We worden doodgegooid met elektrische concepten en verzetten heeft geen zin meer, want elektrisch rijden wordt onze toekomst. Onze overheid loopt met naïeve plannen een beetje hard van stapel, maar uit een poll is gebleken dat wij niet negatief staan tegenover elektrisch rijden. De techniek staat niet stil en er worden continu vorderingen geboekt, maar het grootste nadeel van elektrisch rijden is nog altijd de beperkte actieradius. Duitse ingenieurs hebben onlangs een patent aangevraagd voor een nieuw oplaadconcept dat veelbelovend kan zijn.
Het systeem van het Duitser Ingenieurgesellschaft Auto und Verkehr (IAV) laadt de accu’s van je elektrische auto op via speciale strips in de weg. Door middel van elektromagnetische inductie wordt de energie dan draadloos overgedragen. Hé, dat hebben we niet zolang geleden toch ook al gehoord? Klopt, want Koreanen werken ook aan een draadloos oplaadsysteem. Echter met het systeem van de Duitsers, gebeurt het opladen tijdens het rijden en het systeem van de Koreanen gaat vooralsnog uit van vaste oplaadpunten.
De Duitsers denken nog 3 jaar nodig te hebben om het systeem productierijp te maken. Er moet namelijk nog wel een belangrijke hobbel genomen worden. Voor de draadloze overdacht, mag de afstand tussen de auto en de weg niet te groot zijn omdat anders het rendement terugloopt. De draadloze energieoverdacht is 80 procent efficient wanneer de afstand maximaal 1 cm is. Bij een afstand van 12 cm zakt het rendement naar 60 procent. Met een good’ol ouderwetse stekker wordt 90-95 procent rendement gehaald.
Het systeem zal automatisch elektrische auto’s detecteren en identificeren. Op die manier zal de weg enkel energie afgegeven wanneer er daadwerkelijk een auto over rijdt en bovendien uitsluitend op de plaats waar de rijdende auto zich bevindt. Door middel van de identificatie kan de eigenaar van de auto een rekening worden gestuurd voor de elektriciteitskosten. De auto zelf zal automatisch moeten detecteren wanneer er over zo’n speciale weg wordt gereden en vervolgens middels verstelbare vering de auto moeten verlagen om de afstand tot het oplaadsysteem te verkleinen.
Minder toepasbaar in drukke steden met veel korte straten, maar uitstekend geschikt voor lange stukken snelweg. Op die manier wordt de weg een range-extender. Nog even en we rijden allemaal in onze eigen metro. (via: gas2.0)
Henk zegt
Klinkt goed, alleen nogal wat omstandigheden waaronder het moet werken… Auto verlagen, strip detectie, juiste rekening naar juiste persoon etc.
Ik zie het nog niet helemaal voor me, zie nog meer toekomst in statische oplaadpunten
TR zegt
Dat klinkt als toekomstmuziek. Mits al productierijp over drie jaar zou mooi zijn natuurlijk. Moeten we alleen niet vergeten dat dit weer tot wegwerkzaamheden gaat leiden ;-).
John zegt
Wel handig, dan kan je in 1 keer naar Bejing rijden zonder te stoppen! Vroeger was de uitdaging, hoever kom ik op 1 tank, straks wordt het een uitdaging om te kijken hoever jijzelf volhoudt. Spannenddd!!
Denk trouwens dat die het aantal SUV’s ook wel zal gaan verminderen. Evenals een groot aantal tankstations (op de lange termijn)
Tinus zegt
Hmmm, klinkt ok. De startonderbreking van je auto werkt al jaren zo.
Ben alleen bang dat er ook een hoop straling bij komt kijken (wat de fabrikant wijselijk niet zal vermelden, eerst subsidie regelen!). Daar zit je dan met je zak 30 cm boven 20.000V. Dan heeft iedereen in de toekomst ADHD!
Larrs zegt
Mooie manier van opladen. Zo kan je in principe non-stop doorrijden.
Rik3 zegt
Dan moeten ze eigenlijk een kastje maken dat die elektriciteit ‘opvangt’. Als ze dat kastje aan het wiel bevestigen zodat het meeveert, kan het nooit tegen het asfalt kapotkletteren bij een drempel bijvoorbeeld.
Kat in bakkie!
tvrspeedsix zegt
de good old ontlader wordt nu de oplader ;)
bartholomeo zegt
@rik3 : dat dacht ik ook ja. Gans de auto verlagen tot op 1 cm van de grond is onbegonnen werk. ( toch zeker op onze belgische wegen) Veel makkelijker om bij de assen iets te monteren wat kan zakken tot op 1cm.
Dus binnen x aantal jaren liggen alle grote autosnelwegen ( terug ) open om dit erin te proppen.
roadronner zegt
Fantastisch. Tesla draait zich om in zijn graf als ie dit hoort.
Stefan zegt
Bijhouden via identificatie om zo de energierekening door te sturen. En wat dan als ik 130 rijd in plaats van 120, sturen ze dan ook automatisch een boete op?:(
Eric zegt
Maar wat met alweer extra golven die onze gezondheid schaden. GSM, GPS, Radio,… Deze zenden allemaal golven uit die op ons lichaam en hersenen(bij sommigen) inwerken. Nu dit nog!
Lotus-Omega zegt
ik ga net electisch!!
en dan zeker de helebeleving van het acceleren missen? naa nooit!
denk es in: er rijdt een mooie porsche of Bmw langs en die trekt ff een sprintje… en dan een beetje luisteren hoe die weg “zoemt” neej, door mijn aderen stroomt benzine, geen stroom, ik ben geen robot! en ik zal het ook nooit worden!
Larrs zegt
@Lotus-Omega: Er zal waarschijnlijk altijd wel liefhebbers blijven van mechanische technieken, zoals jij en ik.
Een auto met een verbrandingsmotor is qua beleving ook beter dan een elektrische auto.
Tijdje geleden stond ik bij een oude brandweerauto uit de jaren 20. Heerlijk die geuren van olie, metaal en brandstof.
Maar in een steden waar nu veel vervuiling is, zijn elektrische oplossingen wel de toekomst. Ik ben daar wel voorstander van.
Jopie zegt
12 cm is ook niet realistisch, dan kun je geen drempel nemen. Reken op een rendement van onder de 50%. Niet erg energiezuinig.
De kosten om de wegen hierop aan te passen zullen erg hoog zijn. Er is dure electronica nodig voor het herkennings- en betaalsysteem. De privacy is in het geding. Kortom: dit is nog ingewikkelder dan rekeningrijden. Kansloos concept.
Weltmeister zegt
Als de electomotoren in het wiel zitten(zoals bij de electro R8) hoef je toch niks te verlagen.
Dirk zegt
Wat een enorme onzin. Omdat men de opslag van energie IN de auto niet goed voor elkaar heeft gaat men sleuven in de weg maken voor die strips. Kost een godvermogen.
Vervolgens komen de brandstofcell auto’s of andere technieken op de markt die auto’s normale actieradia geven en dan ligt die infrastructuur weg te rotten omdat het niet meer nodig is.
Het probleem moet IN het voertuig opgelost worden en niet daar buiten.
-niels- zegt
kunnen ze niet iets verzinnen met een stripje dat naar de grond loopt, beetje die rubberen dingen die je nu al wel eens ziet. dan kand e auto hoger blijven maar zit je ontvanger toch dicht bij de grond
Bilskrot zegt
Volstrekt irrealistisch plan als je het mij vraagt. Om met zo’n laag rendement een auto op te laden moet je dus de gehele snelweg, zonder onderbrekingen, volstoppen met van die inductiepunten. Een auto zal er namelijk met 120 km of meer overheen rijden. Dus zo’n punt heeft maar een franctie van een seconde om de stroom over te brengen.
Vamos zegt
Het lijkt me wel handig als je de detectie van de weg uit kunt zetten. Als je onderweg bent naar huis, je hebt nog genoeg stroom om dat te halen én je hebt daar een vast oplaadpunt (met stekker) kost dat je m.b.t. de oplaad-efficiëntie minder dan dat je zou betalen als je al rijdend zou opladen…
bakkerst zegt
@ redactie,
willen jullie niet meer verwijzen naar die poll die jullie ooit eens gedaan hebben, die ene waarvan de uitslag van te voren al vast stond, de antwoorden en vragen sturend waren. en die poll waarin de antwoordmogelijkheden halverwege werden aangepast die poll die onder een zeer beperkt publiek gehouden werd. die poll is niet representatief voor de nederlandse samenleving en de resultaten mogen NIET gebruikt worden om meningen op dit vlak te ondersteunen!
dit is precies waar ik in dat topic al een keer voor gewaarschuwd had… :?
Laurens zegt
@bakkerst: dat enquete misbruik zat er dik in. Maar blijkbaar is autoblog opportunistisch genoeg om ook voor de toekomst sponsoring te willen…
OT: ach, het zal wel. Laten we het systeem “openbaar vervoer” noemen.
Scheurijzer zegt
Met de laadpunten(of zo) aan de buitenkant van de 25″ velg, de electromotoren in het wiel,en het kers systeem op de assen kom je al een aardig eindje. als ze dan ook nog eens een weg kunnen maken met ingebouwde zonnecellen dan zit je helemaal goed.Technisch zal het best moeilijk zijn maar de meeste technieken bestaan al.Dat is nogeens een elektronische snelweg!
Citrofiel zegt
Het idee is fantastisch, voor de praktische uitvoerbaarheid zijn nog heel veel dingen te regelen… Snel zal het zeker niet gebeuren, ik vraag me af of wij het nog meemaken dat er grootschalig gebruik van wordt gemaakt.
donaldduck zegt
Net de oplaadstrips van F-Zero.
Eerst zullen ze het toepassen op busbanen etc,
Dit zal de eerste stap in de nieuwe infra op zich nemen.
En uiteindelijk zullen wij er allemaal aan moeten geloven,
het is gewoon een stuk gebuiksvriendelijker dan opladen bij een station. Zeker omdat niet iedereen een vaste parkeerplek heeft.
Jammer maar helaas voor de petrolheads, electra is de toekomst. Voor de fun zullen we best onze classics met iets van E85 kunnen voeden. Maar de huis tuin en keuken auto wordt electrisch.
tt zegt
ik geloof net als andere niet dat dit een oplossing is, gewoon door de schaal van het hele verhaal (alle wegen aanpassen?…) en de problemen met straling (denk ook aan storingen in onze mooie board computers… nog leuker bij drive by wire…).
Als men dit al wil doen is een oplaadstation voor elk stoplicht etc veel beter. daar sta je ten minste even stil, minder wegen om aan te passen…
Fred zegt
Oh nee ik zie slierten electrowaggies met een sleephut erachter richting zuid-frankrijk door België tuffen.
henken zegt
rijden dmv een vette accu in je kofferbak zit er nu nog niet in.
Ik snap zowiso niet waarom ze dit doen, die accu’s wegen al bijna meer dan de hele auto.
Is dit efficient rijden?
henken zegt
en dan heb je het probleem nog dat je om de 3 minuten weer op play moet drukken voor motorgeluid…..
Sorcerer zegt
Mwoah, straling is te vergelijken met inductiekookplaten; vooral veel magnetische straling.
Was dat trouwens ook niet het type straling dat ze kunnen gebruiken om delen van de hersenen uit te schakelen? ;)
(leuk speeltje voor neurowetenschappers: magneet tegen je kop en je kunt spontaan niet meer praten)
jack zegt
Vervelend als je dadelijk naar een oostblok land wil met je electrische wagen. Durf er m’n handen voor in het vuur te steken dat die hierop zullen achterlopen. Kom je bij de grens aan, tjoefff…. en nu moeten we lopen.
Nee dit wordt ‘m niet.
Wolfsburger zegt
Bepaalde strips in de banden monteren, die weer geleiden naar de auto, zo kun je de afstand op 0 cm houden. Weet iemand ook of de stroom afneemt naarmate het verder moet “stromen”? Zo ja, dan is dit niet zo’n snugger id
Marten zegt
Hahaha wat een hoax!!! Het remt je auto meer af dan het oplevert! Efficienty ligt altijd lager dan 100% dus wat heb je hier aan? Je gebruikt juist meer energie!
Deodatus zegt
In combinatie met afschaffing van BPM en wegenbelasting heeft dit best potentie. Zo kun je doordeweeks forensen met een elektrische leasebak van de baas en kun je (in het weekend) je eigen auto gebruiken om grotere afstanden af te leggen. Ik zie het probleem niet. Een volledige vervanger voor benzine-auto’s is het natuurlijk niet, maar dat hoeft ook (nog) niet.
Marten zegt
Oeps, ik dacht aan permanente magneten, iets te haastig gelezen
Herwig zegt
en wij ons maar ongerust maken over de “straling” van onze gsm !!! Wat met deze “straling” … zal in dit geval zeer bevorderlijk zijn voor onze haargroei waarschijnlijk !
peter zegt
ik zou hier toch ook schrik krijgen van straling oid.
binnen 20 jaar elke veelrijder kanker?
six-trey zegt
het voordeel van dit systeem is wie er lang genoeg mee rijd geen zorgen meer moet maken van voorbehoedsmiddelen :roll: voor de gemiddelde leaser kan een elektrische auto handig zijn maar dit…
Vanquish zegt
Ik zei al vanaf het begin dat SUV’s geen toekomst hebben, alleen de lowriders van niggah’s :P.
Klinkt goed, maar gratis elektriciteit zou nog veel beter zijn. Vering van auto’s aanpassen is ook wat ver gezocht, laat dan een module uit de auto komen oid..
Hans75 zegt
Nog even… en de trolleybussen van arnhem zijn weer modern… en wil iedereen van die sleepstengels aan zijn prius…
Cantago zegt
Hier zie ik echt niks is… Een bak energie die de lucht in geblazen wordt, zitten we aan de ene kant met zuinige led lampjes te kloten, verliezen we aan de andere kant 40% stroom voor onze auto’s, wat een onzin weer zeg! Rot toch op met dat elektrische gemeuk! En dan heb ik het geeneens over de vraag of wij wel door energievelden willen rijden, en wat als de stroom uit valt? Dan kan niemand nog ergens heen, dan staat dus echt ALLES vast!
WAAR-DE-LOOS!!
Raptor zegt
Dat gaat nooit werken. Opladen gaat sowieso te traag. Geen enkel stopcontact kan zoveel ampère aan om de accu’s snel te laden. Het enige dat werkt is de accu’s vervangen in het tankstation.
lincoln zegt
dat dit idee hebben de nederlandse spoorwegen al een patent ..
kcoupe24 zegt
komt het trolleybus concept nu ook beschikbaar?
Of kunnen we gaan opladen op de trambaan. Ha, allemaal een pantograaf op het dak monteren!!
autobandventieldopje zegt
Mmmm..lijkt op de magneetzweeftechniek..v.d monorail..kan je net zo goed daarop overstappen en de electrische auto overslaan….gaan we fijn zweven met z’n allen totdat we daadwerklijk de lucht in gaan…vliegen!
Mooi als het werkt..maar uiteraard dure infrastructuur voor nodig dunkt me..
Harry zegt
Misschien ook laden mogelijk met een metalen wieltje of borstel dat/die zakt tot op of tegen de oplaadstrook. Mogelijkheden zat – de praktische uitvoering zal echter niet zo eenvoudig zijn. Ook autolak met nanotech-zonnecellen kan voor bijlading zorgen. Er komen nog leuke dingen in de toekomst…
Henk Daalder Dutch EV zegt
Ik denk dat dit vooral thuis op de eigen aprkeerplaats wordt ingebouwd. dan hoef je je EV alleenmaar te parkeren en wordt hij automatisch opgeladen. Door de heel kleine luchtspleet, kan dan het overdrachtsverlies en de storing rondom ook kleiner worden.