Als het een beetje meezit steekt de Hoge Raad een stokje voor het gebruiken van flitsfoto’s bij de controle van rittenregistraties.
De advocaat-generaal (heel kort door de bocht: een soort adviseur van de hoogste Nederlandse rechter) heeft namelijk gesteld dat de Belastingdienst niet bevoegd is om foto’s te gebruiken, aangezien deze werkwijze een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van burgers oplevert. Inderdaad, dat was bij het opvragen van parkeergegevens ook al het geval.
Dat het advies van de A-G er ligt wil overigens nog niet zeggen dat de Hoge Raad daar ook daadwerkelijk iets mee gaat doen. De wijze mannen (en vrouwen) zullen zich wel over het advies buigen en kunnen er in meegaan, maar dat hoeft niet. Met andere woorden: de vlag kan nog niet uit voor de zakelijke rijders die liever geen bijtelling betalen. Het voorzetje is echter gegeven.
Het privacyballetje is gaan rollen door een zaak die werd aangespannen door advocaat Guido de Bont. Volgens hem kan het oordeel van de hoogste rechter grote gevolgen hebben voor de controles door de belastingdienst. Vreemd eigenlijk, dat dergelijke praktijken alleen tegen het licht worden gehouden als er daadwerkelijk door burgers wordt geprocedeerd. Maar da’s weer een ander verhaal, we houden je op de hoogte.
Dutchdriftking zegt
tja blijft een beetje dubbel.
donvincenzo zegt
@dutchdriftking: Ach, als je geen bijtelling betaalt, maar wel regelmatig geflitst wordt, draag je toch ook genoeg bij aan de schatkist…? ;-)
commentaar1 zegt
@donvincenzo: beetje vreemd vergelijk
josvanrey zegt
Kom ik er weer even goed mee weg!
leemster zegt
Helaas zijn de mensen vergeten dat als je wat wilt afdwingen bij een heerschappij, je veel mensen en hooivorken mee moet nemen. Viva La revolution
Author zegt
Klopt. Egypte, Algerije, Cuba, Frankrijk; legio voorbeelden waar die revolutie ge-wel-dig heeft uitgepakt ;)
jbkleyn zegt
@MauritsH: in Frankrijk heeft het prima uitgepakt, er zijn voldoende succesvolle staten die het regeringsstelsel van Frankrijk hebben overgenomen. Het is zelfs één van s’werelds sterkste economieën. In Cuba heeft het ook relatief goed uitgepakt, het is maar wat je als referentiekader gebruikt.
commentaar1 zegt
@jbkleyn: Frankrijk goed uitgepakt, het is hoe je er naar kijkt. #mislukteintegratie #staatsteunbedrijven
eklasse zegt
Als mensen ergens misbruik van maken of voordeel verkrijgen tov mensen die zich wel aan de regels houden wordt dat gelukkig gecontroleerd. Indien deze controle wellicht gaat verdwijnen komt er een andere manier van controle óf in uiterst wordt in het uiterste geval dat hele Prive gebruik aan banden gelegd.
mennok zegt
Als je geen bijtelling betaalt en wel privé rijdt ben je gewoon een asociale eikel en verdien je gepakt te worden. Dergelijk gedrag is een dikke middelvinger naar de rest van de maatschappij.
yamaha zegt
@mennok: idd, normaal geen fan van de macht van de belastingdienst, maar deze aso’s moeten ook betalen, net als normale mensen
s62b50 zegt
@yamaha: inderdaad. We betalen allemaal, ontduiken keihard aanpakken.
mcshine zegt
@mennok: Ik doe dat! En nog legaal ook. Maar wel max 500km per jaar.
commentaar1 zegt
@mennok: het zijn de Judassen in de lease, gewoon betalen of fietsen.
lincoln zegt
De belastingdienst heeft schijt ..
Helle dikke schijt aan de overheid ..
Kunnen die impotente rechtertjes nix aan veranderen ..
granlusso zegt
@lincoln: Een besluit van de rechter kunnen ze niet zomaar aan de kant vegen.
Als je het over de houding hebt van de belastingdienst heb je gelijk, al ben ik het niet met je eens.
granlusso zegt
Er is toch niks aan de hand? Waar vrezen de betreffende mensen voor? Als je je aan je kilometerregistratie houdt, is alles in orde.
Het enige wat speelt is inderdaad de privacy. Nu is dat in dit specifieke geval niet zo’n ramp naar mijn idee, maar als de rechter hier een ‘go’ geeft, dan is de stap naar andere, verwante aangelegenheden niet ver. En dan kan het wel een issue worden.
pinut187 zegt
Alleen maar goed nieuws vandaag..
josvanrey zegt
@pinut187: bij jou ook al?
ter zegt
Gewoon de bijtelling betalen jonguh!
healey zegt
Het gaat hier om flinke bedragen. Er worden jaarlijks ca. 10.000 fraudeurs gepakt. Bij een gemiddelde auto van 25000 euro betaal je bij 20% 5000 euro bijtelling per jaar. Dan hebben we het over een bedrag van 50.000.000 aan gederfde inkomsten. Het gaat dus niet om incidenten. Ik zeg afschaffen en de 50 miljoen gebruiken om iedereen iets minder bijtelling laten betalen. Probleem opgelost.
pa045 zegt
Onbegrijpelijk. Inbreuk op privacy gooien ze het op.
Ik rij ook heen en weer met een auto van de zaak en schrijf deze kilometers op. Is zakelijk, klaar. Als ik dan geflitst wordt, wat heeft dat met privacy te maken.
En afschaffen en iedereen bijtelling betalen zoals hier geroepen wordt: heb ik ook eens een klein voordeel van werken. Ik hoef mijn brandstof en slijtage niet te betalen. Natuurlijk wel alleen bij zakelijk gebruik. Is dit zo fout?
Laat ze lekker flitsen langs de wegen en op parkeerplekken en de rotte appels inderdaad goed aanpakken. En laat mij ook eens ergens voordeel van hebben. Gebeurd niet vaak als je gewoon werkt in dit land.
st220 zegt
Als alle ZZP-ers gewoon sparen, niet lenen, leasen of whatever, voorts een auto privé kopen en km/vergoeding toeschrijven ben je ook van het gezeik af. Maybe rijdt je dan geen gloednieuwe 320d of een Passat GTE, en hoef je voorts minder hard te werken om
meer over te houden.