Speciaal voor deze schitterende maandagavond nemen we alle snelle Renault 5’s onder de loep!
Het was het grootste nieuws afgelopen week. Renault gaat weer aan de slag met een oude legendarische auto. De Renault 5 mag namelijk absoluut zo genoemd worden. Het is eigenlijk een van de meest ondergesneeuwde auto’s.
Als we het hebben over Franse hatchbacks, denken we graag aan de Peugeot 205. Maar de Renault 5 bewees al jaren daarvoor dat een dergelijke auto een enorm succes was. Of wat te denken van de Golf GTI? Heel erg leuk, maar de Renault 5 was eerder als Hot Hatch te verkrijgen dan de hete Golf. Van de Renault 5 zijn twee generaties geweest. Het knappe is dat de basis van grotendeels intact bleef en daardoor heel erg lang vers en courant was. Enorm knap werk van Michel Boué, de designer van de Renault.
Naast het enorme aantal gewone aantal dat Renault van de 5 heeft gebouwd, waren er de nodige rappe uitvoeringen. Daar zijn wij als petrolheads natuurlijk het meest geinteresseerd in. Namen als Alpine, Gordini, Turbo en Turbo 2 passeren de revue, maar wat is nu eigenlijk wat? We nemen alle snelle Renault 5 ’s met je door!
Renault 5 Alpine
1976
De Renault 5 Alpine is misschien wel de belangrijkste auto die Renault ooit heeft gebouwd. Het was namelijk de eerste échte snelle hatchback met voorwielaandrijving en een grote achterklep. Een eenvoudige auto met een dikke motor, gave wielen en stickers. Uiteraard stickers. Ook het interieur was de moeite waard, want je kreeg sportkuipen in rood velours! Lekker man, de jaren ’70. De Renault 5 Alpine had net als de andere 5’s een in lengte geplaatste motor (vandaar dat de voorwielen zo ver naar voren staan).
De eenvoudige 1.4 motor kreeg een crossflow-cilinderkop mee met hemispherische verbrandingskamers. Inderdaad, in basis de zelfde techniek als de Muscle Cars van Dodge en Plymouth. In de Renault 5 Alpine zorgde dat ervoor dat je 94 briesende pk’s tot je beschikking had. Dat klinkt als weinig, maar het gewicht was erg laag. De topsnelheid was 177 km/u, bizar snel voor zo’n kleintje in de jaren ’70. Van 0-100 km/u accelereren duurde minder dan 10 seconden. Ongekend.
Renault 5 Gordini
1979
Over de Renault 5 Gordini kunnen we kort zijn. Het is namelijk gewoon een Renault 5 Alpine. Het grootste verschil is namelijk de naam. In het Verenigd Koninkrijk had Chrysler de rechten op de naam Alpine. Daarom werd er gekozen voor Gordini, een andere sportieve naam uit de geschiedenis van Renault. Met name met de Renault 8 Gordini werd furore gemaakt. De Renault 5 Gordini sloeg enorm aan. De Britten kunnen tot op vandaag de snellere en dikkere uitvoeringen van reguliere auto’s heel erg goed waarden.
Renault 5 Turbo
1980
1690 exemplaren
Dat Renault deze auto heeft gebouwd is eigenlijk te krankzinnig voor woorden. In de jaren ’70 en ’80 waren homologatiespecials het helemaal. De reden is eigenlijk vrij eenvoudig. Ontwerp een auto als competitie auto en maak er dan straatuitvoeringen van. Dat is een veel betere manier om succesvol te zijn. De motor werd naar achteren verplaatst, net als de aandrijving.
Die achterwielophanging was identiek aan die van de Alpine A310. De Renault 5 Turbo behield zijn ontwerp, maar werd onder leiding van Marcello Gandini opnieuw ontworpen omdat de auto véél breder en lager was geworden. De motor is een 1.4 viercilinder met twee kleppen per cilinder. Dankzij een Garett T3-turbo en nog wat tweaks leverde het blok 160 pk. Meer dan welke Franse auto dan ook. Dit was niet zozeer een snelle Renault 5, dan wel een erg snelle auto.
Renault 5 Alpine Turbo
1982
Deze snelle Renault 5 Alpine kan een beetje verwarrend zijn. De Renault 5 Turbo was opgebouwd uit onderdelen van Alpine. Is de Alpine Turbo het dikste van het dikste? Nee, eigenlijk niet. Het was een doorontwikkeling van de Renault 5 Alpine. In plaats van een grote motor met meer klepjes per cilinder of een extra nokkenas, werd er een turbo gemonteerd.
Het was geen model dat ernaast leverbaar was, maar de opvolger van de gewone Alpine. Dankzij de Garett-turbo steeg het vermogen naar 112 pk, waardoor een topsnelheid van 180 km/u mogelijk was. Met name op de tussensprints was het een explosief karretje. De Renault 5 Alpine Turbo is maar kort geleverd, van 1982 tot 1984.
Renault 5 Turbo 2
1983
3167 exemplaren
In principe is Renault 5 Turbo 2 exact dezelfde auto als de eerste serie. Dat waren de homologatie-exemplaren. Renault had echter nooit verwacht er zóveel van te verkopen. Dus ja, wat moet je dan doen? De accountants gingen er even langs. Het bizarre interieur werd vervangen door een normaal R5 interieurtje. Ook waren de kleuren in het interieur niet meer knalblauw of knalrood, maar gewoon stemmig zwart, grijs of beige. Qua prestaties maakte het overigens niet uit: het waren beide erg snelle Renault 5’s. Voordeel voor de klant: de Renault 5 Turbo 2 was iets goedkoper. Voordeel voor Renault: er werden er nog meer van verkocht en werd zowaar winst op gemaakt.
Renault 5 GT Turbo
1985
De tweede generatie Renault 5 was een compleet andere auto, maar je zag dat Marcello Gandini het origineel met respect behandelde. De basis architectuur van het design bleef gelijk. De technische basis was compleet anders. De Renault 5 maakte gebruik van componenten van de Renault 9.
Het grootste verschil was dat de motor nu overdwars geplaatst was. Mensen die een turbomotor saai vinden, moeten hier even in gaan rijden. De Renault 5 GT Turbo had een kleine motor die dankzij de turbo tot grote hoogte gestuwd werd. Met 116 pk en 165 Nm was je bovengemiddeld goed bedeeld in een amper 850 kg wegende auto.
Renault 5 GTX
1987
Ondanks dat de Renault 5 GT Turbo van deze generatie verreweg het leukste was, was het niet de enige van de snelle Renault 5’s uit die periode. Zoveel versies als bij de latere Clio’s waren er niet, maar de snelle Renault 5 GTX moeten we even benoemen. In plaats van een kleine 1.4 motor met turbo, had de GTX een atmosferische 1.7. Deze was goed voor 95 pk. Aangezien het gewicht erg laag was (815kg), had je er meer dan voldoende aan met een top van 185 km/u en een 0-100 km/u tijd van 9,4 seconden. De GTX was een semi-sportief doch luxe model. Je kon zelfs airco bestellen!
Renault 5 GT Turbo
1987
De laatste in de serie van de snelle Renault 5’s kwam in 1987 op de markt. In feite was het gewoon de faceliftversie, uiteraard. De motor had nu een watergekoelde intercooler en andere ontsteking. Het resultaat was dat je nu meer toeren kon maken dan voorheen. Het vermogen steeg een beetje: je had nu 120 pk tot je beschikking.
Dan moest je de auto wel op zijn staart trappen. De laatste Renault 5 GT Turbo werd gebouwd in 1991. De Renault Clio had toen al het stokje overgenomen, alhoewel de 5 in eenvoudige uitvoeringen leverbaar bleef op sommige markten.
Meer lezen? Dit zijn 12 hatches van de jaren ’90 en deze hebben de motor achterin!
vaakbenjetebang zegt
Wat zijn de proporties van zo’n eerste generatie 5 toch eigenlijk gaaf. Vooras lekker ver naar voren geduwd omdat de motor er achter ligt, wieltjes op de uiterste hoeken… Echt een tof karretje. Een originele 5 Alpine/Gordini is quasi-onvindbaar, helaas.
s2000vtec zegt
quasi-onvindbaar ? Akwasi ?
racerx zegt
Leuk artikel! En die compleet verbouwde 5 Turbo met motor achterin is toch wel een ultiem ding hoor, ook een beetje de spirituele voorganger van de Clio V6 die ook al zo’n extreme makeover kreeg.
E34M5Touring zegt
Supergaaf ding, staat een knappe Alpine op MP voor 17k. Worden wel goed geld waard. Maar ja, kan me niet heugen wanneer ik voor t laast een R5 gezien heb in eht dagelijks verkeer. Zeldzaam karretje geworden.
M’n opa heeft er 2 versleten. Een simpele witte basisspec en een wat luxere 1.4 daarna. Hoop tijd op die achterbank doorgebracht.
Die Turbo1/2 blijft de gaafste van het stel. Maar een gewone Turbo van de laatste bouwjaren lijkt me ook tof. Klein beetje ‘masseren’en je kunt lekker GTI’tjes pesten.
Je had ook nog de Baccarat, die had ook die 1.7. En was full options. Toffe stoelen.
mpgc zegt
@E34M5Touring: die 5 GT Turbo ging met maar 120 pk ook al van 0 naar 100 km/u in rond 7 sec. Waren hele snelle bommetjes 😀
deSjonnies zegt
De eerste snelle versie van de R5 was de zeer kort geleverde 5 LS die in 1974 het levenslicht zag en de 1300 motor van de Renault 12TS had.
Deze versie is nagenoeg uitgestorven en vergeten, hij had bredere velgen, de eerste ‘dikke’ voorbumper zonder extra Cibié lampen, een achter ruitenwisser en een toerenteller op het oer-dashboard van de 5, later is hij volgens mij nog heel kort TS genoemd . Volgens mij was de TS de eerste die met die befaamde Alpine voorstoelen was uitgerust, ik weet zeker dat de Spaanse versie TS heetten en twee kleine extra lampen in de grille hadden.
Davion zegt
Bij ‘Renault 5 Turbo / 1980’ staat volgend zinnetje: “De motor is een 1.4 viercilinder met twee kleppen per cilinder”
Elke motor heeft toch 2 kleppen per cilinder ? (4-takt toch :)), moet het niet 4 kleppen per cilinder zijn ? :)
Leuk artikel voor de rest :)
p3r0x zegt
@Davion: kan ook 3, 4 of 5 kleppen per cilinder zijn voor een betere cilinder vulling en dus meer ‘oempf’.
henkp1 zegt
Ja. De 5 Turbo had twee kleppen per cilinder, zoals de meeste auto’s toen. De zestienkleppers werden eind jaren tachtig populair.
cossiekiller zegt
1 inlaat- en 1 uitlaatklep per cilinder is 2 kleppen per cilinder.
Sommige motoren hebben bv 2 kleinere inlaatkleppen en 1 grote uitlaatklep om meer mengsel door te kunnen duwen.
En een 16 klepper heeft 2 kleine inlaat- en 2 kleine uitlaatkleppen per cilinder. Om nog meer vermogen te halen.
En zo zijn er nog wel varianten…
Fotootje van vooral 16 kleppenmotoren
https://www.google.com/search?q=8+of+16+kleppen&rlz=1C1GCEA_enBE871BE871&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjTssLg_qfuAhWEKewKHfF8AsUQ_AUoAXoECAsQAw&biw=1440&bih=818#imgrc=5okr3jos74cZ_M
dirkv zegt
Wat heerlijk die Renaults 5!
Als ik een loods had kocht ik er één… maar dan wel één die er 40 seconden over doet om de 100 km/u te halen. Die als je een forse zijwind van rechts hebt met de spiegel over het asfalt schraapt.
Man man man, wat zijn die 5 turbo’s duur. €100.000,- voor een nette is goedkoop tegenwoordig.
hippopotamus zegt
De Renault 5, m’n eerste autootje. Al genoeg lol mee gehad met z’n 60pk. Zo’n Alpine Turbo zou ik echt wel voor erbij willen hebben. 🤩
viezefreddyw zegt
Een heel mooi artikel voor @DeSjonnies om nog even een paar anekdotes op los te gooien.
moveyourmind zegt
Één van de vele geniale modellen van Renault, ook in de gewonere versies. Ontwerp is niet alleen praktisch maar was ook een enorm frisse verschijning, mede door de in de seventies hypermoderne kunststof schildbumpers.
baardmijt zegt
Heerlijk overzicht. Dankjewel Willem!
vegelien zegt
Meende dat nog een verschil tussen de Turbo en de Turbo 2 was dat bij de eerste (originele) het dak en deuren van aluminium waren en bij de Turbo 2 vanwege kostenbesparing niet.
deSjonnies zegt
Er is een hele kleine Turbo 2 serie geweest die een aluminium dak hadden, een 1432 cc blok, uitsluitend gebouwd met het doel om er Maxi Turbo’s van te bouwen, waarvan ik weet dat er één in de VS is.
Deze worden ook wel de 8221 genoemd of 5 Turbo 2 Evolution, er schijnen 200 stuks van gebouwd te zijn.
henkp1 zegt
Klopt. De Turbo was sowieso een dure auto om te bouwen. Er werd een standaard body van de normale productielijn gehaald, die ging naar carrosserie (ver-) bouwer Heuliez die er de brede versie van maakte en dan ging ie naar de Alpine fabriek in Dieppe om hem technisch af te bouwen.
Aanvankelijk heeft men nog gedacht om er de V6 uit de Renault 30 in te hangen of de 2Liter uit de R20. Uiteindelijk is er dus toch gekozen voor de 1397cc met turbo. Voor raceversie zijn grotere motoren geleverd zoals een dikkere 1.4 en 1.5 met tot wel 350pk.
kennone zegt
Eerste Gen Turbo en alles rood graag👌🏼👌🏼
henkp1 zegt
Mooi verhaal. Verdiende ode aan de Renault 5.
Ik mis eigenlijk wel de Renault 5 LS van 1974. Dit model is een kleine twee jaar in productie geweest voordat ie werd opgevolgd door de TS.
De LS kreeg de 1289cc motor uit de Renault 12 met circa 65pk daar waar de standaard vijfjes 34 (L) of 42pk (TL) hadden. De LS was speciaal bedoeld als sportieve auto. Er werden vanaf het begin races mee gereden (Renault 5 LS coupe). Veel bekende rijders zijn daarin begonnen (Alain Prost oa). Deze vergeten 5 is wellicht de allereerste hothatchback.
Voor modeljaar ‘76 werd de LS opgevolgd door de TS die dezelfde techniek had, maar luxer was uitgevoerd (oa ‘vliegtuigstoelen’ uit de R12TS).
Bij de vijfjes lagen de motor en versnellingsbak omgedraaid voorin: de versnellingsbak ligt voor en de motor erachter. De motor ligt zelfs achter de vooras, waarmee de R5 een auto met middenmotor is. Dat was een belangrijke reden voor zijn goede weggedrag.
Een Renault 5 Alpine werd in ‘78 tweede overall in de rally van Monte Carlo in de opvallende ‘Calberson’ kleuren (doe maar googelen).
De 5 Turbo 1 had een dak en portieren van aluminium, lichter maar ook duurder dan staal. De Turbo 2 was helemaal van staal.
Begin jaren ‘70 bouwde Renault met Frans elektriciteitsbedrijf EDF al volledige elektrische R5’s.
De Renault 5 is de eerste auto’s met gehele kunststof bumpers voor en achter. En dat in 1972. De Renault 15 en 17 hadden deels kunststof bumpers (1971).
Het is Alpine en niet Alpina zoals vaak abusievelijk (ook hier ergens in de tekst) wordt geschreven.
Alpine was in Groot-Brittannië meer specifiek door Sunbeam geclaimd (Sunbeam Alpine); maar dat hoorde toen inderdaad bij Chrysler voordat het door Peugeot werd overgenomen.
Alpine werd ‘bedacht’ door oprichter van het gelijknamige merk na overwinningen in Alpenrallyes met voorloper en moeder der hothatches de 4CV 1063, die als basis diende voor de Alpines.
De achteras en de wielen van de 5 Turbo werd kort na introductie van die auto ook toegepast op de Alpine A310V6. Niet andersom dus.
In Frankrijk worden inmiddels races gereden met de huidige Clio in race uitvoering met de 1330cc motor met 215pk in navolging van de oeroude merkenraces waar Renault altijd sterk in is geweest en die begonnen met de R8 Gordini, toen R12 Gordini en tegelijkertijd dus de 5LS. Later met de Alpientjes, GT Turbo’s en Clio’s 16V/RS’en.
Ik ben erg benieuwd naar de moderne R5!
sntial zegt
@henkp1 #artikelception
vondick zegt
Er was toch ook een Turbo Maxi met 350pk?
henkp1 zegt
Klopt, deze had een 1532cc motor met turbotechniek uit de Formule 1.
Zie ook: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Renault_5_Turbo
Wereldberoemd, althans in Frankrijk, is de gevierde coureur Jean Ragnotti. Hij heeft aan uiteenlopende races meegedaan. Van LeMans tot Dakar van Afrika rally tot rally van Monte Carlo (die hij won in 1981 met een R5 Turbo). De beste man is inmiddels 75 maar rijdt nog mee in historische rallies en deed tot voor kort nog demo’s (360-turn met een 5 Turbo bij hele hoge snelheden). Ik ben hem een keer tegengekomen op een autoshow en zei toen nog tegen hem dat over een stukje waar ik 5min over doe, hij anderhalf uur nodig heeft, omdat iedereen met hem op de foto wil en met hem wil praten. Nou ja, daar was ik er een van. Bijzonder sympathieke man. Renault heeft ooit nog een actiemodel van de 5 GT Turbo naar hem vernoemd. Jean reed namelijk geheel zijn carrière bijna alleen met Renaults of Alpines.
LaLancia zegt
Ik heb toch wel een zwak voor de Renault 5 Baccara. Al die luxe in zo’n klein wagentje!
205zonderdak zegt
Bedankt voor het fijne artikel. Wat een prachtig design heeft dat karretje: lekker strak en geen lijn teveel. Gewoon tijdloos.
Heb me overigens erg vergist toen ik destijds met mijn 205 1.9 een 5 turbo in wilde halen: hij hield maar in omdat er een tegenligger aankwam en dat was maar goed ook!
supertjeduc zegt
Mijn buurman had een 5 je turbo
Ik zeg had , want toen zijn wietkwekerij ontdekt werd namen ze zijn 5 je ook mee
vacano zegt
mijn eerste auto was een R5 TS met iets van een 64pk en knotsgekke stoelen, maar wat een leute heb ik gehad in die auto. Het reed als een balpen, je kon ermee scheuren dat het niet normaal was .
Enkele jaren geleden op zoek gegaan naar een Turbo maar dat viel tegen, ze zijn moeilijk te vinden en makkelijk 100.000 euros waard.
De R5 Baccarat was ook heeeel mooi, zwarte lederen zetels, luxe rondom.
henkp1 zegt
Eind jaren ‘70 heeft Renault nog een poging gedaan om de markt in de USA te veroveren met de Renault 5 LeCar. TS-uitvoering met Amerikaanse opsmuk (andere kleurcombinaties in het interieur) dikkere bumpers, extra lampjes enzo. Met beperkt succes. De LeCar is kortstondig als actiemodel in Europa geleverd, maar dan met gewone bumpers. Een Amerikaanse elektriciteitsleverancier (US Electric) heeft ongeveer 400 LeCars voorzien van elektromotoren, deze werden als ‘Lectric Leopard’ verkocht.
In Spanje werd de Renault 7 of Siete gebouwd, een Renault 5 sedan, met aparte kofferbak dus en deze had chromen, stalen bumpers ipv de polyester bumpers van de 5.
Van 1980 tot 2000 (!) werd de oer R5 in Iran in licentie gebouwd.
De Renault 5 schittert ook in diverse films, waar de achtervolgingsscène met een 5 Turbo in James Bond’s Never say never wel de bekendste is.
hippopotamus zegt
@henkp1: Zo’n ‘LeCar’, inclusief stickers op de zijkant, komt ook nog voor in een aflevering van The A-Team. Het geliefde nieuwe autootje van Amy die finaal gesloopt wordt. 😅
melcon zegt
Leuk artikel! Wellicht leuk om te vermelden bij de 5 Turbo, deze was voorzien van mechanische injectie van Bosch (met een “lucht weeg klep”). Daarnaast nog een klein foutje bij de 5 GT Turbo, deze was niet voorzien van een watergekoelde intercooler maar van een watergekoelde turbo in tegenstelling tot de fase 1.
jupke zegt
Mijn eerste auto was een 5 alpine daarna een alpine turbo. Toen steeds de snelste Clio. De alpine reed super! Mooie tijd! Jammer van de roest!
henkp1 zegt
Dat is een auto-carrière om jaloers op te zijn!
RAW zegt
Kan me nog herinneren dat Jan Lammers Europees kampioen werd in de Renault 5 Turbo cup, dat was (volgens internetbronnen) in 1983. In 1989 werd Frans Verschuur Europees kampioen in de 5 GT Turbo cup. Zie verder http://www.renaultoloog.nl/cup%20racers.htm
Wellicht leuk artikel om al die merkencups eens op een rij te zetten, en dan niet alleen van Renault.
jcwminif56 zegt
Stuk voor stuk allemaal gave bommetjes. Ik heb een aantal keren kunnen rijden met een 5 Alpine en een 5 GT Turbo en de beleving in die auto’s is zo gaaf! Zou zo’n 5 Alpine nog wel eens erbij willen hebben als auto voor het weekend.
henkp1 zegt
Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik vroeger een 5 Alpine Turbo heb gehad en later een 5 GT Turbo. Ik ben diep ongelukkig dat ik ze niet meer heb!
😄
Dutchdriftking zegt
Ik heb niet veel met Franse auto’s, maar dit maakt toch wel bijzonder hebberig!
tenaci zegt
Heerlijke wagentjes! Mooie blokjes ook. Omdat het in de basis dezelfde (Cleon Fonte) blokken zijn die in de 4 cilinder Daf’s liggen zijn daar ook conversies van bekend. Rijdt geweldig! Ik ken zo’n blok in een 55 coupe. Is echt geweldig.
Dit voorjaar komt overigens een 1.4 uit een Volvo 340 (ook hetzelfde blok, maar zonder cross flow kop) in mijn eigen Daf 66.
Volvo_440_turbo zegt
Wekelijks zie ik zo een R5 van de oude generatie met Frans kenteken staan aan de school, soms zie ik die hier op de autoweg passeren. Sterk dat ie nog niet rot is… Mijn ouders hebben zo eentje gehad en dat ding was snel rot hoor… Mijn vader heeft er ooit 155km/h bergaf mee gedaan. Ik deed het bijna in de broek! Rammelen dat dit ding deed! Weetje, in de laatste generatie R5 past het 1.7 turboblok van de Volvo 400 reeks.
tjorque zegt
R4 en R5 de eerste auto’s die ik me herinner uit mijn jeugd 🥰
pietjealpine zegt
In de jaren rond 86′ had ik een 5 je GT Turbo , op grijs kenteken prijs 25000 Gulden ! , 7 jaren lang met heel veel plezier in rond gereden .
Bij Veban garage in Rijswijk ( zitten nu in Raamsdonkveer )de turbo begrenzing er uit laten halen .
En met 1.4 bar overdruk de snelwegen onveilig gemaakt , dat kon toen nog .
0 tot 100 km/u in 6 seconden !!
Met veel pijn in mijn hart de auto toen verkocht omdat er kinderen kwamen .
Nu een echte Alpine aan het opknappen om er straks mee rond te toeren :)