Het is tijd om afscheid te nemen van de Mercedes EQB duurtester.
Zevenzits elektrische SUV’s. Nee, daar zijn er niet zo heel veel van. De Mercedes EQB is dat (optioneel) wel. En hoewel niemand van de Autoblog redactie een enorm groot gezin heeft, zijn die zeven plaatsen toch soms verrekte handig. Je bent de baas van het kinderfeestje als je al het kroost achterin mee kunt nemen. Maar de Mercedes EQB is op veel meer vlakken een prettige Autoblog duurtester geweest.
We reden voor een langere periode met de Mercedes EQB 300 AMG Line. Een elektrische auto die je misschien niet meteen bij Autoblog verwacht: het is absoluut geen type auto waar je elk bocht benut voor een driftje. Maar geloof het of niet, wij zijn ook gewoon mensen! En forensen in comfort is iets dat we op de Autoblog redactie zeer waarderen. En laat daar de kracht van de EQB nu net liggen.
De SUV van Mercedes-EQ is een bijzonder aangename auto om dagelijks mee te rijden. De elektrische aandrijflijn past uitstekend bij een auto als de EQB. Er is veel rust aan boord en de EV is bijzonder comfortabel geveerd. Met een koffie in de bekerhouder rijden door de trajectcontrole met cruise controle aan. De EQB doet het tamelijk briljant. Het was dan ook jammer om de sleutels weer terug te geven aan de importeur. Aan alles komt een einde hè.
Interieur
Fijn rijden is één, de cabine moet ook prettig zijn om ervoor te zorgen dat je je thuis voelt. Dat zat ook wel snor bij onze duurtester. Sinds de introductie van de huidige generatie A-klasse heeft Mercedes grote stappen gezet. Zowel de A-klasse als de GLA, GLB, EQA en dus ook de EQB hebben een fraai afgewerkt interieur met mooie materialen. Kers op de appelmoes is natuurlijk de ambient lightning a.k.a. kermisverlichting aan boord van de auto. Een partytrick die nooit verveelt.
Wat hebben we allemaal gedaan?
De Mercedes EQB 300 AMG Line is goed aan het werk gezet als Autoblog duurtester. Zo onderzochten we het verbruik op de autobahn met verschillende snelheden. Daarnaast lieten we je alle praktische zaken zien van deze Benz. Ook fungeerde de EQB als vervoer voor hoofdredacteur @michaelras. Met de Mercedes werd een lange trip naar Frankrijk.
Hoogtepunten?
Gebruiksgemak en comfort en ruimte, je verwacht het bij deze EQB en dat leverde hij ook! Niet iedereen was direct fan van deze Mercedes en zijn toch wat opmerkelijke vormgeving. Maar uiteindelijk had hij wel zijn eigen fans op de redactie. De ‘sportievere rijders’ kozen vaker voor de Kia EV6 die we tegelijkertijd in de duurtestgarage hadden.
Waar zitten nog kansen voor verbetering?
In dit Mercedes platform zitten toch nog wat (snelheids)beperkingen. Tijdens het Nationale Snellaad onderzoek hadden we een EQV onder de bips en die deed precies wat deze EQB ook doet. En dat is: met maximaal 100 kW laden. Nu is de laadcurve van de EQB wel weer van dien aard dat hij redelijk lang (tot 80%) er flink de vaart in houdt met laden.
Maar dit mag wel flink omhoog. Zeker ook omdat wij tijdens de trip naar Frankrijk vaak geconfronteerd werden met snelladers waar per minuut ipv per kWh werd afgerekend. Dat betekent dat laden met de Kia EV6 2x zo snel zou zijn gegaan en dus 50% zou kosten van wat er voor de EQB in rekening gebracht werd.
Het belangrijkste voor de NL’se gebruiker is echter dat je toch bij snelladen voor je gevoel onnodig tijd verliest. Je bent op pad met een premium auto en de maximale laadsnelheid mag naar onze mening dus wel iets meer premium!
Conclusie
Los van het comfort nog even op hoofdlijn. Range op de snelweg ruim 350 km. Ga je iets harder rijden of de grens over en rij je 120-130 km/u dan loopt dit terug tot een ruime 300 km. Anders gezegd, bij 100 km/u gebruikt de auto circa 20 kWh/100km en dat loopt vrij vlot op naar 24 kWh/100km wanneer de snelheid naar 120-130 km/u oploopt. Laden deden we dus met maximaal 100 kW.
Terug naar dat comfort, want comfortabel dat is de EQB wel. Je levert in als het gaat om direct stuurgevoel en koersvastheid (het is geen held op korte rotondes), maar hele families zijn er tijdens onze testperiode comfortabel in vervoerd.
De derde zitrij is eigenlijk alleen geschikt voor kinderen tot circa 1,40-1,50m vanwege de beperkte zitruimte. Dus voor de jongste voetbalelftallen.
We missen de EQB nu al. Meer lezen over eerdere ervaringen met de auto doe je in
Autoblog Garage dossier Mercedes EQB.
Andere auto’s in de Autoblog Garage?
Deze auto’s staan in de Autoblog Garage:
- Audi A4 Avant van Michael
- BMW 530i Touring (G31) van de baas van Wouter
- BMW i5 eDrive40 Touring (G61) duurtester
- BMW M140i xDrive (F21) van Martijn
- BMW M2 (F87) Competition van Ruben
- Citroën 2CV6 van Michel
- Fiat Panda 4×4 van Michael
- Jaguar F-Type V6 Roadster van Machiel
- Mazda 6 Sportbreak van Loek
- MINI Cooper S Gizmo Speciale (R50) van Martijn
- Peugeot 206 GTi racers
- Porsche 911 Carrera (996) van Wouter
- Porsche 944 van Jaap
- Saab 9-3 Cabrio van Nicolas
- Tesla Model S van Nicolas
rutgerg zegt
Zoals al eens eerder gezegd, ik vind het verbruik van 20kwh/100km bij ongeveer 100kmh op de snelweg erg hoor. In de ID.4 zit ik rond de 16/17kwh als ik 100 rijd. En daarbij komt dat de accu vd id.4 ruim 10kwh groter is. Dat terwijl ze qua gewicht en formaat nagenoeg gelijk zijn… maarja de id.4 is natuurlijk niet premiejum genoeg ;-)
erce zegt
Dit ja. Mijn iX3 doet ongeveer 17kwh met 100km/u
rutgerg zegt
Ik wou net nog zeggen, als het perse premiejummmmm moet zijn pak je beter een Audi q4 etron of BMW iX3… bijkomend voordeel is dat je dan niet steeds wildvreemden in je auto hebt en gewoon rond kunt rijden met gele platen ipv blauwe.
iannuzi zegt
ID4 armoe troef… dat mag je echt niet vergelijken met de Mercedes. Beide gereden. Volkswagen is gewoon bezig om de aandeelhouders tevreden te houden en de klanten worden ongelukkig. Kwaliteit loopt terug. Met die prijzen van de ID4 kies je een Tesla.
rutgerg zegt
Ik vergelijk ze ook niet qua uitrusting en segment…. De benz is ook ruim 15k duurder. Ging om verbruik en efficiëntie.
HelldogBE zegt
Dat is echt knap, een I3 doet niet veel beter! 130 met wind tegen, kou en regen is zo 250Wh/km.
Als je binnendoor rijdt aan 70-80 in de zomer kan je met 130Wh toekomen, maar met 100 op de GPS moet je dan echt in de stroomlijn van vrachtverkeer gaan rijden om onder de 170Wh te gaan.
mashell zegt
Ik vind 20 kWh/100km bij 100 km/h ook een tikkie veel. Dat haal ik ook met mijn e-tron en die staat niet bekend als zuinigheidskampioen.
arta zegt
Bij de foto in de header denk ik meteen; parkeer even in het vak er naast. Dan hoef je niet zo’n bocht met het laadsnoer te maken.
Verder denk ik een OK auto, maar nergens in uitblinken.
luckyluke zegt
Dat vak zal wel eerst bezet zijn geweest
karhengst zegt
De goede afwerking is ook relatief. In de regel kraken Mercedes interieurs van deze generatie als een zak Croky. Alle led-effecten en lederstikseltjes kunnen niet verhullen dat andere elementen niet even hoogwaardig zijn. Overigens is dit wel met afstand het fijnste stuur waar ik ooit mee heb gereden.
Als EV geschikt als je niet vaak verder hoeft, zoals de gemiddelde gezinsauto. Maar die laadsnelheid, in combinatie met de geringe range op de snelweg, doet het model wel de das om.