Kelly is een hybride. Niet 100% vrouw, maar ook niet 100% man. Je zou kunnen zeggen: Het beste van 2 werelden. Maar ik denk er toch anders over. Zeker ook omdat ik het met enige regelmaat zie in de binnenstad van Hilversum.
Een Hybride is eigenlijk niks anders dan een kruising. Je kunt het ook wel zien als een tussenstap. Er wordt voor een hybride gekozen op het moment dat de eigenlijke stap nog te groot is. In dit geval worden daar volledig elektrische voertuigen mee bedoeld. De tussenstap is dan een voertuig wat zowel door brandstof als elektrisch aangedreven is. Door deze stap wordt het eerder geaccepteerd door de consumenten. Je kunt dan met een hybride alvast aan het idee wennen als we allemaal elektrisch rijden. Overigens hoeft een hybride niet per definitie elektrisch te zijn. Een hybride niks anders dan een kruising. In feite kun je een auto met een diesel en een benzinemotor ook hybride noemen. Maar aangezien dat geen enkel voordeel biedt, en ze voor zover ik weet niet bestaan gaan we het nu alleen hebben over deels elektrisch en deels met een andere brandstof aangedreven voertuigen.
De geschiedenis van Hybrideauto’s begint al aan het begin van de 20ste eeuw. En het is ook nog door een bekende autobouwer ontworpen: Ferdinand Porsche. De auto zelf heet de Mixte, maar de merknaam was geen Porsche. Porsche AG zou namelijk pas vele jaren later opgericht worden. Ferdinand werkte echter al wel in de autoindustrie. De Mixte is van het merk Lohner-Porsche. Het is niks ander dan een auto met 4 elektromotoren. 1 Motor voor elk wiel. Deze auto was dus ook nog eens vierwielaangedreven. Daarnaast waren er een aantal Daimler-motoren aanwezig, welke voor de stroom zorgden. De auto in kwestie heeft verschillende records gebroken. Het echte probleem zat hem in de afstanden die ermee afgelegd konden worden: ongeveer 50Km. Dit samen met de voor die tijd dure techniek zorgde ervoor dat het nooit een succes is geworden. Door de jaren heen zijn er nog anderen geweest die tegen hetzelfde probleem aanliepen. Totdat de ons aller welbekende Toyota Prius ten tonele verscheen. Deze heeft ervoor gezorgd dat hybride auto’s op de kaart zijn gezet. Hybride auto’s zijn er in verschillende uitvoeringen. Ik zal ze hieronder uiteen zetten.
De normale Hybride
Dit is een auto met zowel een elektrische motor als een motor met een fossiele brandstof. Tegenwoordig is dat meestal benzine, maar diesel is in opkomst. Dat laatste is ook niet zo gek, omdat het brandstofverbruik daar nog verder mee kan worden teruggebracht in vergelijking met eenzelfde auto met een benzinemotor. Maar waar de brandstof eigenlijk niet uitmaakt, kan er wel op een ander vlak onderscheid gemaakt worden. Want hoe is de samenwerking tussen de brandstof en de elektromotor? Je kunt er namelijk voor kiezen om een elektromotor als hulpmotor te laten functioneren. Dit gebeurt onder andere bij de Toyota Prius. Maar je kunt er ook voor kiezen dat de auto volledig elektrisch rijdt en dat de brandstofmotor ervoor zorgt dat de elektromotor van stroom wordt voorzien. In het laatste geval is de brandstofmotor het hulpje van de elektromotor. De laatste setup wordt voor zover ik weet nog niet gebruikt, maar correct me if I’m wrong in de comments.
Plug-in-Hybride
Dit zijn hybrideauto’s die volledig elektrisch rijden en zijn op te laden via een extern oplaadpunt, zoals een stopcontact. Daarnaast zit er vaak een brandstofmotor in als de elektriciteit op is. Op die manier kun je toch verder rijden, waar andere elektrische voertuigen stil komen te staan. Een voorbeeld hiervan is de Chevrolet Volt.
Mild-Hybride
Eigenlijk is deze vorm van hybride de naam Hybride niet eens waardig. Het is namelijk niks anders dan een marketingtruc. Eigenlijk vallen alle auto’s eronder die gebruik maken van technieken van een hybrideauto, maar die niet zijn uitgerust met een elektromotor. Denk hierbij aan Start-Stop systemen. Je wordt dus gewoon genaaid.
De enige die ik mis in het bovenstaande rijtje is een systeem zoals op dit moment in de Formule 1 gebruikt wordt: Powerboost Hybride. Hierbij werkt een elektromotor samen met een brandstofmotor, om zo tijdelijk extra snel te kunnen rijden. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of dat ooit levensvatbaar zal worden, aangezien iedereen tegenwoordig de emissies wil terugdringen. Op het moment dat er geen stijging meer mocht plaatsvinden, dan zou het misschien wel toegepast gaan worden.
Kortom: Als je in een hybrideauto stapt, kijk dan goed wat voor vlees je in de kuip hebt. Op die manier weet je wat je te wachten staat…
Edman zegt
Niet om al te kritisch te zijn, maar wat is het doel van deze ‘column’? Ik vond de stukjes over de versnellingsbak toch wat sterker, waarschijnlijk omdat dat je vakgebied is.
Sorcerer zegt
Hmm, wat je zegt over start/stop is niet waar! Dat is geen hybridetechniek. Mild hybrid is het opladen van de (iets groter dan normale) accu met behulp van remenergie. Ook wordt steeds vaker airco niet meer direct via de motor maar via de (grote) accu gedaan (correct me if I’m wrong).
Door deze technieken hoeft de motor minder zwaar te werken (geen dynamo meer aandrijven, of alleen als het echt nodig is, bijv. bij lange ritten op de snelweg) en wordt remenergie toch nog nuttig gebruikt.
Het bovenstaande wordt trouwens onder de naam EfficientDynamics ingebouwd bij BMW, maar hier wordt het geen mild hybrid genoemd. Geen idee waarom dat op andere plekken dan wel gebeurt…
Kevski-Style zegt
@Sorcerer:
Dat is het dus wel. Bij electro- aandrijvinger wordt in principe niet meer gebuikt gemaakt van een versnellingsbak. Daarvoor is dan wel een systeem nodig wat de motor uitzet als je stilstaat, want hij trekt normaal gesproken dwars door een paarflinke remmen heen als je niet oppast.
De 4 electromotoren heb ik wel iets over gezegd: Namelijk bij het stukje over Ferdinant Porsche. Het probleem zit hem er echter in dat het ook veel nadelen heeft: Denk aan het onafgeveerde gewicht wat fors toe gaat nemen, en wat rijeigenschappen alles behave ten goede komt….
Sorcerer zegt
Nog een kleine toevoeging: ook stuurbekrachtiging gaat elektrisch bij deze mild hybrids.
Bij BMW heeft het zowat elk model 2 energielabels laten dalen, zo effectief blijkt het te zijn. Bovendien blijft er zo meer motorvermogen over aan de wielen!
Dat start/stop een kernonderdeel is van mild hybrid vind ik inderdaad terug op wikipedia. Echter, mijns inziens is dat totale bullcrap aangezien het enige verband is dat er een grotere accu nodig is om dit ‘veilig’ aan te bieden in een auto. Echter het terugwinnen van remenergie is wél iets dat gerelateerd is aan de kern van het hybride rijden (het terugwinnen van kinetische energie).
Je had nog iets kunnen schrijven over de aandrijving: bij de nieuwste plug-in hybrids wordt bijv. gebruik gemaakt van 4 elektromotoren: 1 per wiel. Dit spaart enorm veel aandrijfverlies. Normale hybrides (zoals de prius) hebben alsnog veel verlies omdat ze gebruik maken van normale aandrijving. In principe is het dan dus een elektro-auto met range-extender; gewoon een benzine of diesel-aggregaat in je auto met stroom voor de elektromotoren dus!
RazorHead zegt
de geschiedenis van de elektrische auto is vele interessanter dan die van de hybrides hoor;)
Cantago zegt
Een Full hybrid is toch gewoon een auto die 100% op elektriciteit kan rijden, een mild hybrid wordt geholpen door een elektromotor, maar kan niet 100% elektrisch rijden (wel zuiniger) en de rest is wat anders:P Simpel zat toch? Heb ik geen column voor nodig:P
Aan de andere kant, ik zou graag een uitgebreid stuk over veertechniek en wielophanging willen0. Daar valt extreem veel over te vertellen, vooral ook waar de invloeden op de rijkwaliteit en -beleving zitten. Hybrides boeien me niet, tenzij ze geweldig klinken en nog steeds dikke prestaties hebben!
Cantago zegt
Owja, de plug-in hybrid is gewoon een hybride waarbij je de accu’s ook via het stopcontact op kan laden. Simpel;)
Vas zegt
Volgens mij is de Fishker Karma een auto die helemaal electrisch rijdt, zodra de juice op is neemt een verbrandingsmotor het geleidelijk over. Maar deze auto is pas vanaf begin volgend jaar op de markt, inc speakers in de uitlaat om toch nog enige emotie over te brengen! ;)
autoblogger zegt
@Vas: http://www.autoblog.nl/archive/tag/fisker
rotorhead zegt
Deze past ook nog wel in het stukje over mild-hybride:
http://www.autoblog.nl/archive/2007/07/16/hybride-toyota-wint-24-uurs-race
Rick dos zegt
Heb jet al eens geroepen…
Hybride is net als Coca-cola Light, Marlboro light, light bier, enz. enz.
Bij de één hou je jezelf voor de gek dat je het voor je gezondheid doet en bij de ander hou je jezelf voor de gek dat je voor het milieu doet…
Vader_Abraham zegt
Wat een waardeloos artikel. Sorry dat ik het zeg.
De titel “alles over hybrids” dekt de lading bijlange na niet. Broddelwerk !
“Maar je kunt er ook voor kiezen dat de auto volledig elektrisch rijdt en dat de brandstofmotor ervoor zorgt dat de elektromotor van stroom wordt voorzien. In het laatste geval is de brandstofmotor het hulpje van de elektromotor. De laatste setup wordt voor zover ik weet nog niet gebruikt, maar correct me if I’m wrong in de comments”
Die worden dus WEL gebruikt en worden dan soms als range-extenders ingezet.
Bovendien vallen auto’s die een piepklein (bijna nutteloos) electromotortje hebben ook onder de noemer “Mildd Hybrid”. Zie het volgens AB artikel als voorbeeld:
http://www.autoblog.nl/archive/2009/08/13/officieel-dit-is-de-bmw-activehybrid-7-serie
Kevski-Style zegt
@Vader_Abraham:
Noem eens een merk dan waarbij dat het geval is?
GJ zegt
Niet alleen broddelwerk, maar ook een nodeloos kwetsende opening over een transgender.
Prof. Dr. Vliegwiel zegt
De Prius is niet op de markt gebracht om de overstap naar elektrisch te maken. De Prius is op de markt gebracht om de smog in grote steden tegen te gaan. Vervolgens heeft de marketingafdeling het geheel opgeblazen.
robbie zegt
Toch mis ik nog wel een aantal termen/soorten. Ben zelf niet zo heel erg technisch. Maar onder andere dit kom ik wel eens tegen: parallel hybrid, serial hybrid, series-parallel hybrid, full hybrid, power assist hybrids etc…
Ook zijn er volgens mij verschillende soorten Plug-in hybrids? Want zowel een Prius plug-in als Fisker Karma/Chevrolet Volt zijn plug-in hybrides. Maar de techniek is wel degelijk anders. Want bij de Prius dient (volgens mij) de verbrandingsmotor niet voor het opwekken van energie en bij de Karma/Volt juist wel.
Die worden dan ook wel EREV (Extended Range Electric Vehicle) genoemd. Er zijn volgens mij veeeel meer verschillende soorten hybride’s dan in dit artikel genoemd worden. Of zie ik dat verkeerd?
Kevski-Style zegt
@robbie:
Veel van de namen zijn in feite een soort van merknamen op zich geworden. Ik heb nu de meeste algemene namen gebruikt, maar veel van de namen zijn merk afhankelijk. En dat terwijl het hetzelfde idee is….
Vader_Abraham zegt
“Er zijn volgens mij veeeel meer verschillende soorten hybride’s dan in dit artikel genoemd worden. Of zie ik dat verkeerd?”
.
.
Nee dat zie je niet verkeerd. Het artikel heeft een hele prestigieuze titel “Alles over Hybrids” maar schiet aan alle kanten te kort om überhaupt serieus genomen te worden.
HDM zegt
Alles over hybridetechnology valt volgens mij niet samen te vatten in een kleine column, daar is eerder een boekenserie voor nodig. Daarbij stel ik dan ook voor: de titel ”summier overzicht op de inleiding over hybrides”.
Enne..:”Kelly: het beste van twee werelden”? Ik wil dan niet weten welke werelden jij gezien heb.
MattCurlew zegt
Ik sluit me bij enkele anderen aan. Dit is niet “alles over hybrides”. Het komt vaak zelf ook niet echt zelfverzekerd over met “maar correct me if I’m wrong in de comments”… als je er écht veel verstand van hebt dan schrijf je een goed artikel met meer technische info. Dit is allemaal een beetje kinderniveau hoor..
ps: en de waterstof hybrids dan? Die mis ik? Zoals de Mazda RX-8 en Premacy (Mazda5) Renesis RE Hybrids en de 7-serie waterstofauto van BMW enz..
Kevski-Style zegt
@MattCurlew:
Waterstof is totaal anders. Dan praten we of over electrolyse, of over waterstof samenpersen in een verbrandsmotor….
Laurens zegt
De Volt wordt waarschijnlijk de eerste batterij met “oplaadverbrandingsmotor”. Net als eigenlijk ook de Prius niet interessant vanuit een kosten-baten standpunt, diesel bereikt hetzelfde voor minder, zeker als je bedenkt dat bij het opwekken van stroom uit de muur voor het laden van de Volt accu ook CO2 geproduceerd is.
Mild hybrid verdient zichzelf nog wel terug. De Insight is net geen full hybrid want kan niet alleen op stroom rijden, maar is daardoor veel simpeler; met een klein accu’tje en een licht electromotor/vliegwiel wordt bijna hetzelfde bereikt als in de Toyo. Nog milder hybride is ED, dan biedt BMW als min of meer eerste aan voor noppes dus dat is meteen geld in de pocket.
Autofabrikanten zullen met alleen ICE aandrijving al vrij snel rond de 120 gram/km zitten. Eigenlijk is elke Euro om daar onder te komen, echt verspild, want op dat niveau is de uitstoot al zo laag, dat het geld elders besteed kan worden, misschien in een koppel verkoop actie met wat ontwikkelingshulp geld.
Als de olie dan echt opraakt (nog heel ver weg) en batterijen veel goedkoper zijn, kunnen we naar full electric. Maar om daar nu al mee te beginnen, afgezien van wat poster child projectjes en in heel specifieke situaties (zoals de electrische vorkheftruck ook al heel lang bestaat) is onzinnig.
Alles een mening, W’dy…
Citrofiel zegt
Tsja Kevski, vrij algemene column is dit geworden. Beetje de basis over hybrides. Interessant voor de gemiddelde mens misschien, maar ik denk dat het overgrote deel van de autoblogbezoekers dit al wist. Zoals in de reacties genoemd is er veel meer over te zeggen, en dat had het juit interessant kunnen maken. Goed geprobeerd, maar net niet gelukt. Herkansing? :P
Laurens zegt
@Citrofiel: leg de systeemgrens eens anders. In feite verschuift bij de eventuele electrificering van transport de moeilijkheidsgraad van het voertuig naar het net. De auto zelf is simpel, het heeft een motor, een motor/hulpmotor of alleen een hulp motor. De energieopslag is een tank, een tank/accu, een accu/tank of nog steeds een tank.
Verdere ontwerp verschillen zijn min of meer net zo interessant als wel of niet bovenliggende nokkenassen ;-)
Weer een mening, W’dy…
kliko zegt
De reacties zijn meer ter zake kundig dan de posting zelf.
Zelf vraag ik om uitstel van de deadline, als ik mijn info niet op tijd bij elkaar krijg.
kliko zegt
Voorstel: even het hele hybride gedoe uit elkaar trekken en opdelen in afzonderlijke artikelen.
Alleen al over de batterij-techniek kan je een boek schrijven.
Laurens zegt
Min of meer wat ik vermoedde trouwens: Toyota (en andere fabrikanten) gebruiken de NL subsidieregelingen om hun eigen marge op een auto te verhogen:
“Further, Toyota will raise the 2010 Prius hybrid’s asking price by $400 across the board, with the Prius II now starting at $22,400. A top-level Prius II will start at $27,670.” bron autobloggreen.
Geen wonder dat sommigen hier het ding zo fanatiek verdedigen :-) Of andersom, stel dat de Prius kost wat hij eigenlijk kost, dan zou 100% van de huidige verkoop Toyo zijn…
Prisma zegt
De prius wordt gemaakt in Japan, de prijs stijging zal dus meer iets te maken hebben met de koers van de Yen tegenover de Dollar.
Laurens zegt
@Prisma: wat maakt dat uit. De prijzen zijn in dollars, Toyota kan rekenen? Het gaat ook niet om de prijsstijging, maar de absolute prijs. 22.400 USD = 15.269 Euro? Komt dan nog BTW bij, kom ik op iets van 18.000. Lekker weer…
FuelMinded zegt
Je vergeet Full Hybrid!
Kevski-Style zegt
@ Iedereen:
Het artikel is idd een beetje gehaast geschreven. Dat geef ik eerlijk toe. Ik heb het de laatste tijd ook erg druk gehad. Blijft overigens wel een slecht excuus, daar niet van. Overigens vraag ik me wel af wat er nog meer gezegd moet worden over hybridetechniek? Of beter: Wat willen jullie graag zien? Overigens heb ik de Titel niet zelf gemaakt, dat is de redactie geweest. Ik had hem simpel: ” Hybrides” genoemd….