Heeft er dan eindelijk een ambtenaar het licht gezien? Het lijkt er wel op! De Arnhemse wethouder Martijn Leisink (D66) is van mening dat er veel teveel verkeersborden in zijn stad zijn en dat er best wel een zooitje kunnen verdwijnen. Opgeruimd staat netjes.
De wethouder hoopt dat begin volgend jaar zo’n 500 verkeersborden zijn weggehaald in de stad, en dat de boel dus wat overzichtelijk wordt. De afgelopen jaren leek het soms wel alsof gemeentes liever een paar borden teveel ophingen dan te weinig, want stel je toch eens voor dat iets niet duidelijk zou zijn. Het gevolg was echter vaak dat het juist onduidelijker werd.
Wethouder Martijn Leisink is in elk geval een ware kruistocht begonnen tegen overbodige borden in zijn stad:
“Toen ik wethouder was geworden ben ik een dag door de stad gaan wandelen. Ik heb toen allemaal foto’s gemaakt om te laten zien wat ik bedoel. Dat heeft iets in gang gezet en nu gaan we beginnen met een pilot om heel veel borden te verwijderen.”
Wellicht dat hij er ook goed aan doet om eens een bezoekje te brengen aan de dorpen Oudelande (Zeeland) en Makkinga (Friesland), in die dorpen zijn namelijk zo’n beetje alle(!) verkeersborden uit het straatbeeld verdwenen.
Je zou wellicht denken dat voor een enorme chaos zou zorgen, maar niks is minder waar. De successen in die 2 dorpen hebben er dan ook voor gezorgd dat Sint Anthonis in Noord-Brabant enkele jaren geleden heeft besloten om de hoeveelheid verkeersborden en drempels in hun dorp fors te verlagen.
Zou dit een nieuwe trend kunnen worden? Dorpen en steden met een minimum aan verkeersborden? Ik zou er wel aan kunnen wennen, wat jullie?
jolig zegt
Goed voorbeeld doet goed volgen. In het kader van overbodig zijn de plusjes ook maar weggehaald?
jolig zegt
@jolig: helaas, alleen bij de twee vorige topics.
kaasboerin zegt
@jolig: Jammer hè, kan je je lolbroek weer uittrekken.. :'(
johanz911 zegt
Eerst neerzetten, nu weer weghalen en later weer neerzetten.
Goed voorbeeld van hoe de gemeenteambtenaren hun dag vullen.
kaasboerin zegt
Lange dorpsstraat.
Tevens een drukke sluiproute.
Afgesloten aan 1 kant i.v.m. nieuwe bestrating, niemand kan er meer doorheen.
Omrijden is minimaal 15 minuten.
Eindelijk klaar en open. Week later weer dicht.
Foute tegels erin, alles opnieuw. Niet flexibel zijn en het gewoon zo laten (waren prima tegels in mijn ogen).
Klaar, maar de omleidingsborden aan het begin van de straat gewoon maandenlang laten staan zodat iedereen elke dag alsnog 30min+ kwijt is aan omrijden. Dat is ambtenarij.
towi1989 zegt
Beter beginnen ze met het verlagen van de drempels! Er liggen hier genoeg waar je stapvoets niet eens overheen kan komen zonder een slalom te maken (en nee ik heb geen verlaagde auto/sportonderstel of wat dan ook)
nielsvanderweiden zegt
Dank u heer Leisink. Dat er nog maar vele gemeenten mogen volgen.
De nieuwste rage onder gemeenten is het gebruiken van de openbare weg om het eigen beleid uit te venten. Hier bewegen mensen 30 minuten per dag, dit fietspad is in de winter sneeuwvrij, deze gemeente doet mee aan de Millenniumdoelstellingen voor 2015. Je moet intussen al 49 ogen in je kop hebben met al die borden en dan komt deze onzin er nog eens bij. Als jij een bord aan de weg hangt dat je kersen verkoopt heb je meteen een paar ambtenaren op je stoep, maar als een gemeente het doet mag het ineens allemaal wel…
Dimitriej zegt
Het shared space principe heet dat.
jeroen92 zegt
Als ze nou eens opschieten met wegwerkzaamheden bij de berenkuil /johan de witlaan.
stanny zegt
Héhé hier hetzelfde probleem.
Nieuwe aanleg van de straat. Plaatsen ze een stopbord met daarachter (!) een paal van dezelfde hoogte met een waarschuwingsbord voor het fietspad. Natuurlijk kan je door het eerste bord het tweede bord niet zien vanuit de auto.
2 Weken later zijn ze de 2de paal weer komen uitschuppen en hebben ze aan beide kanten van het fietspad 2 kleine paaltjes gezet met een bord dat het fietspad aanduidt.
Misschien had niemand er aan gedacht dat het bord mee aan de paal van het stopbord kon? (paal van 2,5m hoog)….
jelmer zegt
Als het toch zo makkelijk is bij de gemeente, bovenstaande schrijvers, wat let jullie er te solliciteren?
stanny zegt
@jelmer: 1 woord: Geld
Heb nog maar weinig arbeiders van de gemeente gezien met een beter dan gemiddeld loon en mooie wagen…
De verlofdagen (hier in België) zijn wel aantrekkelijk, maar compenseren (voor mij) het loon niet :)
jordy14 zegt
Ik heb er met mijn fiets niet heel veel last van.
RoT___ zegt
Laat ze eerst eens beginnen aan de afstelling van de verkeerslichten in Arnhem. Het is daar elke keer weer tijden lang stil staan voor die krengen, terwijl er niets aan komt. Het woud aan borden is mij nog niet als hinderlijk opgevallen.
Romen zegt
@RoT___: ik merk er eigenlijk ook weinig van
jrk68 zegt
Zouden ze beginnen met de 50 borden?
notsobig zegt
Als ze dit nu ook gelijk landelijk doen en op de snelwegen alle 80, 90 en 100 bordjes verwijderen… Zijn ook overbodig!
niex zegt
En natuurlijk weggooien die borden, want er komt een geheel nieuw design aan! En dan langzaam alle borden vervangen voor de nieuwe verbeterde met het witte randje. Nog een voorbeeld van nutteloos verkwisten van overheidsgeld. Mss is die LP zo gek nog niet :p
midasracer zegt
Bedacht door Hans Monderman en voor het eerst in Drachten uitgevoerd. Ziet er erg mooi uit en voor zover ik weet heeft het geen negatieve gevolgen mbt de verkeersveiligheid. Ik geloof dat London nu ook een paar straten volgens dit concept heeft omgebouwd.
RegnuM zegt
De Steenstraat in Arnhem is onlangs aangepakt en opnieuw ingericht. Er zijn hier nog maar weinig borden te bekennen. Ik ben vóór!!
jeroen92 zegt
@RegnuM: klopt! rij er altijd met de motor naar school. Ze zijn nu nieuw asfalt aanbrengen bij de John Frost brug
Romen zegt
@RegnuM: Die drempels daarentegen.. ellende. En niemand trekt zich er wat van aan dat je aan de linker zijde niet mag parkeren. Of is dat inmiddels al opgeheven?
jeroen92 zegt
@Romen: geen idee of dat is op geheven weet wel dat ze het steeds doen. Van die drempels heb ik geen last ^^ pak een stukje stoep mee voor de drempel
pomoek zegt
Sorry, maar dit vind ik echt weer politiek gekomkommer. Ergens een probleem van maken dat er niet is. Teveel verkeersborden? Echt, dat is mij nog niet opgevallen. Wat mij wel opvalt is dat er in mijn straat onder het bord verboden te parkeren gewoon de hele dag wordt geparkeerd. En dat als ik een straat zoek in bijna de helft van de gevallen er geen straatnaambordjes zijn te vinden. Kortom, waarom? waarom hier tijd aan besteden?