Eindelijk weer eens een hagelnieuwe Audi in de test: we konden een rondje doen met de vernieuwde A5 en S5 Avant.
Het is enigszins verwarrend dat Audi het heeft over de A5 Avant (en S5 Avant). De A5 was een coupé, cabriolet of een “vierdeurs coupé” (Sportback), de limousine en Avant hadden de modelnaam A4.. Het heeft met het immer wijzigende modellengamma te maken en laten we niet lullig doen: de Audi A4 heette ooit Audi 80 he. We moeten dus niet te verstokt vasthouden aan de oude naamgeving.
Audi doet namelijk een verwoede poging om duidelijkheid te scheppen in het woud van modellen wat ze nu eenmaal hebben. Alle even nummers worden elektrische auto’s, de oneven nummers bewaren ze in Ingolstadt voor auto’s met verbrandingsmotor.
Premium Platform Combustion (PPC)
Inderdaad: deze Audi A5 komt in principe altijd met een verbrandingsmotor. Feitelijk is het Premium Platform Combustion (PPC) de vieze evenknie van Premium Platform Electric (PPE). Audi bouwt daar de Q6 en A6 op, Porsche maakt er een Macan van.
Goed: de A4 heet tegenwoordig de A5 en heeft altijd een verbrandingsmotor. Om de verwarring niet helemaal compleet te maken is Audi wel weer afgestapt om de motorvermogens met erg cryptische cijfers aan te duiden. Klein nadeel is dat je je buurman dus niet meer kan aftroeven met een dikkere motor en dito badge.
De motoren voor de Audi A5
De diesels zullen de oversteek niet maken, maar voor onze Vlaamse lezers zijn die wellicht nog wel interessant. De 2.0 TDI EA288 Evo pompt er een heerlijke 204 pk/ 400 Nm uit, goed voor 242 km/u en een sprint naar de 100 in 7.7s (6.9s met quattro). Met een 60 liter tank moet je met een beetje beleid zeker 1.000 kilometer tussen tankbeurten kunnen doen.
Voor Nederland zijn de twee 2.0 TFSI’s wat meer relevant. De eerste levert 150 pk/ 280Nm, goed voor 216 km/u en 9.8s. We beloonden onszelf tijdens de test met de dikkere Audi A5 2.0 TFSI met 204 pk/ 340 Nm. Op papier een prima auto (248 km/u, 7.8s naar de 100) en in de praktijk ook een prima metgezel. Ondanks het ontbreken van hybride ondersteuning is de A5 204 pk prettig vlot onder alle omstandigheden.
Audi S5
Dat het nog veel lekkerder kan, bewijst Audi met de vernieuwde S5. Die heeft een 14% lagere CO2 uitstoot dan de uitgaande S4 TDI, terwijl er nu gewoon weer zonder handschoentjes getankt kan worden. De Audi S5 heeft tegenwoordig weer een benzine 3.0 TFSI met een MHEV plus 48 volt systeem. Dat scheelt zo’n 10-17 g CO2.
Het MHEV plus systeem werkt met een 24 pk/ 230 Nm sterke elektromotor die korte tijd een boost kan geven. Tijdens het afremmen kan er zelfs tot 25 kW worden gerecupereerd, de energie wordt opgeslagen in een 48-volt lithium ijzer fosfaat accu. Met die technologie kan een accu veel vaker laden en ontladen, de S5 is inderdaad continu bezig om de elektriciteit te managen.
De drieliter grote V6 is een snoepje die heerlijk klinkt en dankzij 367pk/ 550Nm de Audi S5 aardig weet voort te sleuren. In vierenhalve tel staat er 100 op de klok, naar goed Duits gebruik is de topsnelheid afgeregeld op 250 km/u.
He ho onderstuur
Daar gaan we weer….. of toch niet? In de bergen in het binnenland van Nice, kon ik zowel de A5 als S5 goed afbeulen. Voor een echt premium merk zit de aandrijving nog steeds op verkeerde wielen (voor dus), niet dat de gemiddelde koper dat heel erg boeit. Terecht ook nog, want ook de voorwielaangedreven A5 stuurt prima. De omstandigheden zaten mee, maar zelfs met wat provocatie bleef onderstuur lang weg.
In de S5 was het zowaar best feestelijk, zozeer zelfs dat ik uitkijk naar de komst van de RS5. De S5 heeft al het quattro sport differentieel met torque vectoring. Het is duidelijk te voelen dat er relatief veel vermogen naar de achterwielen gaat. Nu was het een nadeel dat het droog en relatief warm was. Je hebt dan heel veel ruimte, nog grotere ballen en nog meer stuurmanskunsten nodig om de Audi S5 hele spannende dingen te laten doen.
Het past ook wel bij het karakter van een Audi S-model dat er in de basis een zekere rust in het weggedrag is. Heb je echt haast en zijn de omstandigheden minder optimaal: dan excelleert de Audi S5. Het gave is dat de Audi engineers nu nog beter dan voorheen er voor die andere groep bestuurders een ruig randje in hebben weten te krijgen.
Zijn er nog minpunten
Voor Nederland zou er een flinke snuf hybride mogen worden toegevoegd. Het is bijna frustrerend om te moeten concluderen dat de voor Nederlande irrelevante TDI’s het wel hebben, maar de basis benzine TFSI’s niet. Om nou iedereen in een Audi S5 te lullen, omdat die wel weer een 48 volt mildhybride systeem heeft, gaat ook wat ver.
In 2025 gaat Audi het nog wel goed maken, dan komen de PHEV-versies. Het worden er twee met 220 kW en 270 kW aan vermogen en een elektrische range groter dan 100 km. Dat klinkt redelijk bekend van de Q5, Q7 en A6. Met een beetje geluk wordt A5 PHEV ook niet al te duur, maar nog even geduld dus.
De A5 limousine heeft een lekker praktische grote kofferklep, waar het glas ook mee scharniert. Dat geeft een veel betere toegang tot de kofferbak. Goh Audi, dat noemde jullie hiervoor een Sportback is het niet? Een nadeel is dat je dan vanuit het interieur ook toegang hebt tot de kofferbak en dat de achterpassagiers in de winter van de bank waaien met geopende klep.
Killer features
Een prachtig interieur met dito materialen. Instappen voelt als thuiskomen, zonder dat het een tijdreis naar de jaren tachtig is. De combinatie van Audi virtual cockpit+ (11,9 inch) en het centrale MMI touchdisplay (14,5 inch) werken prima.
Voor het echte WOW-effect moet het spaarvarken helemaal worden leeggestort. De optionele OLED-achterlichten maken de winterritten een stuk vrolijker voor de achterliggers. De achterlichten hebben 6 OLED panelen met 364 segmenten. Heel bijzonder is dat die meerdere keren per seconde een ander beeld genereren, zonder dat lichtintensiteit verandert. Het is een beetje Efteling in je Audi. De achterlichten kunnen ook car-to-x communiceren, bijvoorbeeld door een waarschuwingsdriehoek te tonen. De remlichten zitten dan weer achter de OLED-panelen, wat een gaaf 3D effect creëert. Hoe we ooit zonder hebben kunnen leven….
Alternatieven
Als ik de mening van het internet even samenvat, dan zit het zo. De BMW 3-serie kan nog net, maar de 4-serie Gran Coupe heeft te grote nieren. De Mercedes-Benz C-klasse heeft nog wel achterwielaandrijving, maar is alleen leverbaar met viercilinders. Dat kan tegenwoordig ook niet meer. Je ziet niet in de verkoopstatistieken vreemd genoeg niet terug, maar de Alfa Romeo Giulia is eigenlijk de perfecte auto.
Conclusie Audi A5 en S5 test
Audi is terug, voor zover ze ooit weg waren. Uiteraard vraagt de Audi S5 een forse investering (109k), maar wat een mooie en fijne auto krijg je daarvoor terug. De A5 2.0 TFSI is er vanaf € 54.990. Een hoop geld, maar voor een beetje knappe EV ben je dat ook wel kwijt. Diep in ons hart zal een groot deel van de Nederlandse chauffeurs dan liever een A5 hebben, hopelijk mag het van je wagenparkbeheerder.
RutgerK zegt
Mooi gelijnde auto. Valt in het echt goed op het oog.
De motorisering is nogal karig op het moment. Van 150kW A5 een stap naar S5 is wel erg groot. De schermen vind ik persoonlijk maar niets. Misschien nog wel het scherm voor de bijrijder maar die schermen voor de bestuurder hebben voor mij geen enkele ‘warmte’. Een glanzende zwarte plaat met bewegende plaatjes.
Otua zegt
Het is toch eigenlijk van de zotte dat een S5 het dubbele kost van de instapper. Als ze hem rond de 95k zouden verkopen vermoed ik dat ze ondanks de kleinere marge er onderaan de streep meer aan zouden verdienen omdat ze er meer verkopen.
Maar zoals hier vaker wordt gezegd: Nederland boeit fabrikanten helemaal niks (en terecht)
gilettelubbers zegt
In Duitsland is de S5 er vanaf €78.500,-. Ik vermoed dat het ‘m niet zozeer in de marge, maar in ons fantastische belastingstelsel zit.
Pordon zegt
Diep in ons hart zal een groot deel van de NL chauffeurs dan liever een A5 hebben.
Ja als die elektrisch was geweest…
Als dagelijkse auto waar ik gemiddeld 300km per dag mee afleg, rijdt er niks zo fijn als een EV als je op zoek bent naar comfort.
Fluisterstil, trillingsvrij, altijd genoeg vermogen en nooit meer tanken zorgen ervoor dat ik het dagelijkse rijden met een EV echt veel prettiger vindt dan in een ICE.
Voor de plezierritjes met emotie zoeken we wel een leuke auto voor het weekend.
Peerke zegt
Daarvoor hebben ze dus de A4
RutgerK zegt
Als de A4 kleiner wordt dan ee A6 e-tron dan heb je wel een probleem met de keuze. De A5 is net zo groot van binnen als de A6 e-tron namelijk.
Janus zegt
Hear hear 🎉
En zo geschiedde….
Robert zegt
Als ik het goed gelezen heb, staat de A5 dus op het
zelfdevergelijkbare platform als dat van de A6/Q6. Daarmee wordt deze A5 als opvolger van de A4 nu boven de (toekomstige) A4 geplaatst? Of wordt de A4 op hetzelfde platform gebouwd, maar dan iets ingekort?Qua uiterlijk vond ik er overigens weinig mis mee, al vind ik die lichtbalk in het achtersteven eerlijk gezegd tamelijk fantasieloos en vormeloos ontworpen.
mashell zegt
Wat is een platform? Normaal gesproken omvat de crashcontsructie, wielophangingen, motoren, airconditioning en elektronica. Het kan best zijn dat van PPE en PPC alleen de elektronica zoals infotainment overeenkomt.
ouwedibbes83 zegt
De A5 staat op het PPC platform en de A6/Q6 op het PPE platform, omdat die elektrisch zijn.
HZW zegt
De volgende generatie A4/S4/RS4 komen alleen als 100% elektrische e-tron varianten op de markt.
camber24 zegt
Diesel is ook in Vlaanderen niet meer interessant. Ook hier belast men obv CO2, en is zelfs een PHEV of BEV verplicht bij keuze leaseauto. Alleen particulieren zouden nog evt diesel kunnen kopen, maar die groep is uiteraard veel kleiner.
V8Vantage zegt
Belangrijkste vraag. Misschien staat het in het filmpje… Zijn de uitlaten echt?
V8Vantage zegt
Yep zijn echt! :-)
Mooi ding geworden. Schuin van voren doet ie me ook wel een beetje aan de C-Klasse denken met de koplampen.
drtim zegt
Die driehoeken in de voorbumper vind ik echt niet te doen. Verder een mooie auto, maar vooral van de zijkant gezien nogal anoniem.
ra-smit zegt
Wat is dat nou! 150pk uit een geblazen 2 liter?? Dat in combinatie met een gewicht van 1700+ kg, dat is toch niet vooruit te branden!
THSD zegt
Die staat gewoon geknepen maar wel weer een goed koppel.
Genoeg NA 2.0 motoren die meer dan 150pk leveren maar het koppel is dan max 210nm.
Jurgen zegt
De neus van een Skoda, kermisverlichting en onder gemotoriseerd, zal nooit een fan worden van Audi, ze zitten overal tussenin, de dikke bakken komen binnen VAG van Porsche, op de RS6 na, maar daar maken ze meestal zo’n kermiswagen van dat de klasse er ook vanaf is.
mark_mulder zegt
Hmmm, zo’n S5 avant als familiebak voor naast mijn persoonlijke S3 dagelijkse woon-werk auto zie ik wel zitten.
En gelukkig kennen ze het woord BPM niet waar ik woon, dus is het nog enigszins betaalbaar ook.
Of misschien toch een RSQ3 in de uitverkoop voordat die een facelift krijgt……..keuzes keuzes :)
camber24 zegt
RSQ3 is toch een wanstaltig concept, man. Rijdende buttplug.
racerx zegt
Toch jammer dat de 2.0 benzine geen 48V MHEV systeem aan boord heeft, dat vind ik juist wel interessant omdat een plugin hybride voor mij niets toevoegt (geen oprit). Zeker de Avant is een mooie auto, keurig gedaan door Audi. Toch liever een 330i met 48V systeem als volgende auto overigens.
pyrat zegt
Over het algemeen een mooie auto, maar wat een prijzen als je de configurator aanslingert. Ben benieuwd wat de PHEV modellen gaan kosten. Wel interessant die 367 pk variant, die wat krachtigere phev missen de 3-serie en c-klasse.
topcom zegt
Belangrijkste aandrijflijn (PHEV) mist nog.
Oopelkadet zegt
Hele lap tekst maar rijbeleving is voornamelijk te voelen door gewicht. Waarom geen letter over de kilos? Wat weegt die A5? En waarom lees ik ook in andere artikelen steeds minder of gewoon niks over gewicht van desbetreffende kar?
Oopelkadet zegt
Ik kijk uit naar Saw XI, waar ze die LED screens lostrekken van het dashboard en in de lengte door de strot van de (fictieve) auto ontwerper duwen. Het is niet eens lelijk, het is af grij se lijk. Echt horror. Apocalypse Now en aan het eind van de film kom je bij een fabriek die dit soort LED screens met goedkope lijm op eem dashboard plakt.
Janus zegt
Mooi! Een 4-serie van Audi. Alleen de originele 4-serie is toch vele malen fraaier! Hebben ze ook een i?
mashell zegt
De Volvo 440 was inderdaad een prachtige auto!
HZW zegt
De RS5 wordt ook een Plug-in hybrid, met naar het schijnt 500+ pk.
En verder krijgt de RS5 ook bredere wielkasten dan de A5/S5.
Het wordt echt een beul van een auto, die overduidelijk als RS5 te herkennen is.
HZW zegt
The New Audi S5 Isn’t as Fun as It Used to Be, ondertussen wordt ook de categorie auto veel te groot en zwaar.
Vroeger woog een Audi V8 4.2 quattro 1710 kg, en was 4.87 meter lang.
MarcelU zegt
In 1992 had onze Audi 80 2.3E de spiegels al op de portier. Zo nieuw is dat dus ook weer niet voor Audi….