Sinds de introductie van het mobieltje zijn er hevige discussies over de mate waarin het gebruik hiervan het risico op ongevallen vergroot. Een recente studie concludeert dat het voeren van een telefoongesprek zelf niet per definitie leidt tot meer crashes.
Het New England Journal of Medicine voerde een onderzoek uit waarbij de gevaarsettng van secundaire taken (alles wat je ‘naast’ het rijden doet terwijl je een voertuig bestuurt) werd geanaliseerd onder ervaren bestuurders en beginnende bestuurders. Dat laatste moet je zeer letterlijk nemen, de leeftijd van de beginnende populatie was namelijk gemiddeld 16,4 jaar toen ze aan het 18 maanden durende experiment begonnen.
We gaan niet het gehele onderzoek herkauwen, de resultaten hiervan kan je zelf via de link bekijken, maar het is wel apart dat het bellen volgens de onderzoekers bij beide controlegroepen niet tot een hoger crashrisico leidde:
..talking on a cell phone was not associated with a significant increase in the risk of a crash among novice or experienced drivers..
Uit andere studies kwam naar voren dat het crashrisico bij deze handeling met een factor 4 vergroot, en dat je sowieso superdood gaat als je gadgets achter het stuur gebruikt. Daarom lijken campagnes ook op hun plaats. Maar worden wij soms beter in het bellen en rijden tegelijk?
Overigens was bellen de enige secundaire taak waarbij de gevaarsetting niet omhoog schoot. Bij bijvoorbeeld het intoetsen van een nummer of het opstellen van een sms/whatsapp’je nam het crashrisico significant toe, vooral bij beginnende bestuurders. De laatste groep maakt ook 7 keer meer kans op brokken als ze hun telefoon alleen al pakken.
Doe met deze informatie wat je wilt, maar hou er rekening mee dat oom Agent bij het uitdelen van een boete geen onderscheid maakt tussen de manier waarop je je pokkie gebruikt, of je nou met een onderzoek als dit gaat zwaaien of niet.
jack_abarth zegt
Gaat het hier om handsfree bellen of niet?
Indien handsfree, dan is dat ook de enige taak die je kunt doen zonder je telefoon te pakken.
Voor al het andere heb je ‘m vrijwel altijd toch nodig.
Lijkt me daardoor dan ook een vrij logische uitkomst van het onderzoek.
MrSkyline zegt
Moeilijk te vergelijken, wegen in amerika zijn heel anders dan hier. Autorijden is in amerika byzonder simpel, brede wegen, iedereen blijft in zijn baan. En bij een gelijkwaardige kruising krijgt de persoon die als eerste op de kruising aanrijd voorrang. Daar komt bij dat ze allemaal een automaat rijden, dus met een gaspedaal en een stuur hoef je dus niet moeilijk te gaan doen met je telefoon tussen oor en schouder klemmen om te schakelen etc. Wegen in nederland zijn smal, drukker, er zijn meer regels en de snelheids limiet ligt een stuk hoger. Ik ben er van overtuigd dat het in Nederland zeker een verhoogd risico met zich mee brengt. Het geld niet voor iedereen, er zijn zat mensen die kunnen bellen en autorijden tegelijk, maar er zijn er ook genoeg die niet goed zijn in multitasken.
kiasoulrocks zegt
@MrSkyline: nou, dat valt ook wel mee; jij doet net alsof we hier van die millimeterstrookjes hebben waar je constant op moet letten om erin te blijven. Dan kan ik op mijn beurt weer zeggen: ” Auto’s in de USA zijn over het algemeen groter en hebben dus meer plek nodig dan bij ons voor hun rijbanen, maar zo blijft de ruimte die je overhoudt in beide landen over het algemeen wel hetzelfde..”
proost zegt
@kiasoulrocks:
Op de plekken waar ik al reed moet ik MrSkyline toch gelijk geven, het verschil in breedte is enorm, je komt ook zelden een straat met minder dan 2 baanvakken per richting tegen. De meeste Amerikanen zouden hier (misschien vooral in België dan) serieus verschieten van sommige smalle straten.
MrSkyline zegt
@kiasoulrocks: onze wegen behoren tot de smalste wegen ter wereld, en ja veel (oude) amerikaanse auto’s zijn groter dan europese auto’s, maar vrachtwagens zijn vrijwel allemaal even breed. Als je in amerika in een woonwijk kijkt heb je vaak straten zo breed dat er 4 auto’s naast elkaar kunnen staan, soms wel 5. In nederland mag je blij zijn als er een parkeervak beschikbaar is naast je 2 meter brede straatje in je vinex wijk.
potver7 zegt
@MrSkyline: Dan heb ik nieuws voor je: het aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners ligt in de VS 2-3 keer hoger dan in Nederland. Zijn al die regeltjes toch nog ergens goed voor… (hoewel ik me afvraag of er in Nederland écht zoveel meer regels zijn dan in de VS, maar dat terzijde).
Aantal verkeersdoden per 100.000 inwoners:
2005: 5,0 in Nederland, 9.03 in de VS
2010: 3,9 in Nederland, 11,4 in de VS
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verkeersveiligheid
http://roadskillmap.com/ (kaartje met cijfers over 2010)
Het onderzoek toont vooral aan dat bepaalde handelingen tijdens het autorijden meer de aandacht van de weg afleiden (en dus tot ongevallen leiden) dan andere handelingen. Daarmee verandert dus ook de ongevalskans. Het wegbeeld in de VS is vooral anders, niet zozeer veiliger. De wegen zijn vaak breder, maar de auto’s veel groter dus ik zie die extra breedte niet echt als voordeel.
lohran zegt
@potver7: Zou het er ook aan kunnen liggen dat ze daar een simpelere rijopleiding hebben dan hier?
gregorius zegt
@potver7: ik geloof zeker dat het aantal verkeersdoden hoger is in de US; ik ben er ook meerdere keren voor enige tijd geweest en het valt me echt op wat voor acties mensen uithalen. Een beetje bocht en het kan al misgaan: Afgelopen oktober 2 weken in Florida geweest. Bij het afgaan van een viaduct bocht naar links; als je niet stuurt, rijd je een vangrail in: zonder vanrail: zijkant van een winkel. Dag 1 stond ik in de file omdat iemand z’n pick up op de vangrail had gekregen: vangrail en pickup kapot. Dag 2: vangrail weg voor reparatie. Dag 4: auto in de muur van de winkel: vangrail was nog niet terug.
Dag 7: nieuwe vangrail.
Dag 8: kapotte vanrail: enorme deuk. O ja, en dat in een 25 mph zone.
Niet echt een representatief, maar over het algemeen zie je rare dingen op de weg in de US. Er zal ook veel met alcohol, onkunde en vermoeidheid te doen hebben; zaken die simpelweg niet aangepakt zullen worden in de US.
MrSkyline zegt
@potver7: Ik zeg ook niet dat er in amerika minder ongelukken gebeuren, ik zeg alleen dat het autorijden in nederland intensiever is dan in amerika, dat staat verder los van de kundigheid van de chauffeur. In nederland rijden we veel beter dan in amerika, als nederlander is rijden in amerika een peulenschil, Omdat we in nederland meer regels en smallere wegen hebben (gecombineerd met een hogere snelheidslimiet) is het in nederland intensiever om met een telefoon aan het oor te rijden, je moet meer nadenken en ik schat de kans op ongelukken door telefoneren groter dan in amerika (wanneer alle bestuurders exact even goed zouden rijden) Het grotere aantal verkeersdoden in amerika ligt voornamelijk aan het feit dat ze niet kunnen rijden, ze kunnen niet rijden omdat je op je 16e een rijdbewijs krijgt als je voor en achteruit kan rijden op een parkeerterrein.
Mairsil zegt
@potver7: Amerikanen rijden natuurlijk wel veel meer km dan wij. Ik ben wel benieuwd naar het aantal ongevallen per miljard gereden km, ik vermoed dat de VS het dan een stuk minder slecht doen (en dat de Duitsers het opeens een stuk beter doen dan wij)
moolmash zegt
“Another limitation is that actual crashes were relatively rare and the samples were small; thus, confidence intervals were relatively wide, even with the combination of crashes and near-crashes.”
Zoals zo vaak bij psychologie-onderzoek valt er moeilijk iets uit af te leiden.
aventadorsv zegt
Ben gedwongen regelmatig te bellen in de auto. Maar dan wordt je dus echt wel afgeleid, dus is er minder concentratie op de weg.
Geen ongelukken, of in nauwe situaties beland maar minder veilig is het logischerwijs toch zeker.
Modus zegt
@aventadorsv: niemand wordt gedwongen te bellen tijdens het rijden
Wat ik ook een bijzonder vreemde ontwikkeling vind is dat er onderhand gewoon complete thuis PC’s met internet in auto’s worden ingebouwd ‘zodat u uw facebook en twitterupdates kunt bijhouden’ (citaat uit een recente folder, BMW geloof ik)
Mensen slaan echt compleet door
robert110 zegt
Wat ik altijd merk als ik praat in het algemeen als ik op de weg zit is dat k juist meer om me heen kijk en beter probeer op te letten toch zie ik dan minder en krijg ik minder binnen. Eigenlijk raar hoe dat zit. Maar ik probeer gesprekken altijd zo kort mogelijk te houden als ik rij. Gewoon omdat ik weet wat er dan gebeurt.
Rick-dos zegt
Gisteren toevallig nog vlak voor mijn neus. Staat voor het verkeerslicht een auto voor mij met een blonde dame erin. Op het moment dat het licht op groen springt, checkt deze dame nog een keer haar mobiel en geeft gas. Zonder goed op te letten knalt ze bovenop haar voorganger…
Ik ben er nog niet uit of het aan het feit ligt dat ze vrouw is of omdat ze blond is of dat het aan het gebruik van haar mobiel ligt. Kan natuurlijk ook aan alle drie de factoren liggen of een combinatie van factoren. Ik ga het uitzoeken en kom er op terug. Eén ding wat ik nu wel concludeer is dat, itt andere onderzoeken, blonde vrouwen in ieder geval niet kunnen multitasken….
sir_smokalot zegt
@Rick-dos: Had gisteren zelf op (toegangsweg naar) het parkeerterrein van de Carrefour een met zijn telefoon spelende Framboos in een A3 bijna frontaal op me. Als ik niet op mijn claxon had gehangen had ie er 100% zeker op gezeten (geen uitwijkmogelijkheid).
Rick-dos zegt
@sir_smokalot: Heb ik ook genoeg keren meegemaakt. Als je dan toetert of op andere manieren je ongenoegen kenbaar maakt voor de gevaarlijke situatie die ze creëren, dan kijken ze je aan alsof jij de gek bent dan wel met een blik van “hoe durf je te toeteren!”.
lohran zegt
@sir_smokalot: Ik had dat bij de Appie Heijn laatst, maar weet niet of ‘ie aan het bellen was. Ik reed rustig achter diegene, plempt die ‘m opeens in z’n achteruit en geeft flink gas. Ik was echt net op tijd naar achteren (al toeterend). Geen sorry gehoord, reed gewoon weer weg..
gregorius zegt
Ik zou bijna zeggen dat 1 dame die handsfree belt veiliger is dan 2 dames in de auto die aan het kletsen zijn (met handgebaren, blikken naar elkaar, opscheppen, roddelen, emoties etc etc.).
turbotoll zegt
Tja.
Als dit een Amerikaans onderzoek is waar ze op handen en voeten over voetbalveld-brede wegen kruipen (met automaat!) dan weet ik niet hoe representatief het is voor hier.
JaxDryke zegt
Ik ben het er helemaal mee eens.
Echter, het overgrote deel van de ervaren bestuurders kijkt niet in de spiegel wanneer ze bellen achter het stuur.
Ik bel niet achter het stuur, tenzij ik word gebeld vanwege een sterfgeval oid en dan nog zoek ik een plekje (al is het op de vluchtstrook uit overmacht) om te stoppen.
Ik heb zo’n enorme hekel aan die prutsers die niet opletten, spiegelen niet, kijken überhaupt al niet eens naar de linkerspiegel of er iets aankomt (of rechts als ze willen afslaan), vergeten bijna altijd op tijd richting aan te geven (als het überhaupt al gebeurt) .. Dit is echt een drama (boete-wijs) voor mensen die wél opletten en de persoon aan de andere kant van de draadloze lijn vertellen dat ze even moeten wachten.
Daarom vind ik dat bellen achter het stuur gewoon beboet moet worden.
Wat ik daarentegen wel heel, heel erg triest vind, is dat je als je je mobieltje vast hebt en je wordt gespot (ook als men denkt het te zien en je hebt een pakje sigaretten vast, wat mij al eens is overkomen), je direct een megaboete krijgt. Belachelijk.
stamp zegt
@JaxDryke: Jij kunt aan de ringtone horen of er iemand is overleden?
Vroegah, belde je de volgende dag nog eens terug als er niet werd opgenomen… :-)
Niet opnemen of inderdaad: even de auto aan de kant als je MOET bellen; dat zouden méér mensen moeten doen (waaronder ikzelf).
bozewolf zegt
In principe leidt alles natuurlijk af. Simpel.