We zijn slechts een paar maanden verder en we gaan weer nieuwe allseason-banden en BBS-velgen monteren! Alweer?
Aan het einde van het jaar kun je er de klok op gelijk zetten. Diverse discussies laaien op. Ten eerste: waarom is de muziek in de Top 2000 zo slecht? Niemand kent iemand die Bohemian Rhapsody of Hotel California heeft genomineerd, toch staan die liedjes altijd bovenaan. In de VS zou men de organisatie van fraude (in hoofdletters) betichten. RIGGED!
Discussies
Een andere discussie gaat over de werknemers van een zekere goedheiligman en natuurlijk de discussie die het hardst wordt gevoerd op Autoblog: winterbanden. In dit artikel ga ik dat absoluut niet rechtzetten of een kant kiezen. Door de jaren heen ben ik wel iets van mijn geloof gevallen, waardoor ik nu een andere keuze heb gemaakt dan voorheen. Context is in de meeste gevallen van doorslaggevend belang.
Pindakaas en jam
Laten we daarom beginnen met de situatieomschrijving zoals deze nu is. Nadat ik de auto een paar maanden in bezit had en technisch weer helemaal up-to-date had gebracht, vond ik het tijd voor nieuwe velgen. Aangezien BMW en BBS samengaan als Peanutbutter en Jelly, was de keuze voor mij vrij snel gemaakt. Het zijn uiteindelijk de BBS RX-R RX303-velgen geworden. Deze 19” x 9J flowformed-velgen zijn niet ieders smaak, maar ik vind ze met de dag mooier worden. Ze zijn relatief licht, hebben de klassieke kruisspaak velg en je zit ze niet zo heel erg veel.
Dunlop banden
Om deze velgen liggen 245 / 35 19 banden. Het zijn Dunlops, te weten de SP Sportmaxx RT. Deze velg en band combinatie is aanzienlijk prettiger dan de 17” standaardwieltjes met runflats eronder. Die combinatie was minder comfortabel én minder precies. Over de Dunlops ben ik erg te spreken. Ze zijn erg stil en bieden veel grip.
Niet alleen de hoeveelheid grip, maar ook het moment dat je grip gaat verliezen, is erg prettig. Je voelt duidelijk wanneer je de band ‘over de kling aan het jagen’ bent en wanneer je grip dreigt te verliezen. Een bijzonder fijne eigenschap die je niet direct ‘leest’ in een grote bandentest. Daar worden vooral enkel objectieve metingen gedaan. Subjectieve waarneming is in deze heel erg belangrijk.
Typische zomerband
Maar de banden hebben ook een nadeel. Het is een typische zomerband. Lekker plakkerig met 25 graden, maar in de regen is er beduidend minder grip. Naarmate het telkens kouder werd, merkte je dat de banden minder in hun element waren. Het is geen moment onveilig geweest met de banden, maar de grip-reserves die je in de zomer hebt, zijn in de herfst en winter wat minder. De band voelt minder soepel aan, de achterwielen spinnen iets makkelijker en de voorzijde ‘bijt’ minder lekker. In goede omstandigheden is onderstuur deze auto vreemd en kun je’m heel hard en voorspelbaar door de bochten jagen. In de herfst en de winter is dat toch ietsje minder.
Winterbanden en velgen
Kortom, er moet even een setje voor de winter komen. Nu waren er diverse opties. Ik heb de originele 17” wielen met zomerbanden (Style 225) nog liggen. Daar kan ik dan winterbanden omheen doen. Dat was aanvankelijk ook het plan. Wat ik niet zo leuk vind aan dat soort wissels, is dat je dus 4-5 maanden per jaar rondrijdt met ‘de verkeerde’ velgen. Ook is 17” nét iets te klein. Met de 159 moest ik 18” wielen erop zetten, vanwege de grotere remmen. Dus met een eventuele remmen-upgrade op komst, wilde ik minimaal 18”.
Het probleem was een beetje dat ik niet wist welke band ik wilde gaan gebruiken en dus ook niet welke velg ik daarbij moest zoeken. Laten we beginnen met de velgen. Ik was aanvankelijk aan het kijken naar originele 18” velgen van BMW zelf. Nieuw bij de dealer vind ik ze onredelijk duur voor de kwaliteit die je krijgt. Ook bij specialisten zijn de originele setjes niet goedkoop. Daarbij waren de velgen die ik mooi vond, nét voorzien van zomerbanden en was het ‘lastig’ om voor dezelfde prijs winterbanden erop te zetten. En als je dan toch iets meer kwijt bent voor origineel BMW, dan kun je net zo goed de upgrade maken naar BBS-wielen.
Wintervelgen uitkiezen
Ook heb ik gekeken naar gebruikte velgen. Genoeg particulieren hebben setjes liggen die één of twee seizoenen gebruikt zijn. Voor een paar honderd euro scoor je een setje op Marktplaats waar je nog jaren mee kan doen. Aangezien ik de auto zo netjes mogelijk houd, moeten de velgen dat ook zijn. Dus ik zou de gebruikte velgen toch weer gaan repareren en poedercoaten, waardoor de kosten alsnog zouden gaan stijgen.
Dus toch maar gekeken naar nieuwe wielen. Ik had een paar eisen: 18 of 19 inch, iets smaller dan wat ik nu heb en het liefst weer BBS. Ja, ik ben een fanboy. Nu zou een setje BBS SR of BBS XR (afbeeldingen boven) heel voor de hand liggend zijn. Waarschijnlijk staan ze prima, maar ik wilde graag velgen die nieuw werden geleverd in de tijd dat de BMW E91 óók nieuw werd geleverd, period-correct dus.
BBS CK wintervelgen
Dat was nog vrij lastig. Ondanks dat BBS vaak verweten wordt dat ze hun modellen te weinig verversen, zijn de meeste wielen van de periode 2008-2012 al weer uit productie. De BBS CH-R was de enige optie, ware het niet dat deze niet geschikt zijn voor wintergebruik volgens BBS. Waarschijnlijk kan het prima, maar is de velg minder goed bestand tegen pekel en zout. Dus wat dan te doen? Geheel toevallig liep ik op Marktplaats tegen een setje weinig gebruikte BBS CK-velgen aan.
De BBS CK lijkt qua vorm wel iets op de populaire CH-R (die je echt overal ziet). De BBS CK werd destijds nieuw geleverd toen de E91 ook nieuw geleverd werd. Sterker nog, diverse Duitse BMW-dealers gebruikten dit model onder hun showroom-modellen. De BBS CK komt in twee kleuren: Diamond Silver en Antraciet. Het liefste had ik de antraciete velgen, maar op de afbeeldingen waren de wielen silver. Geen probleem, ook mooi.
BBS CK002 TGAP
Toen ik de velgen binnenkreeg (slechts 1 dag wachten), was ik blij verrast. Ten eerste de kleur van de velgen. Ze waren tóch antraciet! Ten tweede vanwege de staat: deze velgen waren gewoon nieuw! Kijk, soms zit het tegen en vandaag zit het enorm mee. Voor de liefhebbers, het zijn de ‘BBS CK 002 TGAP’ velgen. Dus dat betekent dat de velgen 19” in diameter zijn en 8,5 inch breed. De ET-waarde is 35. In verhouding met mijn eigen zomerwielen betekent dat de wielen iets meer naar binnen zullen staan. Of met andere: meer zoals BMW het destijds zelf in gedachten had.
Welke banden voor de winter?
Ok, nu ik de velgen heb, kon ik op zoek gaan naar de banden. Vanwege de smallere velg, wilde ik een iets smallere band, dan kom je dus uit op 235 / 35 19. Dan is het de vraag: welke banden? Ik ben gaan kijken naar winterbanden. Logisch, want dat heb ik altijd al gedaan. Maar zoals als onze hoofdredacteur @michaelras altijd zegt, “Dat is dan nog geen reden om het te blijven doen.”
Gebruik
Net als met veel andere producten moet je gaan kijken naar het gebruik. De auto is mijn enige auto en moet dus onder alle omstandigheden gebruikt kunnen worden. Ik heb mijn eigen kantoor aan huis, maar mijn vriendin moet het hele land doorcrossen met de 325d. Normaal gesproken kun je dus voor winterbanden gaan en dat deed ik dus ook graag. Bij minder dan 7 graden heb je al voordeel van die banden. Althans, dat was altijd de consensus.
De tijden zijn echter iets veranderd, zowel qua klimaat als qua bandentechnologie. De winters zijn veel minder streng te zijn dan voorheen. Daarnaast zijn de allseason-banden telkens beter geworden. Vroeger was het een net-niet-band waarmee je in de winter én in de zomer op de verkeerde banden reed.
Allseason-band
In veel gevallen heb je met een allseason-band niet de scherpte van een zomerband of de sneeuwkwaliteiten van een winterband. Maar een allseasonband kan redelijk goed uit de voeten in koude en natte omstandigheden. Met temperaturen van 0 tot 10 graden en veel regen is een allseason band een betere keuze dan een zomerband. Een winterband is in zo’n situatie nogal overkill. Oh, en niet beter dan een allseason band, daarvoor moet het sneeuwen of kouder worden.
Daarom is mijn keuze gevallen op een allseason-band in plaats van een winterband. In Nederland zijn de omstandigheden ideaal voor een allseason-band. Winterbanden zijn dan nog niet in hun optimale gebruiksgebied en voor die paar dagen dat het sneeuwt, is een allseason-band prima. Althans, daar ga ik nu even vanuit.
Sneeuwbanden of allseason-banden
Wellicht als je veel de Alpengebieden bezoekt in de winter (paar keer wintersport, paar zakentrips), dan zou ik denk ik de winterband kiezen. Voorlopig staan er (nog) geen bezoekjes naar Alpenlanden op de planning (coronatime) en als het wel het geval is: veel goede allseason-banden zijn voorzien van een sneeuwvlokje, dus je mag ermee Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in. Dus voor een spontaan weekendje skiën in Salober zijn de banden gewoon geschikt en goedgekeurd.
Welke Allseason-banden?
Maar ja, welke allseason-banden moest ik dan kiezen? In deze maat is er namelijk niet veel te kiezen. Zeker niet als je banden wenst waarmee je hoge snelheden kunt halen. Officieel is de 238 km/u de topsnelheid van de auto. Echter, na de kietelbeurt bij Van Vught Tuning is dat flink wat meer geworden, vermoed ik. Dus het is wel lekker om banden te hebben die daarop voorbereid zijn. Ik heb gekozen voor Continental AllSeason Contact XL-banden. Er was niet heel erg veel keuze qua merken. Naast Continental waren er banden van Vredestein, Bridgestone, Rotalla en (niet de uil van) Minerva.
Naafkapjes allseason-banden
Het monteren van de banden was een vrij simpele exercitie. Het enige dat miste, waren de naafkapjes. Ik heb nog de originele zwarte carbon ‘look’-kapjes liggen met zilveren letters, maar die vind ik niet zo fraai. Het is namelijk niet alleen de kleur, maar ook de diepte van de naafdoppen.
Je moet ze eigenlijk in het echt zien om te begrijpen wat ik bedoel. Of om vast te stellen dat ik een fanboy ban die blij wordt van Japanse BBS naafdopjes. Dat kan natuurlijk ook (en is ook het geval) Voor de zomerset hebben we overigens nieuwe naafkapjes besteld die er in april op gaan. Dus het is nog (lang) niet gedaan met de updates en upgrades.
Kortom, het is tijd om te zien hoe de BMW zich in de winter gaat houden. Dat er maar mooi een paar koude dagen aankomen, kunnen we meteen kijken hoe die allseason-banden zich houden.
Eerder in deze serie:
- Introductie BMW 325d duurtester
- Nieuwe BBS RX-R velgen en Dunlop Sportmaxx banden
- Bilstein B12 kit door Jan Steverink banden Apeldoorn
- Groot onderhoud en nóg meer onderhoud
- Alpina voorbumper en lakcoating door Van Essen Carcleaning Nunspeet
- Automaat spoelen, montage Wagner Evo Intercooler
- Zelf installeren transmissie tuning xHP Stage III
- Chiptuning bij Van Vught Tuning in Marum
De overige Autoblog Garage auto’s op dit moment
- Alfa Romeo 156 Junkyard Racer
- Audi S3 (8V) van Ruben
- BMW 325d Touring van WillemE
- BMW M135i van Martijn
- Privatelease MINI Cooper van Michael
- MINI Cooper S Cabriolet van Wouter
- MINI Cooper S Gizmo Speciale van Martijn
- Porsche 911 Carrera 996.2 van Wouter
- Porsche 944 van Jaap
dunhozzie zegt
Ziet er goed uit Willem. Ik heb net de echte winterbanden erop laten leggen, vind mijn ML er een stuk minder mooi uitzien met de velgen. En extra schande, zowel mijn verkoper als ik hadden er niet naar gekeken, maar er liggen all season banden op mijn mooie velg. Maar goed, ik hou mezelf maar voor dat ik straks zomerbanden en all season kan gaan doen bij de volgende rubber wissel.
scalvaro zegt
Tjonge. Ik voel me wel een enorme sukkel als ik gewoon tegen de dealer zeg ‘doe mij die maar’. Ik heb kennelijk een heel keuzeproces gemist.
bbfix zegt
@scalvaro: ik zou zeggen dat je in je handjes mag wrijven met zo’n luxe positie…
E34M5Touring zegt
Toen ik m’n GTI kocht zaten er nog goeie all seasons onder. Michelins, dus geen c merk ofzo. Ik vind ze echt verschrikkelijk. Nooit weer. Hou ze er nu onder tot de lente, wil dan toch andere wielen gaan halen met zomerbanden. Maar ga ze niet weer halen. Ongelofelijk veel geluid en vind de grip echt tegenvallen. Had ze nog nooit eerder gehad maar was wel een beetje teleurstellend. Echt een band die nergens in uitblinkt blijkbaar.
kniesoor zegt
@E34M5Touring: Qua dat laatste : hét kenmerk van een compromis. Kan me desondanks voorstellen, dat een allseason band voor Otto Normalverbraucher een goede, makkelijke keuze is, geen geëmmer met gewissel tussen zomer- en winterbanden. Dat telt voor velen meer dan hoe hard je de hoek om kan, stuurprecisie etc etc.
okdoei zegt
@amghans: of gewoon geen winterbanden en in de winter gewoon voorzichtig rijden.
Michel-GR zegt
Idd gewoon goede banden eronder en je rijgedrag aanpassen mocht het toch nog gaan sneeuwen. Heb er zelf Michelin pilot sport 4 s onder liggen en heb ook met nat weer nog mega veel grip. Mensen moeten eens leren niet die goedkope troep eronder te gooien om geld te besparen.
joki zegt
Wat ik dus ook ervaar. Met de winterbanden, Dunlop, constant spinnende wielen op de Arteon. Ondanks de nu toch lagere temperatuur bij ons, rond vriespunt. Wat een nog groter drama is is dat bij het nemen van bochten de band elk gevoel lijkt te verliezen en dat we lijken te zweven… naar de buitenkant van de bocht dan nog wel. Ik heb al naast de wagen zitten kijken of de rijrichting gerespecteerd werd en de bandendruk ok is. Maar alles lijkt ok, behalve het rijden dan…
willeme zegt
@e34m5touring: Klopt. Winterbanden rijden echter nog brakker. Aangezien het nooit kouder dan 5 graden onder nul wordt en het nauwelijks sneeuwt, zijn full-winterbanden niet echt nodig. Een allseason er ook in de zomer opzetten zou ik nooit doen. De hoeveelheid scherpte en grip die je dan wint is idd enorm. Hoe bevalt die Golf VI GTI verder?
E34M5Touring zegt
@willeme: Ja ff doorrijden tot de lente en dan ga ik naar 19inch. Met een paar goeie banden. Auto bevalt top. Zeker sinds de dsg tune en stage 1. Loopt als een raket. Geen rare dingen zoals olie verbruik oid. Erg tevreden.
posthumus zegt
Ik zou toch voor de winterband zijn gegaan. Want in mijn optiek gaat het juist om die ene dag dat het sneeuwt en je niet achterste voren in de sloot wilt staan/de gladde brug niet over komt. Dan maar een overkill die andere 99 dagen. There is no kill like overkill.
reactief zegt
Je bedoeld: voor 1 dag uitzondering de juiste band. En dan maar te weinig grip op de overige 99 dagen…
Nee dat is te kort door de bocht. Net als jij doet.
posthumus zegt
@reactief: over die andere 99 dagen staat er: “Met temperaturen van 0 tot 10 graden en veel regen is een allseason band een betere keuze dan een zomerband. Een winterband is in zo’n situatie nogal overkill.”
Met andere woorden; een all-seasonband is beter dan een zomerband, maar haalt het niet bij een winterband. Alleen is een winterband niet bedoeld om op de limiet te rijden, maar om bakken grip te leveren in slechte omstandigheden. In slechte omstandigheden lijkt het opzoeken van de limiet van de auto, of de balans onder-/overstuur me niet de hoogste prioriteit. We hebben het over de openbare weg, niet over de snelste rondetijden.
willeme zegt
@posthumus: de winterband is pas onder de 0 graden beter dan een allseason. Gemiddeld genomen. Deze allseason is wettelijk gezien gewoon een winterband. Eigenlijk moet je de allseason zien als winterband en de winterband als sneeuwband. Want alleen in de sneeuw zijn de prestaties significant beter.
posthumus zegt
@willeme: misschien dat het dan inderdaad een semantische discussie wordt, maar volgens mij zijn er all-seasons banden en winterbanden. Winterbanden zijn er ook in verschillende soorten (zie bijv Michelin Alpin versus Michelin Nordic). Ik doel dus op een goede winterband voor de omstandigheden hier, zoals de Alpin.
https://www.michelin.nl/auto/tips-en-adviezen/advies-auto/winterbanden/welke-banden-moet-ik-kiezen/winterbanden-of-all-season-banden-hoe-te-kiezen
willeme zegt
@posthumus:
Klopt, er zijn ook in de categorieën behoorlijk veel gradaties waardoor het er niet makkelijker op wordt om te kiezen. Ik heb altijd winterbanden gedaan, maar er nooit echt profijt van gehad (integendeel). Dus vandaar dat ik all-seasons gebruik als winterbanden. Mocht ik in Zwitserland wonen, dan waren de winterbanden een betere optie geweest.
posthumus zegt
@willeme: Misschien een idee voor een Autoblog kwakkelwinter band van het seizoen-verkiezing. Gewoon, real-life, omstandigheden en objectieve testresultaten. Ben wel benieuwd eigenlijk!
faithnomore zegt
Het is meer dan 1 dag hé. Zeker met correct Wheel drive zijn winterbanden echt nodig. Zelfs zonder sneeuw en positieve dagtemperaturen kan bvb. een brug in de ochtend een ijsbaan zijn.Vergeet daarnaast niet dat meeste mensen (in normale tijden toch) 1 of 2 weken wintervakantie doen. Ik begrijp trouwens dat ze sowieso beter zijn onder 12 graden.
willeme zegt
@faithnomore: Winterbanden zijn in Nederland in principe niet nodig. De temperaturen zijn hoger in de winter en de allseason-banden presteren erg goed in deze omstandigheden. -5 tot +10 met wat regen, natte sneeuw en dergelijke. Dan is de allseason beter en veiliger dan een winterband. Pas als je echt geregeld de sneeuw op zoekt, dan is de winterband in het voordeel. (althans, dat is mijn overweging ;-))
faithnomore zegt
Mja. Misschien is het in België iets kouder dan Nederland oid. Maar ik heb een aantal winters doorstaan met een 3 serie op zomerbanden. Altijd overal geraakt, maar niet echt op normale manier. Stapvoets bergop in 4de met elektronica uit en met achterkant tegen voetpad en voorkant halve meter op andere vak waren normaal toen. De jaren erna wel met winterbanden ( die je in België veel meer ziet op Rwd dan fwd ) vaak uitgestapt om anderen te helpen ( ook fwd ). Het is wel waar dat dit laatste 3-4 jaar niet nodig was, maar dat weet je niet vooraf
slickrick zegt
@posthumus: als het 1 dag sneeuwt in NL kan je toch nergens heen, alles staat vast , mensen in paniek…. sommige die met hun zomerbanden niet eens de snelweg op kunnen en alles blokkeren.
Dan sta je met je premium winterbanden en quattro , xdrive lekker achter….
posthumus zegt
@slickrick: kan me anders ook genoeg keren herinneren dat er code rood is afgegeven en ik de A12 bijna voor mezelf had.
Anyway, zijn meestal niet de snelwegen waar je in de problemen komt, eerder de N-wegen en geglibber binnen de bebouwde kom.
tjorque zegt
Die ene keer dat ik de moeite deed om winterbanden te laten monteren op mijn auto sneeuwde het niet. Het vroor die winter zelfs slechts een dag. (Terwijl ik de baan op moest)
Onze auto doet nu ook minder dan 10k per jaar.
Nope winterbanden op de auto daar vergooi ik geen geld meer aan.
Voor mijn motorfiets wil ik dat wel. Maar die komt door de Corona-ellende ook veel minder buiten. Misschien wordt het in een beter jaar wel weer de moeite.
Maar wel weer een leuk artikel om te lezen.
Met een andere autobehoefte (nu bijna geen) zou ik het hele auto personalisatie proces dat je doet @willeme ook wel leuk vinden.
Dieseltor zegt
Hele inclusieve AB team. Allemaal wit en overwegend grijs. 🤣 Zat er niet nog een vrouw tussen?
Robert zegt
Mijn belangrijkste criterium voor het zoeken naar een geschikte velg voor de winterbanden is: makkelijk schoon te maken. Dus gewoon een gladde vijf- of zesgaats velg a.u.b. (Putdeksels FTW!).
Remstof verwijderen is erg, maar dat in combinatie met pekel is helemaal rampzalig.
reactief zegt
Blijft een beetje een lastige discussie.
Elke situatie is namelijk anders.
Maar let op: in testen wordt vaak een referentie band gebruikt van het andere seizoen. Dat is echt kul! Zoek zelf de vergelijking op in verschillende testen.
En monteer je nooit de best scorende band? Dan is wisselen sowieso grote onzin!
Wat volgens mij ook de beste optie is voor zeker 75% van de auto’s, gewoon een goede zomerband! Maar dat is weer een mening ;)
racerx zegt
Die velgen zijn echt top! Ze doen me wel een beetje denken aan de ‘7 horseshoe’ variant van de Alfa Brera/159. Ik geloof dat deze BBS’en niet in steek 5×110 zijn gemaakt, jammer, had graag zo’n set onder mn 159 SW TBi gehad en ik weet niet of klooien met schuifbouten de juiste oplossing is…
Dutchdriftking zegt
Goede upgrade! Persoonlijk vind ik de zomerset wel beter staan. Al terug geweest bii TVS voor een bankuitdraai?
willeme zegt
@dutchdriftking:
Ik vind het wel leuk dat ze compleet verschillend zijn en er onder passen. De RX-R zijn ‘meer’ BBS want kruisspaak ;-).
En jazker, ik ben bij Van Vught Tuning geweest voor een goede rollenbankmeting. Ik ben zeker niet teleurgesteld!
Dutchdriftking zegt
@willeme: goed bezig! Snel een update van het vermogen?
Stijnson zegt
@willeme: Hi Willeme, welke brandstof wordt er getankt. Normale diesel of premium? Nergens op het net kan ik een fatsoenlijk antwoord vinden wat beter is
bakboord1 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt.-
Verder eens met de opmerking de originele velgen de auto goed staan.
Johanneke zegt
Wel info waar ik wat mee kan. Merk bij de 98 galant station dat ik nu veel sneller in wielspin ga bij het stoplicht, als het vochtig is koel is. Zeker als er ook nog eens wat blaadjes op de weg liggen. Enorm verschil met in de lente en zomer. En dan heb ik maar 140pk op de voorwielen. Ga ook eens kijken naar all season banden. Heb nog een setje stalen velgen liggen, dus daar kan het op. Of gewoon ook ff nieuwe lichtmetalen zoeken.
jippie zegt
Mooie wielen, ik vind ze zelfs iets mooier dan die andere set. Een ding: op de een of andere manier ziet de auto er met deze wielen wat meer ‘doorgezakt’ uit. Maar misschien ligt dat meer aan de foto’s.
willeme zegt
@jippie: Klopt helemaal!
De velgen zijn ietsje smaller (geen 9 maar 8,5 breed). Ook zijn de banden ietsje smaller. Dat niet alleen, de wang is ook ietsje platter. Als laatste is de ET-waarde iets afwijkend. Dus de velg zit ook ietsje meer in de wielkasten, terwijl de RX-R’s meer naar buiten stonden. De hele stance van de auto is afgesteld op die RX-R’s.
Met een andere band en een setje spacers kan ik het probleem ietsje verhelpen.
Crosscabouter zegt
@willeme: het gemak waarmee u/jij geld mag en kan uitgeven aan de heilige koe maakt mij een tikje jaloers….
Naast de benodigde centen (maar dan kunnen we voor sparen) is hier in huis dan nog de discussie over de spaardoelen😉
bbfix zegt
@Crosscabouter: ben het met je eens, hier idem. Maar denk niet dat het uitgavepatroon van Willem een eerlijk vergelijk is met de gemiddelde autoliefhebber😉
gczjwj zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
3246cm252kw zegt
Mooi verhaal weer! Staat hem heel goed. Ik vind het ook erg leuk periode correct maar toch beetje OEM + te rijden…. zo vind ik ze ook bij BMW passen!
cvoo zegt
Mooie upgrade Willem! Leuk om te lezen hoe je tot deze keuze bent gekomen en ook herkenbaar. Dat antraciet staat erg goed! Heb je mazzel mee gehad:-) Die rode naafkapjes heeft ook wel wat. Het begint de Willeme signature te worden zo ;-) Ik rij zelf nu ook met 2 setjes velgen (winter en zomerbanden), maar als die versleten zijn ga ik ook voor allseason bandjes. 1 setje gaat dan op de interwebs.
faalhaas zegt
Ik knal ook op een setje “premium” all season banden rond. Voor het Nederlandse weer gewoon de beste band als je redelijk economisch wil rijden maar toch veilig en zonder gedoe. Een beetje set gaat 50K mee gemiddeld genomen. Moet je al snel 20K per jaar rijden met zomer/winter wielen combo, anders liggen ze alleen maar te verdrogen.
faithnomore zegt
Ik doe zo weinig km dit jaar dat ik dit jaar maar gewoon op x drive ga vertrouwen.
Maar kan iemand mij uitleggen of het interessant is om wintervelgen te kopen? Tot nu toe heb ik altijd dezelfde velg gebruikt en ik zie ook niet wat daar fout aan is. Men zegt wel is dat zout velg stuk maakt, maar dat heb ik nog nooit gemerkt.
Interesseert me echt – graag serieuze antwoorden geen internet clichés.
Crosscabouter zegt
Het grootste risico zit in mijn ogen in de beschadigingen. Er gaat toch twee maal per jaar een bandenapparaat aan je velg zitten. 99 vd 100x gaat het goed, maar zeker bij goedkope/kwetsbare velgen zie ik wisselschades aan de binnenkant.
alassad zegt
Mooie velgen zeg! Vind ze zelfs mooier dan je reguliere velgen!
Groninger zegt
Mooie velgen @willeme ! Ik vind ze stiekem misschien wel mooier dan je zomervelgen, en krijg spontaan zin om weer een E90/E91 te kopen.
willeme zegt
@groninger: Thanks! Er staan voldoende E91’s te koop op het moment. Prijzen zijn erg interessant als je een fijn rijdende auto wenst voor niet al te veel geld. En nog veel zescilinders geleverd ;-)
Groninger zegt
@willeme: dat klopt, maar ik heb er al 4 gehad… helaas nooit een legendarische 6 cilinder. Maar wil nu eigenlijk wel iets jongers. Nadat ik de beruchte Golf heb verkocht rijdt ik nu tijdelijk in een Polo en dat is echt 10x niks, gelukkig is dit maar tijdelijk. Maar wil hierna eigenlijk een 3 serie F30 of een Golf 7 GTD variant (zie je in NL erg weinig).
rikv99 zegt
Blijft dit een extreem leuke rubriek vinden!
spidermann zegt
Dat men zoveel kan schrijven over een stel banden, knap.
Marc zegt
Mooie auto joh. Altijd winterbanden zeker op n BMW!!! Veel plezier ermee
wes12 zegt
Deze velgen staan hem zeer goed! IMHO mooier dan je zomerset ;-) En leuk stukje leesvoer weer!
willeme zegt
@wes12: Thanks!
guido93 zegt
Te titel klopt niet. Maar wel een goede keus omdat je er alleen in nl mee rijd.
degrotemuis zegt
Staat best goed, die CKs! Ook prima bandjes voor onze winters. Oké, ze zijn niet erg stil of zuinig en ze komen niet in de buurt van goede zomerbanden qua grip en al helemaal niet qua scherpte, maar doen het in de winters hier beter dan de huidige ‘echte’ winterset voor mijn BMW. Intussen twee jaar oude Michelins, zou toch prima moeten zijn, maar erg wollig en gewoon in alles behalve sneeuw minder grip dan de zomerset. En de Contis hebben gewoon een sneeuwvlok erop, dus mogen ook gebruikt worden in landen waar winterbanden verplicht zijn. Wel benieuwd waarom nog 235 en niet nog wat smaller, bijvoorbeeld 215, juist voor die paar dagen per jaar met gladheid? Met sneeuw of ijs houdt smaller nog wat beter grip.
bmwpowerm5 zegt
allseason-banden dat is hezelfde als dat je in de zomer met snowboots op het strand gaat lopen
en in de winter op slippers door de sneeuw gaat banjeren
berrychello zegt
Ik zie het meer als swinters op gevoerde regenlaarzen lopen. Heel niet gek, alleen als er constant veel sneeuw ligt kan je toch beter die snowboots aan doen.
nickt zegt
Kijk echt uit naar deze stukjes, super geschreven weer. Velgen staan hem goed. Denk als je het verschil in diepte van de naafkapjes wilt weergeven, dat je beide kapjes naast elkaar op de foto moet zetten. Dan begrijpt iedereen het direct.
Wat schelen je zomervelgen en wintervelgen in gewicht eigenlijk? En waren Pirelli P7 cinturato niet beschikbaar voor jouw velgen trouwens?
willeme zegt
@nickt: dankjewel!
Ondanks dat de BBS CK velgen iets smaller zijn dan de RX-R, zijn ze iets zwaarder. CK is gegoten en RX-R is flowformed. Heel veel scheelt het niet, overigens. Volgens mij zijn de RX-R wielen 12,4 kilogram en deze CK-velgen 12,8 kilogram.
Pirelli was niet leverbaar in deze maat toen ik de banden ging bestellen. Anders had ik die best kunnen overwegen.
vpowert zegt
Ik kan me helemaal vinden in de keuze voor all-season banden in plaats van winterbanden. We zouden all-season banden ook mild-winter banden kunnen noemen.
Overigens zou ik wel op all-seasons naar Oostenrijk rijden. 95% van je rit rij je op nat en droog wegdek door Duitsland waar de all-seasons beter in hun element zijn dan winterbanden. Dat laatste stukje de berg op in Oostenrijk is soms (niet altijd) besneeuwd en dat lukt de all-season band prima. Liever 95% van de rit optimale grip en 5% van de rit (waar je waarschijnlijk toch al langerzamer rijdt achter ander verkeer) iets minder dan optimaal.
De tests van Jonathan Benson van tyrereviews.co.uk laten hetzelfde zien: een Michelin Crossclimate komt prima en besneeuwde helling op en doen het beter op koud nat en droog wegdek dan winterbanden.
berrychello zegt
Eens met de keuze voor allseason, terwijl ik wel net een nieuw setje winters heb. Allseason past de Nederlandse winter (waarin één sneeuwvlokje een week lang het nieuws kan halen) het best.
Prachtige velgen ook, alleen de rode naafkapjes ben ik geen fan van (maar naafkapjes is dus sowieso nog een puntje lees ik).
evdw zegt
Ik denk niet dat je topsnelheid veel hoger dan de 238 zal liggen na de tuning. Misschien dat je de 240/245 haalt maar dan houdt het echt op.
Een remmenupgrade lijkt mij dan ook zeker niet nodig tenzij je er echt mee wilt gaan racen op een circuit. Voor dagelijks gebruik waarbij je zelden of nooit 200+ rijdt voldoen de normale remmen prima.
Je had dan ook gewoon voor 17 inch kunnen gaan.
Hoewel 19 inch natuurlijk veel mooier is.
willeme zegt
@evdw: bwoah, de standaard 330d is begrensd en deze 325d is een klap sneller dan een 335d. Gelijkwaardig getunede auto’s halen gemakkelijk 265-270 km/u.
jdbn zegt
250 moet je idd met gemak kunnen halen nu. 335d doet met 286pk al een begrensde 250, en ik gok dat jij nog een pk of 30 extra hebt..
Marc zegt
Koop goede dure winterbanden! Onder de 10C ook bij regen beter! Rijden tegenwoordig heel heel goed. Pomp ze ca 10% harder op. succes
Rudy zegt
Rij hier op een breedte set winterbanden die het inderdaad prima doen, ook op droge wegen. Natuurlijk hebben ze minder grip van mijn zomer set maar het verschil valt best mee.
Op mijn F30 reed ik met 205’s rondom in de winter, met ~260pk is dat veel wielspin. In mijn G20 330i (met M differentieel) blijf ik verbaasd hoeveel grip een sperrend differentieel geeft in dit soort omstandigheden.
rogerzz zegt
Wel een beetje grappig dat de ‘het sneeuwt nooit in Nederland’ argumenten vandaag al zijn ontkracht, hier ligt sneeuw. En ik moest even rijden met mijn winterbanden, wat denk je, totaal geen grip. Nat + water + sneeuw op mijn Michelin winterbanden die 225 breed zijn ipv 245 op mijn zomervelgen, besneeuwde klinkers een haakse bocht door met 15/20 en je voelt gewoon de hele zooi glijden. Gas geven in een rechte lijn kan ook tot 30% gas, anders wielspin.
Winterbanden doe ik uit gewoonte, maar ik ben er eigenlijk helemaal niet zo blij mee. Beter dan zomerbanden natuurlijk, maar het zijn geen wonderdingen die vanuit het niets grip vinden.
cossiekiller zegt
Heel mooie velgen Willem. Ikzelf kies altijd wintervelgen met een simpele 5-spaak. Dit om ze regelmatig eens (heel snel) te kunnen kuisen bij slecht weer. Al die hoekjes en kantjes moet je echt elke maand eens gepoetst hebben om geen blijvende schade te hebben na een tijdje.
Heb nu zelf een cls sb gekocht waar 18″ winterwielen bij zaten. En toevallig ook weer antraciete 5 spaak van Mercedes.
Ik ben benieuwd naar je vermogen!
willeme zegt
@cossiekiller: Thanks! Klopt, in principe is dat veel slimmer. Ik was de auto bijna elke week, eigenlijk. En heel erg streng zijn de winters hier niet. Dus vond ik het weleens leuk om zowel in de winter als in de zomer er een leuk setje wielen onder te hebben.
Vermogen is inmiddels bekend ;-). Gaan we binnenkort even dieper op in. Ik moet zeggen: het valt mij niets tegen! Zeker niet als bedenkt dat ik standaard amper 200 pk had :-D
dhrr zegt
@willeme: staat nog terugroep-actie open (uit 2018).
Marc zegt
Met sneeuw haaks n hoek om met winterbanden gaat niet ook niet met spikes die ze in Noorwegen gebruiken.
https://topgear.nl/autonieuws/audi-a6-sleept-vrachtwagen-besneeuwde-berg-op
Dit kan wel met goede winterbanden ;)
dwfc zegt
Pffff …. winter, all seasons …. mooie marketingpraat van de bandenfabrikanten en “voor 80 % ”
van de bevolking overbodig.
Mensen die woon-en werkverkeer in de piekuren realiseren zijn hier weinig gebaat bij.
Bekijk eens je gemiddelde snelheid tijdens deze rit !
Het klimaat is ook steeds milder in onze contreien.
En voor de dagen gevuld met sneeuw moet je het ook niet meer doen.
Dagen met ijzel zijn gelukkig ook een zeldzaamheid geworden.
Indien het dan toch zover is, matig gewoon die dagen je snelheid.
Ter info, voor de laatste echte oude winter moet je reeds terugkijken naar de laatste Elfstedentocht.
Velen hier bestonden toen nog niet of waren in productie…
willeme zegt
@dwfc: het is vrij simpel. Je past de banden aan aan de omstandigheden. In mijn geval ben ik ervan overtuigd dat het Nederlandse winterweer zich meer leent voor allseasons dan winterbanden.
Dit weekend waren de allseasons prima, veel beter dan de zomerbanden. In maart komen de zomerbanden er weer onder. De allseasons zijn zeker geen vervanging voor de zomerbanden! :-D
escort77 zegt
Even los van de discussie of je nou winterbanden of all-seasons moet nemen, heb je overwogen om een smallere band te kiezen? Ik weet niet wat de standaard-maat voor je auto was, maar 235 lijkt me nog vrij breed. Met 8,5j heb je nu natuurlijk nog een vrij brede velg maar 225 zou dan ook nog wel gaan. Voor een band die je tijdens het winterseizoen gebruikt is smaller dan meestal toch beter?
willeme zegt
@escort77: Jazeker! Dat heb ik overwogen. Maar met een smallere band word de afwijking in wanghoogte nog wat groter. En het ziet er wel heel erg ielig uit.
pier zegt
Nou @willeme je wordt op je wenken bediend. We verwachten natuurlijk dat je de hele avond de all-seasons hebt getest en dat lezen we dan binnenkort in een uitgebreid epistel hier terug!
Mooie velgen moet ik zeggen, ben benieuwd wat dit geintje nou weer gekost heeft :)
Heb voor mijn ouwe vandaag originele velgen voor de CX-5 gekocht met Vredestein wintracs voor een schappelijke prijs.
willeme zegt
@pier: hahaha! Ja, echt he? Bandjes weerden zich kranig. Ging op zich prima. In mijn straat liggen wat klinkers, dat was dan wel weer even spannend, maar zelfs met winterbanden ga je dan alle kanten op. In elk geval een enorme vooruitgang ten opzichte van het zomerrubber.
Die Vredesteins zijj stiekem erg prettig. Ik had ze onder mijn Alfa. Dat waren echt prima bandjes. Stil en comfortabel, alleen wat wollig (lag ook aan de hoge wang).
tge2 zegt
Ik vind de keuze van de redactie ontzettend doorsnee. Bijna allemaal een relatief nieuwe BMW die je al overal ziet. Waar zijn de youngtimers en oldtimers met leuke motorisering en eventuele opknap praktijken daarbij? Een set velgen op een BMW stationbak zegt me weinig….
willeme zegt
@tge2: alleen Martijn en ik hebben een BMW op het moment. Ik ben niet zozeer een BMW-fan dan dat ik de beste auto wilde in mijn budget. Veel vermogen, zuinig, praktisch, xenon, leer, navi, goede automaat. De beste en de leukste waren voor mij de Ford Mondeo of de BMW 3 Serie. Hiervoor had ik een 159 youngtimer met opknap praktijken. Het is een grote money pit ;-).
tge2 zegt
@willeme: Akkoord. Ieder zijn keuze. :-) De Alfa is top. Ik ben zelf van plan een Lexus IS-F aan te schaffen dit jaar. Ik wil eindelijk wel eens brullende V8 onder de motorkap. Evengoed vind ik het wel stijlvol dat je meerdere merken kiest om te rijden, ik ben wat dat betreft wel behoudend.. En dat mag men mij ook best verwijten. :-)
willeme zegt
@tge2:
Wow! Een Lexus IS-F! Nice! Erg gave auto’s vind ik dat. Een waardig concurrent voor de M3 of C63. Alhoewel de Mercedes een dikkere motor heeft en de M3 een veel beter weggedrag. Maar met wat mods kun je daar wel wat van maken (KW V3 Inox-schroefset doet wonderen).
De Alfa Romeo was weliswaar top om artikelen over te maken, maar met 50k per jaar had ik wel iets moderners nodig. We kopen de auto’s ook met ons eigen geld en betalen het onderhoud ook met onze eigen centen.
Tot nu toe is de BMW goedkoper in onderhoud dan de Alfa. Wat écht heel erg lekker is aan een populair merk, is het aantal beschikbare onderdelen. Er zijn een enorm aantal upgrades mogelijk voor deze generatie. Ik zat te kijken naar wat ik kan doen met een Lexus GS300 (2006 model, voor erbij) en he-le-maal niets te krijgen qua upgrades of ik moet in Japan gaan shoppen. Daarnaast zijn de onderdelen erg goedkoop en is de restwaarde hoger. Dus een populaire auto rijden heeft zijn voordeel. Om te zorgen dat die van mij herkenbaar is, heb ik wel een paar kleine aanpassingen gedaan ;-).
pier zegt
Iedereen rijdt die auto’s privé. Als Autoblog hun personeel 20k gaf om iets te kopen zou het er misschien wat anders uitzien. Als je kijkt wat Willeme aan z’n Alfa heeft uitgegeven heb ik (en vele medebloggers) daar wel bewondering/waardering voor. Ik vind de discussie hierboven ook best interessant. Het is namelijk altijd de standaard geweest om gewoon maar voor winterbanden te kiezen. De allseason had lange tijd een mindere reputatie. Maar het klimaat veranderd en de kwaliteit van banden ook, dus leuk om de gedachtegang van iemand anders te lezen. Overigens zie je aan de enthousiaste reacties, en de hoeveelheid reacties, dat dit een erg populaire rubriek is. Dus dat de auto een BMW is en dan ook nog een witte maakt velen van ons niks uit!
tge2 zegt
@pier: Oh, wat betreft banden, ik rijd al jaren ongevalvrij gewoon zomerbanden gedurende het hele jaar. In Nederland vind ik winterbanden flauwekul.
The Stig NL zegt
Ik wacht nog steeds op het artikel
‘Autoblog garage: wrap voor de BMW 325!’
willeme zegt
@00carguy00: De lak is nu helemaal in topconditie én voorzien van een keramische coating. Dus ik denk dat een wrapje een beetje zonde zijn ;-).
upp3rd0g zegt
@willeme Jouw keuze voor allseason banden deed me twijfelen: moet ik bij de volgende vervangingsronde ook allseasons nemen? De huidige sneeuwweek heeft me weer doen beseffen: igv sneeuw wil ik gewoon de best mogelijke banden, liever wat (op te vangen) concessies tijdens regen dan pijnlijke concessies in de sneeuw…
Hoe heb jij de afgelopen week ervaren met je 235 allseason banden?
willeme zegt
@upp3rd0g:
Ik was er ook eventjes nerveus onder, om eerlijk te zijn. Meestal kies ik voor echte winterbanden. OK, dan rijd je vier maanden met de ‘verkeerde’ banden, maar in die twee weken heb je extreem veel voordeel.
In het geval van de Continentals kan ik zeggen: chapeau! In de winter weren ze zich kranig. Ondanks dat de auto elke dag gebruikt werd, heeft ‘ie geen een keer moeilijkheden gehad (terwijl de auto’s om mee heen nauwelijks wegkwamen op de besneeuwde parkeerplaatsen).
Ik zal er binnenkort even dieper op in gaan, maar aangezien dit draadje al iets minder levendig is durf ik het wel te verklappen: ik durf met deze banden we op wintersport. Tijdens normaal weer zijn het bijna gewone banden. Wel sponziger en minder scherp, maar lang niet zo wollig als een winterband. Echter, de hoeveelheid grip die je wint in de koude omstandigheden is enorm. Voor Nederlands gebruik zou ik de allseasons doen (wel een A-merk met wintercodering) aanraden. Die passen het beste bij onze omstandigheden.
Het enige wat je niet hebt met allseasons en wel met winterbanden (zeker met AWD) is dat je een beetje overmoedig wordt. Een besneeuwde rotonde kun je nu op normale snelheid rijden, maar met winterbanden zelfs vlotjes. Dat stukje overmoed en extra vertrouwen heb je niet.