In Nederland zien we de laatste jaren een constante daling van de verkeersdoden, maar de keerzijde hiervan is dat het aantal mensen dat een ongeval zwaargewond overleeft stijgt.
Volgens de meest recente cijfers sterven er jaarlijks 570 mensen op de Nederlandse wegen. Het was nog niet heel lang geleden dat dit aantal in de vier cijfers liep. Wat dat betreft zijn er grote sprongen gemaakt, maar de rek is er nu wel zo’n beetje uit. De doelstelling is in 2020 op 500 doden of minder te zitten, hoewel fabrikanten als Volvo iets ambitieuzer zijn, met hun nul doden-doelstelling.
Zwaargewonden
Het aantal zwaargewonden – hier gedefinieerd als ‘zodanig gewond geraakt in het verkeer dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is‘ – stijgt echter sinds 2007 nagenoeg constant. In 2014 lag dit aantal op 20.700 mensen, tegenover 18.800 in 2013, zo maakte het ministerie van Infrastructuur en Milieu vandaag bekend.
Zelf geeft het geen verklaring, maar over de redenen hiervoor kunnen we natuurlijk speculeren. De meest aannemelijke ligt wat mij betreft in de vergrijzing. Nederland kent steeds meer oudere verkeersdeelnemers, die zich ook binnen de stad kwetsbaar op de fiets voortbewegen. De meeste ongelukken vinden hier plaats, en wanneer je een oud vrouwtje een gebroken heup rijdt is een langdurige ziekenhuisopname onvermijdelijk. Daarnaast komt een deel van de weggebruikers door de enorm toegenomen veiligheid van de auto’s tegenwoordig levend maar gewond uit een wrak, waarbij dit vroeger zijn of haar einde had betekend.
Minister Schultz hanteerde tot voor kort de doelstelling het aantal zwaargewonden in het verkeer per 2020 terug te dringen naar 10.000, maar liet deze recentelijk varen.
Foto: Buick-ambulance uit 1926.
granlusso zegt
Misschien dat de onoplettendheid van bij voetgangers en fietsers afneemt door telefoongebruik? Of andersom natuurlijk
dondeboer zegt
@granlusso: mobieltjes zijn denk ik inderdaad een factor, maar wat ook niet helpt zijn alle bejaarden die met 30km/u rondscheuren op e-bikes die ze niet onder controle hebben. Die zijn ook nog eens heel kwetsbaar en dus snel zwaargewond.
pomoek zegt
Ik las het bericht op de NOS site en daar stond wel een, verrassende, verklaring:
“Al sinds 2007 is er een toename van het aantal ernstige verkeersgewonden. Het gaat vooral om fietsers. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is het opvallend dat bij de ongelukken vaak geen auto betrokken is. “Iemand fietst bijvoorbeeld tegen een andere fietser aan of tegen een paal”, zegt Rob Eenink van SWOV”.
lekbak zegt
@pomoek: met andere woorden. De telefoon op de fiets is ook gewoon gevaarlijk dus daar moet iets aan gedaan worden. Dat wist iedereen natuurlijk al, maar pas als het in een rapport staat is het zo.
michaelcorleone zegt
@pomoek: Telefoon + Muziek bij fietsers.
Onoplettende voetgangers, daarnaast vraag ik mij af hoe sommige mensen hun rijbewijs hebben gehaald.
Hoe zit het eigenlijk met dat fraude gedoe bij het CBR? Daar moet beter naar gekeken worden. Mensen die frauderen en zo hun rijbewijs halen zijn een gevaar voor zichzelf en anderen.
pomoek zegt
Opvallend wat mij betreft omdat auto’s dus NIET betrokken zijn bij de toename, en dat het aantal fietsers toeneemt (stond ook op NOS) iets wat ik ook niet had verwacht.
sir_smokalot zegt
Dat zegt het SWOV kennelijk, waarvan akte. Ik baseerde me in mijn berichtgeving op gegevens van IenM.
viezefreddyw zegt
Als de fietsers en voetgangers nou eens wat minder met telefoons en koptelefoons spelen, zul je zien dat het flink gaat dalen. Ook merk ik hier in Rotterdam (zal vast ook in andere steden zijn) dat automobilisten gewoon niet stoppen voor fietsers die voorrang hebben of voetgangers niet voor laten gaan bij een zebrapad. De oplossing is vaak zo dichtbij, maar tegelijkertijd heel ver weg.
pomoek zegt
@viezefreddyw: Als part time fietser, parttime automobilist en parttime voetganger valt mij altijd op dat in de randstad fietsers brutaler zijn en hun plek op de weg meer claimen dan in het zuiden van het land. Andersom wordt door automobilisten in het zuiden minder rekening gehouden met fietsers. Dit is geen wetenschap, gewoon mijn persoonlijke ervaring.
viezefreddyw zegt
@pomoek: Grotendeels klopt het wat je zegt. Ik woon en werk in Rotterdam, rij elke dag dwars door het centrum om van en naar mijn werk te gaan. Ik zie bijna dagelijks benauwde situaties tussen automobilisten en voetgangers en fietsers. Het beste en meest recente voorbeeld is natuurlijk die koekenbakker van gisteren in de Audi A5. Ook zie ik elke dag automobilisten gewoon doorrijden bij zebrapaden als daar mensen staan om over te steken. Fietsers die voorrang hebben op rotondes of bij stoplichten worden ontzettend vaak genegeerd met de ergste gevolgen van dien. Andersom gebeurt ook vaak zat. Fietsers met telefoons in de hand en koptelefoons op hun hoofd zo groot als een stoeptegel die gewoon geen aandacht meer hebben op hetgeen wat om hen heen gebeurt, met de ergste gevolgen van dien.
n54coupe zegt
@viezefreddyw: Grappig dat je daar als fietser in Rotterdam over begint, zebrapaden.
Ik rij dagelijks in Rotterdam, en zie vaak genoeg voetgangers die voor mij op een zebrapad oversteken, en vervolgens alle mogelijke moeite moeten doen om de fietsers te ontwijken, die in GEEN geval een voetganger op een zebrapad voorrang geven. Ik een uiterste geval zijn ze bereid om een uitwijk manoeuvre te maken, maar ik kan me niet herinneren er ooit 1tje te hebben zien stoppen voor een overstekende voetganger.
Daarbij, fietsers die in deze tijd met donkere kleding zonder licht op een kruising of rotonde afkomen en voorrang claimen zijn eerder regel dan uitzondering.
Kortom, fietsers in Rotterdam zijn door de bank genomen redelijk asociaal en licht suïcidaal.
Dutchdriftking zegt
hmm, fietsers zijn dus de ergste. Een smartphone verbod op de fiets invoeren gaat op zich best ver….
lekbak zegt
@dutchdriftking: waarom? In auto’s hebben ze het ook gedaan. Terecht trouwens. Dat het nodig is lijkt me niet ter discussie te staan…
406_v6 zegt
@dutchdriftking: Waarom??? Waarom zou je in godsnaam je smartphone moeten gebruiken op de fiets? Totale onzin, 30 jr geleden fietste ik ook zonder “mobiel” van hot naar her en heb ‘m achteraf gezien géén moment gemist.
knipperlichtje zegt
@406_v6: maar toen was het ook nog niet hip om verschrikkelijke Hollandse rap uit een nog verschrikkelijker speakertje te blazen, daar kun je tegenwoordig echt geen 10 minuten meer zonder.
mashell zegt
@knipperlichtje: maar toen was je ook nog geen slaaf van facebook. De jongeren van nu staan onder constante druk: wie niet binnen 20s reageert op een facebook bericht, ligt uit de groep.
406_v6 zegt
@mashell: Zegt wat over hoe we met elkaar omgaan dus…
406_v6 zegt
@knipperlichtje: Wat is de jeugd dan arm van geest.
dikdraak zegt
@406_v6: Ja, en 50.000 jaar geleden waren er nog geen huizen en ik kan me niet voorstellen dat iemand heeft gedacht “hmm, ik zou graag een huis willen”. Tijden veranderen, deal with it.
racerx zegt
Aannemelijk lijkt me dat er vanwege de toegenomen verkeersdrukte meer mensen op de motor stappen. Volledig begrijpelijk overigens, heerlijk!
pomoek zegt
@racerx: Yep, meer donor organen for the rest of us!
berlinetta zegt
Steeds meer mensen overleven het, maar daardoor heb je dus wel meer zwaargewonden. Het is ook nooit goed.
406_v6 zegt
@berlinetta: Cru gezegd, maar een dooie is goeiekoper as unne levende….
berlinetta zegt
@406_v6: Dat is zeker waar, hoe cru het ook is. Al helemaal als die zwaargewonde daarna ook nog arbeidsongeschikt raakt. Maar de overheid heeft nu eenmaal een zorgplicht jegens haar burgers. Ik moedig het dan ook aan dat er maatregelen genomen blijven worden.
escort77 zegt
@406_v6: Cru gezegd geldt dat bij een gewond persoon van 95 jaar oud.
Maar niet bij een gewonde van 18 jaar (18 jaar kinderbijslag, door samenleving betaalde medische zorg en onderwijs, zonder dat daar veel opbrengsten tegenover staan)
Daarnaast: het verschuiven van dood=>zwaargewond kan je ook verder trekken. Ongevallen waar je vroeger zwaargewond door zou raken, lopen nu met een sisser af.
FlighTom zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
berlinetta zegt
@FlighTom: Het vroege tijdstip/woensdagkater/onoplettendheid/luiheid/teveelgerookt. Kies zelf maar iets uit.
bigfun zegt
Opvoeding alles moet maar kunnen mentaliteit
Fietsers en bromfietsers eisen hun plek op en rijden bijna allemaal roekeloos
De uitlokking van dit gedrag komt omdat auto toch schuldig is bij aanrijding en de lage snelheden van autos in de binnenstad.
In Moskou bijvoorbeeld wordt je plat gereden als fietser of voetganger als je je zo gedraagt als hier.
Heb het zelf gezien!
Daar kijk je wel uit
Nee wij stoppen slaafs voor een roekeloze fietser of bromfietser
berlinetta zegt
@bigfun: En de reden omdat wij slaafs stoppen, geef je zelf al: de automobilist is schuldig indien hij een fietser aan rijdt. Zelfs als die fietser door rood fietst. Dus je moet wel opletten als automobilist.
desjonnies zegt
@bigfun:
Dank je wel voor je pleidooi
henrie zegt
@bigfun: Dus het enige dat jou tegenhoudt om een roekeloze fietser of voetganger dood te rijden, is het feit dat je desondanks toch altijd de schuld krijgt?
Ik zou persoonlijk nog wel wat andere redenen kunnen verzinnen. Bijvoorbeeld omdat ik het niet op m’n geweten zou willen hebben dat ik iemand heb doodgereden, terwijl ik nog gewoon had kunnen remmen en/of uitwijken, maar dat ik dat niet gedaan heb, enkel en alleen omdat die persoon zich roekeloos gedroeg. Maar misschien heb ik iets te veel inlevingsvermogen hoor, kan ook…
406_v6 zegt
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
thimochand zegt
Wachtende op de mensen die gaan zeggen dat de snelheidsverhogingen dit hebben gedaan…
toniominestrone zegt
De vergrijzing wordt aangehaald als een van de reden, al eens gedacht aan al die bevolkingsgroepen uit landen waar de paard en wagen nog gemeengoed is en hier achter het stuur krijpen terwijl ze weinig tot geen ervaring hebben in het drukke verkeer.
michaelcorleone zegt
@toniominestrone: Klopt dat is er ook een.
Gewoon een nieuw EU-Rijbewijs invoeren voor mensen uit het oostblok en mensen daarbuiten.
mashell zegt
@toniominestrone: maar zij hebben wel ervaring in moeilijker omstandigheden. Kuilen in de weg, paarden op de rijbaan etc. Ik denk dat zij het in ons goed geregelde en langzaam bewegende (want altijd file) verkeer juist erg gemakkelijk hebben.
desjonnies zegt
Ze was meer dan bevallig om te zien.
Jonge moeder met twee koters.
Kwam duidelijk niet uit Nederland. (ikhoopdatikditpolitiekcorrecthebgeschrevenanderszwaaiterwatvoorme)
Liep met de smartphone in de hand chattend of chuttend of whatsappend het zebrapad op.
Ik had haar gezien en remde af en stopte.
Zoals het hoort.
Maar zij, ze keek niet op of om.
Ik had medelijden met haar kinderen !
Die eindigen nog eens onder een Scania dacht ik !
Alleen om zo’n K*T smartphone !
Wat is er belangrijker dan je kinderen ?
En ze dingen bij te brengen die belangrijk zijn !
toyotafortuner zegt
Dat is nog eens een gave ambulance!
9000cse zegt
@sir_smokalot
……..”De meest aannemelijke ligt wat mij betreft in de vergrijzing.”…..
Is de wens hier weer eens de vader van de gedachte?
Volgens mij zijn ouderen juist een stuk voorzichtiger in het verkeer. En zeker als voetganger of fietser in de centra van onze steden.
Hun reactievermogen laat weliswaar na bij het vorderen van de leeftijd, maar daar zijn ze zich zeker ook van bewust.
Hoeveel ouderen zie jij met oordopjes in en smartphone bedienend een zebrapad (of 50 meter er vanaf) oversteken zonder op het verkeer te letten? Hoeveel 65+ers zie jij met dezelfde bezigheden op hun fiets of e-bike racend zonder verder op te letten door het rode stoplicht rijden omdat ze toch voorrang moeten krijgen?
Als de vergrijzing voor jou de meest aannemelijke reden is voor de toename van het aantal zwaargewonden in ons verkeer, wordt het dan niet eens tijd dat je de feiten eens onder ogen gaat zien? Wacht om die reden dan eerst eens af wie de betrokkenen zijn voordat je gaat speculeren. Anders begint het er te veel op te lijken dat je je beschuldigende vingertje maar wat graag richting ouderen wijst en ze overal de schuld van wilt geven.