Over het alcoholslot (3.000 slotjes and counting) is veel te doen geweest. Met name het opleggen ervan aan drankrijders op een brommer/scooter leverde veel kritiek op. Per 1 oktober wordt dit afgeschaft.
Het was wellicht een wat rare maatregel: als je gepakt wordt terwijl je een Categorie AM-voertuig (ergo: een brommer of scooter) bestuurt, dan moet je in je auto/vrachtwagen (als je deze hebt) een alcoholslot a 4.000 euro laten installeren. Dit komt nog bovenop de rijontzegging die je krijgt.
In onze comments dook al een ‘slachtoffer’ van deze wetgeving op, maar hij kan opgelucht ademhalen (niet blazen): mede op advies van het CBR schrapt minister Schultz de maatregel per 1 oktober, en per 1 december wordt deze met terugwerkende kracht doorgevoerd.
De betrokken deelnemers worden volgende week per brief op de hoogte gebracht van de wijziging. Daarin wordt ook aangegeven met welke vervolgstappen rekening kan worden gehouden en de manier waarop de door deelnemers gemaakte kosten zullen worden verrekend.
Met dank aan Tim voor de tip!
Hubert zegt
Weer een zwaktebod van de regering.
Gewoon keihard aanpakken!
desoper zegt
@Hubert: @sjon: Hebben jullie de tekst wel goed gelezen? Het alcholslot blijft gewoon bestaan voor mensen die met teveel op achter het stuur kruipen.
Het is toch te gek dat je een alcoholslot in je auto moet laten inbouwen, terwijl je wel rustig door mag blijven tuffen op je snorfiets/brommer. Ook al ben je hiermee gesnapt
sjon zegt
Hoezo is dit een rare regel? Als iemand klaarblijkelijk vind dat hij beschonken een brommer kan besturen dan lijkt het me aannemelijk dat de kans dat hij hetzelfde bij een auto zal doen reëel en aanwezig. Alcohol en het besturen van een gemotoriseerd voertuig moet gewoon keihard aangepakt worden.
sjon zegt
@sjon: die twee in combinatie met elkaar dus…
desoper zegt
@sjon: en de wet doet gelukkig niet aan ‘kansberekenen’.
Anders kun je een marokkaan o.i.d. ook wel meteen een aantal jaar opsluiten na een winkeldiefstal, omdat de kans aanwezig is dat hij dit eerder gedaan heeft, of nog vaker zal gaan doen.
sjon zegt
@desoper: gelukkig hebben we nog de rechtspraak om de wet te interpreteren. Een inschatting maken van kansen kan nl erg nuttig zijn. Er wordt door een rechter wel degelijk ingeschat of er een grote kans is op recidive of in dit geval: dat iemand na de brommer ook best dronken een auto gaat besturen
dedon zegt
@sjon: Als ik naar me zelf kijk lijkt me dat niet reëel. Op zaterdag uit de kroeg reed ik vroeger altijd half dronken op de brommer naar huis. Met de auto heb ik dat nog nooit gedaan.
Henkie86 zegt
Ik ken mensen die bewust een snorbrommer nemen als ze gedronken hebben en niet een auto. Dit omdat ze te lui zijn om (ver) te fietsen -niet iedereen woont immers in de grote stad- en een snorbrommer niet harder gaat dan een fiets. Met andere woorden, zouden ze bij deze maatregel net zo goed de auto genomen kunnen hebben. Het lijkt mij duidelijk dat dit een minder wenselijke situatie is, zeker wanneer de keuze voor de snorbrommer weloverwogen is. Bestraffen met een alcoholslot op de auto, die bewust niet genomen is, vind ik dan ook als een tang op een varken staan. Ongeacht of het nu goed of fout is om de snorbrommer te pakken.
rijbewijzer zegt
Bezopen(!) regel dat alcoholslot vor brommerrijders, en idereen die zegt dat het terecht is dat bromfietsers een alcoholslot krijgen zijn gewoon niet wijs..
Alcoholslot kost zeker € 4500,- en dat is gewoon belachelijk veel geld voor het dronken rijden op de brommert. Boete is terecht, eventueel een cursus bij echt zware drinkers, maar een slot in je auto die je juist hebt laten staan kon alleen in Nederland :)
BestwelMichel zegt
het leuke is ook nog eens dat als jij zelf geen auto heb maar de kans bestaat dat je bijv. de auto van je ouders pakt, moet je hem doodleuk daarop laten installeren. al rij je 1 keer in de 6 maanden.
sjon zegt
@BestwelMichel: ja dat gaat idd wel erg ver