Met deze Tuktuk laat Audi zien dat oude accu’s uit EV’s extreem woke kunnen zijn.
De EV gaat Europa overnemen, dat zal niemand meer tegen kunnen houden. Toch zijn er nog wel mensen die zo hun bedenkingen hebben bij de EV. Volgens sommigen zijn dat scherpe geesten, volgens anderen zijn het eerder zeurneuzen. Maar een van de argumenten tégen EV’s, is het vraagstuk wat er gebeurt met de accu’s nadat hun levenscyclus in een auto op zijn eind loopt.
Elektrische Tuktuk
Welnu, Audi denkt hiervoor een oplossing gevonden te hebben. Namelijk de accu’s dumpen in een (nu nog) minder rijk land. Nou lijkt dat een redelijk traditionele oplossing te zijn, maar uiteraard is het niet zo empathieloos als hierboven opgetekend. Audi heeft namelijk een projectje lopen via de Audi Environmental Foundation, in samenwerking met de Duits-Indiase startup Nunam. Het resultaat daarvan, is deze elektrische Tuktuk.
De Tuktuks worden aangedreven door oude accu’s uit Audi e-trons. Nunams Prodip Chaterjee zegt er het volgende over:
Accupakketten voor auto’s zijn ontworpen om de gehele levensduur van de auto mee te gaan. Maar zelfs daarna leveren ze nog steeds veel van hun vermogen. Voor voertuigen met een kleinere actieradius, beperktere vermogensvereisten en een lager totaalgewicht, zijn ze zeer veelbelovend. In ons tweede-levenproject hergebruiken we accumodules van elektrische auto’s in elektrische voertuigen; je zou het e-mobility ‘lite’ kunnen noemen. Als ze op de juiste manier worden toegepast, kunnen gebruikte accumodules een enorme impact hebben, omdat ze mensen in moeilijke levenssituaties helpen een inkomen te verdienen en economische onafhankelijkheid te verwerven – alles op een duurzame manier.
Prodip Chaterjee, weet dat de rommel van de een de schat van de ander is
De Tuktuks (Audi noemt ze e-rikshaw) zullen vanaf 2023 ingezet worden door een nonprofit organisatie. Vrouwen in India mogen er dan voor gratis hun koopwaar mee naar de markt verplaatsen. Als je echter man bent en ook een keer in Audi’s e-rikshaw wil karren, dan kan dat. Je moet daarvoor echter wel het GREENTECH Festival in Berlijn trotseren, dat vanaf 22 juni plaatsvindt.
branko zegt
Niet echt woke als alleen vrouwen er gratis gebruik van mogen maken. Wel een goed initiatief verder.
pomoek zegt
@branko: volgens mij is wokerder dan dit initiatief bijna mogelijk.
jaapiyo zegt
Nou ja, het blijven ‘onze afdankertjes’ die in een ding worden getakeld met een EuroNCAP score van minus vijf sterren en dan naar een ‘armer’ land worden verscheept. Om dat ter verpakken als iets ‘wokes’ is dan misschien weer wel het meest woke wat er is.
dvaerden zegt
“Accupakketten voor auto’s zijn ontworpen om de gehele levensduur van de auto mee te gaan.” en het gaat om accupakketten van Audi e-trons, een auto die pas in 2019 op de markt gekomen is? Ik mag hopen dat de levensduur van een auto wel wat langer dan 3 jaar is. Met de uitzondering van ongeval wagens en de occasionele extreme kilometervreters.
mashell zegt
Audi heeft natuurlijk een vloot van onverkoopbare prototypes die door de schredder gaan, daarvan kunnen ze de accu’s op deze manier recyclen.
potver7 zegt
Goh, dus als je auto een lager totaalgewicht heeft kun je langer met een accu doen. Audi zegt het nu zelf.
martinus.tussengas zegt
En als de accu in de tuktuk klaar is, wat dan?!
potver7 zegt
Dat is dat een probleem voor de eigenaar van de Tuktuk. Of niet, want die dumpt ‘m gewoon. Audi hoeft geen dure investeringen te doen om de accu te recyclen, en komt er nog goed mee weg ook. Cynisch? Jazeker!
autogeak zegt
Dan gooi je ze in de Ganges.
mc96 zegt
Hè, het is toch nog geen 1 april?
Ghiacciato zegt
Het accuzuur druipt weer van de reacties af.
koeberg zegt
Lithium is redelijk zeldzaam en de vraag neemt nog steeds toe. Er komt geheid een moment waarop de waarde van het spul in de oude batterijen hoger is dan de kosten om het eruit te halen. Dan worden de batterijen niet meer gratis aan India gegeven.