Je las het overal: ‘F1-auto’s in 2017 fors sneller’. Maar hoe veel sneller zijn ze echt?
Met de eerste kwalificatie van dit jaar achter de rug kunnen we eens kijken hoe groot de verschillen zijn met vorig jaar. Aangezien de snelste rondes tijdens de race zo vijf seconden langzamer zijn dan tijdens de kwalificatie, zijn die laatste tijden de beste manier om te vergelijken hoe groot het verschil met vorig jaar nu écht is. Alleen tijdens de kwalificaties gaan (en bovenal kunnen) coureurs nog voluit.
Zoveel sneller is snel
Laten we met de makkelijkste vergelijking beginnen: de snelste tijd van de kwalificatiesessie. Die is namelijk zowel in 2016 als in 2017 gezet door Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Vorig jaar deed hij dat met een 1:23.837, dit jaar met een 1:22.188. Dat is maar liefst 1,649 seconden sneller.
Kijken we naar Verstappen, dan is ook hij flink sneller dan vorig jaar. Van een 1:25.434 -goed voor een 5e plek destijds- naar een eveneens vijfde stek met een 1:23.485. Dat is precies 1,949 seconden sneller dan vorig jaar, maar de oplettende lezer zal snappen dat die vergelijking mank gaat. Immers, vorig jaar reed Max de eerste races namelijk nog in een Toro Rosso, terwijl hij nu in de potentieel snellere Red Bull zit. Diezelfde potentieel snellere Red Bulls kende precies een jaar geleden overigens wat tegenslagen, want zowel Ricciardo als Kvyat eindigden destijds achter Sainz en Verstappen.
Opvallend is het verschil dat Ferrari dit jaar laat noteren, zij lijken van de topteams voorlopig de grootste stap te hebben gemaakt. Vorig jaar noteerde Sebastian Vettel een derde tijd met 1:24.675, destijds ruim 0,8 seconden langzamer dan Hamilton. Dit jaar geeft Vettel met een 1:22.456 slechts een kleine 0,3 seconden toe. Alles bij elkaar boeken Vettel en Ferrari een winst van 2,219 seconden.
Vorig jaar was Australië de eerste race voor Haas-Ferrari en dat vertaalde zich in een behoorlijk matige 1:28.322 voor Romain Grosjean, goed voor p19. Dit jaar revancheert Grosjean zich machtig met p6 en een 1:24.074. Dat is maar liefst 4,248 seconden sneller!
De voorlopige verliezer is…
En dan het team met de kleinste vooruitgang. Dat is het team waarvan je eigenlijk hoopte dat ze het meeste vooruitgang zouden boeken. Vorig jaar ging Alonso in 1:26.125 rond op het circuit van Melbourne, dit jaar kwam hij in de nieuwe McLaren MCL32 niet verder dan 1:25.425. Dat is slechts 0,7 seconden sneller dan vorig jaar en het kleinste verschil van alle teams. Ook het niet al te rappe Sauber is nog altijd circa een seconde sneller dan vorig jaar, evenals het in 2016 zo verrassend goed presterende Toro Rosso. Zij vielen dat jaar echter rap terug omdat ze geen doorontwikkeling van de oude Ferrari-motor kende, terwijl ze dit jaar kunnen blijven verbeteren.
Opvallend is dat Palmer dit jaar (1:28.244) langzamer was in zijn Renault dan vorig jaar. Na afloop klaagde de Brit dan ook steen en been over zijn slechte auto. Dan moet zijn bolide wel flink verschillen van die van Hulkenberg, want die zette de Renault keurig op de twaalfde plek met een 1:25.091. Dat is liefst 2,516 seconden sneller dan Palmer vorig jaar was met de Renault (1:27.601).
Hogere bochtensnelheid, lagere top
Dan nog wat andere statistieken. Zo trok Sebastian Vettel vorig jaar in de laatste bocht (14) 3,7G. Dit jaar is dankzij de bredere banden en andere aerodynamica liefst 4,5G. In snelheid uitgedrukt: vorig jaar ging Vettel met 184 km/u door bocht 14, dit jaar met 209 km/u! Niet voor niks zijn de coureurs afgelopen winter druk bezig geweest hun nekspieren nog wat aan te dikken.
De topsnelheid lijkt juist wat gedaald te zijn door de nieuwe aerodynamica. Vorig jaar topte Vettel nog met een 325,9, dit jaar blijft de teller steken bij 318,4 km/u. Ergo: de extra snelheid komt louter en alleen doordat de auto’s dit jaar veel harder de bocht door kunnen. We moeten de volledige lijst met topsnelheden tijdens de kwalificatie nog even afwachten, maar voorlopig lijkt het erop dat de auto’s op het rechte stuk juist iets minder hard lopen dan voorheen. Kijken we naar de resultaten van de vrije training, dan komen de topsnelheden in ieder geval niet boven de 320 km/u uit, daar waar vorig jaar de 330 nog werd gehaald door Hulkenberg in zijn Force India.
str8six zegt
Ik zag ergens op Facebook dat de huidige auto’s 1,5 seconde sneller zijn dan de auto’s uit 2004 die behoren tot de snelste ooit.
bassx zegt
@str8six: net als de Williams uit ’93. Verschil is reglement, in 2004 moesten ze de brandstof meenemen voor de race en in 2004 verbrande de V10 4,5 liter brandstof per ronde. Dat betekende dat de kwalificatie auto al gauw 50 tot 80 kilo meer meenam. De 2004 is in mijn ogen nog altijd de snelste omdat de race pace constant kwalificatie tijden waren en omdat je in kwalificatie niet de volledige potentie van de auto zag. Wanneer je de 2004 auto mocht klaarzetten voor een hot lap zoals nu was de auto zeker nog 3 – 4 seconden sneller.
str8six zegt
@bassx: goede informatie! Bedankt! (Y)
vtechlover zegt
@bassx: komt pure door de reglementen die constant aangescherpt wordt, wat ook logisch is natuurlijk anders krijg je een F1 met g-krachten wat een menselijk lichaam niet aankan!
bassx zegt
@vtechlover: dat ook maar heb het over het sportreglement en niet het technisch reglement van F1. Het sport reglement van 2004 had geen hot lap maar het sportreglement van nu wel. Oftewel welke auto sneller is of niet is lastig te vergelijken met rondetijden van nu en toen omdat in het sportreglement alleen al meerdere seconden verschil zit. Simpelweg de huidige auto met het sportreglement van 2004 zou de auto alleen al meerdere seconden langzamer zijn.
napo zegt
@vtechlover: dan heb je die redbull air race nog niet gezien… trekken 10.5g…
Dus voorlopig is er met 5 of 6 g nog niks aan de hand
sollie1984 zegt
@bassx: de 2004 en 2005 modellen waren de snelste F1 auto’s ooit. En dan te bedenken dat ze nog met gegroefde banden reden.
fmgarcia zegt
@str8six: Wacht maar tot hongarije, Suzuka en interlagos. Denk dat je het verschil op zulke circuits gaat zien. Dit zijn nog te veel slome/medium bochten en heel veel accelereren.
gertjan2012 zegt
Ik denk eerlijk gezegd dat het vergelijken van de kwali 2016 met 2017 ook een beetje mank gaat. In 2016 hadden we in Melbourne die hele andere opzet. Overigens jammer dat MV nog niet zo hard gaat, maar één voordeel wat er wel aan hangt is dat er waarschijnlijk een hele zwik zogenaamde F1 “Fans” nu al afhaken. Heerlijk!
bfvo zegt
@gertjan2012: die fans die jij zo makkelijk afserveert zorgen wel voor de kijkcijfers waardoor bedrijven wellicht eerder geneigd zijn andere racetalenten in NL te sponsoren. Je hooghartigheid als “echte fan” is misplaatst.
berlinetta zegt
Leuk artikel Dizono. Fijn dat dat al zo snel na de kwalificatie is gemaakt.
De rangorde is eigenlijk grotendeels hetzelfde als vorig jaar. Alleen Red Bull lijkt iets achter te lopen en nu Manor er niet meer is, rijdt er iemand anders achterin.
pinut187 zegt
Zoveel sneller is het dus niet. Jammer.
545e60 zegt
@pinut187: In Australie niet nee, dit is grotendeels een straten c. Andere Banen waar meer grip ligt en meer hogesnelheids bochten zijn. Daar zal het al gauw 4 sec schelen
lincoln zegt
Mooi .. is die race tenminste eerder afgelopen ..
mrrallycross zegt
Ben benieuwd naar de banden. Morgen hebben we dus mogelijk een 1 stopper. Als dat zo is denk ik dat we naar een optocht gaan kijken
macready zegt
“Ergo: de extra snelheid komt louter en alleen doordat de auto’s dit jaar veel harder de bocht door kunnen. ”
Nee, ze remmen ook harder dankzij breder rubber en meer vleugeloppervlak.
rob5nismo zegt
Die 7km verschil in topsnelheid dat ziet toch niemand.
Maar ben wel.nieuwsgierig naar de top snelheid in Mexico enzo
olivierc zegt
My interesseert het niet of ze nu x seconden sneller of trager zijn, het enige wat mij interesseert is dat ze visueel sneller door de bochten gaan. Eindelijk terug spektakel, nu nog kunnen inhalen zonder DRS maar vrees dat dit er niet zit aan te komen.
tarquesh zegt
Een goeie race gaat en staat met een top wagen en een goed team waar de sfeer goed is.
Zou ik dat niet krijgen, dan ga ik liever klussen.