De paal staat er toch, dus waarom niet van de lantaarnpaal een laadpaal maken? In Arnhem doen ze dat.
Aan elektrische auto’s geen gebrek. En dat neemt de komende jaren gestaag toe. De volgende uitdaging is een goede laadinfrastructuur. Zeker voor de groep zonder eigen oprit is toegang tot een publieke laadpaal belangrijk. Het laatste wat je wil is 18:00 thuiskomen uit werk en zien dat je buurman je ‘laadplekje’ heeft ingepikt. In Arnhem hebben ze daarom iets bedacht, nieuwbouwwijken krijgen een lantaarnpaal dat tevens de functie als laadpaal heeft.
Lantaarnpaal als laadpaal
Het voordeel hiervan is dat er geen aparte laadpaal geïnstalleerd hoeft te worden. Omdat het geïntegreerd is in de lantaarnpaal is het een aanwinst voor het straatbeeld. De gemeente Arnhem zegt dat bij ongeveer de helft van de lantaarnpalen bij een parkeerplaats er een laadpunt in wordt verwerkt. Per lantaarnpaal kunnen twee EV’s laden. Voorlopig gaat het om 150 lantaarnpalen met 300 laadpunten in de wijk Schuytgraaf in Arnhem-Zuid.
Het is een slimme oplossing om toekomstige problemen voor te zijn. Er zijn immers zat wijken in Nederland waar automobilisten parkeren op een publiek parkeervak. Nu zie je in steden dat er vaak per 10 parkeerplekken bij misschien twee van die plekken een EV kunt opladen. Maar als er dan vijf bewoners zijn met een EV zit je al met het issue dat niet iedereen kan laden. Laat staan een toekomst waar huishoudens misschien wel twee EV’s gaan rijden.
De stroom voor de lantaarnpaal laadpaal in Arnhem is straks afkomstig van een zonnepark dat in 2022 wordt aangelegd. De gemeente investeert 485.000 euro in het project. Het is een goede oplossing voor nieuwbouwwijken. Misschien dat in de toekomst lantaarnpalen met laadpunten in bestaande wijken ook een idee kan zijn om een goede laadinfrastructuur te faciliteren.
pramm zegt
Voor bestaande woonwijken is het niet per se de beste oplossing. Het is niet zo dat een bestaande lantarenpaal gewoon 1 op 1 gebruikt kan worden.
Een lantarenpaal heeft normaliter een aansluiting op een 6a geschakeld net. Met andere woorden, er moet een nieuwe kabel naar toe.
Een laadpaal kent een zware fundering, zodat bij een aanrijding de kabel veilig in de grond blijft. Zeker met de toch al vrij zware aansluiting 3x35a is dat wel wenselijk.
In deze wijk in Arnhem is het eigenlijk ook geen lantarenpaal met 2 laadpunten. Het is eerder een laadpaal met straatverlichting.
flatsix010 zegt
@pramm: Dat dacht ik dus ook. Niet echt een quick fix dus voor de toekomstige laadpaalschaarste.
flutterby zegt
@pramm: exact, echter zijn (dubbele) laadpalen meestal aangesloten op 3x25A gezien die extra 30A vaak niet gebruikt wordt en het veel duurder is.
pramm zegt
Heb je een punt. Sterker nog, omdat het voor de belasting op het net beter is, zou ik zelfs liever zien dat laadpalen per outlet 3x10A leveren of 3x8A. De auto’s zitten de volgende dag toch wel vol.
flutterby zegt
@pramm: mijn auto laad over 1 of 2 fases maximaal 7.2 KW. Met 3x8A wordt dat wel erg traag. Daarnaast zijn er ook mensen die tijdens hun bezoek in enkele uren even willen bijladen, lang niet iedereen laad ‘s nachts. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die om 22:00 thuis komen en om 6:00 weer wegrijden. Het is dan wel fijn als er die dan weer vol zit en zo zijn er genoeg I-PACE(Kona ‘19/eNiro ‘19) rijders die toch klagen dat hun auto maar op één fase kunnen laden.
pramm zegt
1 fase laders zullen hopelijk na dit jaar klaar zijn in nieuwe auto’s. Maar eens, die zijn niet heel handig.
Maar voor mensen die wat sneller willen laden, waarom in een woonwijk niet verdeeld hier en daar een snellader.
Als je snel weg moet. Even de auto er aan, half uurtje naar binnen en…. Vol.
En de rest kan gewoon rustig laden gedurende de nacht.
flutterby zegt
@pramm: snelladen in de wijk zie ik pas gebeuren als het meerendeel over is en de auto’s V2G gaan ondersteunen. Daarvoor heb je dan alleen wel CCS-Combo kabels voor nodig en met tien aangesloten EVs in de straat duw je zo 100 KW in de 11de. Dat kost die tien dan maar 5 kWh ieder voor een half uurtje die daarna in alle rust van het net gehaald kan worden.
pramm zegt
Mijn punt was dat in 95% van de gevallen mensen langzaam publiek laden. Dat is ook t goedkoopste. Maar wanneer je incidenteel weg moet terwijl je auto bijna leeg is, kan je snel bijladen. Dat wil zeker niet zeggen dat er 10 snelladers in een wijk nodig zijn. Indien wel, ook geen enorm probleem, dan worden daarvoor nieuwe kabels gelegd.
Door voornamelijk traag te laden heeft dat minder impact op de bestaande kabels.
gekketurbo zegt
Als dat op 220v staat heb je het ongeveer over 2kw aan laadvermogen. Voor de meeste mensen snel genoeg om de auto deels te laden als deze om 18:00 geparkeerd wordt en om 7:00 weer uit de stekker moet. 28kw is voor de meeste mensen meer dan voldoende om te forensen en om te rijden naar de lokale Jumbo…
flutterby zegt
@gekketurbo: als je elke dag wilt stekkeren prima. Ik beperk het liever tot enkele keren per week met puur laden in het daltarief tussen 0:00 en 6:00.
pramm zegt
Volgens mij niet (6×220 = 1,3 kW). Niet allee EV’s staan toe met zo weinig vermogen te laden. Bovendien, wanneer je 70 km moet afleggen per dag, heb je daarvoor ca. 15 kWh nodig. De auto moet dus ca 12 uur aan de lader staan. Daarbij geschakeld, dus gaat midden in de zomer pas laat aan en vroeg uit en de 6A is niet vrij beschikbaar voor de auto, de straatverlichting vraagt ook het een en ander. Daarnaast zet met 2 auto’s aan 1 lantarenpaal. Dus al met al heb je echt nieuwe kabels nodig.
Robert zegt
@pramm: Arnhem heeft één groot voordeel t.o.v. veel andere steden in Nederland. Men heeft een stroomnet liggen wat véél hogere amperages kan afgeven dan wat normaliter voor straatverlichting nodig is. Met dank aan de aanwezigheid van de onvolprezen trolleybussen. Dus ook reeds bestaande wijken zullen op termijn aan de beurt kunnen komen.
flatsix010 zegt
Kan dit ook achteraf worden toegevoegd? Natuurlijk een topoplossing, echter als het hele stroomnetwerk hier op aangepast dient te worden is het een beetje het doel voorbij.
sportabgasanlage zegt
Zoals hierboven staat, je hebt een andere (zwaardere) aansluiting en dus andere kabels nodig. Even een paal vervangen is dus niet mogelijk. Dit is alleen zinvol in nieuwbouwwijken of wanneer de weg toch al opengebroken moet worden.
bernoulli zegt
Kun je alleen in het donker laden :+
Dutchdriftking zegt
Het idee is niet nieuw (volgens mij zijn er diverse reagluurders die het al vaak geopperd hebben) maar goed dat het nu daadwerkelijk gedaan wordt. Natuurlijk kan je niet alle lantarenpalen ombouwen of vervangen zonder het net van een update te voorzien, maar met alle geplande nieuwbouw lijkt mij dit een heel nuttige toevoeging.
HZW zegt
Als een stad of dorp een update aan de straat verlichting plant, dan is het zeker een overweging waard om te kiezen voor laadpalen met verlichting.
Als Palen en kabels toch vernieuwd moeten worden, waarom dan niet gelijk deze ommezwaai.
sportabgasanlage zegt
Omdat lantaarnpalen niet altijd nabij parkeerplaatsen staan?
banderas zegt
Dit roep ik al jaren :)
marcomanta zegt
Denken ze nou werkelijk dat “de gewone man” een elektrische auto kan kopen, tjonge jonge, de benzine mag dan wel 2 euro kosten per liter, maar om even 30k of meer te betalen voor een EV, de meeste zijn blij dat ze in een Golfje of Astra van 10 jaar of ouder kunnen rijden.
heckblende zegt
Als de “gewone” man geen 17.890 kan uitgeven aan een Dacia Spring dan maakt hij geen financiële vuist en sorry, maar dan telt hij niet echt mee
Henkie zegt
Want iedereen die 18k kan neer leggen heeft voldoende aan de dacia Spring??
Sorry die auto is niet groter dan menig a segment auto. Leuk voor de auto erbij meer niet.
sportabgasanlage zegt
Sorry wat? Telt niet mee? Onze maatschappij drijft op laaggeschoold en onderbetaald personeel: veiligheid (politie/brandweer/Defensie), zorg, onderwijs, openbare ruimte (afvalverwerking, groen onderhoud), bouw en logistiek etc.
Dus kom onder je steen vandaan en heb respect en waardering voor iedereen die keihard werkt om rond te komen.
mashell zegt
Ehh. Een hoop van die beroepen zijn niet laaggeschoold maar middelbaar of hooggeschoold (politie, zorg, onderwijs…) en verdienen navenant. Het is misschien niet veel (want de lonen moeten laag blijven, loonmatiging, vanwege de internationale concurrentiepositie, iets wat bij politie, zorg, onderwijs natuurlijk totale onzin is) maar 15k voor een auto is voor een gezin niet zo vreemd.
b00st zegt
Ja inderdaad, best pas oplossingen voor het laadprobleem beginnen verzinnen als echt iedereen al aan de EV is.
jvthof zegt
@marcomanta: heb toch een 3 jaar oude Zoë gekocht voor mijn vrouw, 2k subsidie nog geen 10k!
marcomanta zegt
@jvthof:ik denk dat het voor veel mensen een andere mindset moet worden.
pramm zegt
Want de gewone man koopt op dit moment wel een nieuwe Golf van 30 K? De auto’s zitten nu nog aan de bovenkant, maar gebruikte nissan leaf uit 2018 zit net onder de 20k. Tel daarbij de lagere brandstofkosten mee en de wegenbelasting en dan zie je dat dit echt wel gaat komen.
E zegt
Een bruikbare EV is tegenwoordig net zo duur als een bruikbare ICE. Pakweg vanaf 30K kan je tegenwoordig al elektrisch rijden en dat is echt wel goed bereikbaar voor de gewone man. Althans zo beschouw ik mijzelf wel.
goodvibrations zegt
Goed idee! Maar ook hiermee red je het niet als iedereen elektrisch rijdt.
is er überhaupt al een plan/berekening gemaakt? Of gaan we straks, toch nog, waterstof nodig hebben om niet heel Amsterdam open te moeten breken voor een nieuwe elektrische infra.. Als dat wel moet, zal het “verrekend” moeten worden in de elektriciteitsprijzen aan de laadpaal…
sportabgasanlage zegt
Gewoon een dieselgenerator op iedere parkeerplaats. Opgelost.
pramm zegt
Vooral zorgen dat de EV’s gedurende de nacht in woonwijken opladen en overdag wanneer deze bij industrie terreinen, supermarkten, kantoorlocaties etc staan (deze parkeerplaatsen indien mogelijk ook uitrusten met zonnepanelen).
pindakoning zegt
Niets nieuws, in Brabant voorzien ze hele ‘kassen’ met stroom van een lantaarnpaal
sportabgasanlage zegt
Ik haal mijn stroom bij m’n buurman hoor.
dijan zegt
Mooi voor dekmantel van hennepplantage .
mashell zegt
Stroom aftappen van een lantaarnpaal was nog nooit zo gemakkelijk.
fromtheg zegt
Rotterdam heeft hier al een tijdje een pilot mee en gaat een stapje verder. Zij hebben een multifunctionele zuil ontwikkelt waar je allerlei onderdelen op kan inpluggen: verlichting, oplaadpunt, cameratoezicht, sensoren (voor bv geluid of luchtkwaliteit) en 5G antennes. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/cent-r/
j05b zegt
Ik mis in het hele verhaal het vermogen van de palen. Dit blijkt nu nog 1 fase te zijn.
Alle beetjes helpen maar verwacht niet dat als je met een lege accu thuis komt deze de volgende ochtend weer vol is.
Het is een mooi initiatief maar waarom niet gewoon open en eerlijk over de voor en nadelen in plaats van een hallelujah verhaal over het aantal stekkers.