In Afrika gaan ze nu toch de lat wat hoger leggen wat occasions betreft.
Als een auto in Nederland zo ongeveer rijp is voor de sloop, hoeft dat nog niet altijd het einde te betekenen van zijn levenscyclus. In Afrika leggen ze de lat namelijk niet zo hoog, wat dit continent een prima alternatief maakt voor de schroothoop. Daarom kregen relatief veel Nederlandse occasions (iets te chique woord voor deze auto’s, maar goed) een tweede leven in Afrika.
Het lijkt erop dat aan deze praktijk binnenkort een einde aan gaat komen. In Afrika, of in ieder geval West-Afrika, komt er nu langzamerhand wat meer bewustwording als het gaat om zaken als milieu en veiligheid. In dat kader kijkt men met een wat meer kritische blik naar de scheepsladingen occasions die vanuit Nederland Afrika binnenkomen.
De Inspectie Leefomgeving en Transport, onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft een onderzoek ingesteld naar de export van occasions naar Afrika. Zij kwamen tot de conclusie dat 80% van alle auto’s die we nu naar Afrika verschepen binnenkort niet meer welkom zijn.
De West-Afrikaanse landen hebben namelijk hun regelgeving aangescherpt wat betreft uitstoot. De afdankertjes uit Nederland gooien op dit punt meestal geen hoge ogen. Per 1 januari gelden de nieuwe eisen in vijftien West-Afrikaanse landen. De auto’s die momenteel die kant op gaan zijn vaak zestien jaar of ouder zijn. Deze auto’s voldoen niet aan de Euro 4-norm en hebben doorgaans geen geldige apk. Naast de uitstoot is dus ook de veiligheid van deze auto’s een dingetje.
De populairste bestemmingen van de Nederlandse occasions in Afrika zijn Libië, Ghana en Nigeria. Welke automerken het populairst zijn verschilt per land. In Libië waren het vooral de Opel’s, Mazda’s en Hyundai’s die in 2017 en 2018 geïmporteerd werden vanuit ons land. In Nigeria zijn dat Peugeot’s, Toyota’s en Volkswagens. Tot slot is het in Ghana vooral Kia en Mercedes wat de klok slaat, en wederom Hyundai en Toyota.
Om het probleem aan te pakken pleit de ILT voor een Europese aanpak. Als zoiets landelijk wordt aangepakt, wijken de exporteurs simpelweg uit naar de dichtstbijzijnde haven over de grens.
Als je benieuwd bent naar de verdere ins en outs: het volledige rapport is te lezen op de website van de ILT.
Foto: rijtje slooprijpe Mercedessen, gespot door @rovadepo
fanboy zegt
Dit is deels waarschijnlijk door gelobby van auto industrie in die landen (sommige landen zijn eerder al gegaan naar max 5 jaar oud, dat is behoorlijk streng voor Afrikaanse begrippen)
Maarja, als je daar in die steden ziet, daar willen ze misschien ook wel eens een keer betere luchtkwaliteit.
Dit heeft verder wel behoorlijk effect op de prijzen. Sommige oude Toyota’s brachten nog een relatief fortuin op ongeacht de toestand. Dat zal nu anders zijn.
dutchneon zegt
Word inderderdaad tijd dat we naar Total Waste of Ownership gaan kijken….
TCO is achterhaald in dezen, zoals met zoveel zaken is ook een auto leasen en na 4-5 jaar weg doen niet best.
Eigenlijk is de prive eigenaar veel beter bezig. We rijden in oude auto’s die we meestal selecteren dat ze lang mee kunnen gaan. Zo heb ik in mijn korte (19jaar) autocarriere al 3 auto’s over de 3ton gereden, En allemaal begonnen onder de 2ton en minimale kosten aan gehad.
Sterker nog ik heb op dit moment 2 van de 5 auto’s in het huidige wagenpark die 300.000km of meer op de teller hebben en het zijn mijn meestgebruikte auto’s!
mashell zegt
Hoezo moet dit “probleem” Europees opgelost worden? Als de Afrikanen deze youngtimers niet meer willen hebben, dan willen ze die niet meer hebben als ze van een boot uit Rotterdam komen maar ook niet als de boot uit Antwerpen of Hamburg vertrokken is.
Goed_Koopman zegt
@mashell: Het rapport staat gelinkt. Op pagina 54 t/m 59 kun je het antwoord op je vraag vinden. Kennelijk heeft het exporterende land een (mede)verantwoordelijk over wat er op de boot gaat. En dat is volgens het rapport troep. Zelfs gestolen en onidinteficeerbare auto’s. Wat weer de vraag doet rijzen wat de inspectie nou eigenlijk inspecteert? Maar op je vraag terugkomen: het gaat om gewenste nadere samenwerking tussen Europese én Afrikaanse landen. Zodat de taken (wie doet wat etc) beter gereguleerd kunnen worden.
Dutchdriftking zegt
Eigenlijk maar goed ook. Massaal ons afval dumpen in Afrika en er nog voor betaald krijgen ook!
mashell zegt
Ik zag vanochtend in de krant een artikel over wat er gebeurd met onze ingezamelde afgedankte kleding die naar Afrika gaat. Die gaat inderdaad naar Afrika, komt daar op de markt, de slimme Afrikanen zoeken de leuke stukken er uit, wassen die, vermaken die stukken soms een beetje, sturen het naar Europa en verkopen het dan in chique boetiekjes in Parijs als “vintage” voor honderden euro’s. De Afrikanen zijn niet dom! Die doen dat vast ook met auto’s. Afgedankt, in Afrika beetje opgeknapt, terug verscheept en dan als stralende youngtimer voor veel geld in de showroom bij een van de vele handelaren in “exclusieve automobielen”.
tge2 zegt
@dutchdriftking: Dat doen we zelfs in Europa onderling. Als industriële afvalstromen regeltechnisch in Nederland niet mogen verwerken (lees: verbranden) betalen we de Belgen of Fransen om het daar te doen.
sprankel zegt
Dat heeft meer te maken dat Nederland achterloopt op afvalverwerking en maar liefst 19 stortplaatsen heeft waar ruw afval gestort word, dat is letterlijk nog afval rechtstreeks onder de grond steken.
België heeft er 3 waar enkel restfracties gestort word met uitzondering van asbest, ter vergelijking, Nederland stort 3.2 miljoen kilo waarvan slechts 0.325 miljoen kilo restfractie.
Het probleem is niet dat je die industriële afvalstromen niet “mag” verbranden in Nederland, het probleem is dat er simpelweg geen installaties zijn die hiervoor geschikt zijn. En ja, de Belgen hebben daar in Antwerpen speciale installaties voor gezien ze daar met de grootste petro-chemische cluster zitten van Europa (waar heel gevaarlijk industrieel afval uitkomt) waarbij het voor Nederland nog zo gemakkelijk is dat even vlak over de grens af te zetten. Wees blij, dan moet het niet in jou achtertuin gebeuren.
Maar als je echt wilt weten hoe het gesteld is met industrieel afval in Nederland, ga het eens navragen in Dordrecht, zowel het kabinet Rutte als minister Cora van Nieuwenhuizen krijgen het daar maar niet opgelost.
tge2 zegt
@sprankel: Ik woon in de grensstreek en werk in de chemie, dus ik ken mijn pappenheimers.
moveyourmind zegt
Dat is niet zo mooi…
Maar het gaat vast wel weer lukken om een nieuw afvoerputje voor onze Westerse consumptiemaatschappij te vinden.
Aad zegt
Gewoon voor de West-Afrikaanse kust in zee dumpen.
bernoulli zegt
De technische staat en de uitstoot zijn echt twee totaal verschillende dingen.
Esprit_de_Flandre zegt
@bernouilli: En beide zijn vaak erbarmelijk op die oude meuk. Begrijpelijk dat ze die niet meer willen. Afrika probeert ook een eigen autoindustrie op te bouwen – met hulp van Europese of Chinese merken. Dan hebben ze liever dat iemand een goedkope, lokaal geproduceerde auto kopen, dan een vierdehands Europese…
vaakbenjetebang zegt
…. waar moet mijn S124 dan straks ooit naartoe?
Stijnson zegt
@vaakbenjetebang: Albanie?
sntial zegt
@stijnson: lolol
vaakbenjetebang zegt
@Stijnson: Toch heb ik liever dat iemand de auto van me koopt voordat hij geëxporteerd wordt, zeg maar.
lekbak zegt
@vaakbenjetebang: Die dingen zijn toch onsterfelijk? Gewoon naar de volgende Nederlander dus. Als het een 230 is mag die gratis en voor niks bij mij wonen.
vaakbenjetebang zegt
@lekbak: helaas, ik heb (bewust) zo’n beetje de kwetsbaarste gekocht: de300TE-24, Sportline, met de automatische vijfbak ook nog. Ding voelt inderdaad aan alsof het voor de eeuwigheid gebouwd is, maar wel met een ergerlijke kwaal die ‘er nou eenmaal bijhoort met deze motor’: als hij wat langer stilstaat, krijg je last van vocht in de verdelerkap. Dat is wel irritant want het is A) een smerig dure verdelerkap en B) een onding om eventjes on the fly ’s morgens te vervangen.
lekkerlinksrijden zegt
Willen ze dan aub ook stoppen met onze dure auto’s te “importeren” naar West-Afrika
rs18011 zegt
Je ziet dat Afrika en andere ‘derde wereld’ landen steeds autonomer worden, een goed teken.
grasvreter zegt
Heb meerdere slopers wel eens een berichtje gestuurd over onderdelen voor een Mitsubishi Galant 7G die ze hadden binnen gekregen. Standaard antwoord: die is al naar Afrika. Dus binnenkort kan ik wel die mistlampen vinden?
bbfix zegt
@grasvreter: onderdelen voor een Mitsubishi… Ga toch weg! Volgens mij kun je nog beter een Bugatti rijden. Wat een geld vragen vragen ze voor die gekopieerde Japanse meuk heej… was laatst op zoek naar een complete stroomverdeler voor een 2.5 V6. Ik dacht: bel voor de grap de dealer is op.. €1050.- meneer… Whutttt.. eBay 150 euro voor een gebruikte dan maar
vacano zegt
Gaat de gemiddeld West-Afrikaan binnenkort nog enkel kunnen dromen om een auto te bezitten.
Export naar Zuid-Amerika? Latino’s hebben het niet zo voor Europese auto’s en in veel landen geld al langer restricties op de import van auto’s. In o.a. Colombia mag je enkel nieuwe voertuigen invoeren.
Ik rij bv liever met een goed onderhouden S of G van 20-40 jaar oud dan met een nieuwe stadsauto type Aygo, 106, Twingo, A1, 500, Panda etc…
Verleden week nog een Datsun 240Z 1972 verkocht, een pareltje om mee te rijden! 1000X meer plezier dan in de 370Z. Ach ja omwille van de CO2 uitstoot is dat niet meer sociaal aanvaardbaar. En de koeien dan? Die blazen meer CO2 de lucht in dan alle auto’s samen!
En niet vergeten de Gas en Koolcentrales die voorkeur hebben van de Groene wollen sokkendragers om hun EV en vibrator op te laden.
lekbak zegt
@vacano: ik hoop dat jij niet gaat stemmen volgend jaar. En als je dat wel van plan bent hoop ik echt dat je voor die tijd iets beter na gaat denken. Begin maar eens met überhaupt nadenken.
herve11f zegt
@lekbak: maar @vacano heeft wel gelijk
lekbak zegt
@herve11f: als je in die context schrijft dat een koe CO2 uitstoot bewijs je wel heel erg hard dat je niet na kunt denken. Als dat je niveau is moet je echt niet stemmen.
herve11f zegt
@lekbak: ach ja de man bedoeld methaan uitstoot van de koe, die evenveel bijdraagt aan het veranderende klimaat. Dat wil niet zeggen dat de rest niet klopt. Daarbij vind ik het een gevaarlijke en heel arrogante uitspraak te denken te mogen oordelen wie wel of niet zou mogen stemmen. Enkel waar het communisme hoog in het vaandel staat zijn er zulke toestanden.
lekbak zegt
@herve11f: en jij weet wat die man bedoelt? Ach, het is ook maar een klein beetje minder belachelijk om de uitstoot van energiecentrales dan te noemen hè. Hij heeft ook nog nooit van efficientie gehoord blijkbaar dus ik blijf bij mijn woorden.
Mensen zouden eens wat meer na moeten denken. Helaas valt dat bijna niet te testen maar anders was ik er daadwerkelijk groot voorstander van om het stemrecht daar aan te koppelen. Want als de democratie één ding duidelijk heeft gemaakt is dat “meeste stemmen gelden” absoluut niet perfect is.
leonlampe zegt
@lekbak: Ik zit ook al langer hiermee, ik heb echt het idee dat mijn stem niks waard is, omdat de meerderheid toch dom en kortzichtig is…
herve11f zegt
@lekbak: Efficiëntie? Leg eens uit?
vacano zegt
wat de veestapel uitstoot (methaangassen) zet zich om in CO2.
en het is niet omdat ik me ergens misspreek of het zelfs fout heb dat ik geen recht heb om te stemmen.
jou antwoorden zijn al even verfoeilijk als die van A. Hitler
tge2 zegt
Alle Afrikanen in een nieuwe Tesla X.
bernoulli zegt
Zonne-energie genoeg.
Arnoud zegt
Whoehahaha. Ik kom er nét vandaan (Kameroen) en ben ook in Liberia, Ghana, Sierra Leone, Ivoorkust, Djibouti en Nigeria geweest. Laat ze eerst het rondslingerende afval maar eens opruimen, de afvalverbrandingen en andere zooi. En daarnaast houden ze het zelf in stand. De oudste barrels rijden daar het langst. Vooral Nigeria, Liberia en Sierra Leone zijn enorme afvalputten.
kle500 zegt
@Original_Arnoud: En dat laatste lieve Arnoud willen ze dus met regelgeving voorkomen/tegengaan.
Arnoud zegt
Dat begrijp ik ook wel, maar waarom zou je een oude auto die maar blijft gaan opgeven voor een type auto dat minder lang meegaat? De overheid kan niet eens zorg dragen voor alleen bestuurders met een rijbewijs, een soort van APK, georganiseerd verkeer en mensen die zich ook werkelijk regels naleven. Echt, ga er eens kijken en praat met de mensen daar. Ze denken daar zó anders. Hebben zulk een andere prioriteitenlijst.. Het voorstel is echt kolder zolang meer basale dingen niet geregeld zijn.
993carrera4s zegt
@Original_Arnoud: ja ik geloof graag dat ze daar nog wat andere prioriteiten hebben dan een beetje roet en fijnstof. Daar ben je blij met een goede W123 diesel, ipv nieuwere elektronica meuk.
pursche zegt
@Original_Arnoud: Ik kom zelf geregeld in Sierra Leone en kwa afval heb je gelijk. Alleen rond de huizen is vaak wel schoon vooral buiten de grote wegen. Het stikt er ook van de afgedankte nederlandse aannemersbusjes
appeltaartislekker zegt
Kortom zometeen is het wagenpark van enkele Afrikaanse landen nieuwer dan die van ons.
wessel04 zegt
Prima, dan verschepen we het wel naar de rest van Afrika, Oost Europa, Azië of Zuid Amerika.
wessel04 zegt
Wens die landen overigens veel succes met het uitvoeren van de regeling. Bijna niemand kan daar iets beters betalen en je moet je toch vervoeren.
bbfix zegt
Degene die dit bedacht heeft krijg een schouderklopje, stijgt in rang, verdient een smak bloedgeld, en de bevolking wordt armer omdat ze toch moeten rijden en de auto’s die er rijden duurder worden…