En jij dacht dat autorijden duur is in Nederland, in Singapore kunnen ze er ook wat van!
Het Monaco van Azië, zo kun je Singapore gerust noemen. En hoewel er ook een prima concentratie rijken woont in bijvoorbeeld Hong Kong, is Singapore een hotspot voor expats met diepe zakken. In het dwergstaatje ben je pas echt een baas als je een auto hebt. En dat kan gewoon een goedkope Toyota zijn.
Autorijden in Singapore
Met het hebben van een auto ben je namelijk al helemaal het mannetje in Singapore. De overheid ziet het liefst zo min mogelijk auto’s op de wegen en propt de miljoenen inwoners graag in het OV. Dat is overigens helemaal geen straf. Het openbaar vervoer is in Aziatische metropolen zoals Singapore, Tokio en Shanghai uitstekend geregeld. Misschien kunnen ze Prorail eens op stage sturen..
Terug naar autobezit in Singapore. De overheid maakt het autobezit peperduur voor inwoners van het land. Tenzij je loaded bent is het hebben van een auto voor veel mensen onbetaalbaar. Je mag niet zomaar een auto kopen. Eerst moet je een vergunning aanvragen en bij goedkeuring kun je shoppen voor een vierwieler.
100.000 euro voor een vergunning
Op dit moment kost een vergunning ongeveer 100.000 euro, daarover bericht onder andere The Guardian. Met deze vergunning mag je 10 jaar lang een auto bezitten in het land. Het komt dus neer op 10.000 euro per jaar. Geen enkel ander land ter wereld heeft zo’n bizar systeem, waardoor Singapore het duurste land ter wereld is om een auto te bezitten.
Hoewel Singapore stikt van de rijken, zijn er ook genoeg ‘gewone’ mensen in het land. Het gemiddelde jaarsalaris bedraagt er 84.000 euro. Kortom, voor een heel grote groep is een auto kopen op dit moment onbetaalbaar.
Autoprijzen Singapore
De overheid heeft geen keiharde prijs verbonden aan de vergunning. De prijs is gebaseerd op hoeveel auto’s er rondrijden in het land. Als er minder auto’s zijn is er weer meer ruimte voor vergunningen. En dan zakt de prijs voor een vergunning. Het kan dus zomaar zijn dat je buurman enkele jaren geleden 20.000 euro heeft betaald voor een vergunning voor de komende 10 jaar.
Met de vergunning, bekend als het certificate of entitlement-systeem (COE), ben je er nog niet. Auto’s zijn ook nog eens behoorlijk aan de prijs in het land. Een Tesla Model 3 of een Toyota Camry is vele tienduizenden euro’s duurder in vergelijking met Nederland. Hoe luxer of exotischer de auto, hoe hoger de prijs. Een Audi A8 kost omgerekend 300.000 euro, wat bizar is natuurlijk.
Fotocredit: @gregorius via Autoblog Spots
ggj1987 zegt
Breng ze nou niet op ideeën
erce zegt
En toch sta ik daar regelmatig in de file als ik er ben en een uber neem.
mattr zegt
Dat is gek – Uber bestaat al jaaaren niet meer in Singapore ;)
ghost zegt
In mijn tijd dat ik voor Heineken int. Werkte een paar keer in Singapore geweest, zat mensen zijn er loaded genoeg, er zit ongekend veel rijkdom dus relatief gezien is het in verhouding met de inkomsten voor velen. Anderzijds is het zo dat je met de vergunning moet kiezen, welke dagen van de week je (bij voorkeur) wilt rijden, bijv zondag, maandag, dinsdag, vrijdag of; dinsdag woensdag donderdag zaterdag – om maar wat te noemen. Zelf vond ik een auto aldaar tamelijk overbodig, alles is prima te doen met alternatieven.
bassen zegt
Is dat nieuw, want ik heb drie jaar in Singapore gewoond, een had een auto en ik kon elke dag van de week rijden met mijn auto.
mashell zegt
Een heel dure vergunning om te mogen rijden en dan een extra dure auto, dat zouden we moeten doen met taxi’s in Amsterdam…
Hubert zegt
Is nu al.
Helaas is de markt kapot gemaakt door Über
werf76 zegt
Nee, de markt heeft zichzelf buitenspel gezet. Door Uber een deksel op de neus gehad.
bmwfe zegt
Het is natuurlijk een bied systeem. Je moet als koper op een vergunning bieden. Daarom variëren de prijzen per maand. Zie: https://www.motorist.sg/coe-results
DeWitteCondor zegt
10k per jaar. Goedkoper dan parkeren in Amsterdam dus ze moeten daar niet zo zeuren.
memati zegt
In Singapore hebben ze ook het social credit systeem. Punten aan de hand van je gedrag. En daaraan zijn weer bepaalde “vrijheden” verbonden. Dit systeem is eigenlijk een soort “co2 budget” wat men in Europa wilt/gaat invoeren. Zoals de Rabobank topvrouw ooit in een interview zei. “De rijken zullen het budget van de armen kopen, om zo te kunnen reizen.”…. Dit terwijl de “armen” straks niks meer bezitten en nergens zomaar heen kunnen. “You will own nothing, but you will be happy”…..
tortuga zegt
Rich will be richer. Poor will be poorer.
mashell zegt
Zoals de Rabobank topvrouw ooit in een interview zei. “De rijken zullen het budget van de armen kopen, om zo te kunnen reizen.”…
Dat is toch geweldig? De rijken die de amen geld geven in plaats van ze uit te buiten. Ik geloof er dus geen bal van dat de banken zo’n sociaal systeem zouden propageren.