De autosport krijgt het zwaar te verduren door de coronacrisis, aldus Hans Hugenholtz junior.
Het is een lastig spagaat waar de overheid zich nu tussen bevindt. Aan de ene kant staan de Formule 1-fans, festivalbeesten, sporters en ondernemers. Zij willen dat die lockdown het liefst zo snel mogelijk los wordt gelaten, zodat de Nederlandse economie weer kan draaien en iedereen van het leven kan genieten. Aan de andere kant staan de wetenschappers en bezorgde mensen. Zij zien het liefst dat iedereen continu thuisblijft, dat drones onze boodschappen bezorgen en dat we zo min mogelijk coronasterfte hebben.
Okay, het voorgaande verhaal is misschien iets aangedikt, maar het beeld is helder. De overheid moet lastige keuzes maken als het gaat om de aanpak van de coronacrisis, met de kennis dat eigenlijk alles wat ze doen, sowieso fout is. De volgende partij die kritiek heeft op de Nederlandse aanpak van de coronacrisis is Hans Hugenholtz junior.
In de BNR Nationale Autoshow zegt de voormalig vicevoorzitter van de autosportbond KNAF namelijk dat het niet duidelijk is of de autosport nu verder kan gaan of niet. De overheid heeft immers gezegd dat alle grootschalige evenementen pas door mogen gaan als er een vaccin is. Eerder werd er nog gesproken over 1 september. En nu is het de vraag: valt een autorace onder een grootschalig evenement, of niet?
Je zou kunnen stellen dat het antwoord nee is, tenzij er publiek bij is. Maar Hugenholtz merkt op dat er op een weekendrace op Zandvoort met tweehonderd auto’s, je alsnog duizend mensen daar rond kan hebben lopen. Iedere auto heeft toch wel vijf of zes man nodig, zo stelt de vicevoorzitter. Ziet de overheid dat als grootschalig? Of mag het wel, mits iedereen afstand kan houden? Hier is geen duidelijkheid in, aldus Hugenholtz.
Wat hem betreft zou de sportsector samen op moeten trekken en naar de overheid stappen. ‘Wat jullie nu voorstellen is dermate dodelijk voor de sportwereld, dat wij voor oplossingen willen zorgen’, zou de voormalig vicevoorzitter dan tegen de overheid willen zeggen.
Tegelijkertijd zou je je nu kunnen afvragen of het wel echt zo’n probleem is. Een paar petrolheads willen op circuits rond gaan rijden, so what? Moet de overheid daar nou echt aparte regels voor gaan opstellen? Ja, zegt Hugenholtz. Anders staan er minimaal tienduizend banen op het spel. ‘De mensen die trainingen verzorgen, de preparateurs van wedstrijden, automonteurs, ga zo maar door’. De auto’s staan nu stil, dus hebben deze mensen – veelal zzp’ers – ook geen werk meer.
De overheid komt nu met vage kreten en wil de hele economie ervan afhankelijk houden van het wel of niet bestaan van een vaccin. Dat vind ik een rare manier van opereren. Laten we beseffen dat als we bepaalde sectoren willen laten overleven, dat het dan helaas misschien betekent dat er dan mensen zullen overlijden aan corona. Vergeet niet dat er in de winter 40.000 mensen dood gaan aan de gewone griep. Daar zeggen we niks van.
Hans Hugenholtz junior, voormalig vicevoorzitter van KNAF
Om de Max Verstappen-fans nog extra teleur te stellen: geen vaccin betekent geen Formule 1 op Zandvoort, aldus Hugenholtz. Zo’n tien tot twintig miljoen euro van de Dutch Grand Prix moet via de kaartverkoop binnenkomen. Zandvoort kan het volgens Hugenholtz niet veroorloven om zonder dat bedrag de GP tijdens de coronacrisis te organiseren. Dus tenzij iemand nog een tiental miljoen euro in de kofferbak heeft liggen…?
Verder in deze aflevering van de Nationale Autoshow: Meindert en Wouter praten met Gerard ten Buuren van Autotelex, die claimt dat de occasionmarkt weer bijna op het oude niveau is. En Wouter rijdt in de nieuwe Porsche 911 Turbo S.
Foto: M4 GT4 Zandvoort van @Kalslasie, via Autojunk.nl. Eerder werd in dit artikel gemeld dat Hans Hugenholtz junior de vicevoorzitter was van de KNAF. Deze bond laat nu weten dat Hugenholtz junior niet meer actief is als bestuurslid en dat de organisatie afstand neemt van zijn uitspraken.
KEV9 zegt
Ik zou zeggen, alles weer vrij geven, wie ziek wordt zelf alle kosten betalen, . sport gaat dus blijkbaar voor gezondheid.
VeniVidiVici zegt
@Soulmaster: Nee nee, want we mogen niet te gezond worden…
detroitv8 zegt
@Soulmaster: dat is best een goed idee. Boomers blij, wij blij. Al het geld wat vervolgens in de pensioenuitkeringen wordt bespaard kan er bij ons bij. Kunnen wij later weer een rondje extra racen.
bernoulli zegt
@Soulmaster: Zef alle kosten betalen?
Er van uitgaande dat er dan 100.000 IC-bedden zijn?
mondeoscti202 zegt
Wat Hugenholtz zegt geld voor veel sectoren, om nou zulke uitspraken te gaan doen als voorzitter van de autosportbond lijkt mij geen slim plan. Laten we er nou even vanuit gaan dat ze in Den haag enigsinds een idee hebben van wat ze aan het doen zijn. Misschien blijkt het straks van niet hoor maar daar kunnen we nu slecht oordeel aan geven. Hans wacht gewoon even tot er meer duidelijkheid komt en dan zitten we hopelijk in no time weer allemaal voor de buis F1 te kijken.
VeniVidiVici zegt
Overheid doet helemaal niks! Op dit moment bepalen de gezondheidsorganisaties hoe het gaat in de wereld. De overheden volgen alleen maar hun adviezen! #vaccinaties #billgates
mark997gt3 zegt
Ik ben voor het Zweedse model. Waarom? Ik geloof niet in een vaccin. Gaat veel te lang duren en waarschijnlijk niet effectief (genoeg). Laat het virus onder de jonge en gezonde bevolking rondgaan. Dus horeca open. Massa bijeenkomsten zijn nog wat te risicovol dat begrijp ik. Zo vormt een gezonde laag die het virus krijgt de buffer voor de risicogroepen. De risicogroepen zullen zelf moeten uitmaken of ze kiezen voor isolatie of risico nemen. Natuurlijk bij explosie IC opnames weer aanscherping regels. Maar er zijn nauwelijks IC opnames van geïnfecteerden onder de 50 jaar.
laptom zegt
@mark997gt3: Dat is nu dus wat ze hier ook min of meer gaan doen.
stephane8200 zegt
@mark997gt3: werk jij in een ziekenhuis of baseer jij je op de non-informatie van RIVM?
Mijn buren zijn beide longarts. Een in Den Haag en de andere in Utrecht.
Ik hoor andere verhalen over opnames en getroffenen dan jij hier vertelt.
Maar zij kunnen het uiteraard mis hebben natuurlijk. Jij hebt het op Internet gevonden dus dan zal het wel kloppen.
onnes zegt
@stephane8200: en jij baseert je op n=2…?
stephane8200 zegt
@onnes: n=2?
Het zijn ook 2 volstrekt willekeurige, ondeskundige personen die leiding geven aan een team in een (academisch) ziekenhuis. Het gaat hier om een longaandoening, dus dat is ook nog eens de betreffende specialisatie.
Dat lijkt me iets (klein beetje maar) significanter dan aantal.
papa zegt
@stephane8200: volgens mij ben jij Renault monteur
stephane8200 zegt
@papa: precies. Dat ook nog.
sleepyj zegt
@papa: hahaha held!
9000cse zegt
@stephane8200 Met alle respect m’n beste, maar als jij je reactie al begint met de term “non-informatie van RIVM”, dan krijg ik toch echt de kriebels! Wie denk je wel dat je bent om een dergelijk alom erkend en befaamd instituut te betichten van non-informatie? En dan haal je 2 longartsen aan omdat die je iets anders zouden hebben verteld? Wat dan niet kan kloppen is, dat zij representatief zouden kunnen zijn voor wat er in ons land daadwerkelijk gebeurt. Weet je wat ik denk? Je probeert op een of andere manier deze crisis voor jezelf te bagatelliseren, maar doet dat toch echt op de verkeerde manier. Ik geloof er in ieder geval helemaal niets van!
stephane8200 zegt
@9000cse: als gezegd wordt dat er niet getest mag worden omdat RIVM de cijfers laag moet houden weet ik genoeg. Dit gaat om mensen die besmet zijn: “mevrouw heeft een zware longontsteking.”
Verder is de informatie die gegeven wordt inhoudelijk vaak onjuist en eenzijdig belicht. Medische protocollen waar letterlijk instaat: we weten het niet. Want dat namelijk ook zo.
Je hoeft niet naar mij te luisteren maar als je er voor kiest om zelf niet meer na te denken is dat jouw keuze.
stephane8200 zegt
@9000cse: “ Je probeert op een of andere manier deze crisis voor jezelf te bagatelliseren, maar doet dat toch echt op de verkeerde manier.”
Ik probeer niets en ik zeg juist het tegenovergestelde. Bagatelliseren betekent klein maken of ontkennen. Als iemand bagatelliseert is dat eerder RIVM dan ik.
vaakbenjetebang zegt
Er spelen natuurlijk heel veel grote belangen en de volksgezondheid mag dan een enorm groot belang zijn, maar dan nog moet deze gewogen worden met andere belangen. De realiteit is dat de situatie rond COVID-19 niet beheersbaar is, en dat dat helaas ook nog wel een tijd zo zal blijven. Er wordt beleid gemaakt op basis van RIVM-cijfers die sinds het begin niet per se heel accuraat zijn, niet zozeer omdat het RIVM niet correct werkt en rapporteert, maar omdat de informatie waar het mee werkt onvolledig is door een gebrek aan bijvoorbeeld testresultaten. Deze cijfers zijn echter wel leidend geworden voor het beleid, en we zien nu al een tijdje dat deze cijfers steeds een beetje minder ongunstig worden en dat de samenleving op basis daarvan steeds een beetje meer ‘open’ kan. Nu kan ik mij heel goed voorstellen dat geen enkele beleidsmaker er op zit te wachten om juist op dit moment een piek in die cijfers te creëren, bijvoorbeeld omdat er nu meer testcapaciteit is. Deze piek zou dan niet eens represntatief hoeven te zijn voor de trend, omdat de eerdere cijfers waarschijnlijk juist een onderschatting waren en de trend in werkelijkheid wel degelijk dalende is. Dan zou de samenleving op baisis van deze piek toch weer terug ‘dicht’ moeten (want we baseren het beleid op die cijfers) en het lijkt er op dat de mensen dat niet zouden gaan accepteren, juist omdat er geen echte oplossing in zicht is – het inmiddels bekende ‘gebrek aan perspectief’. Dan is misschien het verstandigste (minst onverstandige…) beleid om de samenleving voorzichtig toch maar weer op gang te brengen en te accepteren dat we de situatie op COVID-19-gebied niet volledig beheersen, net zoals bijvoorbeeld we hartfalen en kanker niet volledig beheersen. Ja, ik snap dat die twee niet besmettelijk zijn, maar het punt is: mensen zullen altijd ergens aan sterven, en tegen welke totale kosten (en dan bedoel ik niet per se economische kosten, maar ook collectieve levenskwaliteit en dergelijke) zijn we bereid om dat sterven aan één specifieke oorzaak uit te stellen? Willen we met zijn allen leven of alleen maar overleven?
mark997gt3 zegt
@stephane8200: ik heb het over IC opnames. Er worden nauwelijks
Coronapatienten onder de 50 jaar op de IC opgenomen.
Een longarts werkt niet op de IC. Dus die heeft daar niet z’on goed zicht op.
mashell zegt
Je zou zeggen nu de kranten over bijna niks anders meer schrijven ook de longartsen goed zicht op de IC’s hebben.
stephane8200 zegt
@mark997gt3: Ik zal doorgeven aan mijn buurman en buurvrouw dat zij niet meer nodig en gewenst zijn op de IC namens de deskundigen van Autoblog.
arias zegt
@mark997gt3: Het Zweedse model gaat helaas niet in Nederland werken. Wij Nederlanders hebben simpelweg die discipline niet, en zijn daarnaast te afhankelijk van de overheid. De Zweden zijn het gewend om meer zelfverantwoording te nemen. Je ziet nu al met versoepelde maatregelen die aangekondigd zijn en niet eens in zijn gegaan dat mensen weer doen alsof het leven weer normaal is.
En daarbij het ‘Zweedse model’ de staatsepidemioloog Tegnell heeft zelf toegegeven dat er veel meer doden zijn gevallen in Zweden dan zij voorspelde. En verpleeghuizen niet goed zijn afgeschermd. Dus ja het is wachten op het vaccin
mashell zegt
Het probleem met de verpleegtehuizen speelt bij ons natuurlijk net zo als in Zweden. Het verschil in RIVM corona cijfers en de oversterfte van het CBS maakt dat wel duidelijk.
911targa zegt
@mark997gt3: meneer Van Dissel, is that you?
RiKe zegt
Wat veel sectoren willen is een Trump actie, het liefst volgende week alles weer open zodat de economie kan gaan draaien. Wat ze daarbij vergeten is dat het volledige zorgstelsel overbelast zal raken met patiënten, en dan gaan ze ineens massaal huilie huilie doen als hun vader/moeder/neef/nicht etc op sterven ligt en niet opgenomen kan worden.
mashell zegt
Trump is vooral een blaaskaak, die roept dat wel maar doet dat (gelukkig) niet. We zitten nu in een uitrust periode voor de zorg, maar daarna zullen ze weer een tijdje vol aan de bak moeten. We hebben de komende tijd (misschien wel jaren) de zorgcapaciteit maximaal nodig.
9000cse zegt
We (de overheid) zullen er zeker voor moeten zorgen dat de economie niet te zwaar hoeft te lijden onder deze crisis. Maar dan wel op verantwoorde wijze. Ik realiseer me heel goed dat dat een erg moeilijke opgave is en een balans zult moeten weten te vinden tussen gezondheid en economie.
Waar je -volgens mij- wel voor moet oppassen, is het gebruik van onjuiste cijfers. En dat is precies wat Hansje hier dus doet. Citaat van hierboven: Hans Hugenholtz junior, vicevoorzitter van KNAF: “Vergeet niet dat er in de winter 40.000 mensen dood gaan aan de gewone griep. Daar zeggen we niks van.” Maar wat zeggen de feiten: In de periode 1999 – 2010 stierven gemiddeld 2.000 mensen aan influenza (de griep). In de periode 2010 t/m 2019 lag dat aantal beduidend hoger, namelijk gemiddeld op bijna 4.000. Dat kwam voornamelijk door de jaren 2013, 2015, 2017 en 2018. Om dan als argument een aantal van 40.000 doden per jaar te noemen vind ik niets anders dan misleiding. Kort gezegd: Fake news!
911targa zegt
Hugenholz junior.
Nogal krachttermen die deze meneer gebuikt. Het bagatelliseren van doden ten faveure van de autosport die stil ligt, is bijzonder.
Goed. Mss slaat dat junior wel op de omvang van zijn inlevingsvermogen of zijn capaciteit om een groot maatschappelijk op meerdere aspecten te beschouwen.
Towel986 zegt
@911targa: ik kan me zijn frustratie vanuit zijn positie goed voorstellen. Sommige mensen in Nederland lijken te denken dat Corona net zo erg is als AIDS en dat we er allemaal aangaan. Dus is het meteen taboe als iemand het probeert te relativeren.
potver7 zegt
Ik wordt een beetje moe van al die mannetjes en vrouwtjes die in de media komen vertellen hoe zielig hun sector wel niet is, en dat het zo oneerlijk is dat zij nog niet open mogen en iemand anders wel. Ga lekker lobbyen in Den Haag ofzo, ik ben niet zo geïnteresseerd in die zielige verhalen…
samasama zegt
Nooit zoveel virologen bij elkaar gezien…
jometdebanjo zegt
Niet noodzakelijk. Dus voorlopig staken. Heel simpel
roadster1976 zegt
Als overkoepelend orgaan heeft de KNAF in verleden regelmatig de plank mis geslagen. Ook nu weer. Inlevingsvermogen nul want wij willen racen. Allemaal begrijpelijk maar kom dan met een plan ipv te janken.