Het wordt tijd om de Mini Cooper S te gaan verlagen. Dus gaan we dat ook doen!
De Mini is nu alweer tijdje onder ons. De auto kwam aan het begin van dit jaar voor de deur te staan. Hoe bevalt het? Nou, dat gaan we je vertellen: heel erg goed. Sowieso werkt de huidige bezetting qua auto’s beter dan de vorige. De Ibiswitte Audi A6 en Alpinewitte 325d waren allebei tof, maar de verdeling is nu beter.
De Mini is een geweldige auto voor kortere afstanden. Elke maand rijd ik er op zijn minst een keer naar het hoofdkantoor met de Mini, om te zorgen dat motor nog even lekker kan draaien. Daarbij neem ik mij altijd voor om rustig te rijden. Dat kan op zich wel, maar de Mini daagt je veel meer uit om te spelen. Op de snelweg valt het nog wel mee, maar bij elke rotonde merk ik dat toch ietsje minder afrem en alvast een beetje schrap zet. BOCHTJES MAKEN!
Fun!
Het is zoveel fun met de Mini Cooper S. De besturingsinstallatie is niet denderend: iets te vaag rond de middenstand. Maar het is wel een vrij precieze besturing. Je kan de auto nauwkeurig in een bocht zetten.
De Alpina-wielen zijn eigenlijk een maatje te groot. Af en toe op een dwarsricheltje merk je dat de ophanging moeite heeft het wiel op zijn plaats te houden. Een van de redenen is ook de demping. De veren en dempers zijn inmiddels alweer 13 jaar oud. Als je alleen al de originele veren en dempers monteert, zul je een enorm verschil ervaren. Een ander dingetje, met 18 inch wielen is het bijna een Donk: de Mini staat vrij hoog op zijn poten. Het is absoluut niet storend, maar voor het mooie mag de koets wel een centimetertje (of twee) zakken.
Mini Cooper S verlagen: welke opties zijn er?
Kortom, we gingen op zoek naar een nieuw onderstel. Maar welke moeten we dan doen? Sowieso: waar moeten we voor gaan? Want er is enorm veel mogelijk voor de Mini. De makkelijkste optie is het monteren van verlagingsveren. Dat zou ook de goedkoopste optie zijn. Nadeel is dat de demper nog altijd oud blijft. Een ander ding is dat de demper dan nóg minder goed kan werken. Met een kortere veer kan de standaard demper niet helemaal uitzetten. Het bereik wordt kleiner en dus de rijeigenschappen minder.
Een setje verlagingsveren in combinatie met aangepaste dempers – de Bilstein B12 kit is een bekende – was een goede optie. Goed te vinden (ook van andere merken, zoals H&R veren met Koni dempers) en behoorlijk betaalbaar. Het enige probleem is dat je blijft zitten met de eigenschappen van de fabrikant. Begrijp mij niet verkeerd, op de Alfa 159 duurtester was de Bilstein B12 Sportline kit een enorme vooruitgang. Op de 325d op zich ook wel, maar de verlaging van de Audi A6 opende mijn ogen: met een schroefset kun je net iets meer naar wens afstellen en heb je meer comfort.
Welke schroefset?
Kortom, een schroefset moest het worden. Maar welke? Uiteraard was geld wel iets om rekening mee te houden. Het wordt namelijk heel snel heel erg duur. Anderzijds moest het wel iets zijn dat een vooruitgang is. De nieuwe producten moeten qua kwaliteit beter zijn dan hetgeen dat de fabriek gebruikt. Dus de schroefsetjes van 300 – 600 euro liet ik links liggen. Dat KAN overigens best prima zijn, maar ik wilde iets beters.
Dan kun je natuurlijk de Martijn-manier doen: je gaat naar AST en bestelt daar pure porno met schroefdraad. Dat zou ook kunnen, maar dat is voor mij overkill. Het is niet dat ik de meerwaarde qua kwaliteit niet begrijp, maar vooral een financiële keuze. Dus maakte ik een shortlist met keurige schroefsets: Bilstein B14, H&R, KW V1, ST X of Eibach Pro Street.
Uiteraard kon ik niet anders dan Martijn (Mini-kenner in hart en nieren) te vragen wat een goede optie zou zijn. Ik vertelde hem dat ik richting KW’s zat te denken, pareerde hij heel duidelijk: niet doen, kwaliteit is goed maar wel een beetje overrated. Ga dan kijken bij Cobra. Zo gezegd zo gedaan. Dan heb je metalen stelschroeven in plaats van plastic.
Mini Cooper S verlagen met Cobra Evo-S schroefset
Bij Cobra sprak ik met Jeffrey, een typische petrolhead. Al bij de eerste meet hebben we eerst vier uur over auto’s gesproken alvorens we de opties door konden nemen.
Bij Cobra hebben ze diverse schroefsets. Zoals je weet heeft de BMW 130i een Cobra Evo-R schroefset. Een zeer hoogwaardig stuk techniek, maar voor mij waarschijnlijk iets te veel van het goede. Een andere optie is de Cobra Evo-S. Deze vervangt de Evo I en Evo II. De Evo S is een schroefset waarbij je de hoogte kunt instellen, alsmede de hardheid.
Kijk, dat klinkt al meteen goed! Ik moest het uiteraard nog wel overleggen met mijn vriendin. Zo rijdt er het meeste in. Het feit dat je het achteraf kunt aanpassen was wel een belangrijk argument. Een ander belangrijk aspect was het comfort: de Mini is al comfortabeler dan voorheen (geen runflats), maar iets meer rust in de auto zou prettig zijn. Het is niet zo dat de auto standaard niet goed is, maar er is wel iets ruimte voor verbetering.
Mini Cooper S verlagen bij PSR Parts
Op vrijdagochtend heb ik afgesproken met Jeffrey. Zijn compagnon bij PSR Parts heeft zelf ook een R56 Mini, dus ze zijn er ook bekend mee. Dat scheelt altijd. Gelukkig is de Mini R56 een auto waarvoor heel te vinden is. Zowel qua onderdelen, fora als tutorials. Daarbij valt ook op dat ze in elk uithoek van de wereld rond rijden.
De installatie zelf duurt ongeveer een halve dag. Gelukkig kon ik de hond meenemen en gewoon werken in de breakroom met enorm TV-scherm, prima internetverbinding, uitstekende koffie én een koelkast gevuld met frisdrank. Uiteraard kon ik het niet laten om om de paar minuten weer eventjes naar de werkplaats te lopen om te zien hoe het gaat. Als een kleine kleuter die de cadeautjes onder de kerstboom gaat bekijken.
Mini Cooper S verlagen met de Alpina wielen
Het is vrij eenvoudig om de boel bij een Mini te vervangen. Het is een vrij ongecompliceerde auto en de wielen zitten op de hoeken. Wel zorgde ik voor een uitdaging met het kiezen van de Alpina Dynamic D02-velgen. Die zijn namelijk redelijk fors voor een Mini en ik had ook nog eens vals gespeeld met de afmetingen van de banden. Met een setje veren of veer-dempers maakt dat niets uit, maar met een schroefset zit je met de stelring die ook een paar millimeter ruimte in beslag neemt.
Sowieso zorgde de Alpina-wielen voor een uitdaging, want er zaten slotbouten op. Ik wist dat eerlijk gezegd niet (meer). In de auto lagen ze niet en de garage wist het ook niet meer. Gelukkig zit er een Mini-dealer in de buurt bij PSR Parts. Het nadeel: die hadden er ook niets voor liggen. Gelukkig zit PSR Parts vlakbij de Euromaster (waarmee ze ook samenwerken). Die hadden een tool om de slotbouten eraf te slijpen. Sorry, heren!
Bij het demonteren van de banden viel mij ook op dat de achterbanden compleet versleten waren. Zonde, want de Pirelli’s zijn net nieuw en hebben 4.000 km gereden. Dat ligt niet aan de fabrikant, maar waarschijnlijk aan verkeerde uitlijning. Sowieso, als je afwijkende maten gaat monteren, kunnen dit soort dingen gebeuren. Het betekent wel dat ik weer terug ga naar de originele maat. Die heb ik namelijk nog liggen in de garage.
Mini Cooper S verlagen: uitdagingen
Omdat de velg/bandcombinatie nét iets aan de brede kant is hebben we gekozen de hulpveer te verwijderen. Anders heb je namelijk nauwelijks verlaging. Als je de hulpveer weghaalt, dan zak ‘ie 3 centimeter extra ongeveer. De auto staat nu zo ongeveer in de hoogste stand.
Maar dan nog hield het niet over qua ruimte, dus hebben we een 12 mm spacer gebruikt. De wielen van de Mini staan sowieso iets ver naar binnen, dus geen enkel probleem.
Het resultaat is nu zeker niet het eindresultaat. Ik ga de 205/40 18 banden monteren zodat de auto een tikkeltje hoger kan (met hulpveer) en wellicht met iets minder brede spacers.
Maar hoe is het resultaat? Nou, dat kun je zien op de afbeeldingen. De auto ziet er ineens veel gaver uit. De Mini’s staan standaard erg hoog op de poten en ondanks dat het er niet storend uitziet, is zo’n verlaging wel effectief.
Proefrit
Bij de verplichte proefrit vielen een paar dingen op. Ten eerste ‘springt’ de Mini niet meer. Dat stuiterige is een heel stuk minder geworden. De dempers absorberen de boel veel beter. Verder valt op dat bij diepe kuilen de banden aan de voorzijde ietsje aanlopen. Je moet wel echt hard over een drempel gaan, als je normaal rijdt loopt er niets aan.
Wat wel vervelend is, is de homokineet van de aandrijfas. Die staat nu onder een andere hoek na al die jaren. Dat betekent dat ‘ie op een bepaalde hoek is ingesleten en nu onder een iets andere hoek staat. Bij gas geven voel je overduidelijk wat trillingen. Dat slijt er van zelf uit (of je moet de auto weer hoger plaatsen).
En dan mijn eigen bevindingen. Hoe rijdt het? Want als je een Mini Cooper S gaat verlagen, verlies je toch alle comfort? Nou, niet dus. Het rijdt enorm veel beter. Nu komt dat deels doordat nieuwe dempers altijd positief bijdragen aan het algehele comfort. Er is een extra dimensie qua controle en stabiliteit. De Mini is een auto die nogal graag stuitert en dat mag ook, maar niet als het de controle in de weg zit en dat deed het wel, maar nu niet meer.
Spacers
De invloed 12 mm spacers merk je ook en die zijn positief. Bij het uitacceleren is er bizar veel meer grip. Ik kan echt veel eerder op het gas en wielspin (dat beruchte schaatsen wat R56’s doen) is veel minder geworden. Het is nu een auto waarbij ALLES draait om de voorkant.
Ken je die scene uit A View to a Kill waar Roger Moore met enkel en alleen de voorkant van die Renault 11 rijdt? Dat gevoel heb je een beetje bij het sturen met de Mini na de modificaties. Onderstuur is er nauwelijks, je stuurt en de auto gaat. Mocht je een sper overwegen, maar de kosten erg hoog vinden, is dit een goede tussenoptie (tip: ga niet rijden in een Mini met sper).
Het belangrijkste is echter het toegenomen comfort. Ja, echt waar. Ondanks de auto dik 5 centimeter lager is, is er veel meer comfort aan boord. Dat is echt zo’n grappige gewaarwording. Je verwacht echt alle kanten op te stuiteren, maar niets is minder waar. De auto beweegt minder en de bewegingen die er wel zijn, zijn veel beter gecontroleerd. Bij het aanremmen voel je de voorkant minder naar voren hellen. Het rollen om de lengte as is een stuk minder dan voorheen in absolute zin, maar in relatieve zin valt het meer op. Zie het een beetje als muziek, als je het geluid van de gitaren en drums zachter zet, valt de baslijn meer op. Het is overigens absoluut niet storend.
Opgevoerde terriër
De Mini rijdt nu een beetje zoals ‘ie er uit ziet. Hij valt elke bocht graag aan en bijt zich er goed in vast, als een opgevoerde terriër. Op lastwisselingen reageert de auto ook aanzienlijk rustiger. Last but not least, de auto remt nu fijner en stuurt prettiger onder het remmen.
We moesten de auto nog wel uitlijnen. Zeker op slechtere wegen merk je dat de auto iets minder koersvast is dan je zou wensen. Helaas is de garage heel erg druk, dus dat moet wachten tot het komende jaar.
Uiteraard zijn dit enkel en alleen eerste bevindingen. Ik ga nog een keer terug naar Jeffrey om de auto helemaal optimaal af te stellen. Dan moet ik wel eventjes de smallere banden erop zetten. Met het nieuwe onderstel en de spacers aan de voorzijde zijn brede bandjes ook minder noodzakelijk, natuurlijk.
We gaan je uiteraard op de hoogte houden van hoe alles uitpakt en hoe het bevalt. Je leest alles hier, op Autoblog!
Meer in deze serie:
Deze auto’s bevinden zich in de Autoblog Garage:
- BMW M135i van Martijn
- BMW 330d Touring van WillemE
- BMW 530i Touring van Wouter
- BMW M2 Competition van Ruben
- BMW Z4 sDrive35is van Machiel
- Lexus RX500h duurtest
- Lynk & Co 01 van Michael
- MINI Cooper S Gizmo Speciale van Martijn
- MINI Cooper S van WillemE
- Peugeot 206 GTi racers
- Porsche 911 Carrera 996.2 van Wouter
- Porsche 944 van Jaap
- Saab 9-3 Cabrio van Nicolas
- Tesla Model S van Nicolas
- Volkswagen Golf V GTI van Loek
Johanneke zegt
Zonde van die banden! Mijn bandenboer zegt: als de auto iets op leeftijd is en je gaat nieuwe banden monteren moet je eigenlijk altijd uitlijnen. Want uitlijnen op gebruikte banden is niet zo goed, die hebben al een bepaalde slijtage namelijk.
Voor de rest, nette upgrade hoor. Lijkt mij wel mooi om echt het verschil van voor en na te voelen.
willeme zegt
@johanneke:
Thanks! Ja, dat is het leukste moment. Je merkt het meteen wat er allemaal anders is na de installatie. Wat dat betreft is het een modificatie die ik iedereen kan aanraden. Alles wordt er zoveel beter van en er zijn eigenlijk niet echt nadelen aan.
Ik wist dat de auto ergens in de looptijd verlaagd ging worden, dus dan moet je sowieso uitlijnen ;-). Ik had niet verwacht dat het zó slecht gesteld was, daar de achterbanden echt helemaal weg zijn.
kniesoor zegt
. . . werd even afgeleid door die Vort GT . . .
Het belang van een goed onderstel, het kan niet genoeg benadrukt worden. Zelfs bij snel spul uit de hogere klasse is er vaak nog volop ruimte voor verbetering. Zet de rondetijden van een 991.1 en 991.2 GT3 RS op de Nurburgring naast elkaar en je ziet het verschil : de mk.2 is 14 seconden sneller. Met – hoe paradoxaal ook – een ‘zachter’ onderstel dan de mk.1. Dat maakt het verschil, niet die paar peekaa extra. Dus de bevindingen met de Mini verbazen niet, plankhard is niet altijd beter. Integendeel 👌
willeme zegt
@amghans: mooi is die Ford he? ;-)
Zachtere onderstellen zijn altijd prettiger. probleem is dat de klant vaak ‘hard’ als ‘sportief’ ervaart. Sommige auto’s zijn nieuw echt zo plankhard dat ik mij afvraag wie daar blij van wordt.
hotze zegt
Weer een leuk stuk Willem. Dit soort techniek is een stuk interessanter dan bv. het geneuzel met die lelijke schermen in nieuwere auto’s!
Goed dat je niet voor de Bilstein hebt gekozen. Mijn ervaring daarmee is dat het boven 100 km/u stuiteren is op de snelweg. Het rijdt wel snaarstrak – dwars over vrachtwagensporen merk je niet of nauwelijks. Heb geen ervaring met Cobra; zou leuk zijn om verschillende onderstellen met elkaar te vergelijken, maar dat wordt wel een prijzige hobby.
Rijdt zelf een Q2 met Eibach Pro Street. Zelfs met 17 inch en zomerbanden een stevige combinatie, drempels is niet echt fijn. Nu met 16 inch en sneeuwbanden een stuk comfortabeler. Je noemt de voordelen: beter sturen, beter remmen, minder doorslaan – dat is nou actieve veilgheid, een feest om te rijden. Jammer dat fabrikanten dit niet af-fabriek als optie opnemen. Ja, bij de RS4 Competition, maar dat lukt net niet met de spaarrekening 🙄
willeme zegt
@hotze: Bilstein B12 is op zich prima hoor, doet wat het moet doen. Perfecte upgrade voor het geld. Alleen mijn 325d met B12 was altijd ‘AAN’. Ook wanneer je het niet wilde. Als je lekker ging sturen was het heel erg goed, en vol op de Autobahn is het episch. Maar als je op normale wegen rijdt, toch wat stuiterig. E
Eibach Pro Street-S is een heel erg goede set (gemaakt door KW). Veel van die schroefsets zijn bijna identiek, overigens. KW maakt ze voor Eibach, maar ook die van ST (sub-merk van KW).
De Cobra Evo-S doet mij in veel opzichten denken aan de Eibach Pro Street-S en de KW V2 Comfort. Het is vooral heel erg veel comfort extra en extra absorptievermogen. Meer controle. En daardoor is het sportiever en comfortabeler. De RS4 Competition knap er ook enorm van op. Het probleem is dat de klanten gewoon kneiterhard afgeveerde auto’s wensen omdat dat dan ‘sportief’ is.
hotze zegt
Een goede mix van stevigheid en comfort is toch wat wenselijk is, zou je zeggen. Het stuiteren van de Bilstein kan me gestolen worden. Dat was toen zo onprettig dat ‘k was overgestap naar de Eibach-set.
Edge zegt
Maar eh… Smallere banden? Gaan die hele gave Alpina-velgen er dan ook weer af? Zou jammer zijn, want het is in mijn ogen iets waarmee je Mini zich onderscheidt van de vele andere subtiel verlaagde Mini’s die rondrijden.
willeme zegt
@edge: Ik heb er nu 215/40 18 banden opliggen. Gelukkig heb ik thuis nog Pirelli Cintaurato’s in de maat 205/40 18 liggen. Die horen er eigenlijk op. Je kan ook naar 225/35 18 gaan, maar dat is mij te breed en te plat. Met 205 banden zien de velgen er ietsje beter uit (maar zijn ze minder goed beschermd). Die Alpina’s blijven er in elk geval onder liggen ;-)
Dutchdriftking zegt
Lekker bezig. En zo herkenbaar dat een mod nóóit in één keer goed is. Er zijn van die dagen dat je jezelf en je hobby vervloekt… Als ik van de huidige bekomen ben moet de 159 toch ook maar omlaag. Het TI onderstel is tenslotte inmiddels wel op leeftijd.
willeme zegt
@dutchdriftking: ik was erg enthousiast over de Bilstein B12 Sportline kit op mijn 159. Enorme upgrade! Maar misschien heeft @jzaero van PSR ook nog wat leuks voor de 159 ;-)
Dutchdriftking zegt
@willeme: Ik geloof het direct. Maar ik heb nu eerst een uitlaat te fixen. Zo’n Wizard demper is schitterend. Maar wat een herrie…
willeme zegt
@dutchdriftking: hahahaha! Ja, met een Alfa blijf je altijd wel sleutelen… (net als bij elke Duitse concurrent overigens). Bevalt ‘ie wel? Het is namelijk echt een plaatje om te zien!
Dutchdriftking zegt
@willeme: Er mag een extra demper tussen… looks zijn super. Doe anders email in de pb, dan stuur ik wel even een filmpje.
Dutchdriftking zegt
@Willeme:
De Alfa zelf bevalt super hoor. Alleen heb ik zo’n beetje alles moeten vervangen helaas. Turbo, roetfilter, EGR, verzin het maar. En dan daarnaast de upgrades, TI spulletjes, interieur renovatie, Prodrive wielen, je kent het wel. En dan nog wat Italiaanse storingen, een beetje roest, updates die verkeerd uitvallen…
Maar na het parkeren kijk ik altijd nog wel even om, en met een paar centimeter verlagen en een kleine spacer zou de auto wel een stukje knapper zijn, dus we houden vol.
seatleon zegt
Wat een heerlijk artikel en wat een mooie auto. Ik vind de manier waarop jij je auto’s verbetert echt de manier waarop het hoort. Ga zo door!
willeme zegt
@seatleon: Dankjewel! We doen ons uiterste best ;-)
joki zegt
Dus… hulpveren die gemaakt zijn voor die setting eraf en spacers toegevoegd… Ik vraag me echt af hoeveel de upgrade nu is… Die veer-demper combinatie is dus niet optimaal en dan nog wat extra onafgeveerd gewicht erbij…
Lijkt me een beetje een “dyno-butt”-upgrade.
willeme zegt
@joki: Die hulpveren doen he-le-maal niets. Die staan helemaal ingedrukt. Alleen bij het betere circuitwerk zal het wiel ietsje verder loskomen met zo’n hulpveer dan nu het geval is. Het enige ‘nadeel’ is dat ik nu niet hoger kan ;-). Gelukkig gaan we nog een beetje tweaken aan de setup. Veer demper combinatie is wel gewoon optimaal, overigens (zoals gezegd, die hulpveer doet niets). Betreft het gewicht van de spacer: die is minimaal, zeker als je bedankt dat er 18 inch wielen aanwezig zijn. Dus een lagere auto, meer comfort én meer grip. Klinkt voor mij als een win-win ;-).
joki zegt
Ik ga hier op reageren om mijn insteek toe te lichten.
Eerst en vooral, op mijn vorige wagen gingbik van m-sport onderstel naar Bilstein B12. Welke absoluut mijn klacht op die wagen NIET kon oplossen. Nlamelijk het gevoel dat bij een snel genomen bocht, de achterste demper aan de buitenkant het wiel niet kon controleren en zelfs ging oppompen. Ik heb dan ongeveer alles aangepast van draagarmen upgrade over Ali Millway bussen voor het hulpchassis, over andere anti roll bars ( welke nog het meest deden)…
Maar ik vond die Bilstein B12 twee keer niks en serieus overroepen. Door al die tweaks weet ik dus dat je alles voelt! Aangezien dit allemaal niet hielp hebben dan een JRZ RS ONE KIT gestoken en dat was een verademing. De hoogte werd ook zo ingesteld dat er een 50/50% gewictsverdeling was voor-achter en gekruist. Dit, met nog een andere uitlijning zorgde voor een als het ware andere wagen.
Ik heb dus wel gevoeld wat kleine aanpassingen aan een onderstel doen.
Daarom denkniveau dat als je een 13 jaar oude ophanging vervangt door iets nieuw het je natuurlijk het gevoel geeft met een andere, lees veel betere wagen te rijden, maar eigenlijk zou je er een nieuwe OEM ophanging onder moeten steken, paar ronden op circuit door professionele coureur laten rijden, dan jouw ophanging( waarvan je zegt dat de hulpveren er niet toe doen, maar die niet zo ontworpen is en waar tijd en testen mee gebeurden, en dus volgens mij niet de 100% verbetering geeft die zou kunnen ) eronder en dezelfde coureur in dezelfde omstandigheden laten rijden.
Ik ben eigenlijk wel erg benieuwd wat hieruit zou blijken… Nu, als je je er gelukkig bij voelt is dat natuurlijk zoveel te beter maar ik zou het gevoel blijven hebben dat ik er niet de volle 100% uit haal.
willeme zegt
@joki: die hulpveren zijn onderdeel van de schroefset, niet van de auto zelf. En ja, het originele onderstel vervangen is sowieso een verbetering. Deze set verhoogd echter het comfort, de sportiviteit, de grip en verlaagd de auto. Vier maal een win. Overigens is de auto waarschijnlijk nog lang niet klaar ;-).
JRZ is trouwens serieus topspul! Gave upgrade! Kun je volgens mij redelijk goed vergelijken met de Cobra Evo R of de AST 5100.
joki zegt
Ja, JRZ was echt ongelooflijk beter dan die Bilstein B12 kit. Ik moet zeggen dat ik die Bilstein mijn grootste ontgoocheling ooit qua upgrade vond, eigenlijk ook weinig verschil tov m-sport onderstel en nooit rust in het onderstel.
Ben voor mijn huidige wagen aan het kijken voor KW ONDERSTEL. Maar ik heb schrik dat het zal zijn zoals Bilstein, welk gevoel ik dus niet meer wil. Ik denk dat ik op de i20N momenteel niet veel keuze heb… weinig te vinden en wat ik vind lijkt me geen verbetering…
willeme zegt
@joki: De Bilstein B12 werkt over het algemeen beter op FWD-auto’s dan RWD. Ik heb er nog niet een logische verklaring voor.
Overigens ook alle waar naar zijn geld, he? Een Bilstein B12-kit is een upgrade van 800-1000 euro, terwijl een JRZ volgens mij pas bij 2.500 ofzo begint. Dus dat is ook logisch dat het heel erg veel beter is. Dat stukje rust in het onderstel had mijn Alfa 159 wél, maar de 325d niet. Overigens, als je sportiever ging rijden dan leek het meer ‘samen’ te komen en klopte het beter. Overigens moet je bij de B12 kit altijd de anti rollbars doen om goed te werken.
Voor de i20 N is er niet veel beschikbaar. De KW V3 is min of meer een concurrent van de JRZ RS ONe kit, net als de Cobra Evo-R of Bilstein B16. Misschien dat @jzaero nog iets heeft voor de i20N.
joki zegt
Ik weet niet of jij ervaring hebt met KW maar ik heb ooit eens de goedkoopste variant gehad en die was ook “springerig”… Na JRZ wil ik dat allemaal niet meer, ik ben ondertussen ook 50 plus, maar met bezine in de aderen… Nu ik die JRZ gehad heb zoek ik eenzelfde ervaring, inderdaad eens mijn licht opsteken bij Cobra misschien. Nu, voor alles wat ik aan de wagen wil doen moet ik echt wel naar Nederland ( vliegwiel, Powerflex, firma die chipp zal proberen) of Engeland ( intercooler, charge pipes, luchtinlaat, uitlaat met racecat,…) In Belgie is het echt droevig gesteld…
nickt zegt
@willeme Geweldig stuk weer, als ik deze zie verschijnen gaan ze altijd in 1x uit. Kan ook niet wachten tot jouw BMW omlaag gaat en met welke set.
Wat me wel verbaasde: op de A6 was je lyrisch over de Eibach Pro Street. Toen ik op dat punt was aangekomen dacht ik dat keuze al was gemaakt. Waarom dan toch Cobra proberen? Nieuwsgierig of ter vermaak van je trouwe fanbase?
willeme zegt
@nickt:
Goede vraag!! Ik had een paar opties voor de Mini. Probleem met de Eibach is dat deze stiekem best duur is geworden in de tussentijd. Nog een nadeeltje: je kan ze niet afstellen in hardheid. De Eibach was bijna té comfortabel. Bij de Cobra Evo-S schroefset kun je ze ook in hardheid afstellen.
Daarbij heb ik nu drie keer een Eibach product gehad: Bilstein B12 Sportline op de Alfa 159, Bilstein B12 Pro op de 325d en Eibach Pro Street S op de Audi A6. Allemaal uitstekende OEM+ upgrades.
Op aanraden van collega Martijn ben ik bij Cobra gaan shoppen, naast het feit dat onze 130i enorm was opgeknapt door de Cobra-schroefset. En het is een Nederlands product (Merwede Springs!), dus dat vind ik ook wel tof. Last but not least: prijs! De Cobra Evo-S is ietsje goedkoper als de Eibach, maar kun je in hoogte verstellen.
Robert zegt
Wow @willeme, 4.000 km op één setje banden, dat vind ik wel schrikken. En een serieuze kostenpost bovendien.
De Mini is een puik karretje en een lust voor het oog, maar de toch wel ingrijpende aanpassingen zijn voor mij redenen voor zorg.
Ik ben eerlijk gezegd nooit fan geweest van spacers, om een afwijkende bandenmaat te compenseren. Je bent, voor zover mij dat altijd is voorgehouden, bezig de door de fabrikant zorgvuldig uitgedokterde wielgeometrie dusdanig te veranderen, dat je riskeert buiten de specificaties van de fabrikant te komen. Je geeft zelf al aan dat de homokineten nu trillingen veroorzaken, en je meldt dat dit een kwestie van inslijten is, maar het is niet ondenkbaar dat de trillingen juist verergeren. Ik hoop voor je dat ik ongelijk heb.
Maar verder: toffe auto, leuk verhaal weer. Ik kijk uit naar de volgende update.
kniesoor zegt
Qua wielgeometrie : eens. Heb maar één keer niet-originele velgen onder een oto gehad en die doelbewust volgens exact dezelfde specs als de af-fabriek velgen laten maken. Zowel qua diameter, breedte als offset. Scheelt kans op kapotte wiellagers, nerveus weggedrag en meer van dat soort narigheid.
willeme zegt
@rrrobert: Allereerst: thanks! Altijd leuk om te mogen maken, dit soort verhalen!
Qua aanpassingen: die hebben voordelige en nadelige gevolgen. Bij PSR hebben ze mij al uitgenodigd om het een en ander aan te passen: smallere banden (heb ik liggen) en 1 cm hoger leggen. Dan loopt ie niet meer aan in de wielkasten én dan trilt de homokineet niet meer. Dat is een bekend Mini-euvel. Paar 100 km en het is weer OK. Als je ‘m verlaagd wanneer de auto nieuw is, merk je het nooit (want dan slijt het op die wijze in).
In principe heb je gelijk: als je je aan de officiële maten houdt, zit je sowieso goed. Je kunt wel een beetje afwijken, zolang het maar niet te veel is. Het scheelt ook per auto wat je kan doen. In sommige gevallen gaat de auto er veel beer van rijden, overigens.
jensonb zegt
geen gezicht, mannen en een mini. Of je moet een kapper zijn
willeme zegt
@jensonb: Ik heb mij eigenlijk nooit druk gemaakt of iets ‘een gezicht’ is. Als ik in de Mini rijd, heb ik de grootst mogelijke lol, om eerlijk te zijn. Het zijn heel erg vermakelijke autootjes. Ik ben overigens geen kapper, maar schrijf stukjes over auto’s ;-)
jensonb zegt
ok, ik gun je uiteraard alle plezier. Goed om te lezen!
Meeder zegt
Hallo,heb de 18 inch Alpina,s onder mijn Toyota IQ geplaatst ziet er geweldig uit,kan hier geen foto plaatsen helaas.