Kommt schon Leute, seid ihr schon wieder pleite? BBS vraagt weer eens een faillissement aan!
Van alle velgenmerken is BBS een oudgediende. Het merk werd in 1970 opgericht en was aanvankelijk bezig voor de autosport. Later ging men ook velgen maken voor personenauto’s, zowel af-fabriek als aftermarket.
Sommige mensen – waaronder mensen op de Autoblog-redactie – hebben een ingebouwde jeuk die alleen gekriebeld kan worden door een setje BBS-wielen onder hun auto te monteren.
BBS is bekend vanwege legendarische en iconische wielen als de Super RS en LM. Maar ze doen heel erg veel meer dan dat. Ze zijn namelijk ook een beetje het Spyker van de velgenwereld.
Bloedmooie techniek, maar ze gaan echt constant failliet. Om vervolgens weer een doorstart te maken. BBS heeft zojuist voor de vierde keer in zijn bestaan een faillissement aangevraagd.
Waarom vraagt BBS faillissement aan?
Uiteraard is er weer een legitieme reden. BBS heeft te kampen met hoge energiekosten. Daarbij kiezen mensen minder snel een duur setje wielen onder hun Heilige Koe.
Het komt wel degelijk als een verrassing dat ze wéér failliet zijn gegaan. In 2021 nam KW Automotive namelijk de boel over. Deze toko kennen jullie van de schroefsets. Wat dat betreft zijn de twee merken heel erg complementair.
Het grote probleem is dat ze gewoon te lui zijn geweest. Al jaren voert BBS dezelfde modellen qua velgen. Waar sommige merken 50 tot 100 verschillende modellen hebben, heeft BBS in Europa er minder dan 10 en de laatste modellen toevoegingen zijn ook alweer een paar jaar oud. De TL-X is een uitzondering, maar alleen voor pick-ups en de RT-U (een soort E88 voor de straat) is alleen onthuld, doch niet leverbaar.
Het enige dat KW Automotive gedaan heeft de website vernieuwen, een paar kleurtjes toegevoegd voor de CI-R velg en de prijzen flink verhogen. That’s it.
Minder OEM, meer aftermarket
Tegelijkertijd ging BBS zich minder richten op de OEM-markt. Dat is een heel erg lastige. Als de markt goed gaat, floreert een toeleverancier als BBS enorm mee. Het probleem is dat je ook enorme financiële schade kan oplopen als de vraag ineens opdraagt, zoals met Covid-19 het geval was. Dat was de laatste keer dat BBS failliet ging.
Overigens gaat het nu om BBS in Europa. BBS Japan (dat de Super RS en LM bouwt) is een apart bedrijf en staat los van deze kwestie. Dus doorsparen voor die wielen loont altijd de moeite. Of men een doorstart gaat maken, is niet bekend. Maar het zou wel passend zijn met de Spyker-analogie.
Via: Automotive Online.
Met dank aan Koos voor de tip!
kooss zegt
Hi Willeme (en andere leden van de redactie),
Complimenten voor jullie weer. Fijn dat als er een tip gegeven wordt, jullie verder onderzoek doen om een compleet verhaal te maken en niet gewoon lui het persbericht overtikken. Verder is het uiteindelijke Autoblog artikel ook erg fijn te lezen door de eigen ervaringen en kennis van jullie er in te verwerken.
Toppers!
Robert zegt
Voor mij is ‘BBS’ voor eeuwig synoniem met honingraatvelgen. En dan het liefst driedelig, uitgevoerd in goud en chroom.
https://static.atraxion.com/images/articles/library/wheels/bbs/Bbs-Super%20rs-Gold.jpg
ggj1987 zegt
Die en de LM zijn het mooist. Ik snap wel waarom ze zo weinig modellen hebben.
mashell zegt
Dat is inderdaad heel erg BBS maar ook heel erg lelijk.
techniekmeneer zegt
Dat is slechts heel erg een mening.
mashell zegt
Een mening, maar gezien de faillissementen niet slechts een mening maar een onderbouwde mening.
willeme zegt
@mashell:
Dat is kolder. Weet je zelf ook ;-).
Die velgen die @rrrobert en @ggj1987 noemen, zijn gesmede velgen die geproduceerd worden door BBS Japan. Dat bedrijf staat compleet los van BBS GmbH. BBS GmbH maakt de gegoten en flowformed wielen. En, alsnog voornamelijk heel erg veel OEM velgen voor Audi, Mercedes, BMW, Ferrari, Lamborghini een Porsche.
BBS Japan doet het heel erg goed zelfs, dus je onderbouwde mening is niet zo onderbouwd :-D
kniesoor zegt
Gelukkig hebben we HRE nog 😁👍
cocoloco zegt
En de velgen voor de f1 en verdere racerij komen van Bbs Japan of Europa?
willeme zegt
@cocoloco:
goede vraag! Er zijn diverse bedrijven die BBS heten:
BBS Japan: (gesmede velgen)
BBS GmbH: OEM, gegoten velgen en flowformed velgen
BBS Racing: F1, motorsport en dergelijke, eigendom van BBS Japan
BBS America: nemen producten af van BBS GmbH en BBS Japan
Alleen BBS GmbH gaat (weer) slecht. De rest doet het verrassend goed en zal gewoon door blijven gaan!
Richmond zegt
De vag onder de velgen?
kniesoor zegt
Meer Aston Martin.
Dutch79 zegt
Zonde. Maar heb onlangs een mooi setje gesmede Fuchs (OEM BMW) gekocht, dus er zijn nog genoeg mooie alternatieven.