Alle parkeerboetes in Leiden hoeven niet betaald te worden wegens ‘graaien’.
De parkeerboete. Wie heeft ‘m nog niet gehad? In 9 van de 10 tellen moest je ergens 5 seconden parkeren om iets op te halen. Of je was drie minuten te laat met het kopen van een nieuw kaartje. Of je vergeet de parkeerapp te activeren. Uiteraard controleren ze precies op dat moment.
We hebben het allemaal meegemaakt. Ondergetekende had er laatst nog eentje: mijn vergunning was onder de voorruit gegleden gevallen. Kassa voor de gemeente!
Parkeerboetes in Leiden te hoog
Er is ook een maximum gesteld aan parkeerboete. Deze mag namelijk niet meer dan 66,50 euro bedragen. Dat is een landelijk maximum. Maar, blijkbaar was dat niet bekend in Leiden. Daar hebben ze het afgelopen jaar 66,60 euro per boete gerekend. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Volgens de krant betekent dit dat de uitgeschreven boetes eigenlijk niet rechtsgeldig zijn en derhalve niet betaald hoeven te worden. Althans, dat blijkt uit het interview met jurist Indy Rissema. Hij is tevens eigenaar van bezwaartegenprakeerboetes.nl, dus hij kan het weten.
Alle boetes ongeldig (eigenlijk)
Het kwam aan het licht toen Rissema boetes behandelde van een cliënt die in Leiden twee maal een boete had gescoord. Op grond van het verkeerde bedrag, werd het bezwaar gegrond verklaard en hoefde beide parkeerboetes níet betaald te worden! Ondanks dat het een marginaal foutje is (10 cent is niets natuurlijk op zo’n bedrag) en het niet eens iets zegt over de overtreding, hoeft de boete niet voldaan te worden.
Dit betekent tevens dat ALLE boetes waar de gemeente 66,60 voor eist, ongegrond zijn. Kort door de bocht: de parkeerboetes van 2022 zijn niet geldig.
Mocht je in Leiden een parkeerboete van 66,60 hebben, betekent dat niet dat je niet moet betalen. Je moet eerst betalen en dan kun je bezwaar aantekenen. Dat wordt dan (als het goed is) gegrond verklaard en krijg je je geld terug.
Imagecredits: een Lamborghini Gallardo, geparkeerd in Leiden, van @RA999
Via: AD Auto
kniesoor zegt
Dan is Leiden nu in last, de gemeente zal vermoedelijk gerekend hebben op een x-bedrag aan inkomsten uit parkeerboetes, dat nu niet binnenkomt. Zal de Leidse burger wellicht via hogere gemeentelijke belastingen mogen bijschokken. Arme Leienaeren.
mashell zegt
Zoiets leidt dan tot het aftreden van de wethouder van parkeerzaken, want iemand moet de schuld voor het debacle krijgen, die dan jaren lang wachtgeld krijgt omdat geen bedrijf of gemeente op een 2e hands wethouder zit te wachten. Wordt het nog duurder voor de arme mensen uit Leiden
mashell zegt
Zoiets leidt dan tot het aftreden van de wethouder van parkeerzaken, want iemand moet de schuld voor het debacle krijgen, die dan jaren lang wachtgeld krijgt omdat geen bedrijf of gemeente op een 2e hands wethouder zit te wachten. Wordt het nog duurder voor de arme mensen uit Leiden
gregorius zegt
Wat een maatschappij leven we toch in.
Dat je als stad niet op de hoogte bent van de wet, terwijl je wel boetes uitdeelt.
Maar ook dat er dus straks, zeker rondom leiden, 100den / 1000den mensen beroep gaan aan tekenen waardoor er weer vele en vele uren verpest gaan worden van de medewerkers die door de belasting worden betaald.
En het is natuurlijk gewoon slecht gesteld met de maatschappij als mensen er alles aan doen om manier te vinden om geen parkeer geld te hoeven betalen, dat er daarom ook een hele for-profit industrie is van mensen die gaan controleren of mensen hebben betaald.
Als iedereen netjes betaalt, zouden die controlerende mensen zinnig werk kunnen doen. En zijn er ook minder mensen die in beroep gaan zodat daar ook weer minder mensen aan hoeven te werken.
En, het is eigenlijk nog erger dat, als we dus bepalen dat parkeren in de stad een belasting is ten gunste van de stad, dat er ook for-profit organisaties zijn die hier ook van profiteren.
Goed, ik neem weer een chill-pill.
Groeten van een autofan met een auto de afgelopen 13 jaar, autorijdend voor 20 jaar en nog nooit een parkeerboete gehad.
kniesoor zegt
Het begint bij een overheid, die z’n zaakjes niet op orde heeft. Als je meent je burgers regels/verboden/boetes etc op te moeten leggen moet je ook zorgen, dat je dat conform de (door je collega’s ingestelde !) wet- en regelgeving doet. Wat dat betreft doe jij wat een gemiddelde amateur-scheidsrechter doet : fluiten voor de tweede overtreding . . .
iannuzi zegt
Heerlijk dat het rechtsysteem dat steeds meer op het Amerikaanse begint te lijken. Straks kunnen we weer gewoon onze kat in de magnetron doen, want in de handleiding staat niet expliciet dat het niet kan.
peewee05 zegt
Heb je tegenwoordig nog wel eens een handleiding gelezen bij een product? Nou die vind je tegenwoordig online. De bijbelse boekwerken die zijn bijgesloten bestaan voornamelijk uit disclaimers. Zo ver zijn we al in Europa
Robert zegt
Of ze zijn gedrukt op een postzegelformaat vloeipapiertje, met een 2pt. lettertype en dan drie keer dubbelgevouwen onderin het doosje gestopt. Enkel nog leesbaar voor jonge ogen.
#opavertelt
rollingstoned zegt
Dat magnetronverhaal schijnt een broodje aap verhaal te zijn…
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondje_in_de_magnetron
Gulli zegt
Wat is dat eerste type Gallardo toch een mooie auto gebleven, voor mij mooier dan de Huracán in welke uitdossing dan ook, en mooier dan de Gallardo van na de facelift.
rollingstoned zegt
Luc Donckerwolke heeft daarmee wel zijn visitekaartje afgegeven, net als het eerste type Murciélago. Mooie, strakke en cleane lijnen, zonder rare vouwen, hoeken en andere frutseltjes.
mc96 zegt
Tjonge jonge. 10 cent te veel. Als ik (bestuurs)rechter was zou ik de de boete gewoon laten staan.