Al het rubber op aarde raakt langzaam op. Wij ontkennen alle schuld.
Zoals de onvolprezen Olav Mol vanmiddag nog eloquent vertelde tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Emilia Romagna, hebben alle auto’s banden. Of het nou een F1 auto is, een Lamborghini, of een Eendje, al het vermogen moet via een paar vlakjes rubber op de weg overgebracht worden. Nou is dat rubber tegenwoordig stiekem een mix van rubber en een boel andere materialen, maar zonder rubber zouden we nog op houten wielen rijden.
Wij van autoblog zijn er niet vies van om af en toe een setje rubber weg te gummen. Doch de vraag is hoe lang deze conspicuous consumption nog kan blijven bestaan. Kwaliteitspublicatie Forbes meldt namelijk dat autofabrikanten na een gebrek aan semiconducters nu te maken hebben/krijgen met een gebrek aan rubber.
Net als bij de genoemde semiconductors, is de oorzaak hiervan ‘multifactoriëel bepaald’. Dat zegt men in de geneeskunde ook altijd als de oorzaak eigenlijk niet helemaal duidelijk is. Hoe dan ook heeft het allemaal (uiteraard) te maken met de Rony Rona. Daarnaast hebben echter ook weersomstandigheden en bladrot de productie van rubber in landen als de ‘Nam en Thailand ernstig geraakt.
China zag de bui (letterlijk) al hangen en heeft een bak rubber gekocht om een voorraadje te kweken. Dit heeft de markt nog krapper gemaakt. De prijs van een kilo rubber schommelt nu rond de twee Dollar, een vierjarig record. Rubber-kenner Robert Meyer, voormalig acteur in natuurfilms topman van een enorm rubberbedrijf, voorspelt echter dat de prijs in de komende jaren door zal stijgen naar 5 Dollar per kilo:
The supply issues that we’re seeing now, they are structural. They will not change very soon.
Robert Meyer, is net als teigetje deels gemaakt van rubber
Grote autofabrikanten geven op vragen van Bloomberg aan dat ze ‘de situatie in de gaten houden maar nog geen gevolgen gemerkt hebben’ van het rubbertekort. Enkele andere echte kenners zijn echter minder positief gestemd. Consultancy-advocaat toko Foley and Lardner dat enkele toeleveranciers in de autosector representeert zegt er dit over:
It’s nowhere near the level of the chip shortage from our perspective so far, but it’s definitely brewing.
Foley and Lardner LLP, heeft een jonge Tom Cruise in dienst
Dus daar heb je het, schrijf je snel in voor de volgende driftcursus, nu het nog kan!
W115 zegt
En toch is Michelin twee tot drie keer zo duur dan kwaliteitsbanden van Nankang of Goodride.
Stefje zegt
@w115: ik kan mijzelf het verschil tussen P-Zero’s en PSS’s of P4S’s verantwoorden inderdaad.
bohica zegt
@w115: lol nankang een kwaliteitsmanagement noemen
faalhaas zegt
Ik stel voor om alle snelheidsbeperkende obstakels te verwijderen. Dit scheelt uitstoot en rubberverbruik.
Homer55 zegt
@faalhaas: ze bedenken wel een bandenbelasting…
406_v6 zegt
@homer55: als daarmee de snelheidsbeperkingen verdwijnen… mijn zegen hebben ze
rolov zegt
Maar die bandenstapels tot in de hemel dan? Kunnen ze die niet recyclen?
fanboy zegt
@rolov: moeilijk volgens mij
vingers zegt
Nee dat is juist het probleem, een autoband bestaat niet uit puur rubber maar een enorm groot scala van andere stoffen worden er in gemengd om de rubber de juiste slijtvastheid maar ook zachtheid te geven. En iedere type band is weer anders.
rumour zegt
Banden bevatten giftige stoffen en vermalen strooien ze over kunstgrasvelden (o.a. voetbal).
Ook in rubberen tegels en vervolgens kan dit geen kwaad voor gezondheid zeggen ‘ze’…
Kunstgrasveld vervangen 100 bij 55 = afvalberg 5500m² dikke mega ellende (per veld).
rolov zegt
@vingers: ah ok. Bedankt
jumpman zegt
@rolov: https://www.ad.nl/auto/michelin-bouwt-nieuwe-fabriek-voor-recycling-van-banden-een-doorbraak~a85a6728/
jumpman zegt
@vingers: https://www.ad.nl/auto/michelin-bouwt-nieuwe-fabriek-voor-recycling-van-banden-een-doorbraak~a85a6728/
rikus zegt
Snel een paar rubberplanten in de tuin kwakken. The new money making machine.
HZW zegt
Schijnbaar niet anders waren die stapels banden er niet geweest, lijkt mijn.
marcomanta zegt
Dan maar geen condooms meer gebruiken, dan kunnen we weer banden produceren.
okdoei zegt
@marcomanta: zonder condooms komen er nog meer mensen die banden gaan gebruiken. De horror.
marcomanta zegt
@okdoei: haha, dat is waar.
jarnobakker zegt
@marcomanta: 😭 dan moet ik naar de dokter van de vrouw😭😭
marcomanta zegt
@jarnobakker: of een varkensdarm zoals 200 jaar terug gebruiken.
ericd zegt
Daarbij rijden de steeds zwaarder worden auto’s, zeker als ze elektrisch zijn, op steeds groter en breder rubber. Waar je vroegah menig middenklasser op een bandbreedte van 175 of 185 kon tegenkomen, is nu 4-5 cm breder op een twee inches grotere diameter velg de norm.
SimonMc zegt
…maar als er meer elektrische auto’s komen, dan wordt er minder olie gebruikt om brandstof van te maken, en kan dit gaan naar productie van banden.
neymar zegt
@ericd: wat is vroegah?
911targa zegt
Extra belasting heffen bij auto’s die bekend staan om hun bandenslijtage!
p993 zegt
@911targa: dat waren die loodzware elektromobielen toch?? 🤨
rotasaxal zegt
Raakt het op of is er een tekort. Dat is nogal een verschil. Er is op het ogenblik overal een tekort aan dus dit is niets nieuws. Of het nu hout, purschuim, epdm, piepschuim of rubber is overal stijgen de prijzen tot 25% Bij mij staat de mailbox vol met stijgingen van inkoopsprijzen zonder duidelijke redenen.
SimonMc zegt
Op mijn werk hebben we nu een prijsverhoging moeten doorvoeren, omdat er een algemeen te kort is op de markt van kunststof. 1 verhaal wat ik gehoord heb, is omdat kunststof ( of bepaalde ) wordt gemaakt uit bijproducten van olie, wat voorzien is om kerosine van te maken. En gezien er veel minder vliegverkeer is, wordt er veel minder kerosine en dus ook minder kunststof gemaakt.
cloverleaf zegt
@rotasaxal: en
Vervoer is duurder
jaapiyo zegt
Inflatie doordat de overheden geld uitdelen als nooit tevoren en inflatiecijfers manipuleren.
jarnobakker zegt
@rotasaxal: ik werk in de verpakkingsindustrie. We bedrukken folie voor zo’n beetje alles. Bij ons merken we ook al dat er steeds moeilijker aan folie te komen is voor een normale prijs. De levertijden zijn soms ook al weken langer omdat de leverancier niet aan de grondstoffen kan komen en als ze het wel kunnen krijgen , de prijs flink is gestegen
ghost zegt
Dacht dat rubber goed recyclebaar was, kennelijk dus niet..
VeniVidiVici zegt
@ghost: Jawel, maar is een vrij kostbaar proces.
marcomanta zegt
@ghost: condooms uitspoelen, die zijn ook van rubber.
shibby zegt
Bedankt @wouter! :p
p993 zegt
Ik ga over op een enkele set banden voor mn wagens…nu heb ik voor twee auto’s een aparte winterset in de garage liggen….ga er vanaf en naar all season banden. Scheelt zo’n gedoe met het wisselen en als je de snelheid een beetje aanpast in die ene week met sneeuw en ijs lukt dat ook prima….
jarnobakker zegt
@p993: ik heb 5 jaar lang 90k km gereden. Zonder winterbanden . dat bestond toen nog niet eens. Toen was het zo dat je bij slecht weer je verstand moest gebruiken en voorzichtig moest rijden. Sinds er winterbanden bestaan merk ik dat er veel mensen veel te veel vertrouwen op die banden er net zo hard mee rijden als in de zomer.En daar komen de ongelukken van. Iedereen vertrouwd teveel op die verrekte winterbanden en denkt dan dat ze net hard kunnen scheuren. Ik rij nu al een aantal jaar op all season banden . veel beter.
ishiban zegt
Ik weet niet wat hard rijden op winterbanden in winterse omstandigheden te maken heeft met slijtage van de band. Ik rij zelf alleen op zomerbanden, voor mijn werk wel veel op winterbanden. 1 ding kan ik je zeggen op goede winterbanden kan je ook vertrouwen ze zijn gewoon subliem in de omstandigheden waarin ze thuishoren. All seasons daarin tegen is van alles net niks. Iets beter als een zomerband in de sneeuw, in de regen vaak ok maar met droog warm weer slijten ze als een malle. Aangezien de leasemaatschappijen hier veelal overstappen op all seasons zou ik me kunnen voorstellen dat het “rubber tekort” en prijzen die omhoog gaan hier wel mee te maken hebben. Ik weet natuurlijk niet hoe het in andere landen is met een klimaat als Nederland, of de lease dit dan ook toepast. Mijn voorkeur gaat uit naar wisselen zodat je ook echt op je banden kan vertrouwen.
krankjorem zegt
Even minder autorijden en vliegen en er is een groot tekort aan de bij producten.
(Amerikanen kopen al het hout op daarom de hoge prijzen)
De producenten van een enorme hoeveelheid verschillende producten die olie als bestanddeel hebben zullen nog een redelijke uitdaging om daar vervangende productieprocessen voor te bedenken.
Ook iets simpels als uw paracetamol komt uit het zwarte goud.
We zijn met zijn allen verslaafd aan olie.
ozzytrk zegt
Schuld van de Amerikanen. Die vreten alles van de wereld op.
Brandstof
Olie
Gas
Banden
En hamburgers
HZW zegt
Heel veel producten zullen verdwijnen door de verandering van de wereld, en wat er nog is, wordt steeds maar duurder, tot dat bijna niemand het meer kan betalen.
Auto’s worden elektrisch, vrachtwagens en vliegtuigen gaan op synthetisch brandstof rijden/vliegen.
Door dat er in de toekomst steeds minder op olie gebaseerde brandstoffen nodig zijn, zal ook de hoeveelheden restproducten minder en duurder worden, wat het maken van bepaalde producten onbetaalbaar maakt en dus verdwijnen die.
Banden zullen in de toekomst wel van anderen samenstelling worden wat ook biologisch afbreekbaar zal zijn.
leko zegt
Als we toch meer electrisch gaan rijden blijft er meer Nafta over uit ruwe aardolie. Kunnen we daar butadieen van maken ipv benzine. Geen probleem denk ik.