS (voertuig locatie systeem) in de auto, waarmee het bedrijf kan zien wie er op dat moment het dichtste bij een storing is zodat onnodige reistijd kan worden vermeden. steekproefsgewijs kan gecontroleerd worden of wij ons aan de juiste werktijden houden. Zodra ik thuis aankom zet ik de schakelaar van zakelijk om naar privé, zodat alleen in noodgevallen een aantal bevoegde personen kunnen zien waar ik ben. Ik vind dit een heel goed systeem en ik vertrouw mijn werkgever erop dat hier professioneel mee wordt om gegaan. Net zoals mijn werkgever mij vertrouwt als het gaat om de werktijden. Pas als er iets niet klopt zullen zij gaan kijken of ik mij aan de tijden hou. En sowieso vind ik dat je als eigenaar van de auto moet kunnen weten waar die zich bevind, dit heeft niks met de locatie (eerder genoemd SM paleis) te maken.
beumas zegt
Iemand die niet wil dat er een tracking systeem in zijn auto gebouwd wordt die heeft iets te verbergen. Wij hebben sinds kort ook op de zaak zo een systeem en diegene die het er toen niet mee eens waren, zijn nu door de mand gevallen.
Dus als je niet wilt dat het aangebouwd wordt zegt dat meer of jezelf dan over je werkgever…
potver7 zegt
@beumas: Sorry hoor maar dat is de boel omdraaien. Het gaat jouw werkgever helemaal niks aan wat jij na werktijd uitvoert of waar je heen rijdt.
Natuurlijk heeft iedere werkgever het recht om te weten waar zijn personeel is tijdens werktijd.
Maar als je na werktijd je leasewagen mee naar huis mag nemen, dan moet de werkgever ervoor zorgen dat het trackingsysteem uitgeschakeld kan worden.
desoper zegt
@beumas: Je kunt het ook anders bekijken, werkgevers die zo’n ding laten inbouwen vertrouwen hun personeel niet.
Uiteindelijk gaat het toch om het resultaat wat je werknemers behalen? hoe ze hun tijd indelen is dan niet van belang.
Het nadeel als werknemer zijnde is dat je met zo’n systeem alleen wordt afgerekend als je een keer 10 minuten eerder naar huis gaat. Als je een half uur langer door gaat, om je werk af te maken hoor je niks.
salixalba zegt
@beumas: ik heb ook een auto van de zaak maar zou het vertikken om een blackbox in mijn auto te plaatsen. Ik presteer het beste van de gehele zaak en deel mijn uren zeer flexibel in. Als ik wil uitslapen tot 11 uur 5 dagen lang doe ik dat lekker, dat gaat mijn baas geen reet aan. Ik voorzie in voldoende omzet voor het bedrijf.
alassad zegt
Al dat gedoe over privacy… Lekker boeiend
panasonic zegt
@alassad:
Aldus iemand die klant is van de BAATH partij.. Vrijheden afnemen is een must bij jullie
beumas zegt
@potver7: Wij hebben systemen waarbij er een “prive-knop” is ingebouwd, dus op het moment dat iemand deze indrukt kan je niet zien waar ze zijn of wat ze hebben gedaan, je ziet enkel het tijdstip en het aantal gereden kilometers.
@desoper: het gaat inderdaad om het resultaat dus als dat niet voldoende is moet je dus kijken waar dat aan kan liggen. Als werknemers inderdaad te laat van huis weg gaan en te vroeg thuis zijn is dat een reden. En als je niks hoort als je een half uur langer doorgaat ligt dat aan je werkgever. Een goede werkgever zal dit wel opvallen.
bodejodel zegt
Ik en al mijn collega’s hebben er ook al jaren een in zitten en dat vind ik prima. Niks te verbergen… Zo kunnen we bij eventuele, onverwachte opdrachten mooi de dichstbijzijnde collega er op af sturen. Er ligt voor tonnen aan apparatuur in de auto’s, dus bij eventuele diefstal kunnen we in ieder geval de auto nog terugvinden. Dat vindt de verzekering ook wel prettig!
Hupke zegt
Als een werkgever dat doet is daar toch niets mis mee. Je krijgt die auto immers van hem. Als je dan privacy wil moet je maar een eigen auto hebben.
Gelukkig zit er thuis nog geen black box in.
Emile_Benz zegt
@Hupke: Breng haar niet op ideeën…
maurits123 zegt
Mijn broer werd een keer gebeld door zijn werkgever waarom die zo’n haast had en 150kmh per uur rijd. Blijkt dat zijn baas automatisch een melding krijgt als een voertuig waarin de blackbox geinstalleerd is veel te hard rijd.
youngsmizzle zegt
Mijn waggie is een keer in de fik gevlogen vanwege dat ingebouwde track en trace systeem….
RoT___ zegt
Bekend systeem, zat ook in de auto’s van het bedrijf waar ik in NL werkte. Al eens op de flikker gehad omdat ik nagenoeg continu boven de max had gereden, konden ze keurig uitlezen. Had buiten dat toch niets te verbergen, dus mij hoorden ze er niet over.
norge zegt
Ik heb er 1 in mijn eigen bedrijfs auto laten zetten, lekker makkelijk als ik de boekhouding moet doen en ik weet niet meer waar ik een maand geleden was…
michelF zegt
Ik werk bij een beveiligingsbedrijf mobiele surveillance en sinds een paar weken zit er bij ons een blackbox in de auto, en moet zeggen het neemt wel een hoop van je vrijheid weg.
ze kunnen alles van je zien hoe hard je rijdt hoeveel gas je geeft hoe hard je remt echt alles!
ik zei laatst op de zaak, de volgende stap word een papegaai op onze schouder zetten of een dashcam plaatsen :S